Scudo Sports

yeni atremanım; cross-traininng

Tepki
23
Merhaba; 4 yılı aşkın süredir doğa sporları ile uğraşıyorum, üniversiteye girişimin 2. yılında başladım ve aktif bir şekilde de devam ediyorum. Dağcılık antremanı olarak bisiklet sporu ile uğraştım ve bu forum ile bağlantım da bu şekilde oldu. Dağcılığa başladığım yıldan beri antrenman yapmak hayatımın bir parçası oldu. Yaz ayları bisikletle, kışları ise salonda stepper ile cardio çalışırım ve bundan birkaç yıl öncesinde ne için antrenman yaptığımı unutup bir cep bodybuilder’ına dönüşmüşlüğüm de vardır. (Bunu şunun giriş cümleleri olarak yazdım)
4 ay önce yatmış motosikletimi kaldırırken sol bileğimde bir kıkırdak dokuyu yırttım ve aylarca bedenimin üst kısmını çalıştıramadım. Öncesinde hafif bulk bir vücuda sahip olduğumdan, iyice sarkmayayım dedim ve iyileşme sürecinde az karbonhidrat tüketerek 4.5 kg. zayıfladım.(76 dan 71.5 a düştüm) şimdi kendimi iyi hissediyorum ve eski bedenime kavuşmak yanında biraz da üstüne koyabilmek adına Mark Twight’ın ‘’300’’ programına başlayayım ve 4 ay devam ettireyim diyorum.4 ay öncesinde omuz 124cm. kol 36.5 cm. bel ise 87 cm.idi. Şimdi ise omuz 122 kol 33.5 bel ise 80cm. olmuş. (kilom 71.5)

Başlamayı düşündüğüm program bir croos-training örneği ve 300 spartalı filmindeki aktörlerin çekimlerden 4 ay öncesinden itibaren bir salona(gymjones) kapatılarak aylarca beraber uyguladıkları efsane bir program. İşte şöyle;

"300"

25x Pull-up +
50x Deadlift @ 135# +
50x Push-up +
50x Box Jump @ 24" box +
50x Floor Wiper @ 135# (one-count) +
50x KB Clean and Press @ 36# (KB must touch floor between reps) +
25x Pull-up

300 reps total

Hareketleri kolayca zihinde canlandırabilmek adına videosu(kısa)

25 barfiksle başlayıp bittiğine dikkat edelim. ben bunu önce barfiks ile deneyip kalan sayıyı ise lat pull down ile tamamlarım diye düşündüm. Tabii bu süreçte hergün 250 gr. kadar yağsız lor peyniri takviyesi ile günlük protein tüketimimi 100 gr. civarında tutmaya ve başlarda bu antremanı haftada 3 gün olarak uygulamaya dikkat edeceğim. aksi takdirde ilk 3 hafta hayli sıkıntılı olur diye düşünüyorum.Ayrıca bir besin takviyesi kullanmayı düşünmüyorum. ağır antremanları tolere edebiliyorum , önceleri nabzım genellikle dinlenik rutin sayısına 1 gece sonrasında düşmüş olurdu.

Sizler ne düşünürsünüz? iyi mi olur yoksa bu programı uygulayarak çok iyi bir sürantrene örneği mi olurum? tavsiye edeceğiniz bir şey var mı? teşekkür ederim...

Scudo
Sizin programınız hakkında pek yorum yapamayacağım ama ben bacaklarımı güçlendirmek için yaptığım şu antremanda pek başarıya ulaşamadım . Performansım düştü.

Squat - 5kg barbell x 15 tekrar
Squat - 7kg barbell x 15 tekrar
Squat - 10kg barbell x 12 tekrar
Squat - 12kg barbell x 10 tekrar
Squat - 15kg barbell x 8 tekrar
Squat - 20kg barbell x 6 tekrar

Dünya Şampiyonu Chris Hoy , squat 230kg ile yaptığını belirtmek isterim
(link)
(link)
(link)
Bisiklette en önemli antremandır

Bu antremanlara Eylül - Aralık 2011 dönemi 3500 küsür km sürdükten sonra başladığımı da belirtmek isterim . Yani bacaklarımın en formda olduğu zamanda. Tabii daha önceleri bunu daha az tekrarla deniyordum . Bacaklarımda kaslanma oldu . Ama görünüş olarak zayıfladı , ancak eskisi kadar güçlü pedal basamıyorum.Şu anda ağırlık antremanlarını bıraktım . Bir süre sonra daha az ağırlıkla , daha fazla tekrarla farklı şekilde başlamayı düşünüyorum. Haftada iki kezden bire indireceğim . Tabii herkesin vücud dayanıklılığı aynı değil . Siz daha iyi olabilirsiniz.

İşin özeti şu ; mutlaka bir bilene danışın , ordan buradan bulduğunuz programları denemeyin . İmkanınız varsa - bence mutlaka böyle bir fırsatı bulun - bir body building salonuna gidip 1-2 ay çalışın .

Saygılarımla

Cem Ünden 20kg suat için çok çok az değil mi? 8-10 tekrar da az bence hem o kilo için hem bisikletçi için.
Ben de bisiklet için ağırlık antrenmanı yapıyordum, çok faydasını da gördüm. Ama kullandığım ağırlıklar ve tekrarlar yüksekti. Bir de sezondan hemen sonra değil 2 ay sonra başlayıp 2 aylık bir hazırlık sürecinden sonra yükleniyordum. Örneğin eylülde sezonu kapatıp kasımda ağırlık idmanlarına başlıyordum; Ocakta yüklenmeye başlayıp nisanda yine şiddeti azaltıp mayısta da tamamen bırakıyordum. Yüklendiğim dönemde kalfleri haftada iki kere çalıştırıyordum, biri ağır 12-20 tekrarlı diğeri orta ağırlıkta 80-100 tekrarlı çalışmalardı. Ağır olanda 200 kg civarına ulaşıyordu ağırlıklar, kalın banyo havlusu koymama rağmen omuzlarım ezilip morarıyordu. Squat için sırtüstü yatılan makinayı kullanıyordum. Belim daha önce sakatlandığından omuzda squat yapmaya korkuyorum. Squat için de haftada iki çalışma yapıyordum yine biri ağır diğeri çok tekrarlı olmak üzere. Ağır olanda 200 kg yi geçmeden 20 tekrarlı setler yapıyordum. Çok tekrarlı olanda da 40-50 tekrara ulaşıyordum.
Bütün bu antrenmanları yaptığım süre boyunca koşmayı bırakmadığımdan kondüsyon düşüşü ve gereksiz hacim kazanma tamamen ortadan kalkmasa da çok azalıyordu. Bisikletin üstüne çıktığımda 1 ayda yeni bir performans seviyesine ulaşmış oluyordum. Sadece bisiklet antrenmanının şiddetini artırarak aynı sürede aynı performans artışını yakalayabileceğimi sanmıyorum.

Bu tarz bir antrenman sistemi kaslarının dayanıklılığını artıracaktır . Günlük 100 gram protein kilon için az , 150 gram civarı alman gerekir , 300 gram kadar da karbonhidrat tüketmelisin . Aynı zamanda bu antrenman yağ yakımını hızlandıracaktır . Tek set mi bu hareketler , anladım pek . Tekrar sayıların hacim için biraz fazla eğer hacim kazanmak istiyorsan , bu antrenman sadece daha formda olmanı sağlar .

Tavsiye ettiğiniz programı ,bir bilene sorup sonra kendime uyarlayacağım . Benim hatam ağırlık antremanlarını ve bisiklet antremanlarını aynı zamanda yapmak oldu .

Bu konuda pist bisikletçilerinden etkilendiğimi itiraf etmeliyim . İngiliz pist bisikletçileri sezon başı günde 2-3 saat ağırlık çalışıp ; öğleden sonra 2 saat bisiklete biniyorlarmış . Bu programı daha basitleştirilmiş şekilde uygulamak istedim . Demek ki doğru yüklenme yapmamışız . İstediğimiz sonucu alamadık ama bir şey biliyorsam :

"Bisiklet sporunda ,ağırlık çalışmaları yapmadan güç gelişimi sağlanamaz . Bisikletçi için en iyi ağırlık çalışmaları barbell squat ve deadlift 'tir.

İngiliz pist bisiklet antrenörlerine göre hız kazanmak istiyorsanız ,ağırlık antremanları hızlı olmalı. Hacim kazanmak istiyorsanız antremanları yavaş yapmalısınız . Ve ağırlık antremanı sonrası gücü hıza çevirmek için muhakkak hız (interval) antremanları yapılmalı .

Bizler için bu antremanlar ağırlık antremanından bir gün sonra olsa daha iyi olur . Ayrıca vücudun kendini toparlaması için antreman sonrası önce 38 derece sonra -8 derece suya 2 kez girip çıkıp vücudu şokluyorlar .

Yarışmalara yaklaştıkça ağırlık antremanını kesip bisiklet antremanları azaltılıyor ama sezon boyunca ağırlık çalışıyor pist bisikletçileri . 300 kilo ile squat yapıp 600 kilo ile leg press yapıyorlar

Calf , quadriceps ve hamstring çalıştıracak eksersizleri yapmak lazım. Doğru program ise mutlaka uzmana danışmalı".

• Beğen
Tepkiler: OKANYILDIRIM
bir ay bu antrenmanı yaptıktan sonra değişimleri yine yazacağım. yorumlarınız için teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Cem Unden

Yorumlarınız doğru geldi ama kafama birşey takıldı.İngiliz pist bisikletcilerinin kullandığı pist bisikletinde vites olmadığı için en kısa sürede hız kazanmak için bacaklarının çok güçlü olması gerekiyor.Bu yüzden de zaten bacaklarının toplamı neredeyse vücut genişliğinden fazla.Ama siz normal bisiklet kullandığınız için vitesleriniz de var yani amacınız bisikleti en ağır vitesde hareket ettirmek değilse bu antremanlara gerek varmı :) Bence düzenli bir bisiklet antremanı ile istediğiniz kondisyona çok rahat ulaşabilirsiniz.Ve rampa antremanlarını da unutmamak lazım.Squat ve deadlift hareketlerinde sadece itme kuvveti uyguluyorsunuz yani çekme olayı sıfır.Ama bisiklette en önemli şeylerden biri de çekme hareketi.Bu çekme hareketi sizin alt baldırınızın da üste oranla hemen hemen aynı kuvvette gelişmesini sağlıyor.İleri zamanlarda bence deadlift ve squat yüzünden berbat bir bacak görünümüne sahip olabilirsiniz.Alt taraf çok az gelişmiş,üst taraf Chris hoy :)

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
Mehmet düzenli bir bisiklet antremanı ile yalnızca dayanıklılığını geliştirebileceğini düşünüyorum. tabii kısa ve oldukça dik bir yokuşu setler halinde birden fazla kez çıkmadıkça. Ancak antrenman amacın uzun bir yokuş ortasında aniden hızlanmak ve hızlanarak devam etmek yada bir inişin ardından gelen yokuşu mümkün olan en hızlı şekilde çıkmak ise patlayıcı güç antrenmanları yapmalısın.bu şekilde anaerobic enerji üretimin sonucu oluşacak laktik aside dayanımın da artacaktır. Çekme hareketine gelince, seninle benzer şeyler düşünüyorum ancak yukarıda bahsettiğim antrenmanın karın kasları için olan versiyonu ile bu konuda da gelişebilinir.
mesela short-long track hız pateni yapan sporcular da mutlaka ağılık ve koordinasyon antrenmanları yaparlar ve uygun zamanlarda patene devam ederek geliştirdikleri özellikleri yaptıkları sporla koornide ederler. bisiklet için de aynı şeyleri düşünüyorum. Ayrıca bu antrenman konularında akademik bir ihtisasım olmadığını , verdiğim bilgilerin yıllar içinde öğrendiklerimden ibaret olduğunu belirtmek isterim..

Herşeye rağmen bisiklet sporu için ağırlık çalışmayı tavsiye ediyorum . Ama verdiğim program doğru mudur , orası şüpheli ! Chris Hoy kadar büyük ağırlıkların altına girmeyeceğiz tabii ki .

Örneğin sezon başı , hız antremanları öncesi ağırlık çalışma mantığı bütün spor dallarında vardır. Örneğin atletizm bile bu aynıdır. Vücuda ağırlık çalıştırdıktan sonra kaslara hacim yerine hız kazandırmak için sürat antremanları yaparlar.

Pist bisikletçilerinde de pedalı çekme ve itme kuvveti , normal pro bsikletçilerden daha fazla, kanımca

Konu hakkında ingilizce güzel metinler var

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Yaş bizim gibi 40'a dayanınca (ve sonrası için) ağırlık antrenmanlarını yıl boyunca programa dahil etmek öneriliyor. Haftada 1 gün bile olsa, ki ben 1 gün yapıyorum, ağırlık ile kas gücünde kayba engel olmak lazım.

Ben squat çalışmasını serbest ağırlıklar ile yapıyorum. Bacak yorgunluğuma göre 2 ya da 3 set uyguluyorum. Hiçbir zaman ağrının üzerine gidip zorlama yapmıyorum.

Serbest ağırlık önemli çünkü "core" bölgemizi de çalıştırıyoruz. Kalçalarımızı sele üzerinde sabit tutmak ve bacakların optimal çalışması için "core" kasları çok önemli.

Cross-training uzun uzun tartışılabilecek bir konu. Kısaca söylemek gerekirse eğer çok üst düzey bir sporcu değilseniz bisiklet-koşu gibi cross-training genel aerobik gelişim için faydalı diyebiliriz.

Geri