Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yeni arka aktarıcıda sorun mu var?

Ertan M.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Şubat 2015
Mesaj
999
Tepki
1.219
Şehir
İstanbul /Göztepe
İsim
Ertan
Bisiklet
Merida
32 li ruble ile yeni uzun bacak arka kaset aldım.Montajı yaptım ama vites ayarı bir türlü olmuyor.Bisikletçiye getirdim onlarda arka aktarıcıda yayında mı bir şeyinde bir sorun var dediler.Bir gündür uğraşıyorum artık çıldırma noktasına geldim.Daha önceden de vites ayarım bozulduğunda kendim yapabiliyordum.Şimdi yeni aktarıcıda yapamıyorum.Örnek olarak ilk önce sınırlandırma ayarlarını yapıyorum ondan sonra tel gerginliği ayarını ayarlıyorum ancak üst vitesi ayarladıktan sonra bu sefer alt vites te sıkıntı oluyor.Kabloda zincirde yeni değişti böyle bir şey mümkün olabilir mi merlin den sıfır olarak aldığım arka aktarıcıda hata olabilir mi?Kadro kulağında da bir sorun yok bununla ilgili bir video çektim vites ayarının nasıl kararsız olduğu belli oluyor.Şimdi ne yapmam lazım kısa eski kısa bacak olanı taksam 32 dişliyi idare eder mi youtube da kullananların videoları var.
Video teknik bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Scudo
yan taraftaki vida ayarlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim. vites 10lu ise 9 klik yapabiliyor olmanız lazım. Aralık kısa geliyor olabilir. Alt ve üst sınırları o vidalar sayesinde ayarlayabiliyorsunuz. Bir de hatırlatmakta fayda var zincir rublenin en altındayken kabloyu gergin bir şekilde takıp ayarlamaya başlamalısınız. kablo vidaları 0 pozisyonda olmalı yani hiç gerilmemiş olmalı.


2. linkte bu ayarı daha iyi anlatmış
kabloyu henüz geçirmeden bu H-L ayarlarını yapmanız gerekiyor.
 
@Ertan M. Ayar somununu tek seferde çok fazla çeviriyorsun. Sağ elinle pedalı çevirirken sol elinle ayar somununu yavaş yavaş çevirirsen daha düzgün ayar yapabilirsin.
 
@Özhan Akgöğ bu ayarlar önceden yapıldı sonra dedigi

dediğiniz gibi ruble en altta kablo gerginliği alındı ama bu sefer vites yukarı çıkmıyor.
 
Uzun bacak aktarıcıyı 11-32t rubleyle problemsiz kullanman gerekiyor. Videodaki arkadaş kısa bacak 4700 aktarıcı ile 11-36t ruble kullanıyor. Dolayısıyla uyumsuzluk problemi yok. İnce bir ayarla işi çözersin diye düşünüyorum.

 
  • Beğen
Tepkiler: Ertan M.
@uguryilmaz144 hocam daha önceden yapıyordum eski aktarıcada şimdi olmuyor birde kısa bacakla deneyecegim eğer olursa sorun aktarıcıdadır o zaman peki kısa bacakla 32 ruble kullansam bir zararı olur mu çapraz falan kullanmıyorum zinciri.
 
3. vidaya bak kardo kulağı ile aktarıcını orada
 
Shimano arka aktarıcılarında "travel" (kablo çekiş miktarı) denilen şeyi ayarlamak için kabloyu 3 farklı şekilde takabiliyorsunuz.

Daha önce Microshift kol ve 9'lu arka aktarıcı ile benzer bir şey yaşamıştım. Kabloyu arka aktarıcıya sabitlerken vidanın altı yerine üzerinden (veya çapraz, tam hatırlamıyorum) geçirmiştim. 1-2 hafta boyunca sorunu çözmeye çalıştım. Vites üstlerde normal çalışıp, ortalarda bozulmaya başlıyordu. En son Specialized Bakırköy'e götürdüm, orada da çözüm bulamadık. Daha sonra delirip her şeyi söküp tekrar birleştirdiğimde sorunun bu olduğu anladım.

Kabloyu arka vitese sabitlerken, vida altında farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz. Sheldon Brown'ın sayfasında bunun için 1-2 görsel bulunuyor;

http://fotoyukle.bisikletli.com/images/2016/11/01/eiYLc.png

http://fotoyukle.bisikletli.com/images/2016/11/01/6uDOjeWEd.gif

Kaynak: (link)
 
@Edip Dinçer hocam aynen sizin bu yaşadığınız durumu yaşıyorum vites kablosu alttan geçiyor aynen böyle
20161101_192524.jpg 20161101_192524.jpg
 
@Ertan M. Dediğim gibi, o görsellerdeki farklı pozisyonları deneyebilirsiniz. Belki işe yarar ;).
 
  • Beğen
Tepkiler: Ertan M.
@uguryilmaz144
Videodaki ayna kol çok küçük. Nerede ise ruble ile aynı çapta. Videodaki örneği ölçü ya da kıstas almamak lazım. Sıradan 50/34 ayna kolla 11/36 ruble uzun bacak akratarıcı ile dahi kullanılamaz.

@Ertan M.
Bisiklet tamirciniz iyi ise ne dedi ise doğrudur, aktarıcıda sorun vardır. Eğer güvenilir-usta olmadığını düşünüyorsanız ihtimal kablo içi ile tel arasında takılma olabilir. telin kablo içinde sağlıklı hareketi etmesi mümkün olmayabilir. Bu olasılık küçük olabilir ama başıma geldi. Bisikletçi fark etti ve telli değiştirerek çözebilmişti.

siz ayna kol olarak ne kullanıyorsunuz?
 
Kısa bacağı tekrar taktım ayarları yaptım şuan oldu demek ki sorun arka aktarıcıda yapılır mı bilmiyorum.
20161101_213150.jpg
 
aktarıcının yayı zamanla eskir ve gerekli kuvveti uygulayamaz ama sıfır bir aktarıcıda yay bozuk olmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ertan M.
Merhabalar,
Sizin yaşadığınız olay gerçekten ilginç normalde uyumlu olması lazım.
Ufak bir anımı anlatayım. Geçmişte buna benzer bir olay yaşamıştım. Arka tekeri yamuk oturtmuşum. Yaz sıcağı yorgunluk falan derken fark etmeden ayar yapmayı denedim baktım olmuyor.
Saygılarımla..
 
@Yağız Gökmen
Hem Fight For Pink, hem 32! Oldu olacak önü de 3'lü yap... Hiç yakıştıramadım sana Yağız! :D

dip not: Çok sağlıklı olmaz belki ama eski zincirle de çalışır sistem. Yani eklemek zorunlu değil ama eklense güzel olur. Hatta yeni zincir daha da güzel olur.
 
@Edip Dinçer ahahah abi ya :D 32 yi alıp vurucam kendimi dağlara :D

bende ziniri bekliyorum aslında direk bundle olarak almak lazım :) bizim çağrı geçti aynı sette atmadı bakla arka bacak çok çok geriliyor bazen kendi vites atıyor :)
 
@Yağız Gökmen 11 32 ruble satılır :) şaka maka eski sisteme geri döndüm bu işkence sadece tek bir 32 li dış içindi artık çok dik yokuşlarda biraz daha zorlanmaya devam.
 
Geri