Scudo Sports

Yol Bisikleti Ergonomik Ayarlar (Kılavuz)

@Ceyhun Özkan dikkate alacağım. Bir de gidon boğazı bana biraz uzun geliyor gibi geldi.

Scudo
@Türko Yol bisikletine yeni geçtiğim zamanlarda gidon boğazını kısası ile değiştirmeyi çok düşünmüştüm. Dağ bisikleti geometrilerinden tamamen farklı olduğundan uzanma mesafesi de haliyle bana biraz rahatsız hissettiriyordu. 11 cm olan boğazı 6 cm ile değiştirmiştim, ama hiç de hayal ettiğim gibi olmamıştı. Bir kere 25-30 km/h hızlara çıkınca makinayı düz bir çizgide tutmak zorlaşıyordu, daha dik oturduğumdan aldığım rüzgar artmış ve harcadığım güç artmıştı. En büyük sıkıntı da ayağa kalktığımda dizlerim gidona çarpıyordu. Yani yol bisikletinde kafamıza göre iş yapamıyoruz belli kurallar varmış, bunu o zaman anlamıştım. Kısa süre içinde eski boğazı takmıştım. Biraz araştırma yapıp selemi ileri aldıktan ve hoodları azıcık yukarı kaldırdıktan sonra ideal ayarımı yakalamıştım, hala daha bu şekilde kullanıyorum.
Biraz uzun yazdım, ama bu hobide tecrübeler gerçekten çok önemli. Eğer elinizde daha kısa bir boğaz varsa takıp bu anlattıklarımı siz de deneyimleyin ama yoksa masrafa girmeden önce diğer ayarlarınızı bir gözden geçirin derim.

Merhaba arkadaşlar. Bisikleti 15 gün önce aldım. Yaklaşık 550km yol yaptım. +50km lik turlarda ellerimde uyuşma, boynumda ağrı oluşuyor. Ayağımda ayakkabı varken sele yüksekliği tam oluyor. Sele ileri geri ayarı da iple ağırlık sarkıtarak ayarladım. Sizce sorun nedir?. Bisikletim small kadro. Üst boru sıfıra sıfır oluyor ayakta dururken.
6B1F8A82-A0FA-4065-8DF2-4FD8B396B8A7.jpeg

@Ekincan33 hocam her ne kadar siz ayakkabı varken sele boyu tam desenizde ben selenizin epey bir yukarıda olduğunu düşünüyorum. Pedal daha tam aşağıda (sele borusu ile paralel) olmamasına rağmen, diziniz nerdeyse dümdüz ve ayak tabanınız yere paralel değil. Sele yukarıda olduğu zaman yük ellerinize fazla binmiş, uyusma o yüzden oluyor muhtemelen. Boyun ağrısı ise yine aynı şekilde oturma pozisyonunuzdan kaynaklı.

Bisiklet gördüğüm kadariyla giant Tcr. Yakın bir arkadaşımda da olan, rahat bir geometrisi olan bir bisiklet. Bu şekilde ağrı yapması normal degil.

Sele yüksekliğini kontrol için iç bacak uzunluğunuzu 0.883 ile çarpabilirsiniz. Aynakol merkezinden sele ust noktasına kadar olan mesafeyi vermesi gerekiyor çıkan sonucun.

Bir de boyunuz ve iç bacak boyunuz nedir yazabilirseniz sevinirim. Kadro küçük mü geliyor acaba merak ettim.

@Mustaac cevap için teşekkürler. Ayakkabıyı giyip tekrar fotoğraf atacağım. Boyum 1.74, iç bacak boyum 74cm. Kadro üst boru 53.5, alt boru 45cm. Yazdığım gibi üst boru ayaktayken sıfıra sıfır oluyor.
Kadro ölçüleri sitede mevcut.
(link)

@Mustaac cevap için teşekkürler. Ayakkabıyı giyip tekrar fotoğraf atacağım. Boyum 1.74, iç bacak boyum 74cm. Kadro üst boru 53.5, alt boru 45cm. Yazdığım gibi üst boru ayaktayken sıfıra sıfır oluyor.
Kadro ölçüleri sitede mevcut.
(link)
Kadro boyunuza ve iç bacak uzunluğunuza uygun.
Ust boruya değmeniz gayet normal, boyunuza göre iç bacak uzunluğunuz kısa. 1.69 boy 77-78 iç bacak bende mesela.
Sele üst noktası ve aynakol merkezi arasındaki Uzunluk bilgisini iletir misiniz size zahmet?
P00716-102411(1).jpg

Kadro boyunuza ve iç bacak uzunluğunuza uygun.
Ust boruya değmeniz gayet normal, boyunuza göre iç bacak uzunluğunuz kısa. 1.69 boy 77-78 iç bacak bende mesela.
Sele üst noktası ve aynakol merkezi arasındaki Uzunluk bilgisini iletir misiniz size zahmet?
235875 dosyayı görüntüle
Bende de bilek ağrısı vardı sizin söyleminize göre değerlendirdim iç bacak boyum 82 hesaba göre çıkan sonuç 72 ayna koldan sele arası şuan 79 cm ozaman bende sele borusunu 7 cm indirmem gerekecek

Bende de bilek ağrısı vardı sizin söyleminize göre değerlendirdim iç bacak boyum 82 hesaba göre çıkan sonuç 72 ayna koldan sele arası şuan 79 cm ozaman bende sele borusunu 7 cm indirmem gerekecek
Hocam bu şekilde bir hata ile pedallara hiç yetisemezdiniz. Seleye oturduğunuzda pedallar en aşağıda iken topuklar ile pedala basabiliyor musunuz? 7 cm çok büyük mesafe, yanlışlık var biryerde
Ayna kol merkezi ile sele üst noktası derken selenin sele borusuyla aynı hizadaki en üst noktası. Aynı dogru üzerinde olacak.

Hocam bu şekilde bir hata ile pedallara hiç yetisemezdiniz. Seleye oturduğunuzda pedallar en aşağıda iken topuklar ile pedala basabiliyor musunuz? 7 cm çok büyük mesafe, yanlışlık var biryerde
Ayna kol merkezi ile sele üst noktası derken selenin sele borusuyla aynı hizadaki en üst noktası. Aynı dogru üzerinde olacak.
Yetişiyorum bir sorunum yok hatta şimdi bir daha ölçtüm iç bacak için 80 daha doğru olur carpım sonucunda 70 oluyor bu sefer olmadı bayram sonrası bisiklet üstünde fotoğrafımı koyayım buraya

• Beğen
Tepkiler: NoCycling
@Mustaac 72cm ölçtüm. Sizin hesaplamanıza göre 65cm yapmam gerekiyor. Bu durumda çok alçak kalırım. Birazdan ayakkabılı fotoğraf atacağım

• Beğen
Tepkiler: erman35
@Mustaac 72cm ölçtüm. Sizin hesaplamanıza göre 65cm yapmam gerekiyor. Bu durumda çok alçak kalırım. Birazdan ayakkabılı fotoğraf atacağım
Hocam ben 78 cm iç bacak ile 68 cm yükseklikte kullanıyorum seleyi.
İç bacak ölçerken seleye oturuyormuş gibi ittirerek ölçün. Bir de pantolonla ölçüm yanlış çıkar, normalde forma ile ölçüm alınıyor.
72 değil de 68 olarak kullanın bir süre mesela. Bakın bakalım sıkıntılarınız hafifliyor mu. Seleniz aşırı yüksek, açık net gözüküyor fotoğraftan.

• Beğen
Tepkiler: erman35
Ayakkabı ile durum bu. 2cm kadar kısaltacağım bugünkü turum için.
E3B67801-A974-4754-AFB3-34FF2165E9AC.jpeg

@Ekincan33 Hocam buradan net gözüküyor. seleniz yüksek. Pedal sizin bastığınız konumda iken ayak yere paralel ve dizler hafif kırık olacak. Siz ayağı yere paralel yapamamissiniz, yaptığınız anda dizleriniz tamamen duzlesecek.
Topuğu bastığınızda topuk bastığınız tarafa doğru seleden kaymadan dizleriniz gergin olmalı.
E3B67801-A974-4754-AFB3-34FF2165E9AC(1).jpeg
Topuğunuzu kırmızı ile çizdiğim hizaya getirdiğiniz anda dizinizde kırıklık kalmayacak hocam. Bu pozisyonun pedala topukla basarken olması lazım sizde tarakla basarken oluyor.

Zaten sele üstünde iken her iki pedala da sirayla topukla basmayı denerseniz goreceksiniz ki, topukla bastığınız tarafa doğru vücudunuzu seleden kaydirmadan bunu başaramıyorsunuz. Seleden hiç oynamadan pedal en altta iken pedala topukla basabilmeniz gerekiyor. Şu anda kullandığınız ayar bir süre sonra dizinizde sakatlık yaşamanıza da sebep olabilir. Ben yaşadım 2 sene önce. 1 yil yol bisikletine ve kilitli pedala ara verdim bu yüzden.

Dosyalar

• S00731-17131378.jpg
    S00731-17131378.jpg
    110 KB · Okunma: 60
  • S00731-17133728.jpg
    S00731-17133728.jpg
    114,6 KB · Okunma: 61
Son düzenleme:
176 boy 54 kadro bisikletimde duruşum bu şekilde. Sanırım biraz kambur duruyorum. Düzeltilmesi gereken şeyler nelerdir?
Sele kesinlikle yüksek, tam belli olmamakla beraber kaller de ileride olabilir. Kambur durmak bisiklet üzerinde bir hata değil ama yol bisikleti pozisyonu olarak çok diksin, bu pozisyonda sırtını göğsünü dışarı çıkartmayı hayal ederek dümdüz yapabilirsin, bana kalırsa şu anki pozisyonuna alıştıktan sonra gidonu en aşağı pozisyonuna indir, kendini yormadan aerodinamik fayda kazanırsın ve kalçanı daha iyi kullanmaya başlarsın. Bu açıdan gözüktüğü kadarı ile de belki gidon aşağı inince hood ve gidon pozisyonun daha iyi olur.
Ayakkabı ile durum bu. 2cm kadar kısaltacağım bugünkü turum için.
Mustaac çok iyi açıklamış, bu sele en az 3 cm yüksek, 7 cm indirirsen küçük bir ihtimalle alçak kalacaktır ama şu anki pozisyonundan bin kat iyi olacağına garanti veririm, benim de iç bacak boyum 82-83 cm sele yüksekliğim 71 cm.

Bike fit ile ilgili bilgiler için Francis Cade kanalındaki Bike Fit Tuesdays serisini öneririm.

@Ekincan33 arkadaşların dediği gibi seleniz yüksek.Ayakkabılı resminizde bile pedal en aşağıdayken bacağınız dümdüz. Böyle bacak hiç kırılmadan sürdüğünüzde pedal en aşağıdayken her sağ ve sol pedal en aşağıya geldiğinde yeteri kadar güç uygulayamadığınızı farkedeceksiniz. ve kalçanız her pedal çevirmede sağa ve sola hareket edecek. Stabil süremeyeceksiniz muhtemelen kalça-bel ağrılarınız olacak. 3-4 cm indirin öyle deneyin vücudunuz zamanla doğru rakamı söyleyecektir. Şimdi rahatım dediğiniz zaman gelecektir.

@EnginK. @Jacksochi @Mustaac arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Dediğiniz gibi 4 cm düşürdüm seleyi. 45km yol yaptım. Bilek ve boyun ağrım nispeten azaldı. Ama bisikletin verdiği hissiyat çok değişti. Sanki çocuk bisikleti sürüyormuşum gibi hissediyorum. 1 cm yükseltip alışmaya çalışacağım. 4 cm indirilmiş görsel bu şekilde. Gidon boğazım 90mm. Sizce biraz kısaltmalı mıyım? Sanki çok eğiliyor gibi hissediyorum hoodlardan tutunca.
565F666F-972E-45AE-BF94-60B43C5B7776.jpeg

@Ekincan33 Bacağınız fazla kırık geliyorsa selenizi 1-2 cm kaldırın. Öne çok uzanıyor gibi hissediyorsanız seleyi az öne kaydırın raylardan. Böylece ileri uzanma mesafeniz biraz daha azalır. Gidon boğazı değiştirmeden önce böyle deneyin.

• Beğen
Tepkiler: Ekincan
@Ekincan33 Dirsekleriniz hafif kırık olmalı. Gidonu biraz yukarı çevirin bana kalırsa. Aksine bana gidonu uzatmanız lazım gibi geldi.

(link)

Şu tarz sitelere değerlerinizi girip, çıkan sonucu bisikletin geometrisi ile karşılaştırın bence. Stack ve Reach değerlerine önem verin varsa.

Hoodlari kaldırma konusunda katılıyorum. Gidonu biraz saat yonunun tersinde çevirip hoodlari kendinize yaklaştirabilirsiniz.

Selenin ileri geri ayarını kontrol edin tekrar. Pedal miline dizinizden ağırlık sallandirdiginiz yöntem. Sele yüksekliği değişince onu da düzeltmeniz gerekli. Yarim santim milin önünde olması çok etki etmez. Fazlasını tavsiye etmem.

Bir de bana hafif kambur duruyor gibi görünüyorsunuz bütün fotolarda. Bu da kadroda sele ucu-gidon mesafenizin yeterince olmadığına işaret. Bacak boyunuz, boyunuza oranla kısa demiştim. Bu yüzden gövdeniz daha uzun. Gidon boğazını uzatmanız gerekiyor normalde ama kollarınızın acısı fena değil. Uzatirsaniz biraz daha yatmaniz gerekecek. Gövdeniz destekler kollarıniz desteklemez gibi geldi bana. Kısaltırsaniz kamburunuz biraz daha artar ki, bunu istemeyiz. Bence bu şekilde alışmaya çalışın. Olmazsa 2 cm daha uzun bir gidon boğazı alıp ters açıyla takıp deneyebilirsiniz. Kamburunuza çare olabilir o şekilde gidonu daha yüksek ve uzakta kullanmak. Daha endurance tarzda oturmuş olursunuz.

Bu oturma rahatlığı konusu gerçekten sıkıntılı mevzu. İnsanlar bu yüzden bike fit yaptırıyor. Ben de burada deneme yanılma yöntemiyle uğraşmak yerine bisikletinizle birlikte bike-fit yaptırmanızı tavsiye ederim. Çünkü biraz da standart dışı gövde tipiniz var. Size özel bir düzenleme işleri çok kolaylaştırır, çok faydasını görürsünüz.

• Beğen
Tepkiler: Ekincan
@EnginK. @Jacksochi @Mustaac arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Dediğiniz gibi 4 cm düşürdüm seleyi. 45km yol yaptım. Bilek ve boyun ağrım nispeten azaldı. Ama bisikletin verdiği hissiyat çok değişti. Sanki çocuk bisikleti sürüyormuşum gibi hissediyorum. 1 cm yükseltip alışmaya çalışacağım. 4 cm indirilmiş görsel bu şekilde. Gidon boğazım 90mm. Sizce biraz kısaltmalı mıyım? Sanki çok eğiliyor gibi hissediyorum hoodlardan tutunca.
Sevindim yardımcı olabildiğime. 1 cm'den fazla yükseltmeni önermem, gayet iyi duruyor. Hatta 1 cm yükselttiğinde bacaklarında uzunluk farkı varsa(insanların çok büyük bir kısmında var) sele/ayak/diz sorunları başlayabilir. Bence önce böyle alışmayı dene.
Boyun ve bilek ağrısının sebeplerinden biri de sürerken omuzlarını kulaklarına yakın olacak şekilde yukarıda (shrug pozisyonunda) tutuyor olman olabilir, sürerken dışarıdan görmemiz lazım bunu söyleyebilmemiz için. Kendin gözlemleyerek omuzlarını aşağıda ve ileri doğru çıkık olmadan tutmalısın. İlk başta sırtın için zor gelecek ve daha da öne eğecek seni tabi.
Başka bir olası sebep de selenin bir tık ileride olması olabilir, tam anlayamıyorum, trainerda veya yolda sürerken kısa bir video olsa onun için de daha isabetli bir yorum yapabilirdim, ama 1 cm geri alıp deneyebilirsin, seni daha çok öne eğse de pedallarken kalçanı daha sabit tutup ellerinden daha fazla yük almanı sağlayabilir.
EnginK'nın dediğinin aksine sele pozisyonu öne ne kadar eğildiğini manipüle etmek için değiştirilmemelidir, sele pozisyonu tamamen bacaklarının pedalla etkileşimine ve kalçanı stabilize edebilmesine göre seçilir, çok öne eğildiğinden şikayet ediyorsan gidonun pozisyonuyla oynamalısın, seleninkiyle değil. Ki bence pozisyonun gayet iyi, 15 günde yol bisikleti pozisyonuna alışmanı beklememeliyiz. Zamanla bisikletin bu ayarlarındayken kalçandan eğilmeye ve sırtını düz tutmaya alışacaksın, belki de pozisyonun çok dik gelecek. Boğazı kısalttığında bisikletin bütün dengesi değişecek, 90mm boğaz senin boyun için çok uygun.
Gidon boğazını uzatman gerektiği konusunda da bu görüşe katılmıyorum, zaten gidonunun altında spacerlar var, bisikletler gidonun altında spacer olmadan kullanılması için dizayn edilir ve o şekilde üreticinin istediği sonucu verir, zamanla pozisyona alıştığında ve sırtın kuvvetlendiğinde tek tek spacerları yukarı almanı öneririm.

• Beğen
Tepkiler: Samet M.
Geri