WD-40 multi purpose ürününü severim. İşyerinde dijital kumpasları temizlemek için kullanıyorum. Bazen detaylı temizliğe giriyorum değmemesi gereken yerlere temas ettiği zaman zaman uçsun diye biraz bekliyorum sorun çıkmıyor, elektronik devreleri pert etmiyor onun için severek kullanmaya devam ediyorum.
Gel gelelim WD-40 multi purpose un yağlayacısının gücüne. Eminim WD-40 multi purpose savunanların çoğu mucize bir ürün olduğuna inanmak istediği için (marka da imajı yaratırken bunu arzu etmiş ve başarmış) bu kadar ısrarla savunuyorlar. Fakat bu doğru bir ısrar değil. Neden derseniz size cevabı firmanın kendisi versin. Aşağıda kendi sitesinden paylaşımlarda bulunup yorumumu ekleyeceğim.
(link)
Öncelikle bu linkten bütün ürünlerini görebilirsiniz. Fark edeceğiniz gibi bisiklet için özel ürün grubu var çünkü bisiklet işi hassas.
multi purpose ürün demek her şeyden biraz yapar yani biraz temizler biraz yağlar demek ama hiçbirini %100 yapamaz. (Temizleme yönü daha üstün çünkü içeriğindeki temizleyicilerin % oranı daha yüksek MSDS'inden de görebilirsiniz.)
(link)
Neyse sadede gelelim.
Varan 1
Bisiklet için var olan ürün grubuna bakınca WD-40 zincir temizleyicisi ve WD-40 zincir yağının ayrı ayrı ürünler olduğunu görebilirsiniz. Bu da zincir için temizleyici ve yağlayıcının tek bir üründe olmasının bisiklet için uygun olmadığını gösteriyor. Yani WD-40 multi purpose ne zincir temizlemek için ne de zincir yağlamak için doğru ürün değil.
http://www.wd40bike.com/img/updates/products.png
Varan 2
Ayrıca WD-40'ın kendi yağlayıcısı için yazdığı dip nota bakın : Diyor ki WD-40 multi purpose ürününe göre 12 kat daha dayanıklı yağlama yapar. Yani bu ne demek, WD-40 multi purpose ürünü aslında bir yağlayıcıya göre 12 kat daha dayanıksız. Yani WD-40'ı yukarıdaki bilgiye rağmen zincir yağlamada kullanacaksanız haftada bir yağlama yapmanız lazım.
http://wd40.com/img/home-slider-spray-gel.jpg
Gördüğünüz gibi firmanın kendisi de multi purpose ürünlerle yağlama yapmayı uygun bulmuyor ki böyle özel yağlayıcılar çıkarıyor.
Yağlamanın amacı nedir: sürtünmeyi azaltarak hareketi kolaylaştırmak ve aşınmayı minimize etmek. Peki WD-40 multi purpose sıktığımızda yüzeye ne yapar; öncelikle pası kiri ve diğer yağları söker atar sonrasında bu temizleyiciler uçar gider ve geriye yağlayıcılar kalır o da ince bir tabaka halinde yüzeye yapışır. Ancak bu yağ, yağ sökücünün içinde bile durabiliyorsa demek ki aslında yağ değildir. O yüzden de yağ gibi dayanıklı olamaz.
Şunu da unutmayın: WD-40 multi purpose kesinlikle paslanmayı önlemez ancak sık sık kullanırsanız pas göze görünecek kadar ilerlemeden temizlediği için farkına varmazsınız.
Ayrıca WD-40 multi purpose ürünün üzerini okuyun en büyük özelliklerinden biri diğer yağları sökmesidir. Bu da farklı yağ tipleriyle çalışan aksamlara zarar verir. Önceki mesajlardan birinde yazmış arkadaş gresin akmasına sebep olarak göbeğin çabuk aşınmasına neden olur diye.
Son olarak başta dediğim gibi WD-40 multi purpose ürününü severim fakat doğru yerde kullanılması gerekir. Yazdıklarım multi purpose yani her işi yapan klasik ürünü için geçerlidir. WD-40 yağlayıcı kullanmayın demiyorum, bulabilirseniz kullanın kullandırın.
Tartışmaya noktayı koyabilmişimdir umarım