@Kuzey Ege
Konuda her ne kadar haklı şikayetler olsa da, buraya katılıyorum.
Aynı konu emek isteyen pek çok iş kolunda geçerli.
"Alt tarafı bir düğmeye bastın, bir fotoğraf için o kadar ücret istenir mi!", "Haftada 2 fotoğraf paylaşıyorsun sosyal medyada, 3 kuruş paraya yaparsın bizim için dimi?", "Hepi topu bir vida sıktın..." vs. vs.
Mesela
@-Skynet-'in şikayeti.
Tur bisikleti vites teli değişimi ile yol bisikleti değişimi oldukça farklı.
Duruma bağlı olarak gidon bandının sökülmesi ve yeniden sarılması gerekiyor. Bisiklet üzerinde daha fazla zaman harcamak demek.
Vites telini kadronun içinden geçirmek öyle kolay bir iş değil. Özel ekipman gerekiyor (teli sökerken kadro içine kılavuz göndermek mesela), mıknatısla teli kadronun içinde yönlendirmek gerekiyor. Bunları yaparken kadroyu çizmemek gerekiyor (pahalı ekipman, daha hassas müşteri). Hem çok fazla zaman alan, hem de tecrübe isteyen bir işlem. (sırf bununla uğraşmamak için kendi kadromu yaptırırken vites tellerinin kadro dışından geçmesini istedim mesela, çok gıcık bir iş...)
Buna ek olarak, üzerinde işlem yapılan ekipman çok daha pahalı. Yani ustanın aldığı risk daha fazla.
İş 75TL eder mi bilmiyorum, ama yaptıktan sonra bana "alt tarafı bir tel değiştirdin" deseler "kendin değiştirseydin o zaman" derdim.
Ama benim de bir anım var, daha geçen haftadan.
İngilizce bilen, sürekli gittiğim, ufak tefek ekipman alışverişlerini yaptığım bir bisikletçi.
84 model Raleigh marka bir yol bisikletim var, işe gidip gelirken kullanıyorum. Arka göbekte bir bilye kırılmış. Geçen hafta onu söktüm, bir poşete 3 tanesini koydum, iş çıkışı bu bisikletçiye gittim.
-Rulman için bilye lazım, ölçü bu.
İçeriden bir kutu bilye getirdiler, baktılar, aynı ölçü yok. "Ne yapacağız?" dedim.
"Göbek değişmesi lazım" dediler. 150-200TL gibi de bir ücret çıkardılar. Muhtemelen artacak da o, benim telleri beğenmeyecekler, çembere kötü diyecekler, en son komple set satmaya çalışacaklar...
"Bilyeyi başka yerde bulamaz mıyız?" deyince de "Yok, standart dışı ölçü, bulamazsın" dediler.
Neyse, bindim bisiklete, eve giderken yol üstü bir bisikletçide daha durdum. Biraz İngilizce, biraz Lehçe derdimi anlattım. Poşeti gösterdim.
"Kaç tane lazım" dediler, "Bir tane" dedim.
Adam poşeti aldı, içeri gitti, 30 saniye sonra poşet 4 bilye ile geri geldi. Ücret de almadılar.