Yol Bisikleti Donanım Değişimi Hakkında

  • Konuyu başlatan BF Okuru
  • Başlangıç Tarihi
B

BF Okuru

Misafir
Arkadaşlar merhaba, kullanmakta olduğu bisikletini satmak yerine mevcut kadrosundaki tüm donanımları değişen yada bu işlerden anlayanların fikirlerine ihtiyacım var.

Bu konuyu forumdan bir arkadaşımla konuştuk, az çok kafam da bir şeyler oluştu ancak farklı görüşleri de almak adına böyle bir konu açmak istedim.

Elimdeki mevcut yol bisikleti pedal hariç 9,4 kg. ağırlığında. Alüminyum kadro, karbon maşa ve üzerinde full tiagra set barındırıyor.
(link)

Bu bisikleti elden çıkartıp daha farklı bir model mi almak yoksa üzerindeki tiagra seti komple ultegra set ile mi değişmek daha mantıklı diye düşünüyorum.

Henüz buna karar verecek kadar profesyonel olmadığım için böyle bir değişimin bana artı yada eksi neler katıp katmayacağını da bilemiyorum.

Almayı düşündüğüm ultegra set.
(link)

Elimde şöyle bir imkan da var ama ne kadar mantıklı siz karar verin. Mevcut yol bisikletimi satın aldığım yerden kadrosu ve maşası karbon, üzerinde 105 set barındıran farklı bir model ile takas edebiliyorum. Ancak fark olarak 1700 TL. ödemem gerekiyor.

105 set'e sahip takasla alacağım yol bisikleti.
(link)


Sizce bu seçeneklerden hangisi daha mantıklı.

1-Mevcut bisikleti satıp daha üst model almak.
2-Mevcut bisikleti hiç masraf yapmadan kullanmaya devam etmek.
3-Mevcut bisikleti 105 set'li üst model ile 1700TL fark ödeyip takaslamak.
4-Mevcut bisikletin üzerindeki Tiagra seti Ultegra ile değişmek.

Herkesten, özellikle de bu tarz girişimler de bulunmuş arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Teşekkürler. :)
 
Scudo

Akın Killik

Daimi Üye
Kayıt
17 Mayıs 2013
Mesaj
282
Tepki
70
Şehir
istanbul
Bisiklet
Mosso
şahsi görüşüm 105 set yerine ultegrayı tercih etmeniz. daha sonra isterseniz kadronuzuda değiştirebilirsiniz. fakat tiagra sette sizi tatmin etmeyen nedir onu tam anlamak lazım önce. ağırlık mı? vites geçişleri mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
B

BF Okuru

Misafir
Akın Killik

Tiagra set'in tek canımı sıkan noktası vites ayaları çok sık bozuluyor. Ay içerisinde 1-2 kez ayar yaptırmaya gidiyorum. Geçişler gayet güzel ondan yana sıkıntım yok.

Ağırlık konusuna gelince 8 aydır yol bisikleti kullanan birisi olarak 500 gr. ile 1 kg. arasındaki farkı hissedeceğimi sanmıyorum. :)
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.091
Tepki
12.168
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Tek sorununuz vitesin ayar kaçırması ise sadece aktarıcıları değiştirerek de halledebilirsiniz sanırım. Tiagra ile 105 uyumlu olmalılar, ultegra için vites/fren kollarını da değiştirmeniz gerekebilir.
 
B

BF Okuru

Misafir
Murat B.

Yorumunuz için teşekkürler.

Sizce bu seçeneklerden hangisi daha mantıklı. Aşağıdaki seçenekleri baz alarak bir şeyler yazabilir misiniz? :)

1-Mevcut bisikleti satıp daha üst model almak.
2-Mevcut bisikleti hiç masraf yapmadan kullanmaya devam etmek.
3-Mevcut bisikleti 105 set'li üst model ile 1700TL fark ödeyip takaslamak.
4-Mevcut bisikletin üzerindeki Tiagra seti Ultegra ile değişmek.
 

Mert C.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Ağustos 2013
Mesaj
1.582
Tepki
411
Bisiklet
Salcano
@Erdal YILMAZ

tek sorun vites ayarının kaçmasıysa ayarlamayı öğrenerek 2. seçeneği tercih ederdim.
geçişlerinden memnun olduğunuz, ağırlığını önemsemediğiniz bir durumda ayda 2 kere ayar yapabilecek hale gelmeniz yeterli olur herhalde.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
B

BF Okuru

Misafir
Mert C.

Cevabınız için teşekkürler.

"Vites ayarının kaçmasına odaklanmadan" cevaplar alabilirsem benim için çok daha iyi olur. :)
 

Tolga.Yuzuncu

Aktif Üye
Kayıt
19 Temmuz 2013
Mesaj
117
Tepki
48
Şehir
Adana
Bisiklet
Geotech
@Erdal YILMAZ

Eğer mevcuttaki bisikletinizi sattıktan sonra ekonumik durumuzun el verdiği kadarıyla alabileceğiniz en iyi bisiklet mevcutta kullandıgınız bisikletten kadro/kadro parçaları,jantseti ve vites seti itibariyle daha iyi oluyorsa bence en mantıklısı bu.hem garanti durumuda olacaktır.

Mevcut bisikleti masraf yapmadan kullanmak sorunların devam etmesine sebep olacağından tavsiye etmiyorum.

Öncelikle amaç maddiyattan yana tasarruf ise ve mevcuttaki bisikletin sadece bahsettiğiniz ayar problemi mevcut ise bu kadar sık ayarın neden bozuldugunu bulup onarımı yapılabiliyorsa onarımını yaptırmak, olmuyorsa Murat bey in söylediği gibi aktarıcıları değiştirip sorunu çözebilirsiniz.

Uygun fiyatlı bir set bulmadan (uygundan kastım 1500 Tl lik seti 850-900 gibi bir fiyata almak) sıfır 105 yada ultegra set ile değiştirmek çok profosyonel değilseniz ki sözlerinizden onu anlıyorum, sizin için çokta bir fark yaratmayacaktır.


sağlıcakla
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
B

BF Okuru

Misafir
Tolga.Yuzuncu

Cevabınız için teşekkürler.

Şayet mevcut bisikleti satarsam gümrük vergisini ödeyerek almak istediğim bisiklet bu. Yurt dışı olacağı için garanti durumu olmayacaktır.

(link)
https://www.canyon.com/i/bikes/bikedetail/2014/roadlite-al-7_c1044.png
 

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.091
Tepki
12.168
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
@Erdal YILMAZ

Bence en mantıklısı bu, havalar hala iyiyken bisikletinizin keyfini çıkarın. 1 ve 4 için en az birkaç hafta süreye ihtiyacınız var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN

Berk Mercancı

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Temmuz 2011
Mesaj
1.154
Tepki
698
Şehir
İzmir
Bisiklet
Raleigh-USA
@Erdal YILMAZ

Bence de en uygun seçenek bu. Yarış koşmayan, amacı spor yapmak ya da keyif için binen birisi için karbon kadro, üst seviye donanım vs. gerek yok bana göre. Hatta farkı anlayacak düzeyde olmadığınızı kendiniz de yazmışsınız. Ha maddi durumunuz iyi, illa da değiştiricem diyorsanız onu bilemem :)
 
B

BF Okuru

Misafir
Cevap yazan herkese teşekkürler.

Yeni cevapları ve farklı görüşleri de bekliyorum. :)
 

Ali.K

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ocak 2012
Mesaj
858
Tepki
482
Şehir
ankara
Bence de yaptığınız km çok aşırı değilse mevcut bisikletinizi kullanmaya devam edebilirsiniz ancak bir şeyleri değiştirmeyi kafaya koyduysanız da 105 setli karbon kadroyla gidin temizinden değiştirin.Çünkü hem elinize sıfır bisiklet geçecek hem donanım 105 olacak ki 105 seti değiştirme gereği duymazsınız bir daha,gayet sağlam ve şık bir settir.Hem de kendi bisikletinizi satmakla uğraşmayacaksınız.Tabii bir de kadronuz carbon olacak
 
B

BF Okuru

Misafir
Ali.K

8 ay içerisinde 2500 km. yaptım. Hafta da en az 3 gün bisiklet ile dışarıya çıkıyorum.

Lapierre Audacio 400 TP'yi aldığım mağaza 10 yıl kadro garantisi ve 2 yıl ücretsiz servis desteği veriyor. 8 ay içerisinde ne zaman gitsem en ufak ücret almadan her konuda destek aldım, bunu göz ardı edemem. Elimdeki bisikletin bağlantı yerlerinde kaynak izleri de mevcut değil, bu ufak bir ayrıntı gibi gözükse de hoşuma giden bir durum.

Yurt dışı fiyatları ile Türkiye fiyatlarını kıyaslayınca maddi açıdan ciddi farklar olduğu bir gerçek. Sırf bu yüzden 105 set'e sahip, kadrosu ve maşası karbon olan Sensium 200 CP modelini istesem de, maddi açıdan bu değişim şu an bana mantıklı gelmiyor. Onun yerine Canyon ROADLITE AL 7.0 daha cazip duruyor çünkü üzerinde Ultegra set var ve ağırlığı da alüminyum kadro olmasına rağmen gerçekten iyi.

Teşekkürler. :)
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.981
Tepki
25.713
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Merhaba :)

Ilk olarak, ultegra set almayi bence eleyin. Veya bunun yerine asagi yukari 200 dolara aktaricilari degistirebilirsiniz. Bu sizi, bisikletinize tekrar ısındırır. Belkide bisikletinize cok baglanirsiniz ve yenilemekten bile vazgecersiniz.

9.4 kg sizin icin cok da problem tewkil etmiyorsa, benim cozumum budur.


FAKAT; yeni bir bisiklet aldiginizda, ornegin canyonu aldiginizda, suan kullandiginiz bisikletle cok farkli oldugunu goreceksiniz. Hem surus konforu, hem yol tutusu, tirmanisi, donusu, bozuk yol performansi.. Yani siz yeni bir bisiklet kullandiginizi her an farkedeceksiniz. Bu konuda size ilk tavsiyem, takasla alabilceginizi soylediginiz bisikletle bir test surusu yapmaniz! Farkli oldugunu goreceksiniz. Size kendinizi daha iyi hissettirecektir. Ve, canyonu da deneme sansiniz olsaydi eger, onda daha da belirgin bir fark gorecektiniz

Yani bence 2 seceneginiz var. Aktarici terfisi yapip, hobi bisiklletinizle devam etmek ve bisiklette daha cok tecrube topladiktan sonra terfi etmek,
Yada artik zamani geldi deyip sporcu bisikletine terfi etmek. Bana gore aluminyum yol bisikleti hobi bisikletidir cunku

Anladigim kadari ile ekonomik olarak bir miktar parayi da gozden cikarmis durumda oldugunuzu da dusunursem, sanirim siz yeni bir bisiklet icin heveslenmis durumdasiniz :)

Saygilar
 

emrahozkan

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Ağustos 2011
Mesaj
861
Tepki
1.801
Yaş
47
Şehir
Ankara
Bisiklet
Cube
triple tiagra donanımlı focus bisikletim senin bisikletinle aynı ağırlıkta, ben 1200km civarı yol yaptım bu bisikletle daha ayar yapmadım sadece ilk 100km bakımında ayar yaptılar. Tiagra çok ekonomik bir set, hobi ve ulaşım amaçlı kullanıcıya fazlasıyla yetiyor ben memnunum açıkçası, senin yerinde olsam bisikletimi bi 10000km kullanır sonra satıp daha üst bir bisiklet alırdım.

masraf yapacaksan ben olsam jantlar ve lastiklere harcardım paramı. Birde ayarlarım bozulmasın dersen bisikletini uzun süre kullanmadığın zamanlarda aktarıcıları en gevşek viteste bırakman, ön ve arka vitesleri en küçük dişlide bırakırsan telin gergin kalmaz ayarı daha geç bozulur.
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.498
Tepki
7.056
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
İlk olarak size verilen takas teklifini düşünelim.
1700TL artık olarak veriyorsunuz. Alacağınız bisikletin kadrosu ve grupseti hariç her şeyi aynı. Sıfır 105 set o para etmiyor kesinlikle. Tek fark kadro kalıyor.

Kadroyu bilmediğim için yorum yapamayacağım. İyi bir firmanın karbon kadrosu. Xelius olsaydı yorum yapabilirdim, kadroyu biliyorum, gerçekten çok başarılı bir kadro, fakat bu kadro için yorum yapamayacağım.
Kısacası siz bu durumda 1700TL farkı karbon kadroya vermiş olacaksınız.

Mevcut bisikletin üzerine 105 set almak mantıklı değil. En az Ultegra almak, daha sonra da kadroyu karbon kadro ile değiştirmek gerekir.
Bu arada jantlar gerçekten çok düşük seviye jantlar. Onları da güncellemek gerekiyor.

Benim tavsiyem şu yönde olurdu;
105 set olmasına bakmadan, ilk olarak kadronuzu karbon bir model ile değiştirmeniz. Burada takas teklifini değerlendirebilirsiniz bana kalırsa. İlerleyen aylarda da (ben olsam sezon başı düşünürdüm) iyi bir jant seti alarak bisikletinizi ideal seviyeye çekebilirsiniz.

Zaten 105 set normal kullanıcı için oldukça yeterli. Daha üstüne para harcayacaksanız önce çok iyi seviye jantlarınız olsun derim.
 
B

BF Okuru

Misafir
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Sonuca yaklaşmama çok az kaldı diyebilirim. 1 ve 4.şıkları şu an için askıya aldım. 2 ve 3.şıklar için son yorumları sizlerden rica ediyorum.

2-Mevcut bisikleti hiç masraf yapmadan kullanmaya devam etmek.
3-Mevcut bisikleti 105 set'li üst model ile 1700TL fark ödeyip takaslamak.



Gökhan Bey takas teklifinde düşündüğüm yol bisikleti aşağıda yer almakta. Sizce bu değişim ne kadar mantıklı. Yada jant ve lastik değişimi yaparak mevcut bisiklet ile mi devam etmeli?

Teşekkürler.

(link)
http://archives.lapierre-bikes.co.uk/2013/sites/default/files/imagecache/velo-fiche/bike/3850.jpg
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.498
Tepki
7.056
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
@Erdal YILMAZ

Merhaba

Yukarıda dediğim gibi kadroyu bilmediğim için pek bir yorum yapamıyorum. Eğer kadro hakkında iyi yorumlar okursanız internette, bence bu bisiklete geçmek çok daha mantıklı. Eğer az bir farkla Xelius 100 gibi bir modele geçebiliyorsanız bence mantıklı derim. Fakat burada kadroyu bilmediğim için yorum yapamıyorum.
 

Uğur Recep AKGÜL

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Temmuz 2011
Mesaj
967
Tepki
567
Yaş
37
Şehir
Bursa
Setini 105 e kesinlikle düşürme elindeki setten bile sikayet ediosan 105 ide hemen deiştirmek isticeksin ki bu ekstra masraftır. Benim tavsiyemde su elindeki bisikletin malzemelerininde deişklik yapman adına. Ön arka vitesi 1 hatta 2 tık üzere tasıyarak istediigndende daha yüksege cıkabilirsin ayrıca elinde kalan para ilede gzel bi karbon kadro alırsın bide kendi kadronu satarsan bu fiyat dahada artar züerine eklersin.

Yada bisikletinden cıkarttıgın aluminyum kadro ön arka attırıcıyı eilinde tutup zevk için yavastan kendine göre yeni bir bisiklet daha toplamaya baslarsın ki parcalarla merakın oldugunu düşünerek sıfırdan bisiklet toplama işide sana ayrı bi zevk vericektir gibi düşünüyorum ben benim fikrim.