Faruk bey, pay ve payda yazım yeriniz hatalı olarak ters olmuş; keza bu sizin yazdığınız ihtimale göre %100 yıldırım çarpacak anlamına geliyor.Öncelikle merhaba ben bir meteroloğum ve kötü havalarda bisiklet kullanmanın riski(yıldırım düşme ihtimali) elbette vardır lakin bu ihtimal 10.14/1 dir(bilmeyenler için 10'dan sonraki . işaretinin yanındaki sayı 10 yanına gelen sifirlardir)yani risk çok ama çok azdır.
Şehirde biniliyorsa yıldırım çarpma olasılığı neredeyse imkansız. Birincisi yıldırım çarpması için belirli bir alanda en yüksek iletken olmak gerekiyor. Yükseldikçe belirli bir çap içerisinde kendisine çektiğini de düşünürsek, sokakta sürerken binalar, elektrik direkleri, trafik ışıkları, sizden yüksek ne varsa önce onlara düşmesi beklenir.
Ormanda ya da boş arazide biniş vars ia iş değişir. Bu durumda da çevresel faktörler gene devrede fakat, düz bir arazide binerken çok zor ama ihtimal varsa da bu şekilde belki çarpma olasılığı olabilir.
Yağışın cinsi, havadaki elektrik yükü, bunların hepsi birer ihtimal.
Yağışta binip ıslanma konusunda ise şunu diyebilirim, bisiklet kuru hava sporu değildir. Yalnızca ince tekerli düz lastikler sahip bisikletlerin yol tutuşu zayıf olması sebebi ile sadece o sınıf bisikletler için zaaf oluşturuyor bence. Sıkı hava koşullarında çamur, kar, vs, mtb candır. Hatta daha da zevkli oluyor. Gerekli giysiler ve donanım olduktan sonra.
Bu sebeple iletken demiştim. 😁 Paratoner olmayan bir binanın ya onda 5mt lik trafo varsa trafoya düşer ya da bir ağaca, bisiklet neredeyse en alçak olan yer.Şehirde de orman veya dağa düştüğü kadar düşer. Hiç bir farkı yok. Aynı hava sistemi şehirin üstünde olması yeterli. Ben bu yaşıma kadar bir kaç olaya şahit olduğum kadarıyla genelde random olarak yani hiç bir özelliği olmayan düz alanlara düştü. Geçen sene evimin bir kaç km uzağında bir evin çatısına düştü yanında daha yüksek cami minaresi olmasına rağmen ve bu olay ciddi idi yangın çıkmıştı. İkinci olay işyerimin hemen yanında trafoya düştü trafo, maks 4 -5 mt var ya da yok yanında devasa binaları es geçmişti. Üçüncüsüne ben şahit olmadım ama benim yiğenin evinin yanındaki bahçeye düşmüştü camı açıp kafayı uzatır uzatmaz göklerden gelen kararı hissetmişti bayaa
Belki de sırf bu konuya yazı yazabilmek için meteorolog oldu bu yüzden yazdı 😅edit: Bir de en son dört yıl önce yazılan konuyu hortlatmışsınız.
Islak da olsa janta temas etmesi gerekir ve oradan kadroya vs. Lastik iletken olmadığı için ıslak olsa da geçirmemesi gerekir.Peki o zaman ben başka bir soru sorayım.
Bisikletin tekerleri iletken bir maddeden yapılmıyor. Ama aynı zamanda yağışın olması sebebi ile de ıslak. Sizce bu durumda bisiklet iletken olur mu, olmaz mı? Yani yıldırımı üzerimize çeker mi, çekmez mi?
Yıldırım için hava yeterli. Çünkü elektrik alan o kadar güçlü ki, havadaki iyonları hızlandırıp moleküllere çarptırıyor ve daha fazla iyon oluşarak çığ gibi büyüyor. Zamanında yüksek gerilim boşalma olayları dersi almıştım ondan hatırladığım kadarıyla Townsend discharge var bir de kanal boşalması. Bunları aratırsanız daha fazla bilgi çıkar, elektrik ve meteorolojiden çok, fizik alanına giren bir konu.Peki o zaman ben başka bir soru sorayım.
Bisikletin tekerleri iletken bir maddeden yapılmıyor. Ama aynı zamanda yağışın olması sebebi ile de ıslak. Sizce bu durumda bisiklet iletken olur mu, olmaz mı? Yani yıldırımı üzerimize çeker mi, çekmez mi?
Yürüyen adamı carpiyorsa süren adamı da carpabilir. Yıldırımsız sürüşler diliyorumPeki o zaman ben başka bir soru sorayım.
ağaçta yalıtkan, yürüyen insanda, giden araçta. orası biraz şans ancak bulunduğunuz nokta da en yüksek siz olmamanız bi nebze şansı arttırıyor. şehir merkezlerinde yada yapıların olduğu alanlarda risk çok çok az. açık alanda yakalanmamak esas olmalı burda.Peki o zaman ben başka bir soru sorayım.