Nabız düzenli antrenman ile düşüş gösteriyor. Eğer performansınızda gelişme hissediyorsanız nabız değerleriniz de düşüyor demektir. Ama yapılan antrenmanın türü de burada çok önemli. Özellikle interval gibi kalbin sınırlarının zorlandığı antrenmanlar daha kısa sürelerde genel nabızın düşmesini sağlıyor. Yürüyerek bacak kası yapmak ile koşarak bacak kası yapmak arasındaki fark gibi. Limitleri zorlanmayan bir organ güçlenme fırsatı bulamayacak. O aralıkta çalışma fırsatı olmamış, ihtiyacı da hissetmemiş bu sebeple gelişmesine gerek kalmıyor.
Bisiklet sürerken genel olarak nabız ve nefesden ziyade kas güçsüzlüğü sorun oluyordu benim için. 30km/h hızda giderken yorgunluğu genelde bacaklarımda hissederdim. Şehir içinde 40km/h yeşil dalgayı yakalamak için yüklendiğimde ve yayla yollarında genelde nefes nefes kalıyorum. Eve gelirken son rampayı 30-35km/h hızlar ile çıkmaya çalışıyordum. Başlarda nefes nefes kalırdım, sonrasında aynı hızlarda daha rahat çıkmaya başladım. Normal sürüşte genel nabız çok yükselmediği için genel nabzı düşürmek uzun sürüyor. Kaslar ve beden güçleniyor ama nabız için düz yol pek iyi bir seçenek değil.
Ben bisiklet sürmenin yanında koşuyorum da. Koşarken nabız değerlerim daha yüksek değerlere çıkıyor genelde.
Yaklaşık 14 aydır koşuyorum ve en fazla gelişim hissettiğim dönemler kesinlikle hızımı arttırdığım ve nabzımın normalden yüksek değerlere çıktığı koşulardan sonra oldu.
Mesela ben genelde 3-5km mesafeleri 170 nabızda 6dk30sn/km hızla koşarken nefes nefese kalıyordum. 1 kere mecbur kaldım yavaş ekip yoktu. 5km mesafeyi 5dk50sn/km hızda 180 nabızda koştum. Evet çok yoruldum ve zorlandım ama yaptım. Ondan sonrasındaki süreçte 175 nabızda hiç zorlanmadan koşmaya başladım.
1 ay içerisinde 5dk40sn/km ve 5dk30sn/km hızlar ile 10km koşuları çok rahat yapmaya başladım.
2 ay sonrasında 5dk30sn/km hız ile 15km koşmaya başladım.
1 ay kadar sonrasında ise 5dk10sn hız ile 10km koştum.
Bu süreç sonrasında genel nabızım düştü ve çok daha kolay gelmeye başladı koşmak. Artık ilk zamanlardaki hızımda sonsuza kadar koşabilirmişim gibi hissediyorum.
Limitleri kontrollü bir şekilde arttırmak benim için çok iyi oldu. Çok zorlayıp sakatlanma veya kalp krizi geçirme olasılığı da var. Ben mesafeleri biraz hızlı arttırdığım için ufak bir kas sorunu yaşadım. (Uzun mesafe ve yanlış adımlamadan dolayı diz kenarındaki bantların sürtmesi gibi bir sorun.) Yanlışları düzeltince o da düzeldi.
25 yaşındayım, kalbimde bir sorun yok, fiziken bir sorun yok, sigarayı özel günlerde vs. içiyorum. Bu nabız değerlerinde koşmak benim için sorun olmadı ama risklerin her zaman olduğunun farkında olmak gerekli. Bence her yaş grubuna uygun ilerleme antrenmanı oluşturulabilir. Ama güçlenme için temel nokta limitleri biraz zorlamaktan geçiyor.