Scudo Sports

Yıldırım düşmesi

quardian

Üye
Tepki
0
İsim
ismail
Arkadaşlar yakında yeni bisikletimi alıcam işe gidip gelirken de kullanmayı düşünüyorum fakat son birkaç gündür aklıma takılan bir mesele var benim ev ile iş tarlalar arasından meyve bahçelerinden geçerek ulaşılabilecek bir yol var bu yolu kullanmayı düşünürken malum kış mevsimi geliyor yıldırım düşme riski varmı? varsa bunun etkisi nice olur ? yada bu durumdan korunmanın bir yolu bir ekipmanı varmıdır ? sizler kışın ne yapıyorsunuz ?

Scudo
Etrafta daha yuksek bir nokta yoksa metal bisiklet yildirimi cekebilir. Bisiklet degil ama baska metal esyalarin firtinali bir havada elektriklenmeye basladigini gormustum.

Bildiğim kadarıyla yıldırımın her zaman çevrede bulunan en yüksek noktaya düşmesi bir mitten ibaret. Bunun en basit örneği maç sırasında futbol sahasına düşen yıldırımlar. Çeşitli videoları mevcut.
Yıldırımdan korunmanın yolunu bilmiyorum fakat etraftaki yükseltilere güvenmemenizi öneririm.

Aynı şekilde yıldırımın bir noktaya iki kez düşmemesi de bir mitten ibaret. Aynı noktaya ayrı zamanlarda defalarca yıldırım düşebilir.

Bu konuda daha bilgili arkadaşlar kitabını okuyanlar vardır elbet fakat çok basit olarak izah etmem gerekirse. Bisiklet üstünde isen direkt olarak sana yıldırım çarpma ihtimali 0. Plastik iletken olmayan bir lastik üzerinde gidiyor olacağından topraklama yapmayacak ve elektrik akımında bir çekim noktası vazifesi görmeyeceksindir. Tıpkı elektrik yüklü tellerde ( tek telde, ikisine ayrı basar ise çarpar) salına salına gezen kuşlar gibi.:D Ama ayağın yere basılı ise ve yıldırım birleşim noktasında isen büyük ihtimalle o yıldırım senin de içinden geçecektir.:hasta: Bulut tabanı negatif, toprak pozitif yüklüdür arada olmamaya dikkat et.. Ayrıca direkt olarak kafasına yıldırım düşen bir insan haberine şu ana kadar rastlanılmış değildir. Çok yakınında olay cereyan ettiği için etkilenenler olmuştur. Buda dediğim gibi o yoğunlaşmanın yakınında olursan (genelde orman ve ağaçlar) geçerlidir.;) Hatam var ise düzeltin pls...

@Yigit Kotuz Bende gördüm ne kadar doğru bilemiyorum. Yazılanların üzerine, "Karbon'a şimşeği isabeti sonucu" olarak demişler. Anlamlandıramadım.

@Yigit Kotuz
bence adam hala yaşıyorda bu bile yeterli olmalı.

Kader diyeceğiz artık. Düşer mi düşmez mi bilmiyorum, açıkçası bu güne kadar aklıma gelmemişti. Konuyu okuyunca da hafif tırstım ama ben gene de yağışlı havalarda da bisikletimi kullanmaya devam edeceğim. Ben de işe aynen sizin gibi bahçeler arasından geçerek gidiyorum. Olacağı varsa olur diyorum ve sözlerimi noktalıyorum. :)

Cami minareleri belirli mesafe çevrelerini koruyor diye biliyorum bende :)

Accuweatherdan bulundugun bolgenin hava durumunu saatlik gorebiliyorsun ona gore cikarsin yolculuga. Biz genelde tur saatlerini accuweathera gore ayarliyoruz.

@ÇaNakkaLeRuHu Yıldırım düşerken yerden de yukarı doğru bir boşalım gerçekleşiyor. 100 metre kadar yukarıda bu iki akım birleşince yıldırım düşmesi dediğimiz olay gerçekleşiyor. Bisiklete yıldırım düşmesi bence de çok düşük bir ihtimal olsa da yerle bağlantını kesen birkaç santimlik lastiğin böyle bir akımı izole etmesi mümkün olmayabilir.

Ayrıca Discovery Science'ta izlediğim bir belgeselde kuvvetli bir bobinin etrafına 4 adet manken yerleştiriyorlar ve hepsinde ayrı bir malzeme deniyorlar. Biri dalgıç elbisesi, biri plastik bir kıyafet, biri şövalye zırhı, sonuncusunu hatırlamıyorum. Benim de tahminim olan plastik kıyafet malesef hayırlı bir sonuca çıkmıyor. Şaşırtıcı şekilde metal şövalye zırhı en iyi korumayı sağlıyor ve akımı doğruca toprağa iletiyor. Nihayetinde tek parça halinde kalan tek cansız manken zırhın içindeki oluyor.

Yani bisikleti metal bir zırhla sürmek ve yıldırım anında bir ayağı toprağa dayamak çözüm olabilir :)

@anthropologist

Üstteki yazımda şunu yazmıştım " Ayrıca yalıtkan maddelerin gerilim (volt) arttıkça iletken hale geçtiği kuralını da unutmamak lazım " tabi bunun aksi neticesinde iletken olan maddelerde yalıtkan hale geçebilirmi ? orası muamma :komik:

bu konu beni iyice korkutmaya başladı işe gidebilmek için kullandığım yol tamamen tarla ve meyve bahçeleri yani yakında ne bir minare ne bir yükselti var dümdüz ova :) bence burda direk açık hedef olmaz olasılığı var gibi :)

@quardian

Sizin direk hedef olma ihtimaliniz anlattığım gibi düşük ihtimal. Lakin olası ki olayın vuku bulduğu noktadan geçer iseniz sıkıntı diyorum. ALLAH(C.C.) kaza bela vermesin İnşaallah. Düz, ağaçlıksız, toprak zemini olmayan yolları, yağmursuz vakitleri tercih etmekte fayda var diye düşünüyorum ;)

@anthropologist
Yüksek gerilimlerde elektrikçiler kendinden daha iyi olan iletkenleri giyiyorlar. Aynı şekilde elektrik çarpan yada yıldırım düşen metal yığını bir iş makinesinden adam hiç bir şey olmamış şekilde çıkabiliyor. İşte bunlar hep fizik. Şovalye zırhı baya kullanışlı bu durumda. Evde denememek lazım. : )

Bunlari düsünen bir kisi ve böyle konulardan tirsan bir kisi ne bisiklet alsin nede ise bisikletle gitsin. Ayni yolu suan neyle gidiyorsunuz ve dediginiz bölgeye kac defa yildirim düstü? Olacak olunca o yildirim sizi gelir evin icinde de bulur.

Istanbul trafiginde cogu arkadaslar günlük bisiklet kullaniyorlar ve tehlikenin her saniye icinde bulunuyorlar, o trafikteki risk %100 ve sizin yildirim riski %0,5. Lastigin inceliginden belki olabilir ama unutmayinki yildirim bölgelerindeki en güvenli yer arabanin icidir ve buda lastik üzerinde durdugu icin.

Bu isleri gecin, bisiklet kullanmak ve isinize bisikletle gitmek istiyorsaniz bahaneleri birakin ve bisikletinizi alin, güle güle kullanin. Ha bahane ariyorsaniz bisiklet almaktan vaz gecin cünki bahanelerle bisiklet aski dogmaz.

Saygilar.

@Murat Cömez Bahane veya değil orası beni ilgilendirir fakat benim için herşeyden önce sağlık. çalıştığım şirketin oradan bakıldığında kaç kez o bölgeye yıldırım düştüğüne ben şahit oldum. sizin için bahane-safsata vs vs vs olabilir. aynı yolu şuan neyle gidiyorsanız demişsiniz aynı yolu kullanmıyorum başka bir yolu araçla gidiyorum.

internetteki yorumlar sizi hiçbir şeyin korumayacağı yönünde. yıldırım düşme riskinin yüksek olduğu hava şartlarında yola çıkmamak en doğrusu.
(link)
(link)
(link)

@quardian
Eger gercekten bisiklet kullanmak istiyorsaniz ozaman yildirimli yolu degilde aracla gitdiginiz yolu kullanirsiniz olur biter. Bisiklete binmek istedikten sonra gitmek icin ne yollar bulunur.

Artik baska cevap vermeyecegim cünkü sonuclanmayac bir konu.

Kalin saglicakla, sizlere yildirimsiz bir hayat dilerim.

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
Geri