Spd şart mı? Şart kere şart.
Uzun mesafe dayanıklılık yarışı Trans Turkiye Ultra Bike Race'de ,kendisi 12 günde yaklaşık 2300 km den oluşur, spd kullanmayarak neler yaşadım?
-Sağ dizimi ve sağ bileğimi bitirdim.Çünkü platform(düz) pedalda ne kadar doğru bir şekilde pedala basıyor olsanız da 50. - 60. kmden sonra yorgunluğun da etkisiyle pedala ideal bir şekilde basmanız zorlaşıyor.Ayakkabınız kayıyor ve verimli pedallama bozulduğu gibi fit ayarlarınız da bozuluyor.Bu da diz,bilek ve kalçanıza normalden fazla ve dengesiz yük binmesine neden oluyor.
-Ayakkabı pedaldan kaydıkça ayak da ayakkabı içinde kayıyor.Bunun sonucunda da sağ ayak baş parmağımın tırnağı komple bırakın morlaşmayı siyahlaştı.Fotosunu koymuyorum ancak acısını tahmin bile edemezsiniz.
-Ayrıca platform pedallarda ayakkabının kaymasını önlemek için tırtıklar olur,bilirsiniz.Bu tırtıklara basmaktan ,ayakkabımın altı eridi ve spor ayakkabımı 3.günün sonunda 810.km de atmak zorunda kaldım.Olan spor ayakkabıya olsa yine iyi; ayaklarım o kadar çok acıyordu ki pedalllara basamadım.Bu acıyı biraz da olsa azaltmak için eski bir dış lastiği kestik ve pedalın etrafına sardık.Kaymasın diye de elektrik bandı ile bantladık.
Spd kullanıyor olsaydım bunların hiçbirisi başıma gelmeyecekti.Pedala en verimli en ideal şekilde basacaktım.Dizlerime ,bileklerime vb ye dengesiz yük binmeyecekti,ayaklarım spd için de kaymayacaktı ve pedala basmak ayaklarıma ağrı yaptırmayacaktı.
Sonuç olarak spd kullanmamanın bedelini yarışın 9.günü 1850. km de yarışı bırakmak zorunda kalarak ödedim.3 günde yaklaşık 500 km daha gidebilseydim yarışı bitirebilen 9. kişi olacaktım.
İşin en sevimsiz yanı da yarıştan bir ay kadar önce spd ile düşeyazdım ve bunun sonucunda da bende istemsiz bir korku oluştu.Bu korku yüzünden spd pedalı bırakıp platform pedala geçtim.Keşke korkumun üzerine gidip spdyi bırakmasaydım.