İşe bisikletle gidip gelen ve elimde hem tur hem yol bisikleti olan birisi olarak tercihim her zaman ve her zaman yol bisikletidir. Özellikle trafiğin sıkışık olduğu, sağlı sollu araçların dizilmiş halde beklediği durumlarda ortadaki boşluğu görünce "işte şimdi benim zamanım" diyorum ve yüzlerce aracı slalomlarla geçmek müthiş zevk veriyor. Böyle bişey anlatılamaz yaşanır

Tur bisikletinde ise kendimi otobüs sürüyor gibi hissediyorum. Daha ağır başlı ve yavaş hareket etmem gerekiyormuş hissi oluyor. Dönüşler daha geniş oluyor. Trafiğe dalmak için daha çok hesap yapıyorsunuz ve çoğu zaman atak yapmayı düşündüğünüz hareketi yapamayıp rezil olabilirsiniz. Araç aynası kırabilirsiniz

Ve bana göre yol bisikleti selesi diğer selelere göre hep daha rahat gelmiştir. Kişiye göre değişebilir tabi.
Havanın yağmurlu olduğu zamanlarda tur bisikletimi kullanıyorum fakat kendim için değil bisikletin daha çok kirlenmemesi için. Çünkü kendiniz için aslında farkeden bişey olmuyor. Çünkü yağmurluk giyiyor olacaksınız ve ne kadar çamurlukta olsa ayaklarınız ıslanacaktır. Bunun kaçarı yok. Bisikleti hayatına entegre etmiş birisi olarak/olduğunuz varsayarak birazcık bol alt ve üst su geçirmez kıyafet ile su geçirmez bir ayakkabı ya da ayakkabı kılıfı almak elzemdir. İş yerine vardığınızda üzerinizdekileri çıkarıp bir kenara bırakıyorsunuz o kadar. Bu durumda sırtınızın çamur olması sorun değil, bu kıyafetler sadece yağmurlu havada yol almak için çünkü, suya tutup yıkamanız yeterli. Ben şehirde ulaşım için bisiklet kullanan birisinin kesinlikle her zaman su geçirmez ya da su geçirmez kılıfı olan bir çanta ile dolaşması gerekiği taraftarıyım. Zaten işe giderken hava durumuna göre ve vardığımda terli olmam sebepleri ile her zaman bi kaç kıyafet vb. taşıyorum. Bunun haricinde hiçbir şey olmasa bile içerisinde herzaman duran iç lastik, pompa ve levyeleri saymazsam çoğu zaman boş sırt çantası ile yol alırım. Çünkü en basit bir ekmek bile almış olsanız bunu gidonda taşımak aptalca oluyor. At gitsin sırt çantasına

Sırt çantasının arka kısmının sırta değmeyen tasarımlı, fileli bir model olması ter açısından da çok önemli. Sonuç olarak elzem olan SU GEÇİRMEZ çanta, pantolon, ayakkabı/kılıf ve yağmurluk olmalıdır bir bisikletçide.
Hava durumuna gelince; açıkçası iyi bir giyim ile kar dolayısı ile buzlanma olmadıktan sonra (-) derecelerde bile ben bisikletle işe gidiyorum. Eldiven ve gözlük önemli bu durumda. Toplamda yazdığım şeyler masraflı durabilir belki ama yol parası vermeye tercih ederim. Çünkü otobüslere resmen fobim var. Taşınırken bile bisikletle taşındım ben
Hasılı bir yol bisikleti şehiriçi, işe git gel ve biçok kısa mesafeler (45 km'ye kadar bence) için candır. Birçok kullandığımız şeyin almamız gereken elzem aksesuarları gibi bisiklet üzerindeki bizimde gerekli aksesuarları temin etmemizle beraber parçalar birleşerek ulaşım için artık bizi kusursuz kılar. Bu durumda son olarak bir paça bandı takarak pedala basmanız kalıyor...