Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vites kendi kendine değişiyor sürekli, neden?

fulham

Forum Demirbaşı
Tepki
44
İsim
Mustafa
deore donanımlı yeni aldığım bisikleti test ettim az önce.
sizler gibi teknik bilgim olmadığı için sorayım. belkide yanlış yaptığım bişeyler vardır ve kolay hallolacak bişeydir.
deore donanımla sedona 761 bisikletimde arka vitesi xt taktırdım.
bisiklet geldi. az önce ilk kez sürme şansım oldu.
arka vites sürekli olarak kendi kendine atıyor. ve sürekli takır tıkır sesler çıkarıyor.ön vitesi büyütüyorum küçültüyorum. yine arka vites atıyor kendiliğinden. sorun ne olabilir sizce?
daha sıfır bisiklet. şanssızlık denk geldi sanırım. umarı kolay hallolacak bişeydir

Scudo
vitesten sürekli ses gelmesi bence ayar bozukluğu var yani vites telin olması gerekenden fazla gergin bundan dolayı vitesi 2 ye atsan o 3e çıkamaya çalışıyor bazende çıkıyor bece neden bu

Evet vites tellerinin gerginliği iyi ayarlanmamış...

kendin ayarlamayı dene bence.. tel vidasını gevşet en alt dişliye hizala(iki ayar vidasında nbiriyle en alt dişli sınırını ayarlarsın) vitess kolunuda en büyük vitese getir. teli gerginleştir boşluğunu al sıkıştır en üste geçme sorunu varsa hala diğer sınır vidasına bak sorun varsa gevşet orda sorun yoksa biraz daha ger

arka vitese telin girdiği kablonun bittiği yerde siyah şey vardır bisikleti askıya al birisine pedalı çevirttirve vites değiştirsin sen o siyah şeyi sağa sola çevir vites normale gelene kadar bu şekilde ayar yap muhtemelen düzelir düzelmezse teli gerginliğini sökerek ayarlamaya çalış kolay gelsin :)

bencede arkadaşların önerileri doğrultusunda fazla karıştırmadan kendin yapmayı dene en azından allah korusun zor durumda kalırsan yapabilirsin ama baktın yapamıon en yakın bisikletciyi arasan ii olur :D:D:D

Vites ayarı çok zordur,yapmaya çalışırken daha fazla bozmanız mümkün.Bence sağlam bir bisikletçiye gidin.

Vites ayarı zamanla el alışkanlığı kazanılarak kolayca yapılabilir... İlk zamanlarda belki zorlanırsınız ama neyin ne olduğunu kavradıkça kimseye muhtaç kalmadan halledebilirsiniz... H ve L vidaları ile vitesinizi en üzt ve en alt dişliye ayarlayın daha sonrada telin gerilmesini sağlayan ve elle çevrilebilen aparatları kullanarak viteslerinizi ayarlayabilirsiniz...

selam arkadaşlar benim de vites atarımda bir sorun var. shimano tourney arka vitesim. iki tane dediğiniz gibi alt ve üst dişli sınırlamaları var .. bunları eskiden de biliyorum. telin gerginliği ile ilgili fren gerginligini ayarlar gibi telin içinden geçtiği gerginlik ayarı var .. ama onun hemen önünde bir tane daha ayar vidası var ki onu çözemedim bilen var mı acaba?

@pegasus78

o mekanizmanın zinciri gerdirmesini ayarlar. viteslere pek etkisi yok. o ayarla bi işin olcanı sanmıyorum

Arkadaşlar benzer sorun bende de var. Bisikletimi dün aldım bugün ilk sürüşümde az ama akşam sürüşümde çok sıkıntı çıkardı. Sorun şu ki ben vitesi ikiye atıyorum pedalı çok zorlamadan ve yoldaki eğim değişmeden tabi ki. Ama vites o sabitliğini ve sessizliğini korumuyor. Eve gelip pedalı çevirirken baktım ki vites 2deyken zincir ara ara 3e inip çıkıyor. 4teyken 5 e inip çıkıyor. Bisikletçime götürebilirim ücretsiz yapacağını düşünüyorum ama sizce kendim mi halledeyim yoksa yarın direkt götüreyim mi?

@Oğulcan Köksal Daha önce vites ayarı yapmadıysan hiç elleme, güvendiğin bisikletçiye git ve izle. Basit bir ayarı var ama ilk başta kendin yapma mantığını kavra. İleride pek çok ayarı kendin yapabiirsin.

( 2 ayda vites ustası yaptılar benide :) )

Aslında zor bir şey değil bisikletçiye götürmeden halledebilirsiniz
Arka aktarıcı ayarı diye aratırsanız çare bulursunuz :)
Kısaca ve basit yoldan anlatacak olursak, arka aktarıcının orada dönen bir yuva vardır. Saat yönüne çevirdiğinizde tel gevşer (gerginlik azalır), saat tönü tersinde tel gerginliği artar.
Sizin vites 2den 3e atıyorsa, tel fazla gergindir. Birer tur saat yönünde çevirip deneyerek düzelir
Kolay Gelsin :)
Daha fazla bilgi için, Vites kolu ve arka dişli uyuşmuyor (yardim) - BisikletForum

@Oğulcan Köksal
Youtubede bu konuyla ilgili videolar gördüm onları izleyerek kendinde yapabilirsin hocam.Sonuçta her zaman her yerde tamirci olmayabilir öğrenmek lazım bir yerde bu işleri :);)

@BF Okuru Evet dediğiniz gibi yaptım ve abartmıyorum 10 saniye içinde yaptı bisikletçi. yeni alındığı için ayarlar tam olmayabilir dedi. Yaptığı şeyi tam anlayamadım ama sırayla tüm viteslere hızlı hızlı geçiş yaptı. Ondan sonr neredeyse 30 km sürdüm ve her vites tıkır tıkır çalışıyordu.

Geri