@Anonim @Abdülkadir Ergin
evet arkadaşlar, konunun uzmanı olarak çok detaya girmeden sadece işinize yarayacak konularda ufak ufak bilgi paylaşımında bulunayım.
öncelikle sütün içerisinde
%3 yağ,
%4 protein,
%4 karbonhidrat
ile, A,D,E ve K vitaminleri ile mineraller bulunuyor.
süt, memeli canlıların, sindirim sistemi gelişmemiş yavrularına, doğduktan sonra ilk 6 ay verdikleri bir maddedir. yeni doğan memeli canlıların metabolizması sadece süt tüketimine programlı olduğundan anne sütü gereklidir. ancak sindirim sistemi oturduktan sonra canlı bu sütten artık verim alamaz ve ve içilen sütteki faydalı maddeler hiçbir şekilde vücutta tam emilemeden dışarı atılır. bağırsaklara falan da faydası yok. yani süt içmenin hiçbir şeye faydası yok, bir de yaptığı gaz ile uğraşırsınız. su için daha iyi.
peynir ise, sütte bulunan kazein denen bir proteinin maya yolu ile pıhtılaşması ile oluşur. bu maya geviş getiren hayvanların şirdeninden üretilir ve sağlıklıdır. peynir yapımı esnasında peynir altı suyu denen madde peynirden ayrıldığı için peynir, yüksek oranda kazein ve mineral içeren bir gıda maddesine dönüşür. çok tuzlu olmamak ve olgunlaştırılmış olmak kaydıyla tüketilebilir, çok faydalıdır.
yoğurt, sütün laktik asit fermentasyonu yoluyla (
lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophius adlı iki bakteri tarafından sütün içerisindeki laktozun (süt şekeri) laktik aside dönüştürülmesi ile) oluşan fermente bir üründür ve sindirim sistemini düzenler, bağışıklığı arttırır, toksinleri atar, bağırsak florasının korunmasında önemli etkiye sahiptir. hiçbir zararı yoktur. ayran da yoğurda su ve tuz katılarak yapılır, yoğurdun faydalarına ilave olarak çok önemli bir elektrolittir.
gelelim yoğurdun kaymağına.. evet kilo aldırır. ancak bitkisel yağlara göre vücutta erimesi ve enerjiye dönüştürülmesi son derece kolaydır. vücut sıcaklığı ile çok rahat çözünür ve emilmesi de rahattır. ancak bitkisel yağların vücutta özümsenmesi uzun sürer ve de depolanması kolaydır, enerjiye dönüştürülmesi ise çok zordur. zeytinyağı hariç bitkisel yağ asla tüketmeyiniz, zehirdir.
yoğurt kaymağı laktik asit içerdiğinden damarlardaki kan akışını rahatlatır. kalbe asla zararlı değildir, ayrıca laktik asit fermentasyonuna uğramış yağın son yıllarda bulunan bir faydası da kasların onarımını ve güçlenmesini sağlamasıdır. bunu da buraya not düşelim.
vücuda asıl kilo aldıran madde yağlar değil, karbonhidratlardır. şeker vücuda girince depolanarak yağa dönüştürülür ve saklanır. yağ bazlı kilo alma dediğimiz olay tam da budur. ancak bvücuda giren hayvansal yağların, depolama aşamasına gelene kadar önemli bir kısmı enerji olarak yakılır ve pek azı depolanır. bu bağlamda yoğurdun kaymağını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
özetleyecek olursak,
süt: içmeyin, çünkü hiçbir faydası yok.
lor: tüketin, bol serum protein içeriyor.
ayran: çok faydalı. ama evde oturun kendiniz yapın. en azından ne içtiğinizi bilirsiniz.
süt yağı: kiloya çok az etkili. ama abartmayın tabii.
peynir: tüketin ama tezgahtardan "buzhane peyniri" olarak olgunlaştırılmış peynir isteyin.
kaşar: yemeyin, çünkü çoğu hileli.
kefir: faydalı mı, değil mi, hala bilim dünyası tarafından net bir tanı konulamadı.
sağlıklı bir yaşam dilerim.
saygılarımla...