Scudo Sports

Yol Bisikleti için değerli önerilerinize ihtiyacım var!!!

@Derya Keçeci

derya bey ,
hakikaten çok güzel yazmışsınız yukarıda bi solukta okudum ,norveçte 80 senesinde yol bisikleti kiralıyor idim 2 günlüğüne ve yolun kalitesi mükemmel idi, bi kere türkiyenin yolları son derece berbattır öyle küçüçük norveçin yollarına hiç benzemiyor ben norveçten geldim buradaki pejoyu sattım ,çünki yolun hasını gördüm norveçte ,valla açıkça burada 20.000 lirayı bi yol bisikletine verecek adam önce hükümete başvuracak başbakana diyecekki başbakanım ben yol bisikleti alacağım 20.000 liraya ona göre yol isterim diyecek dünya standartlarına göre asfalt isterim diyecek, hah nerede öyle yol bu ülkede yolmu varmış ,açıkçası benim cebimde 20.000 lira bile olsa gidipte yol bisikleti almam, aklımı peynir ekmek ile yemedim henüz önce bu ülke yol yapmasını öğrenecek ,,,ona göre mühendis yetiştireceksiniz kaldırım mühendisliğini yol mühendisliğini aşalıyor bu ülke halbuki en kutsal bi iştir bu iş,,tarzım cyclo cross a dönüştü bu ülkede açıkça 80 sonrası arayışlara girdim arkadaş hem yolda sürat yapacak hem ağır stabilizeye girecek hemde düz toprakta sürat yapacağım bisikleti düşledim nerde yoktuki bu ülkede,
allahtan geldi cyclo cross lar sene 2012 de de tabi salcanolarınki tartışmaya açık mevzu adam arazide kullanmış 1 ay sonra getirdi bisikleti yeşile kevgire dönmüş idi, benim karbon 50.000 km yi bu ay sonu tamamlayacak onun yanında mercedes gibi durdu,,
evet bisiklet modifiye oldu 26 dan 28 ' e geçildi ,700 x 32 maxxis stabilize tekerleri takıldı sert düz toprak yüzeyde banamısın demeyen teker evet bu ülkede benim gibi düşünen yok ya da az ,çoğunluk ya mtb ci ya da yolcu ya da şehir bisikletçisi ama her yolda sürat yapacağım diyen cyclo crossçuları arada bulasın benim derdimde bu işte,,

Scudo
@Tuncay Üner
Genelleme yapamazsın herkes için geçerli değil. Sen 4 senede biriktirirsin biri gelir 5 senede biriktirir 10 senede biriktirir. Kimi gelir tek kalemde alır. Benim takıldığım nokta 2000 liralık bir bisikletide çok küçümseyip heves kaçırmak. Nice adamlar görüyorum bisiklete bisiklet demeye bin şahit ister. Ama gönlü olsun diye güzel bisiklet ama biraz para biriktir daha güzel bir bisiklet al diyorum. Altındaki çöp kardeşim git 1000 tl biriktir düzgün birşey al demiyorum

açıkçası parası olupta almayana kızarım ..
yeşil bisiklete çok takılmış idim ,bi gün 300 milyonluk bi cipten adam bi bisiklet indirdi ,bianci 15 kiloluk bisiklet, bianciyi aşalama değil benim derdim ,sonradan öğrendim ki adam acaip zenginmiş, yav bu ülkenin zengini böyle işte adam verirmi benim gibi 2008 de karbona 4300 lira, bunu adama söylesem herhalde beni döverdi :)

@murataslan

Ya,di mi? Ne de kötü yapmışım ! Keşke yapmasaymışım.Yazıklar olsun bana ki 2000 tl yi küçümsemişim.30 yıllı devlet memuru olarak milyonlarla oynadığımdan bu paraları küçümsüyorum işte;yapacak bir şey yok.iyi bir bisiklete binmek için Otuz yıl da beklemedim.Ben zaten bu işlerden pek de anlamam.Gencecik çocuklarının hayallerini yıkmışım.Cahillik işte sevgili Murat.Böyle düşünmeden taşınmadan yazıyoruz.

@Derya Keçeci
yukarıda kudret bey gayet güzel açıklamış. ben jeepi olup 15 kıloluk bisiklete binen biri değilim. devletin bana verdiği bursla okuyan burstan artırdıklarıyla bisiklet almaya çalışan biriyim. hala kendinizle bir tutuyorsunuz 20 yaş altı gençleri onu anlamış değilim pes doğrusu. birde dalga geçiyorsunuz. benden 30 yaş büyük olmayan biri olsaydınız cevabım çok daha sert olurdu. gidin kendinize dalga geçicek başka birini bulun

@Kudret Kurtcebe

kudret bey keşke imkanımız olsada alsak. o adamın yerinde olsam bahsi geçen bisikletleri almak için 1 dk düşünmezdim. ama elde avucta olanı yatırıyoruz zaten. herkesin bütçesi kendine. allah herkese karbon bisiklet nasip etsin ne diyim :)

• Beğen
Tepkiler: ÇEVİK
@Kudret Kurtcebe

Evet,tam da bu anlatmak istediğimiz.Sevda işi bu.Sizinle yakın yaşlarımız.Biliyorsunuz ne bisikletlere bindik.Belki de 0tuz kırk yıl bekledik iyi bir bisiklete binmek için.Elli elli,damlaya damlaya biriktirdik Sabırla.

Öte yandan bu cylocross işine oldukça yakındım bir ara.Çünkü hem sıkı bir şekilde MTB ye biniyordum hem de şehirlerarası uzun turlar yapıyordum-Ki hala devam ediyor-
Mesela en son turda bir son 45 km var ki "Ah,ah dedim ,bir cyclocross olacaktı ki şimdi..."

Ben eski bisikletimde o 700X32 lastiklerden kullandım,çok da memnun kaldım.Şimdi lastiklerim 700X28 biraz daha yola yatkın.araziye çok uygun değil yani.

@murataslan

murat bey ,
bende anadolu hayattaki paramdan çekerek aldım bireysel emeklilik paramdan ,para biriktirdim senelerce ,rahmetli anamızda yardım etti sonra yazlık satıldı onun parasınıda yatırdım sigortaya ,evet 5000 lira çekmiş idim çünki kafayı bozmuştum karbon alacam diye valla iyikide almışım çok amorti etti kendini çok az masraflar oldu tabi demirbaş olarak tekerler eskiyorda ,yalnız şimdi durum vahim yuro 2.7 olursa biz ne yapacağız yandık valla unuttum artık slx 48 ayna kolu zati şu anda üzerindeki 44 diş slx ahı gitti vahı kaldı ama he babam temizliyoruz würt ile zincir bitik sram ruble bitik ,,,yuro olursa 2.7 valla ben de almam arkadaş tepem attı bu kadar olur yahu,,:evil:

@Derya Keçeci

derya bey ,orada haklısınız 700 x 32 son limit, aşağısı hakikaten risk,,700 x 28 de arkadaşım ağır stabilizede yoldan çıktı arka teker kaydırdı ,fakat aynı yerde 25 ağustosta 700 x 32 ler ile korkusuzca virajlara girdim, maxxis over driver hakikaten iyi malmış ,yalnız yuro arttı tabi bunlar şimdi 100 liradan fazladır ,

@Kudret Kurtcebe
kudrey bey bir de euro var tabi 2.7 hatta euro yetmez gibi dolarda 2 liranın üstüne çıktı. halimiz duman bisiklet değil parça bile alamıyoruz malesef :)

@murataslan

evet euro ben yuro diyorum ona ...2.7
2008 de euro 1.87 idi o vakit alabiliyorduk şimdi hikaye ,,,

@Kudret Kurtcebe
artık o kadar alışmışızki 2 lira üstüne 1.87 yazınca yanlışlıkla 2 yerine 1 yazdınız zannediyorum çok acı ama yapıcak birşey yok :(

105 setten aşağı bisiklet olmaz diyenler, madem anlayışınız bu şekilde, lütfen, rica ediyorum; 2000 liraya Shimano 2300 setli komple alüminyum bisiklet satan Specialized'ın adını anmayın. Örnekleri çoğaltabilirim ama gerek yok. Ayrıca bu ülkede neredeyse 25 yaşına kadar insanlar baba parası yerler. Öğrenciliktir meslekleri. Maaşları da baba parası + krediyle, katkı payıyla şekillenir. Kalkıp biriktir kardeşim 4-5 bin lira, çok mu zor diyerek, konuyu germekten başka bir şey yapmıyorsunuz.

Amaçları cebinizdeki paradan koparabildikleri kadar koparmak olan bisiklet perakendecilerini ise hesaba katmıyorum.

Hepsini geçtim de, sürekli Bikeforums.net'te takılan biriyim ama bir gün bile şöyle yorumlar görmedim. Adamlar bilmem kaç senelik üyeler ve bi' güne bi' gün kalkıp da böyle heves kırıcı, böyle rahat yorumlar yapmıyorlar. Bisiklete teşvik var sürekli. Bizde ise herkes en aşağı 5000-6000 liralık bisikletle başlamak zorunda, sebebini anlamadığım şekilde. Bu adamlar Amerika'da, İngiltere'de, Avustralya'da falan, alım gücü çok yüksek olan memleketlerde yaşıyorlar ama hangi fotoğrafı görseler yaptıkları yorum şu "harika, gerçekten çok güzel fotoğraflar, aynen devam". Bizde daha fotoğraf yok ama bisikletler çöp damgası yiyorlar. :) Niye böyleyiz, biri açıklayabilir mi?

@murataslan

yok yalnış anlaşılmasın 2008 de euro 1.87 idi satışı şimdi 2.7 oldu aradaki fark çok fazla, olan bize olacak tabi,,
bu saaten sonra bisikletlerde pahalı ve yedek parçalarıda düşeceğinide hiçmi hiç zannetmiyorum türk parası devalüye oldu gene, neyse konuyu dağıtmayayım ama herşey buna bağlı malesef,,

@murataslan

Yanlış konuşmalar bunlar sevgili Murat,uzatmaya gerek yok.Arkadaşımız bir konu açıp soru sormuş,ben de yanıt verdim.Dilediğin kadar sert olabilirsin,sorun yok.Yol bisikleti ile ilgili yazdıklarım gerçekler bunlar.Elbette sizin benim ya da bir başka arkadaşın,ülkemizin ekonomik koşulları gereği,sadece bisiklet için değil,satın alabileceği pek çok şeyden mahrum kaldığı da gerçek.Kendi adıma,ya da tecrübemize binaen forumda ya da hayatın her hangi bir yerinde "1500-2000 tl param var hangi yol bisikletini alayım" sorusuna verdiğim samimi yanıt bu.Sebeplerini de açık açık yazdım.Durum bu.Seni hiç tanımıyorum,kalbini kırmak gibi bir niyetim de hiç yok,olamaz da.O piyasada satılan 1500-2000 tl lik yol bisikletleri yol bisikleti falan değil.Drop bar takılmış şehir bisikletleri onlar.Kadro açıları ,aero dinamik yapıları ve hantallıklarıyla,çağımızın yol bisikleti anlayışının çok gerisindeler."Ucuz yol bisikleti yapalım,herkes yol bisikletine binsin" zihniyetiyle üretilmiş bisikletler.Durum bu.

bisiklet bir sevda felan degildir abartmayin. bisiklet kullanmak asiri zevklidir. 10 kilonun alti herzaman mubahtir. kaldi ki 80 li yillarda da vardi. pro degilseniz komponentler performansa cok etkili degildir. paraniz varsa iyisini alirsiniz yoksa kotusunu bu kadar basittir.

cok gipta ettiginiz hollanda , almanya vb. bakin bisikletlerin cogu 90 modelden eski ve gundelik isleri halletmek icin kullaniliyor. bir yerden bir yere gitmek icin arac sadece. bisiklet kullanmayi sevmek yerine bisiklet seviciligi yaparsaniz turkiye de ki manzara ortaya cikiyor. hersey bir statu sembolu ve herkes duayen. iphone gibi keske masanin ustune koyabilsek bisikletimizi. geometri seciminde (jant boyu, kadro tipi ve boyu) bir hata yapmazsaniz cogu model isinizi gorur.

2300 setli bisiklet olmaz diye birşey yok tabiki. donanım meselesi bütçe ile doğru orantılı olduğundan insanlar böyle bisikletleri alıp kullanmak zorundadar.

105 set meselesini şöyle açıklayayım. herhangi birşeyde kabul gören belli bir kalite ve dayanıklılık seviyesi vardır. yol bisikletine genel olarak baktığımızda bu çıtayı 105 set belirliyor.

sora gibi esneyen bir aynakol ile,20-30 liralık zincir ile sprint yapmaya, ayağa kalkmaya korkuyorum ben. aynı şekilde 60-70 liralık yol lastikleriyle viraja girmeye ve hızlı sürmeye de korkuyorum. güven vermiyor. kırılıp yamulacakmış gibi bir his oluyor içimde.

sora ile yarışanda var elbet. onlar zaten peşin olarak belirli riskleri alıyorlar.

Bisiklet seçerken ben kendime su soruları sordum,

1- yol bisikletini ne için alıyorum?(bu soru çok önemli) günlük kullanımda asfaltta akan bir bisiklet istiyordum yeri gelince hızlı gitme becerisi de olsun istediğim için yol bisikleti aldım.
2- yarış mı koşucam? tabiki hayır, öğrenciyim ve ilerde mesleğim de masa başı olacak ne yarış koşmaya nede antremana ayıracak vaktim yok zaten yarış koşucam diyorsan 2000 tl ye ancak jant lastik seti alınır bunu baştan kendine itiraf et :D
buradan sonrasını günlük kullanım için bir bisiklet alacağını varsayarak yazıyorum

gelelim malzeme seçimine
1- Bisikletin üstündeki set günlük kullanımda neredeyse hiçbir performans farklılığı vermeyecektir sadece ömrünün uzun olmasını sağlar(bisikleti limitlere kadar zorlamayacağını varsayıyorum)
2- Ağırlık? genel piyasa araştırmasına göre 2000 tl veriyorsan 9 kiloyu çok geçmemesini göz önüne al derim ama parayı basıp ultegra setli karbon kadrolu bisiklete binen göbekli insanların da ağırlık hakkında atıp tutmasına pek kulak asma, 10 kilo fazlan varsa bisikletteki 500 gram ağırlığı konuşan birinin sözüne ne kadar bakılırsa o kadar bak :D
3- karbon-alüminyum? karbon hafiflik sağlar ama bir başka becerisi de titreşimi kabul etme becerisidir alüminyumda öyle bir şans yok yerden ne alırsa sana olduğu gibi aktarır zaten 2000tl bütçe ile sadece maşası karbon olan sıfır bisiklet alınır o açıdan çok kafa yormaya gerek yok benim kullandığım bisikletde maşa dahil tamamen alüminyum daha titreşimden biryerim gevşemedi kaldı ki karbon kadrolu yol bisikleti alıp titreşimi çok azalttı çok şahane diye gezinti yapana ben tur bisikleti öneririm. 110psi hava basıncı olan 4 boru 2 tekerden oluşan bir makineden bahsediyoruz elbette titreyecek

sonuç olarak 1 ay kadar önce 2000 tl ye 12 taksit mosso 722-105 aldım bisikletin tek derdi jantları, dert dediğime de bakma 1000km yol gittim yol bisikletine acemi birisiyim türkiyedeki yolların durumu malum ince malzemenin üstünde gidiyorsun şuan çok hafif akord bozukluğu var frene basınca hafif hafif kafa sallıyor bisiklet. üstündeki setin 105 olması en temel tercihim oldu kalkıp trek-scott veya specialized den daha iyi kötü diye sallamaya gerek yok benim istediklerimi bu bisiklet bana veriyordu o yüzden aldım

bisikletin ekipmanını kadrosunu bir kenara salla tour de france de yol alan bir bisiklet de 1000 liralık bir bisiklet de üstünde binicisi olmadan hiçbir yere gidemez pedala basan sensin ;)

Ortada maddi imkanların küçümsendiği bir yazı olduğunu düşünmüyorum. Umarım bu konu (başlık altındaki yazılanlar ) kırgınlık yaratmaz.

Sanırım kuşak çatışması yaşanıyor.Gereksiz yere gerginlik hissettim.Ben 110 kiloyum boyum 1.81 bisikletim trek 1.2 (2011) yaklaşık 2000 tl küsürata aldım.Murat kardeşim derya beyin dediği gibi belki ikinci ellere bakabilirsin.Onlar yaşça bizden büyük doğal olarak zevkler ve seçimler farklı olabilir.Yalnız alırken kadro boyunu uygun seç.Hevesin kırılmasın.Burada kimsenin senin kötülüğünü isteyeceğini sanmam.

Geri