Scudo Sports

Vitesli fixie olur mu?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
0
Fixie ile vites birlikte olabilir mi?

Maalesef sabit dişli mekanizması normal viteslerle olamıyor. Sabit vites klasik arka aktarıcı ve zincir gerdiricilerle çalışmıyor. İki taraflı baskıya dayanamıyorlar. Zaten zincirin hep gergin olması gerekiyor.

Sabit göbekten vites ise bildiğim kadarıyla yok. Gerçi Sheldon brown’ın sitesinde 3 vitesli Sachs göbekle bir deneme okumuştum, Göbekten viteslerin mekanizmasını bilmediğim için nasıl olabileceği hakkında bir yorum yapamıyorum.

Bazıları bunu iki taraflı track göbeklere farklı dişliler takarak ve gerektiğinde tekeri ters çevirerek çözüyor. Ama en fazla iki dişli farkı olabilir. Zira aynı zinciri kullanıyorsunuz.

Surly firması bir zamanlar ikili fixie dişli üretmiş, adı dingle:) Zincir hizası problem olacağından herhalde, devam etmemiş.

İnternette iki ayrı zinciri sağ ve sola takanların fotoğraflarını da gördüm. İlginç deneme gerçekten.

Ben ise bu sorunu farklı dişli oranları olan bisikletler ile çözdüm. Rotama uygun olanı kullanıyorum:)

Siz ne dersiniz?

Scudo
O zincir patlar
Ruble de patlar
Ayrıca ne denli gerekli olduğu da tartışılır

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
arkaya gergi koyarak öne 2 li aynakol koyabilirsin
MTB-Fixie-bike-single-speed-Chain-Tensioner-Stabilizer-_57.jpg

• Beğen
@Mmertg
Gergi ile fixie olmuyor maalesef. Zincir ters tarafa da gergin şekilde gitmesi gerek. Gergiler bu basınca dayanamıyormuş.

Soruya soruyla cevap vereni sevmem ama :)

Fixie ile vites birlikte olabilir mi? Sorusuna ' Neden olsun ki ' sorusuyla devam etmek isterim. Ne gerenk var mesela :)

@Equilibrium
Ben de olmamasını tercih ediyorum, ancak çok yokuşlu yerlerde olanlar da fixie keyfini yaşamak isteyebilir.

@Equilibrium
Çoktan yar oldu bile:)
Aslında özellikle Anadolu yakası fixie için çok uygun. Ancak zaten konumuz vitesli fixie. Bu olursa vitessiz sürmekten çekinenler de fixie keyfi yapabilir.

Surly dingle önde çiftli aynakol ile kullanılıyormuş. Ön aynakolda iki dişli farkı, arkada üç dişli farkı ile aynı zincir uzunluğu ile kullanılabiliyormuş. 42-20 ve 44-17 gibi iki oran olabiliyormuş bu şekilde.

(link)

(link)

Bu da Sheldon Brown sitesindeki iki zincirli iki vitesli fixie:
(link)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Ön ve arka dişli oranlarını doğru orantida küçültürsen olur bence. 48-16 dişliye sahip bir kişi 100 bakla zincir kullanıyorsa. 42-20 dişliye sahip bir kişide 100 kullanıyorsa neden olmasın. Ön tarafa ve arka tarafa ikili aynakol ve dişli takip zinciri el ile geçirmek şartı ile bana mantıklı geldi.
Denemek lazım...

• Beğen
Ön ve arka dişli oranlarını doğru orantida küçültürsen olur bence. 48-16 dişliye sahip bir kişi 100 bakla zincir kullanıyorsa. 42-20 dişliye sahip bir kişide 100 kullanıyorsa neden olmasın. Ön tarafa ve arka tarafa ikili aynakol ve dişli takip zinciri el ile geçirmek şartı ile bana mantıklı geldi.
Denemek lazım...
Veganların soya sütü, soya peynirine yönlendirilmesi gibi oldu muhabbet. Fixie adı üstünde sabit, TEK vites. Vitesli bisiklete benzetmeye çalışmayın bence, orijinal halinde kalsın.

Veganların soya sütü, soya peynirine yönlendirilmesi gibi oldu muhabbet. Fixie adı üstünde sabit, TEK vites. Vitesli bisiklete benzetmeye çalışmayın bence, orijinal halinde kalsın.

Katılıyorum. Vitesli bisikletler varken rahatlık arayan bisikletçi neden fixieyi vitesli hâle getirmeye uğraşsın. Ne gereği var? XT set alıp 11-52 ruble ile kullanmak varken sırf fixie zevki yaşamak için o kadar yatırım yapılmaz.

Ayrıca fixiede vites ve fren olmaz. Fixieye vites ve fren taktığın anda o artık fixie değildir. Fixiecilikte fren sadece yeni başlayanlar için makul ve mantıklı bulunan bir araç. Tekniğini geliştirene kadar o da... Fixiede asıl amaç makineyi frensiz olarak kullanacak seviyeye gelmektir. Vites ve fren fixienin felsefesine tamamen aykırı unsurlar. Tasvip etmiyorum. Zira dünyadaki pek çok fixieci akımında da frenli fixie kullananlar ve frensiz fixie kullananlar temel fraksiyon ayrımlarıdır. Frenli fixie kullananlar pek fixieciden sayılmazlar.

Sturmey Archer göbekten vitesli fixie göbek yaptı. Bildiğimiz göbekten vites mekanizmasının bu sefer kontra frenli değil de fixie versiyonu. Bence kötü fikir değil. Kullanmayı çok isterdim ama koleksiyoner işi bir olay olduğu için e-bay'de çok pahalıya bulunacağını tahmin ediyorum.

Sturmey Archer göbekten vitesli fixie göbek yaptı. Bildiğimiz göbekten vites mekanizmasının bu sefer kontra frenli değil de fixie versiyonu. Bence kötü fikir değil. Kullanmayı çok isterdim ama koleksiyoner işi bir olay olduğu için e-bay'de çok pahalıya bulunacağını tahmin ediyorum.
ben hep ben fixie bisikleti fixed yani sabit değişmez vites olarak bildim, vitesi varsa sabit olmaz değişken olur onun adı başka olur. Olmamış o şey, ecnebi de yapsa fixie olmaz o başka bir şey olur.

Son düzenleme:
(link)
Amazon yorumları pek iç açıcı değil. Frensiz agresif kullanım için pek uygun olmayabilir.
Ama bir tane bulup deneyebilsek güzel olurdu.

Fixie/Fixed Gear sistemler "Pista" bisikletlerin popüler kültürde yeniden yorumlanması, modern çağa adapte edilmesi durumudur. Tensioner ya da her hangi bir komponent ile bağdaştırılması tamamiyle mantığına aykırıdır. Genel ve yanlış olarak 3/32 üzerine inşa edilen her fixie/fixed-gear ve ss(single-speed) sistem uzun vade de problem yaratmaya meğillidir. Düzgün bir alt yapı ile 1/8 üzerine inşâ edilen edilen bahsettiğim sistemler neredeyse ömürlük ve kesinlikle sorunsuz sistemler oluşturacaktır. Her ne kadar TR'de bu detaylar gözardı ediliyor olsa da önem arz eden konulardır.

• Beğen
Yine sıkılmış birileri. Fixie neydi? Fixie tarzdı. Fixie neydi? Vites yok keyif çok demekti. Neden adı fixie ydi o zaman. Efendim dışardan oynaşan kıpraşan değişen mekanizma yok bir onu göbeğin içine gömdük aha bu da fixie işte denmez. Buna new age fixie derler, geared fixie derler, fun fixie derler de, fixie camiasına özenen vites olsun diyenleri cezbederler. Ortamlarda fixie dersin kim bilecek derler. Bu kapital sistemi sevmiyorum. Ben tutucuyum. 2 jant ebatında türlü oyunlar dönderiyorlar kaç zamandır. Fixie w/ electric motor modelleri de çıkar. Az bekleyin.

Pedal geri çevrildiğinde geri giden her bisiklet fixiedir mantıken. Yokuşlarda dizleri öldürmesin diye ön ve arkada 2 dişlisi olan fixieler var, bunlar da fixie değil o zaman size göre? Uzun tırmanış yapılacaksa tekeri çözüp zinciri önde küçüğe arkada büyüğe alıp devam ediliyor mesela.

Pedal geri çevrildiğinde geri giden her bisiklet fixiedir mantıken. Yokuşlarda dizleri öldürmesin diye ön ve arkada 2 dişlisi olan fixieler var, bunlar da fixie değil o zaman size göre? Uzun tırmanış yapılacaksa tekeri çözüp zinciri önde küçüğe arkada büyüğe alıp devam ediliyor mesela.
evet değil

Geri