Scudo Sports

Yol Bisikletine Mtb Rublesi Takmak

halil fatih akbaş

Forum Bağımlısı
Tepki
262
Bisiklet
Specialized
Merhaba
Başlıktada belirttiğim gibi 8'li sora sisteme sahip yol bisikletime mtb rublesi takacağım. Bunun için elimde sram 8'li ruble ve deore arka aktarıcı var. Sora arka aktarıcının bacağı çok kısa olduğundan arka aktarıcının da değişmesi gerektiğini düşündüm. Sorun yaşayacağım tek noktanın zincir olduğunu düşünüyorum. Sizce zincir kısa gelir mi? Ya da başka sorunla karşılaşır mıyım?
İlginize şimdiden teşekkürler

Scudo
@halil fatih akbaş
tek tek anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışayım.Zincir hesabı forumda var aratırsanız matematiksel hesap ile bakabilirsiniz.Göz kararı derseniz de zincir aynakolun en büyük dişlisi rublenin en küçük dişlisindeyken arka aktarıcının bacağı yere 90 derece dik veya aynakol tarafına eğimli duracak şekilde zincir uzunluğunuzu ayarlayabilirsiniz.Arka aktarıcının bacak hesabı ise her aktarıcının teknik kitabında kapasite bilgisi vardır .Siz deore dediğiniz için şimdi deorenin orta bir modeline baktım (530 modeline) kapasite için şunları yazıyor en küçük 11 en büyük 34 dişe kadar destekliyor toplam kapasitesi ise 45.Bu bilgi nasıl işimize yarıyor derseniz aynakol büyük diş sayısından küçük diş sayısını cıkarıyorsunuz siz yazmadıgınız için tahmin ediyorum 44 eksi 22 olsun =22 sonra rublenizde aynı işlemi yapıp büyük diş sayısından küçüğü çıkarıyorsunuz onuda 32-11=21 yapalım.Bu iki değeri topluyoruz 22+21=43 yapıyor yani deore aktarıcınız bu sistemi destekliyor.Zaten bu sisteme kısa bacak aktarıcı kullanmanız imkansız.

teşekkürler Ferhat Bey bu durumda anlattıklarınızdan da anladığım kadarıyla yaşayabileceğim tek sıkıntı zincirin kısa gelmesi bunuda bir şekilde halledeceğim

konuyu hortlatmış gibi olacağım da buraya sorayım
Benim yol bisikletinde 9'lu Sora vites sistemi var. Arka aktarıcı kırıldığı için 105 Aktarıcı (uzun bacak) siparişi verdim. Rublem 12-25'lik ayna kolda 34-50'lik.
11-32, 11-28 gibi 9'lu Mtb rublesi taksam sıkıntı yaşar mıyım. Ayrıca bunu taktığım taktirde zincir almam gerekir mi?
Komple vites sistemini değiştirmektense bu şekilde bir geliştirme yapabilirim diye düşünüyorum. Yokuşlar için bilhassa rahat etmek için istiyorum bunu.

105 RD-5700 GS-S sipariş ettiğinizi varsayıyorum. Bu aktarıcının maksimum kapasitesi 11-28T Kaynak:(link)

Şu durumda 11-32 ruble uyumsuz fakat 11-28 ruble uyumlu olur. Yalnız ya 28 dişliyi ya da 11'li dişliyi kullanamayacaksınız. Çünkü 105 5700 10'lu bir sistem. Sizin elinizde 9'lu kol var. Rubleniz 12-28 ya da 11-24 gibi bir oranda çalışacak.

En iyisi bir adet CS-HG50-9 gibi bir ruble bulup sorunsuz çalıştırmak gibi geliyor bana.

@Uğur S.

bunu sipariş ettim
(link)

verdiğiniz linkte total capasity 39 görünüyor. O sebeple ben almıştım oysa ki. Karışıklık oldu herhlade. Dün o kadar araştırdım ki. uzun bacak aldığımı zannediyordum ama sitede 105'in 2 adet aktarıcısı varmış kapasitesi yüksek olan buydu. Keşke kırılan sora aktarıcıdan alsaydım 37'ye kadar desteklyormuş 11-32 kullanabilirdim böylece.

neyse artık 105 sistemini tamamladığım zaman 10'lu 11-28'lik alırız şuan 12-25 le devam.

@Uğur S.

Haklısınız Lingini verdiĞiniz 5700 aktarıcı kısa bacak -S (short). Aslında uzun bacak RD-5700 GS - L,(long) alınsa idi uyum sağlanabilirdi.

Bende uzun bacak aldığımı sanıyordum resimden öyle anlamışım demek.
Silver ve Black modelleri vardı ancak ikisi de kısaymış demek.

Benim aldığım aktarıcının linki
(link)

Shimano sitesindekiler
(link)
(link)

ilk linktekine benziyordu ancak açıklamada 34T yazıyor merlicycles sitesinde. Oysa shimano sitesinde birisi 33 diğeri 39

Konu hort ama mtb rublesi takınca ne anlamı kalıyor yol bisikletinin

@Emrah Özşahin

Doğrusu 34 olmalı. Shimano, bazen ürünlerinin spesifikasyonlarını düşürüp yazıyor. Shimano'nun kendisinin 34 dediği yerler de var:
(link)

Bende kısa kafes 5700 arka aktarıcı var, yukardakine güvenerek 12-30 ruble siparişi verdim. Sorun çıkarsa paylaşırım.

@Murat B.

Rubleniz Shimanonun verdiği tam sınırda ama uyum sorunu çıkacağını sanmam . Sağlam firma önerdiği dişli sayılarında bir miktar tolerans muhakkak vardır.

Merhaba,
Aynı konuyla ilgili benim de benzer bir sorum olacak. Uzun zaman önce beğenerek aldığım Merida Matts 300 TFS dağ bisikletim var ve yol bisikletine geçmek istiyorum (Aslında Cyclocross istiyorum ama çok pahalılar). Ekonomik bir çözüm olarak Decathlon'dan Triban 100 alsam ve üzerine MTB'deki SLX arka aktarıcı, Acera ön aktarıcı ve ilgili aynakol ve rubleyi taksam olur mu? Bu sayede bu bisikletin sadece kadrosundan faydalanmış olurum ve 1250 TL'ye kurtarırım :)

(link)

@Prometheus bir süre önce youtube'da bir adam vardı veganlığı öne çıkartıp duruyordu neyse konu o değil :D Bu elemanlar baya eğimli yerlerde yaşıyorlar ve kadans manyağı olmuşlar, tüm ekibin yol bisikletlerinde deore set vardı yani yapıldığını gördüm ve ciddi anlamda uzun ve eğimli yokuşları çıkıyorlardı.

@Saru E o zaman kendi bisikletimi satmadan sadece 1250 lira farkla yol bisikletim olabilir. Eski dağ bisikletime de ucuz bir set alırım, dilediğimde de onu kullanırım. Oldu bu iş :D

@Prometheus gerçirebilirsiniz tabi ancak triban 100'ün arka jant/göbek takacağınız rubleyi desteklemeyebilir, bu konuda daha tecrübeli kişilerin fikrini almak lazım.

@Saru haklısın ben jantı düşünmedim. 26'lık dağ bisikleti jantındaki ruble buna olur mu acaba?

@Prometheus yok jantın 26" olması sorun değil rubleler teker çapına göre yapılmıyor, kafama takılan mtb'den aldığınız arka göbek tribana uyar mı veya triban'da bulunan göbek sizin takacağınız rubleyi destekler mi.

Özellikleri şudur:
FRAMEMatts TFS-D
FORKSR Suntour 27 XCM HLO 100
DERAILLEUR FRONTShimano M390
DERAILLEUR REARShimano SLX-9
SHIFTERSShimano Acera-X Rapidfire
BRAKE LEVERattached
BRAKESTektro HDC Hydraulic Disc 180 mm / Tektro HDC Hydraulic Disc 160 mm
CHAINWHEELShimano M430 Octa 44-32-22 CG
CHAINGUARDattached
BBSETShimano Octalink
CHAINKMC Z99 9s
HUBSDisc-F Alloy / Shimano M475 Disc
RIMMerida Matts Comp D
FREEWHEELShimano CS-HG20-9 11-34
TIRESMerida Race 2.1
SPOKESblack stainless
HANDLEBAR STEMMerida NC OS 7°
HANDLEBARMerida Comp OS 640 R25
HEADSETEGG Steel Neck
SEAT POSTMerida Comp SB12 31.6 mm
SADDLEMerida Pro SI
PEDALXC Alloy
WEIGHT13.80 kg

@Prometheus

Triban'da bulunan jant (link) bu ise olacağını düşünüyorum, tek yapmanız gereken Sora 3x9 veya eski Tiagra 3x9 vites kolları satın almanız.

@Saru Bu Triban'ların ön maşa karbon ile değişir mi acaba? Şimdi baktım aluminyum maşaymış, Decathlon sitesine baktım ayrıca karbon maşa satmıyorlar. Başka marka maşa falan alsak uyar mı ki?

Geri