Şimdi Avrupa Birliği'nin EFSA diye bir organizasyonu var, European Food Safety Authority diye. Kendileri bu konuyla ilgili şöyle bir kriter belirlemiş; 4 microgram/kilogram/gün maruziyetin üzerine çıkmadığın müddetçe sıkıntı yok diyor. Yani her 1 kg'lık vücut ağırlığınız için 1 günde 4 microgramın üstünde maruz kalmadığın müddetçe Toleable Daily Intake diye bilinen (günlük tolere edilebilen maruziyet gibi çevrilebilir) sınırı aşmamış oluyorsun. Bu arada bu değer anne karnındaki bebeklerden yaşlılara kadar tüm yaş grupları için aynı şekilde geçerli.
Pratikte şöyle söyleyebilirim; 100 kilogram ağırlığında birisi bu gözlüğü kullanıyor ve günde gözlüğün ihtiva ettiği BPA'nın 400 microgramını (0,0004 gram) direkt olarak vücuduna alıyorsa sınırda demektir. Bu da ayda 0,012 gram, yılda da 0,15 gram gibi bir değere tekabül ediyor. Yani 1 yıl içinde gözlüğün içindeki BPA'nın 0,15 gramını vücudunuza almanız durumunda EFSA'ya göre güvenli sınırı aştınız demektir. Çok küçük bir miktar gibi görünüyor evet, insan haliyle bu kadar küçük bir miktarı 365 gün içinde alıyorumdur diye düşünebilir ama almayacağınızdan emin olabilirsiniz. Birincisi insan teri PC'yi çözebilecek kimyasallar içermiyor, ikincisi de zaten yukarıda anlattığım şekilde bir kütle transferi mümkün değil.
Son olarak da şunu söyleyeyim; FDA (Food and Drug Administration) EFSA'nın 4 microgram olarak belirlediği seviyeyi 50 microgram olarak belirlemiş diye biliyorum. Sorumlusu olduğum bölge Avrupa bölgesi olduğu için EFSA'nın değerlerine hakimim ama Amerika ve Uzak Doğu taraflarıyla ilgili çok bilgim yok.
Özet olarak; güvenle kullanın gözlüğünüzü iyi günlerde.