Yanıtlayalım;
53/39 standart yol yarış kombinasyonu.34/50 ise bu kombinasyonun daha compact hali.Turlara çıkmayı planlıyorsanız 34/50 bile zorlayabilir zira yollarda sizi zaman zaman % 20'ler varan tepeler bekler.Bunun için yol bisikletlerinde de kullanılan üçlü aynakollar mevcut.Gerek yok derseniz 34/50 den devam edelim.
Kol uzunluğu önemli.168-175 mm arası.Neye göre seçiliyor,başta boyunuza göre.Kadro yapısı da önemli.175 mm lik bir krank kolunun yaratacağı tork ile 168 in torku aynı olmadığını düşünüyorum.Dikkat,tork diyorum,vatt değil.
Şimdi krankkol dönerken havada hayali bir çember çizer.O kol,hayali çemberin nesidir? Yarı çapıdır.Kol uzadıkça ne artar ,yarı çap artar.Yarı çap artınca çap,çap artınca da çevre artar.Ç=2.pi ile pedal çevirirken çizdiğin hayali çemberin çevresinin ne kadar arttığını hesaplayabilirsin.Ben olsam uğraşmam

En azından,168 ve 175 mm uzunluğunda iki krankkol ve bu kolu 150 vatt lık bir güçle çevirecek iki bisikletçi olsun teorik olarak r=168 mm ise R=336 mmX3 Ç=1008 mm,175x2=350 X3 Ç=1050 mm arada 42 mm lik bir çevre uzunluğu farkı olduğunu görebiliriz.
Keyif olayına gelince;yol bisikletleri rijit'tir.Yani kalitelerine göre en az esneyen kadrolardır.Güç kaybetmemek için,hiç bir aksamının esnemesine tahammülü yoktur.Hatta bazı bisikletçilerin seleleri bile kemik gibi serttir sırf bu sebeple.
Ancak ne yazık ki bu büyük keyif,yani büyük sürüş keyfini konforla karıştırmamalı.Düz yolda önde 53,rublede 11 otobüs gibi gidersiniz ancak bu performans ister.80-100 psı hava basılmış lastikler,ortası hayli açılarak kabarmış bir hindi gibi dikleşmiş kadro,parmak ucu kadar taşa değdiğinizde,kendisini ayak uçlarınızdan,tepenize kadar yayılan bir titreşim dalgasıyla şöyle bir dolaşır.
Sonuç başlangıç için 34/50 krank uzunluğu boyunuza göre ayarlanacak.Ben 184 üm ve 172/172.5 uygun.Yine de binip denemeden karar vermeyin.Elbette performans,performans.O kaçınılmaz.