Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

vites ayarı !!!

Scudo
konuyla ilgili vitesinin marka modelini youtube da aratıp videolardan izleyerek bilgi sahibi olabilirsin.
ille aynı marka model olacak diye bir şart da yok ayrıca.. vites ayarı ile ilgili birsürü video bulabilirsin..

@Umut SÜRÜCÜ

teşekkür ederim arkadaşım o kıymetlı bilgilerini benımle paylaştıgın için..

hocam vites tellerini yaptıysan sonrasında kadroya bağlı aktarıcının üstünde genelde 2 tane vida bulunur biri aktarıcıyı sağa sola veya teli sıklaştırır onlarla oynama yap zaten oynadıkça mantığını anlarsın vitesleri değiştirerek sürtüp sürtmemesini kontrol ederek halledebilirsin.ben hiç bilmezken böyle öğrendim

(link)
burda derin bi anlatımı var ama teoriden çok pratikle olacak birşey mantığı kavradktan sonra önce bozacan kurcalaya kurcalaya öğrenirsin sonunda :D

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin

Belki yardımcı olur. Başka bir arkadaşa da dün göndermiştim.

Sorumun başlığı bu, 10 haziranda Carraro 042 bisiklet aldım ve 170 km kadar kullandım şimdiye kadar. Sorun şu ki aldığım ilk gün bisiklete vites ayarı yapıldıktan sonra şıkırtı duymaya başladım geri döndüm aldığım yere düzeltildi. Bir süre kullandıktan sonra yine şıkırtılar gelmeye başladı 50 km kadar sonra. Tekrar gittim yine bir ayar yapıldı alt viteslerde ses yok fakat vitesi arttırdığımda sanki zincir bir yere sürtüyormuş gibi ses geliyor buda beni rahatsız ettiğinden vites yükseltme yapamıyorum. Gittiğim bisikletçi işinin tam olarak ehli değilmiş hissi uyandırdı bende. Bisiklet sıfır aldığım için başka bir bisikletçide ayarlatma imkanım olur mu garanti kapsamından çıkar mı bisiklet? Eminim ufak bir dokunuş lazım ama ben ellemek istemiyorum bununla ilgili bir eğitm almadan. Bu sorunu nasıl çözebilirm Sora sette böyle sorunlar sık yaşanır mı?

• Beğen
Tepkiler: ahmet1914
Sorumun başlığı bu, 10 haziranda Carraro 042 bisiklet aldım ve 170 km kadar kullandım şimdiye kadar. Sorun şu ki aldığım ilk gün bisiklete vites ayarı yapıldıktan sonra şıkırtı duymaya başladım geri döndüm aldığım yere düzeltildi. Bir süre kullandıktan sonra yine şıkırtılar gelmeye başladı 50 km kadar sonra. Tekrar gittim yine bir ayar yapıldı alt viteslerde ses yok fakat vitesi arttırdığımda sanki zincir bir yere sürtüyormuş gibi ses geliyor buda beni rahatsız ettiğinden vites yükseltme yapamıyorum. Gittiğim bisikletçi işinin tam olarak ehli değilmiş hissi uyandırdı bende. Bisiklet sıfır aldığım için başka bir bisikletçide ayarlatma imkanım olur mu garanti kapsamından çıkar mı bisiklet? Eminim ufak bir dokunuş lazım ama ben ellemek istemiyorum bununla ilgili bir eğitm almadan. Bu sorunu nasıl çözebilirm Sora sette böyle sorunlar sık yaşanır mı?
Betül Hanım bu sıkıntıyı ben de bisikletimle yaşadım/yaşıyorum,Sora set kullanıyorum ben de. Can sıkıcı olan bir durum bu ama kesinlikle kafaya takılacak bir durum söz konusu değil. Ben de ilk aldığımda bu sorunu yaşadığımda burdaki arkadaşlar"bisiklet henüz yeni olduğu için,vites sistemini yavaş yavaş kendine gelir,anca açılır vs "gibisinden şeyler söylemişti. Ayrıca YouTube'da da bu konu ile ilgili bir çok video var,basit bir olay. Ama uğraşmak istemiyorum derseniz veya benim gibi elinizden bu tür işler gelmez ise,işinin ehli bir bisikletçi ile kolayca çözülecek bir şey. Tavsiye vermek isterdim ama bisikletimi bakıma verdiğim yerden daha alamadım ,o yüzden sizi yanıltmak istemem. Son olarak garantisine vs bir şey olmaz,kim bilecek sizin vites ayarı yaptırdığınızı ancak naçizane tavsiyem siz bilindik yerlere gidin. Zira mahalle bisikletçisi yapınca dediğiniz gibi 40-50 km sonra yine ayarı kaçıyor.
Hafif çukurlara,mazgallara,tümseklere vs girince ayarı kaçabiliyor ama eskiden de Sora setli bisiklet kullanıyordum 2.el almıştım hatta,onda hiç böyle şeyler olmuyordu. Şimdiki bisiklet 0 ,o zamana göre şimdi yollar bi tık daha iyi ama anlamadım niye böyle yapıyor, eskisinden daha iyi teknolojiye sahiptir sonuçta. Yeni olduğu için bir müddet sonra kendine gelecek tesellisi ile yaşıyorum

• Beğen
Tepkiler: FelixTheCat
Betül Hanım bu sıkıntıyı ben de bisikletimle yaşadım/yaşıyorum,Sora set kullanıyorum ben de. Can sıkıcı olan bir durum bu ama kesinlikle kafaya takılacak bir durum söz konusu değil. Ben de ilk aldığımda bu sorunu yaşadığımda burdaki arkadaşlar"bisiklet henüz yeni olduğu için,vites sistemini yavaş yavaş kendine gelir,anca açılır vs "gibisinden şeyler söylemişti. Ayrıca YouTube'da da bu konu ile ilgili bir çok video var,basit bir olay. Ama uğraşmak istemiyorum derseniz veya benim gibi elinizden bu tür işler gelmez ise,işinin ehli bir bisikletçi ile kolayca çözülecek bir şey. Tavsiye vermek isterdim ama bisikletimi bakıma verdiğim yerden daha alamadım ,o yüzden sizi yanıltmak istemem. Son olarak garantisine vs bir şey olmaz,kim bilecek sizin vites ayarı yaptırdığınızı ancak naçizane tavsiyem siz bilindik yerlere gidin. Zira mahalle bisikletçisi yapınca dediğiniz gibi 40-50 km sonra yine ayarı kaçıyor.
Hafif çukurlara,mazgallara,tümseklere vs girince ayarı kaçabiliyor ama eskiden de Sora setli bisiklet kullanıyordum 2.el almıştım hatta,onda hiç böyle şeyler olmuyordu. Şimdiki bisiklet 0 ,o zamana göre şimdi yollar bi tık daha iyi ama anlamadım niye böyle yapıyor, eskisinden daha iyi teknolojiye sahiptir sonuçta. Yeni olduğu için bir müddet sonra kendine gelecek tesellisi ile yaşıyorum
Benim elimden gelir aslında ama işin mekaniğini çözmeden ellemek istemem sonuçta çok karmaşık bir durum değil gibi. Götürdüğüm yer iyi bir yer gibiydi fakat çözüm bulamadım. Hatta ilk gün bisikleti aldığımda arka iç lastiği değiştirdi lastiği yerine tam takamamış 7 km sonra fren kitledi ve lastik patladı. Atilla bisiklette Atilla bey ilgilendi sağolsun. Umarım yeni olduğu için alışma sürecidir yarın sürüşe çıkıcam olmadı bir göstereyim tekrar. Benim korkum sürtünmeden dolayı zincirin hasar görmesi ince bir teker üzerinde gidiyoruz kaza yaşamak istemem. İlgin için teşekkür ederim biraz youtube araştırması da yapacağım.

• Beğen
Merhaba, şıkırtı dediğiniz ses zincirin yağsızlığından kaynaklı olabilir. Zincir sürtüyorsa da ön aktarıcıya sürtüyordur, bakarsanız sürttüğü yer gözükür zaten. Bu ayar için de ön aktarıcı üzerinde h ve l yazan iki vida bulunur, eğer büyük aynakol dişlisinde sürtüyorsa h yazan vidayı yarım turlarla sıkın veya gevşetin, sürtmediği yerde bırakın. Küçük aynakolda sürtme yapıyorsa bu dediklerimi l yazan vidada yapın. Ama ufak ufak sıkın veya gevşetin. Ön vites ayarı diye aratırsanız daha detaylı anlatımlar mevcut YouTube'da :harika:

• Beğen
Vites teli yeni olduğunda bir süre sonra biraz kendini salıyor, tekrar bir ayar çekmek gerekiyor. Bir süre sonra ayar daha uzun dayanır hale geliyor.
Sürtme sesi de zincirin ön viteste vites arttırıcının kafesine değmesinden kaynaklıdır büyük ihtimalle. Arttırıcının hareketini sınırlayan üst ve alt sınırları ayarlayarak halledilir. H ve L vidaları ile. Ama önce vitesin çalışma mantığını öğrenmeniz faydalı olur, ayarı düzelteyim derken daha da bozabilirsiniz. YouTube videoları ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Vites ayarı biraz pratikle oluyor. Olmazsa tekrar tekrar deneyin. Mantığını anlarsanız zor bir şey değil.

Peki arkadaşlar 105 sette h ve l vidasindan başka önde bir vida daha var o ne ise yarıyor

vites geçişlerinde sıkıntı oluşmuyorsa büyük ihtimal zincir yağından kaynaklıdır. O şıkırtı sesi zinciz yağsız kaldığı için zincir dişlilere sürttüğünden olabilir geçenlerde bende bisikletimin zincir ve dişlilerini temizledikten sonra ortaya çıkmıştı aynı ses, tekrar bir yağlama yapınca düzeldi. Birde bisikletiniz daha yeni olduğu için ayar bozulması çok normal sonuçta bunlar mekanik aksamlar çalıştıkca düzelecektir.

• Beğen
vites geçişlerinde sıkıntı oluşmuyorsa büyük ihtimal zincir yağından kaynaklıdır. O şıkırtı sesi zinciz yağsız kaldığı için zincir dişlilere sürttüğünden olabilir geçenlerde bende bisikletimin zincir ve dişlilerini temizledikten sonra ortaya çıkmıştı aynı ses, tekrar bir yağlama yapınca düzeldi. Birde bisikletiniz daha yeni olduğu için ayar bozulması çok normal sonuçta bunlar mekanik aksamlar çalıştıkca düzelecektir.
Bisikleti yeni aldım henüz 6 kere kullanabildim alırken yağlandı o kadar kısa sürede yağsız kalma ihtimali var mı?

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: RTFM
Bisikleti yeni aldım henüz 6 kere kullanabildim alırken yağlandı o kadar kısa sürede yağsız kalma ihtimali var mı?
Olabilir az yağlandıysa veya yağın kalitesine görede değişebiliyor. Buradan tam net konuşmak çok doğru olmaz ihtimalleri söyledim sadece. Bence yakınınızda shimano servisi var ise oraya götürebilirsiniz sanırım vites ayarı için 20 tl gibi bir rakam alıyorlardı en azından servis kalitesinde bi gözden geçirirler.

• Beğen
Geri