Selam herkese. Dün akşam Salcano Nova 20J Monoblok bisiklet aldım. 18 vites. Link paylaşamıyorum ama aratırsanız google ile çıkıyor.
Şimdi terimleri, cahil cahil dile getirebilirim ama konuya odaklanalım. Benim oğlan 7 yaşında, evet küçük, gücü yetmez, ayağı yere fazla değmez falan bunları geçelim. Bisikletin ön vitesi 1'e doğru kolay geliyor, 2'ye geçiyor, 3'te zorlasam kırılır diye zorlayamıyorum. Arka vites 1-6 arası, 6'ya doğru şakır şakır kolay iniyor, 1'e yaklaştıkça ben bile zor döndürüyorum. Ellerim acımadı desem yalan olur. Sıfır alırken sert olduğunu dile getirdiğimde "kullandıkça yumuşar" dediler. Hatta servisi yakınmış, gittik. Orası da yumuşar dedi. Yani kimse teline, kablosuna, yağına, suyuna bakmadı ki, bisiklet sıfır. Şimdi, ben kullanıcı olarak kullandıkça yumuşar kısmını inandırıcı bulmadım. Microshift döndürmeli vites var. Dün akşam ve bu sabah baya bir inceledim. Arka vitesteki sürtmeyi yuvarlak bir vidadan elle ayarladım. Stabil oldu, 5. viteste 6 ya geçiyordu. Şimdi 5'te 5, 6'da 6'ya geçiyor. Ama sorun vites kollarının sert olması.
Forumu talan ettim. Yağla diyen var, kablo/tel al diyen var, teflon tel al diyen olmuş, teli yanlış takmışlardır diyen var, kaliteli tel borusu veya tel al diyen var falan.
En basit haliyle, daha sıfır olup 2 günlük olan bu bisikletin vites kollarını kaymak gibi nasıl yumuşatırız? Yağlanınca hakikatten çözülecek mi yani? WD40 mı sıkalım? Neresine sıkalım? Zaten orjinal Salcano, kablosunu/telini değiştirmek mantıklı gelmiyor bana. Vites kolunun ucunda dönen bir aparat var ama nasıl döndürürsem döndüreyim yumuşamıyor. Acaba bu döndürmeli kol mandallı veya yumuşak bir kolla değişse, gene mi sert olur? (Mandallı olup çok sert olduğundan yakınan konularda var, kablo/tel çıkınca kolun yumuşak olduğunu söyleyen konuda var, dememki sorun kablo/tel veya başka şey)
Bu viteslerin yumuşaması için çözüm nedir? Kablo gevşetilirse vites geçmiyor diyenler olmuş. Kablo gerilince kol sertleşiyor diyen olmuş. Bilemedim yani, kaldım böyle.