Scudo Sports

Yağ önerisi?

Aynı yağı kullanıyorum. (Muc-off Dry Lube) Aynı marka, aynı model ürünün dahi birinin ötekini tutmadığı izlenimine kapıldım. Sizde kararma yok ama bende var. Zinciri çıkarıp kusursuz şekilde temizliyorum. Her baklaya bir damla olacak şekilde yağlayıp fazlasını siliyorum. 30km sonra zinciri tekrar silecek olsam simsiyah kusuyor. Paylaştığınız fotoğraftaki zincir yağlanıp yol gitmiş hali ise cidden çok ilginç.

Muc-off Dry Lube türü yağlar wax tabanlı diye geçiyor. Yani kimyasal içinde çözdürülmüş parafin içeriyorlar diye anlıyorum. Uygulamadan sonra kimyasal uçup geride parafin kalması ve kuru olması gerekir diye düşünüyorum. Fakat benim zincir hiç de kuru görünmüyor.

Bu arada yüzey sürtünmesi olan metallerin akışkan formda bir yağlayıcı ile çalıştığında, hangi yağ olursa olsun kararmanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Aslında kararan yağ değil. Kararma sebebi ortamdan gelen kir de değil. Metal yüzeyinden aşınan mikro partiküller kaçnılmaz olarak o rengi veriyor.

Ortalama 150km de bir zincir temizliği ve yağlama yapıyorum. Bir sonrakinde tamamen farklı amaçla bulundurduğum sıradan makine yağını deneyeceğim. Pislik toplama konusunda çok kötü sonuçlanmazsa onunla devam ederim gibi geliyor, bakalım...
Siz acaba daha çok gravel yolda mı sürüyorsunuz? Ben genelde asfalt, beton ve düzgün yolda sürüyorum çok zor durumda kalmadığım sürece toprak, bozuk, gravel yola girmiyorum malum bisikletim buna uygun bir bisiklet değil. Şahit konuşmak için erken diyebilirim çünkü henüz 50km oldu süreli fakat xpc vb markası olsaydı şuanda kapkara olmuştu zincir. Bugün ki sürüşten sonra tekrardan yorum atacağım.

Scudo
200km sonrası ve zincir de kayda değer bir kararma bulunmuyor. Muc-off gerçekten harika.

Dosyalar

• IMG_20230428_174007.jpg
    IMG_20230428_174007.jpg
    62,4 KB · Okunma: 62
  • IMG_20230428_174022.jpg
    IMG_20230428_174022.jpg
    86,2 KB · Okunma: 64
  • IMG_20230428_174026.jpg
    IMG_20230428_174026.jpg
    75,5 KB · Okunma: 62
Benim motorex yağ bozuldu galiba. Kışın balkonda kaldığı için donmuştu. Sonra içeri aldım çözüldü fakat sanki eski kıvamı kayboldu. Fazla akışkan gibi geliyor. 70 km de kapkara oldu ve zincir yağsız gibi ses yapıyor. Dün tekrar temizleyip yağladım.

Benim motorex yağ bozuldu galiba. Kışın balkonda kaldığı için donmuştu. Sonra içeri aldım çözüldü fakat sanki eski kıvamı kayboldu. Fazla akışkan gibi geliyor. 70 km de kapkara oldu ve zincir yağsız gibi ses yapıyor. Dün tekrar temizleyip yağladım.
Merhaba hocam ben de yağı aldıktan sonra ilk defa kullanacağım, hangi oranda yağlamak en verimli sonucu veriyor acaba? (Bakla başı 1 damla vs.)
Karartmadan, kurutmadan en optimum kullanım için sizin tecrübeniz nedir bu yönde?

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Merhaba hocam ben de yağı aldıktan sonra ilk defa kullanacağım, hangi oranda yağlamak en verimli sonucu veriyor acaba? (Bakla başı 1 damla vs.)
Karartmadan, kurutmadan en optimum kullanım için sizin tecrübeniz nedir bu yönde?

Merhaba,

Her baklanın birleşim noktasına 1 damla damlatıyorum. Sonra 3-5 dk yavaşça pedalı geri çeviriyorum. Ertesi güne kadar öylece beklettikten sonra temiz ve kuru bir bez ile zincirin üzerindeki fazla yağları silip biniyorum.

• Beğen
Tepkiler: Mete_ ve Samet M.
Merhaba,

Her baklanın birleşim noktasına 1 damla damlatıyorum. Sonra 3-5 dk yavaşça pedalı geri çeviriyorum. Ertesi güne kadar öylece beklettikten sonra temiz ve kuru bir bez ile zincirin üzerindeki fazla yağları silip biniyorum.
Teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: makaram
Bu "pro mekanik" arkadaş Muc Off zincir yağını sevmediği 10 ürün arasında listelemiş:

Bisiklet zincirleri yüksek güce, yüksek devre, yüksek ağırlıklara ve ısınmaya maruz kalmıyorlar. Kamçılanma etkiside gergi olmasindan ve uygulanan düşük güçten dolayı yok sayılabilir. Ayrıca ağır ve yuzeye temas alanı kalın tekerlekleri döndürmek zorundada degiller. Bisiklet zincirlerinin temas yüzeyleri küçük olduğu içinde sürtünme etkiside düşük.

Zincirde X-ring o-ring tarzı şeylerde yok. Kısacası başka aksama değmemesi kaydı ile piyasada bulunanilecek her turlu temizleyici kimyasal ile temizlenebilir. Fircalanabilir, tel firca kullanilabilir, solvent kullanilabilir. Benzin, mazot balata spreyi aseton, boya sokucu, karburator temizleyici, yag çözler falan...

Yağlama içinde bulabileceginiz en ucuz ve ince madeni yağ kullanilabilir. Kutusu 15 lira olan çakma dikiş makinesi yağı ile bile yaglanabilir.

Kısacası eser miktarda temiz ve yağlı olması yeterlidir bisiklet zincirlerinin.

WD40'ı hem temizlik hem zinciri yağlamak için kullansam bir zararı olur mu? Zinciri yağlamak için kullanan da var, kullanmayın diyen de. Neye göre karar vermeliyiz?

Çoğunluk sadece temizlikten yana kullanımı tavsiye ediyor yorumlarda.

Son düzenleme:
WD40'ı hem temizlik hem zinciri yağlamak için kullansam bir zararı olur mu? Zinciri yağlamak için kullanan da var, kullanmayın diyen de. Neye göre karar vermeliyiz?

Çok kısa süreli yağlama sağlar. Görevi yağlamak değil, suyu uzaklaştırmak.
Sıkarken fren aksamlarına denk getirirseniz ise çok fena.
Ben zinciri temizlemek için bile kullanmıyorum.

Arkadaşlar ben zincire sıcak wax uygulamasına geçtim ve oldukça memnunum.. Zinciri yağdan arındır ve tekrar yağla ve bu arada çıkan pislikle uğraş, oraya buraya yağ bulaşması gibi dertlerden tamamen kurtuldum. Gayet verimli bir durum. Uzun vadede zincirin ömrünü de uzattığı iddialar arasında ama bunu konfirme edebilecek kadar uzun bir kullanımım olmadı. Bir fikir edinebilmeniz için youtube video linki bırakıyorum.
(link)

Hocam soru 10 kısmını izleyebilirsiniz. Soru 11de de balata spreyinden bahsetmiş.

• Beğen
Tepkiler: TalhaB.
XCP zincir yağından klasik makine yağına terfi ettim. Xcpde aynakolu 2. yaprağa alınca 2x4-5 konumunda zincir zır zır ötüyordu; yağ hemen kararıyordu ve pislik topluyordu. Bu sorunların hepsi 7.5tl lik makine yağıyla ortadan kalktı. Haftada 1 ara yağlama ile ömür boyu giderim gibime geliyor. Ayrıca zinciri temizleme yöntemi olarak da şayet zinciriniz katranlaşmamış orta seviyede kirlendiyse kabasını kuru peçeteyle alıp. Sonrasında üstüne tıpkı yağlar gibi yağ döküyorum. Zincir; içinde kalan pislik ve eski yağı, yeni yağ sayesinde dışarı kusuyor. Kustuğu kirli yağı da peçete ile güzelce temizleyip. En son tekrar yağlayıp fazla yağı siliyorum. Toplamda 3 yaprak kağıt havlu ve 2-3 yağlamalık yağ kullanmış oluyorum.

Bu "pro mekanik" arkadaş Muc Off zincir yağını sevmediği 10 ürün arasında listelemiş:
Video henüz izlemedim fakat bugün 500km sonrası zincir ve genel temizlik bakımı yaptım. Zincir de 500km sonra abartı kararma olmadı fakat diğer yağlara göre muc-off dry temizlemesi biraz daha uğraştırıyor diyebilirim muhtemelen o yüzden sevmemiştir haklı olarak. Referans olarak fotoğraflar ekliyorum öncesi ve sonrası olarak.
IMG_20230514_121020.jpg
IMG_20230514_133307.jpg

Bugüne kadar hep 5 - 10 liralık dikiş makina yağı kullandım. Haftada bir yada iki haftada bir yağlamak yetiyor. İnce bir yağ olduğu için baklaların içine işlemesi kolay oluyor. Ellerimi yağdan korumak için eldiven giyiyorum.
Eski kirli yağı yine yağ ile temizliyorum. Çivi çiviyi söker. Kimyasal temizleyiciler zarar verebilir uzun vadede.
Yağı kare büyük makyaj pamuğuna dökerek zinciri temizliyorum, sonra da yine pamukla yağlıyorum. Pamuk yağlanmasını iyi dengeliyor, ne fazla ne az.
Rubleyi de ıslak mendille temizliyorum.
Hepsi 10 dk felan sürüyor. Düzenli temizlik ve yağlama yaptığım için kir yada yağsızlık problemleri ile karşılaşmadım şimdiye kadar. Bundan daha ucuz bir çözüm olduğunu da sanmıyorum.

Edit: İlk defa bakla içlerini pamuklu çubukla temizledim, daha güzel bir sonuç çıktı.

Dosyalar

• 20230514_145349.jpg
    20230514_145349.jpg
    41,4 KB · Okunma: 41
  • 20230514_164151.jpg
    20230514_164151.jpg
    80,8 KB · Okunma: 33
  • 20230514_164159.jpg
    20230514_164159.jpg
    126,6 KB · Okunma: 33
Son düzenleme:
Geri