Scudo Sports

Vücudun depo enerjisi

Bilal Demir

Forum Demirbaşı
Tepki
214
Bisiklet
Scott
Merhabalar,

Biyolojiden az buçuk bildiğim kadarıyla vücudumuz fazla glikoz maddesini glikojen olarak depo ediyor ve ihtiyacı olduğu zaman bunu tekrar glikoza döndürüp kullanıyor.

Diğer taraftan biz bisiklette uzun bir turda eğer iyi beslenmezsek enerjisiz kalabiliyoruz. Veya bisiklet yarışına iyi beslenmeden başlayan birisinin yarışın sonlarına doğru performansı iyice azalabiliyor.

Peki vücudun glikoz-glikojen çevrimi nasıl çalışıyor? Vücudumuz kendi depo ettiği enerjiden randımanlı olarak faydalanamıyor mu?

Teşekkürler.

Scudo
Bende okuduklarıma dayanarak yardımcı olmaya çalışayım :) Dediğiniz gibi vücut glikojen depo ediyor fakat bunu her zaman tutmuyor.Mesela siz 2 tane çikolata yediyseniz ve ertesi gün de yoğun olarak spor yaptıysanız yada koştuysanız vücut bu glikojeni enerjiye çevirip öncelikli olarak yakıyor.Eğer bisiklette bu enerjiyi kullanmak istiyorsanız bisiklet süreceğiniz günün öncesinde fazla glikoz içeren besinler tüketip aktif spor yapmayın.Ertesi gün bisiklete binince bu depo edilen miktar kullanılır.

Ama bildiğim kadarıyla glikojen kısa süreli patlama enerjisi verir.Karbonhidrat yüklü besinler tüketirseniz(pilav,patates gibi) bunlar uzun turlarda sizi daha çok destekler.Bisiklete binince ilk 30 dk içinde depo edilen glikojen yakılacaktır.Mesela bisiklet sürerken çikolata tükettiğinizde 10 dk sonra enerjinizin arttığını görürsünüz.Ama en fazla 20 dk sürer sonra tekrar bitkin halinize dönersiniz :)

( CHO = karbonhidrat )

Bende şunu merak ederim . İnsan vücudu karaciğer ve kanda yalnızca 400 gr CHO depo edebiliyor .

400 gr CHO x 4 kcal = 1600 kalori yapar toplamda . Tabiki vücudun depo edilen CHO dibine kadar bitirdiğine inanmıyorum . Bazı antremanlarımda 2500 kalori civarı yakıyorum (Cihaz yanlış göstermiyorsa)

Aradaki 900 -1000 kaloriyi yağdan mı yakıyorum , vücut acaba nasıl çalışyor , önce tamamen CHO deposunu mu kullanıyor ; yoksa hem CHO , hem yağ depolarını beraber mi kullanıyor .

Birde şu yaptığım doğru mu acaba ?

Örneğin antreman sırasında harcadığım kalori 800 civarına geldiğinde , ben CHO depolarını doldurmak için muz vs yemeye başlıyorum . Çünkü muz sindiriline , kana karışana kadar ben 200-300 kalori falan daha yakacağım .

"Susamadan su içmek" felsefesi gibi "Acıkmadan yemek yemek" felsefesini bisiklet üzerinde deniyorum .

Ne dersiniz ? Siz bisiklet üzerinde beslenme zamanınızın geldiğine neye göre karar veriyorsunuz?

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
@Cem Unden

Yaptığınız yanlış değil fakat yarışlarda bakarsanız sporcuların yarış sırasında belli bir beslenme süresi oluyor bisiklet üstünde giderken yemeye başlıyorlar.Yani mesela 100 km gittikden sonra 10 dk enerji bar vs.. neyse yiyorlar ve 100 km daha gidiyorlar.Ben şöyle ayarlıyorum.Gideceğim yer 60 km'yi geçmiyorsa baştan 2-3 snickers yiyorum ilk olarak onların verdiği kalori zaten yakılıyor mesafe de kısa olduğu için karbonhidrat yeterli geliyor.100 Km üzeri turlarda ise 100.km'yi geçtikden sonra sandvich vs.. ufak şeylerle destekleyip yoluma devam ediyorum sonrada gittiğim yerde yiyorum :)

Antremanlarda nabız saatimde harcanan kaloriyi göstermediği için yüzeysel anlatabildim umarım yardım edebildim :)

@Mehmet_Gürsoylu

Ben antremana çıkmadan 1-2 saat önce 150-200 gr yulafı su ile kaynatıp yiyorum . Tadlandırcı olarak az bal ekliyorum . Beyaz ekmek yerine 2-3 dilim çavdar ekmeğini tercih ediyorum . Üzerine az da lor .Antreman öncesi biraz kahve içiyorum.

Eğer uzun km yapacaksam , 1 gece önceden de karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye çalışıyorum . Yaptığım antremanlar genellikle 70 - 100 km arası . Yıllardır ortalama bu kilometrelerde antreman yaptığım için 2,5 ila 4 saati pek geçmiyorum. Gezinti amacıyla da hiç bisiklet sürmem.

Bisiklet üzerinde ise genellikle muz, elma yemenizi tavsiye ederim . Bunlar kana hızlı karışıyor .Kayısı ve kuru üzüm de iyidir ama bunlar bisikletle giderken yemeyin, boğazınıza kaçabilir . Ayrıca gittiğim güzergahlarda daha önceden nerede duracağımı planlıyorum . Eğer çok zorlanacak gibi olursam 1 kutu kolayı çakıyorum.

Snickers'ı 1-2 kez denedim , oldukça da iyi fakat kilo vermek isteyenlere tavsiye etmiyorum . Tadı çok güzel , 1 tane yemek yetmiyor .

Ayrıca kilo vermek isteyen arkadaşlara tavsiyem , klasik bisikletçi gıdası makarna ve pirinci yemesinler . Normal ve zayıflar yiyebilir ! :)

@Cem Unden

İnsan vücudunda 300 ile 400 gram arası karbonhidrat kaslarda depo edilir. Karaciğerde 75-100 gram karbonhidrat depo edilebilir.:)

Sorunuzun cevabı aslında Aerobik ve Anaerobik metabolizmada gizli.Antrenman seviyesi düşük olduğunda yani tempo yavaş olduğunda vücut aerobik metabolizma dediğimiz yağların ve karbonhidratların oksijenle yakıldığı durum gözlenir.Bu aşamada enerji üretiminin yarısından fazlası yağlar tarafından sağlanır yani bisiklet üzerinde giderken hafif tempoda karbonhidrat değil yağların yakımı ön plandadır.

Antrenman şiddeti arttıkça aerobik metabolizma devreden yavaş yavaş çıkar ve yerini anaerobik yani oksijensiz enerji üretimi devreye girer.Bu aşamada vücut enerjisini karbonhidratlardan sağlar.Karbonhidratlar oksijensiz yakıldığında kanda laktik asit meydana gelir.Egzersiz şiddeti daha ileri düzeyde arttıkça daha fazla oksijeni kullanmayacağı bir noktaya gelinir ve kandaki laktik asidin artması sonucu yorgunluk denilen durum ortaya çıkar ve hücrelere yeterli enerji sağlanamadığından sporcu yavaşlamaya hatta durmaya ihtiyaç duyabilir.

Bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Yani bisikletçi vücudundaki yağları ve karbonhidratı kullanıyor. Peki bir kişi düşük tempoda hiç birşey yemeden (su içerek tabi) sabahtan akşama kadar bisiklet sürse vücudunda ne gibi şeyler olur? Yani vücuttaki depolanmış olan enerji kişiye yeterli olur mu?

Bir de birgün yemek yemeden uzun süre bisiklet sürmüştüm, akşam eve geldiğimde başım ağruyordu, sabah kalktığımda da ağrı devam ediyordu, ki normalde pek sık ağrımaz. Daha sonra bunun gıda ve mineral almadan uzun süre spor yapınca yaşandığını öğrendim.

Bu konuda nasıl yorum yaparsınız?

Başka bilgisi - deneyimi olan?

İnsan vücudu beyin dokusu hariç glikoz kullanmayı sevmez. Tercih ettiği yol yağ asidi oksidasyonu mekanizması ile aerobik yoldan enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

Egzersiz sırasında enerji ihtiyacı arttıkça belli bir seviyeye kadar ihtiyaç sadece aerobik yoldan karşılanabilir. Bu seviyeye aerobik eşik denir (Dikkat edelim anaerobik değil)

Bu eşik üzerinde enerji üretimi hem aerobik yoldan yağları yakarak hem de karaciğer ve kaslardaki glikojeni kullanarak yapılır. Sürüşler sırasındaki beslenme depo glikojenin azalma hızını yavaşlatmak amacını taşır.

Enerji ihtiyacı daha da artarsa glikojen tüketimi de artar ve anaerobik eşiğe ulaşılır. Bu noktadan itibaren açığa çıkan laktat temizlenme hızından daha hızlı üretilir ve birikmeye başlar. Sürdürülemez bir efor seviyesidir.

Aerobik eşiğin altında kalındığı sürece sadece su alımıyla teorik olarak bütün gün besin almadan gidebilirsiniz. İşte çoğu sporcu ve antrenör tarafından ihmal edilen hatta "basit" görülen Zone 2 çalışmalarının sihiri de buradadır :)

@Mehmet_Gürsoylu

Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi mekanizma yazdığınızın tam tersidir. Vücut glikojeni daima en sona ve zorlu efora saklar. Yediğiniz çikolata ve benzeri karbonhidrat içerikli besinler glikojen depolarının durumuna göre değerlendirilir. Eğer depolar boşsa doldurulurlar. Doluysa alınan glikoz yağa çevrilir ve "göbeğinize yapışır" :)

@Cem Unden

Daha önceki benzer bir konunun linki :
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=88276

Cori döngüsüne göre vücudumuz, sadece düşük-orta-yüksek eforda ortaya çıkan laktik asiti değil, yağların parçalanmasından ortaya çıkan glicerol'u da karaciğerde tekrar glikoza çevirebiliyor ve tekrar kan yoluyla kaslara gönderiliyor. Orta yoğunlukta yapılan 3 saatlik bir antrenmanda, vücudun kullandığı enerjinin %60’ı bu şekilde yan ürünlerin tekrar tekrar kullanımından karşılanıyor.

Ama yakılan kaloriyi gösteren saatler, bunu dikkate alarak mı hesaplama yapıyor, bunu araştırmak lazım.

Bunun dışında glikojenin piruvata dönüşümü ve yağların-aminoasitlerin kullanımıyla ilgili detaylı bilgi için Krebs döngüsünü araştırabilirsiniz.

Konumuzla alakalı olduğu için ben de bir soru sormak istiyorum. :)

Biz enerjinin büyük bir kısmını kaslarda depo ediyoruz.Vücudumuzdaki kaslar dinlenme zamanında 0,26 Kcal/dk enerji kullanır. Normal tempolu bir antrenman sırasında bu durum 120 kat artarak 32 Kcal/dk ya yükselebiliyor.Yüksek tempolu bir antrenmanda ise bazı kasların(bütün kaslar demiyorum) 2000 kat artarak 520 Kcal/dk enerji kullanabiliyor.

Şimdi benim aklıma takılan kası fazla olan bir sporcunun kaslarda depo edilen enerji miktarı artar mı ve dakikada harcadığı enerji miktarı artar mı ?

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Hamza Hakkı

Evet artar. Antrenman yapmanın amacı kasların bahsettiğim eşik değerlere daha yüksek eforlarda ulaşmasını sağlamak ve kasların glikojen depolama kapasitesini arttırmaktır. Bu gelişmeler sağlandığı zaman birim zamanda ürettiğiniz iş artacaktır.

Geri