Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yol bisikleti için gidon boğazı tavsiyesi

Valla ben de hoodlardayken gıdon tam ön göbeğin önünde kalıyor, ayarlarım ölçülerim şu anda doğru görünüyor ancak 1saat veya fazla sürersem bel ağrısı başlıyor. Sürmeyince ağrı hemen geçiyor, dolayısıyla alışırım deyip bekliyorum. Ama bir yandan da açılı ve daha kısa gidon boğazlarına bakıyorum...

Ucu ucuna da olsa snake çıkıyorum. Yani ayak uçlarıma dokunuyorum ama bir kaç saniye duramıyorum. Gidon da 105mm öyle abartı değil ama yine de belim ağrıyor. Biraz da alışmakla alakalı galiba...

Scudo
Hoodlardayken gidonu göbeğe hizalamak çok geçerli bir yöntem. @Ozan k. bence uzanma mesafeniz fazla. Gidon boğazının abartı olup olmaması önemli değil. Kadronun reach mesafesi size uygun değilse, boğaz 90 mm de olsa fazla gelir.

Yanlış ifade ettim sanırım şu anda hoodlardayken ön göbeği göremiyorum arada gıdon kalıyor, biraz daha uzanınca görüyorum. Dolayısıyla şu anki ayarlar normal gözüküyor ancak uzun sürüşlerde belim ağrıyor. Ancak yol bisikleti sürmeye iki hafta önce başladım sanırım biraz da alışmakla alakalı.

@Fırat Y. Fizik markasının vücut esnekliğine bağlı olarak katogerize ettiği bir sınıflandırma, en esnek olan vücut tipi snake olup sonra chameleon sonra da daha az esnek olan bull geliyor...

(link)

@Sedat Arda
hmm esneklik yönünden sıkıntım yok o zaman snake çıktım ben ama sıkıntı boyun ağrısı bende gidon boğazını kısaltsamda uzatsam da farketmiyor galiba sorun benim boynumda :acpsnr:

• Beğen
Tepkiler: Sedat Arda
@Sedat Arda ben hafta sonuna kadar açılı 90mm bir boğaz almayı planlıyorum, istersen benim bisikletten çıkacak 105'liği denemen için sana vereyim aklında soru işareti kalmasın. En kötü deltaya bırakırım oradan alırsın...

Beyler bu konuda bilimsel formüller ve net veriler ışığında bir takım ayarlamalar yapılabiliyor olsa da yarışlarda bakıyorsun Kısacık adam yatar pozisyonda kullanıyor, ama uzun boylu bir sporcu diyelim, daha dik pozisyonda kullanıyor. Bu sanırım biraz da nasıl hissettiğinde alakalı.
Bu his, iç-dış bacak boyu, kol boyu Gövde boyu, vücudun üst kısmının ağırlığının alt kısmın ağırlığına olan oranı gibi değişken veriler neticesinde her kullanıcıda farklı şekilde değişkenlik gösteriyor.
Sadece gidon boğazının Uzunluğu değil, sele yüksekliği, kadro boyu Uzunluğu gibi Faktörler de son derece etkili. 2013 yılında aldığım bir yol bisikletinin ideal ayarlarını yapabilmek için bir ay süreyle her sürüşte kendimi dinlemiş ve sonunda gerçek ayarları bulmuştum. Bu nedenle evde her boydan gidon boğazı stoğum oldu :)
Bir de hangi sürüşte ve hangi ayarda nerenin ağrıdığı, son birkaç gündeki fiziksel aktivitenin Şekli ve yoğunluğuyla, son birkaç gün nasıl beslendiğinle, bir önceki gece hangi pozisyonda uyuduğunla bile alakalı.
Optimum ayarları bulmak çok zor çok...

@Fırat Y. Kusura bakmayın mesajı geç görüyorum. Arkadaş gayet güzel açıklamış teşekkür ederiz ;)

@ahmtayd

Geçerliliği olmayan ve Mytbusters'a konu olabilecek bir yöntem. Hiç tavsiye etmem

@Ozan k.

Öncelikle selenizi doğru pozisyona getirmelisiniz ileri/geri ve yükseklik ayarı olarak. Belinizin ağrımasının bir çok sebebi olabilir. Sadece uzak olmak değil belki de gidon alçak olduğu için beliniz ağrıyor bunu belirlemelisiniz. Gidonu kısaltmak her zaman doğru çözüm olmuyor. Bazen boyun ve bel ağrısını çözmek için gidon boğazını uzattığımız bile oluyor :)

@Berk Karaca

Yöntem aslında pek geçerli değil ama uygun reach de bir bisiklet değil ise boğazı kısaltmanın işe yaramayacağına katılıyorum. Ayrıca kısalan gidon boğazı çok iyi birşey değil, bisikletin stabilitesini bozuyor.

@Fırat Y.

Vücut esnekliği tek başına bir şey ifade etmiyor. Esnek bir vücudunuz olabilir (mesela ellerinizi yere uzatabilirsiniz) ama sıkı hamstring kaslarına sahipseniz uzanmakta zorluk çekersiniz. Yani agresif pozisyonda durmak için esnek olmak yeterli değil. Aynı zamanda güçlü sırt ve core kaslarına da sahip olmalısınız. Gerisi sizin vücudunuzun izin verdiği kadar agresif olur zaten zamanla.

@Kuzey Ege

Evet bisiklet üzerindeki duruşu etkileyen çok pozisyon etken var. Kas yapısı esnekliği vücut asimetrileri, omurga yapısı, ayak yapısı, sürüş alışkanlıkları ve sürüş tarzı, vücut direnciniz, kal ayarlarınız vs vs. Bilen kullanıcılar bu gibi durumları göz ardı ediyorlar bilmeyen ise kulaktan dolma bilgilere güveniyorlar, deneme yanılma yolu ise bir çok parça değiştiriyorlar sizin gibi. Çoğu zaman bunların maliyeti fit uygulamasını çok çok geçiyor.

Özetle bisiklete alışkın değilseniz uzanıyor hissetmeniz normal, Yandan çekilmiş bir fotoğraf paylaşırsanız en azından gidon boğazı almak gerekli mi değil mi yardımcı olunabilir.

Benim durumumda dikkatimi çeken şey hoodlardeyken tam boynuzu değil biraz geriden tutmam oldu. En rahat öyle ediyorum dolayısıyla sanırım biraz kısa gidon işimi görecek. Yine de garanti olsun diye ayarlı gidon alacağım. Bu arada şu anki pozisyonum gayet doğru görünüyor, bayağı bir bikefit videosu seyrettim ama sanırım düşündüğüm kadar esnek değilim

110 mm lik gidon boğazını 80mm le değiştim tabii ki elimde patladı birden 3cm birden kısaltılırmı acemilik işte eski boğazı taktım yeniden şimdi diyorum acaba 100 mm alsam mı :D , aslında mesele kadro boyunda da olabilir boy 1.75 tam arada kalıyorum 52 de oluyor 54 de ben 54 kadro seçtim acaba 52 mi seçseymişim tabi gidon boğazı değiştirmek kadar kolay olmuyor kadro değiştirmek böyle devam edecez artık napalım ama 52 alsaydım nasıl olurdu diye de meraktan çatlıyorum o da ayrı :acpsnr:

@Fırat Y. 110 mm gidon boğazı kullanıyordum kadro bana da biraz büyük geliyordu bende 80 veya 90 mm düşürmeyi düşündüm daha sonra 100 mm bir boğaz alınca kollarım ve ellerimdeki bütün baskı azaldı.Bir cm bile çok şeyler fark ettiriyor onu anladım.Bence küçük kadroyla kesinlikle daha rahat ederdik ancak ben küçük kadro bulamadım ve birazda aceleye getirdim işi.

@ertanmrtz ya ben alırken hem 52 hemde 54 kadro deneme şansım oldu ikisiyle de rahattım ama öyle 1-2 tur atmayla anlaşılmıyormuş en az 2-3 saat sürmek gerekli o da mümkün olmuyor işte

Yol bisikleti ustalarına sormak istiyorum bende salcano xrs30 (2014) yol bisikleti var (3.el) kadro boyu 52 cm benim boy 170, bacak boyu da 75 cm olarak ölçüm hesaplamalarıma göre bana biraz büyük bir bisiklet üzerinde otururken kollarım vites topuzunu yetişmekte zorlanıyor kollarım çok geriliyor dirseklerde ağrı oluyor bisikletimi çok seviyorum bırakmak da istemiyorum.

Asıl sormak istediğim konu şu gidon boğazı 110 mm bunu kısaltmak istiyorum gidon daha yakına gelmesi için 60 yada 70 mm gidon boğazı bakıyorum bu işin ustaları durumuma hangisinin daha uygun olacağını söyleyebilirmi 60 mm alırsam kullanırken yüksek hızlarda bisikleti kontrol etmek zorlaşır mı bu ölçülerin bana ne gibi artıları veya eksileri olabilir. Bir kere alıyorum yanlış boy almak istiyorum.

Bisikleti satıp, size uygun ölçülerde bir bisiklet alın.

O benim aklıma gelmemişti tabi haklısınız hemen bisiklet kredisi başvurusunda bulunuyorum cevaplar akıl vermeye yönelik değil sorun çözmeye yönelik olsun lütfen

Erdal bey size en güzel ve doğru olan yöntemi göstermiş, size daha küçük bir kadro lazım bu açıkça ortada. Ayrıca o şekilde bir üsluba gerek yok, bisikletinizi sattıktan sonra size tam anlamıyla uyan bisiklet alırsınız bunu söylemesinde sıkıntı yok aksini söylese sizi daha yanlış yönlendirirdi.

Bir yerlerde sorun var. Bisiklet uzerindeyken hoodlara yetisememenizi fotograflamaniz mumkun mu. Merak ettim de :naslyany:

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Geri