Her ne kadar sikayet etsekte her servis / her usta keyfiyete gore para aliyor.
Ayrica hangi isin ne kadar edecegine siz karar veremezsiniz. Yeri gelir vites 1 dk. da ayarlanir 5 TL alir. Yeri gelir vitesle 15 dk. ugrasir yine 5 TL alir. Bilmiyorsaniz ve kendiniz yapamiyorsaniz eliniz mahkum!
Yama seti 3-5 TL onlarca yama yaparsiniz. Tamirciye giderseniz tanesine 3 TL de alir 5 TL de alir. Sonucta dukkan gideri ve sizin bilmediginiz/beceremediginiz isler icin bilgisi ve alet edavati var.
Becerebiliyorsaniz zaten servise goturmez kendiniz yaparsiniz.
Yaptiracaksaniz bastan fiyatta anlasin karsilikli alinganlik olmasin
Ha birde para isteyip hizmeti veremeyen, işini beceremeyen bir tamirci/servis sinifi var ki onlar zaten onunden bile gecilmeyecek olanlari!
Bir hikaye vardir:
Bir fabrikatörün fabrikasında işlerini aslen yürüten önemli ve büyükçe bir makinesi arızalanmış. Bütün mühendisleri, teknisyenleri, ustaları, işçileri uğraşmışlar yapamamışlar. Bunu üzerine makineden anlayan bir ustayı çağırıp makineyi tamir etmesini istemişler. Usta gelmiş, şöyle bir dönmüş makinenin etrafında ve "bana bir çekiç verir misiniz" demiş.
Hemen işçilerden birisi kapıp getirmiş çekici, usta çekiçle makinede tespit ettiği bir yere hafifçe vurmuş ve makine başlamış çaışmaya, fabrikatörün yüzü gülücükler içinde "ustam borcumuz ne kadar"
Usta "1000 dolar efendim"
Fabrikatörün hemen yüzü değişmiş "yahu kardeşim bir çekiçlik iş için ne 1000 doları? O zaman ayrıntılı bir fatura görmek istiyorum. Faturayı düzenle parasını vereceğim"
Usta faturayı düzenler getirir. Fabrikatör Faturayı bakar;
"Makineye çekiçle vurmanın bedeli 1 Dolar
Çekici nereye vuracağını bilmenin bedeli 999 Dolar
Toplam 1000 Dolar…"
Kahvehaneye oturursunuz mis gibi demli çay 75 kuruş
Şehrin en populer "cafe" sine oturursunuz, sallama poşet çayı 5 TL ye kaktirirlar. Serbest piyasa ekonomisi ve tercih meselesi