Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yüksek nabız, nabız, nabız!

Yaşım 52.. hatta 53 olmak üzere.
Çok kısa bir süredir nabız bandı kullanıyorum..
Ama rampalarda 180'i görünce, epey ürktüm açıkçası...
3-4 yıl önce bırakmış olsam da, nefeste zorlanmalarımı 20 küsür sene içtiğim sigaraya bağlıyordum. Ama nabızla ilgili yazılar okuyunca, biraz daha sakin sakin pedallamam gerektğini anladım...
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Scudo
Meşhur kartepe segmentinin KOM'u Yasin C. Bingöl'ün ortalama nabzı 185'miş. Yani adam ölümün eşiğinde çıkmış kartepeyi :D ölmüş ölmüş dirilmiş :D

Screenshot_5.png


(link)

Screenshot_6.png


58 dakika boyunca, nabız ortalaması 185'miş :eek:
 
@clubber
Orcunu tanıyorum seni tanimiyorum ,ama öyle saniyorum ki orcunun performansının yarısı yoktur sende .tanımadığın kişiler hakkında basit görüp yorumlamayalim.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: kvnccelik
@irfanyazicitunc

Arkadaşı tanıdığımı yazmadım zaten. Forumlarda sadece tanıdıklara cevap verilmez. Bisiklete binen bir insan "ortalama nabız 170 olmaz" gibi bir cümle kurmaz, kuruyorsa ya bisiklete binmemiştir ya da kendini doğru ifade edemiyordur.
 
Bi keresinde redbull içip tura çıktım nabız değerlerim dahada üzerine çıktı siz siz olun enerji icecegi kesinlikle içmeyin
 
peki iyi bir sporcuda dinlenik nabzın dakikada kaç olması gerekir?
 
Merhaba Arkadaşlar,

Bisiklet sürerken sürekli kontrol ettiğim bpm değerlerim genelde normal . Bisiklet sürerken ortalama bpm ne kadar düşükse sürüşten sonra iyileşmede o kadar hızlı oluyor. Bazı tecrübeli sürüş yapan arkadaşların değerlerini görüyorum. Hayran kalıyorum. Nasıl kalbi o kadar düşük tutabiliyor.

Tecrübeli forum arkadaşların tavsiye ve önerilerini bekliyorum. Umarım başkalarına da faydalı olur.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla ,

1671096978099.png
 

Dosyalar

  • 1671096975059.png
    1671096975059.png
    674,7 KB · Okunma: 8
Selamlar! Öncelikle şunu söylemek isterim ki profesyonel veya yarı profesyonel bir sürücü değim. Kendi çapımda tamamen amatörce fitness bisikletim ile gündelik 40km sürüşler yapıyorum hava soğuk olmadığı sürece. İlk başladığım zamanlarda pedalı çevirdikten 2dk sonra kalp ritmim direk yükseliyordu 145lere, yazın her gün sürdükçe bu kalp ritmim son bahara doğru azalmaya başladı fakat hızımda pek bir azalma olmuyordu kafadan rüzgar yemediğim sürece. Bu olay beni tedirgin ettiği için İrfan abi ye danışmak istedim. Anladığım kadarı ile ne kadar çok tempolu sürerseniz vücudunuz o kadar çok adaptasyon sağlıyor ve havanın sıcaklığı olsun, sizin ruhsal sağlınızdan tutun o gün ki yorgunluğunuzdan tutun epey bir etmen fark ettiriyor bu olayı.
Benim izlenimlerim bunlar, daha tecrübeli ve bilgili birisi bu konu hakkında yorum yaparsa sevinirim sonuçta daha bir sene olmadı bisiklete binmeye başlayalı.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
İlk olarak kendini başkaları ile kesinlikle kıyaslama zira nabız olayı tamamen kişiseldir. A kişisi 40 km hızı 170 nabızda giderken B kişisi 120 yada daha altı bir rakamla gidebilir.

Nabız olayı çok geniş bir konu ve günü gününü tutmayabiiir zira antrenman, beslenme, uyku, stres vb etkenler etki edebiliyor. Yanılmıyorsam @lrfan hocamızın bu konuda kitabı vardı, kendisine danışıp destek isteyebilir, bilgilerinden faydalanabilirsiniz
 
BPM nedir ne yapar bilmem ama merhum bahadır gürel olsaydı şimdi bu mevzuyu öttürürdü. Bu arada kendisini rahmetle ve emsalsiz yazılarından dolayı minnetle anıyorum.
 
BPM nedir ne yapar bilmem ama merhum bahadır gürel olsaydı şimdi bu mevzuyu öttürürdü. Bu arada kendisini rahmetle ve emsalsiz yazılarından dolayı minnetle anıyorum.
(B)Beat
(P)Per
(M)Minute
Yani dakika başı atım demek. Bahsetmek istediği şey kısaca "Nabız".
 
kalp kasları da diğer kaslar gibi çalıştıkça güçleniyor, güçlenince de daha az atımla daha çok kan pompalama kabiliyetine sahip oluyor. beslenme, uyku, stres halleri de nabzı etkiliyor fakat asıl olay bundan ibaret.
 
@orhankou Benim naçizane tavsiyem. Dinlenik ve maks nabız atımlarını belirlemen. Daha sonrasında Karvonen veya buna benzer hesaplama yöntemleri ile nabız aralıklarını belirleyebilirsin. Daha sonrasında bu nabız aralıklarına göre Zone2 sürüşleri yaparak kalbini güçlendirmen mümkün. Bu yolla da nabız atım sayın düşeceçtir. Tabi @lrfan hoca bunu çok daha iyi biliyor. Daha güzel ve doğru bir şekilde açıklayacaktır.
 
Herkesin motorun çalışma aralığı kendine hastır, sürüşte düşük iyidir veya kötüdür demek olmaz. Tecrübeli olmak düşük nabız demek değildir, bakınız ben :) Antrenmanlarda 150-190 arası gider gelir nabzım 30 yıldır. Kendi aralığımıza göre zonları belirleyip çalışmak lazım.

Yıllar içinde max nabız düşeceği gibi düşmeyebilir de, kişisel bir fizyolojik durum
 
Nabız düzenli antrenman ile düşüş gösteriyor. Eğer performansınızda gelişme hissediyorsanız nabız değerleriniz de düşüyor demektir. Ama yapılan antrenmanın türü de burada çok önemli. Özellikle interval gibi kalbin sınırlarının zorlandığı antrenmanlar daha kısa sürelerde genel nabızın düşmesini sağlıyor. Yürüyerek bacak kası yapmak ile koşarak bacak kası yapmak arasındaki fark gibi. Limitleri zorlanmayan bir organ güçlenme fırsatı bulamayacak. O aralıkta çalışma fırsatı olmamış, ihtiyacı da hissetmemiş bu sebeple gelişmesine gerek kalmıyor.

Bisiklet sürerken genel olarak nabız ve nefesden ziyade kas güçsüzlüğü sorun oluyordu benim için. 30km/h hızda giderken yorgunluğu genelde bacaklarımda hissederdim. Şehir içinde 40km/h yeşil dalgayı yakalamak için yüklendiğimde ve yayla yollarında genelde nefes nefes kalıyorum. Eve gelirken son rampayı 30-35km/h hızlar ile çıkmaya çalışıyordum. Başlarda nefes nefes kalırdım, sonrasında aynı hızlarda daha rahat çıkmaya başladım. Normal sürüşte genel nabız çok yükselmediği için genel nabzı düşürmek uzun sürüyor. Kaslar ve beden güçleniyor ama nabız için düz yol pek iyi bir seçenek değil.

Ben bisiklet sürmenin yanında koşuyorum da. Koşarken nabız değerlerim daha yüksek değerlere çıkıyor genelde.
Yaklaşık 14 aydır koşuyorum ve en fazla gelişim hissettiğim dönemler kesinlikle hızımı arttırdığım ve nabzımın normalden yüksek değerlere çıktığı koşulardan sonra oldu.
Mesela ben genelde 3-5km mesafeleri 170 nabızda 6dk30sn/km hızla koşarken nefes nefese kalıyordum. 1 kere mecbur kaldım yavaş ekip yoktu. 5km mesafeyi 5dk50sn/km hızda 180 nabızda koştum. Evet çok yoruldum ve zorlandım ama yaptım. Ondan sonrasındaki süreçte 175 nabızda hiç zorlanmadan koşmaya başladım.
1 ay içerisinde 5dk40sn/km ve 5dk30sn/km hızlar ile 10km koşuları çok rahat yapmaya başladım.
2 ay sonrasında 5dk30sn/km hız ile 15km koşmaya başladım.
1 ay kadar sonrasında ise 5dk10sn hız ile 10km koştum.
Bu süreç sonrasında genel nabızım düştü ve çok daha kolay gelmeye başladı koşmak. Artık ilk zamanlardaki hızımda sonsuza kadar koşabilirmişim gibi hissediyorum.

Limitleri kontrollü bir şekilde arttırmak benim için çok iyi oldu. Çok zorlayıp sakatlanma veya kalp krizi geçirme olasılığı da var. Ben mesafeleri biraz hızlı arttırdığım için ufak bir kas sorunu yaşadım. (Uzun mesafe ve yanlış adımlamadan dolayı diz kenarındaki bantların sürtmesi gibi bir sorun.) Yanlışları düzeltince o da düzeldi.
25 yaşındayım, kalbimde bir sorun yok, fiziken bir sorun yok, sigarayı özel günlerde vs. içiyorum. Bu nabız değerlerinde koşmak benim için sorun olmadı ama risklerin her zaman olduğunun farkında olmak gerekli. Bence her yaş grubuna uygun ilerleme antrenmanı oluşturulabilir. Ama güçlenme için temel nokta limitleri biraz zorlamaktan geçiyor.
 
İrfan hocanın yazdıklarından sonra ilk cümlen çok iddialı olmuş gibi geldi bana. Hani bilemiyorum; Forum imzasına bakarsan benim imzamdaki gibi Strava yazmıyor.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ugurus
nabızı düşürmek için bisiklette aerobik kapasite nasıl artırılır şeklinde bir google araması sonucu faydalı bilgiler verecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: orhankou
Düzenli takip ettiğim elit-master / kadın-erkek sporcular var. Nabız konusunda her türlü çeşitliliğe denk geldim :)

Max nabzın intervalle, enduransla, uzun yıllar sürüş ile düşmediği kişilerde o nabızdaki güç çıktısı artıyor, strok volume vb. durumlardaki gelişme ile. Yani bir şekilde bünye o artan uyarana cevap veriyor, kazanım bir şekilde geliyor. Bunu nabız + power verilerinden yapılan analizlerle sıkça görüyorum.

Kullanan varsa "Aerobic decoupling" verisi de bu konuda güzel grafikler sunuyor güç-nabız ilişkisi ile ilintili olarak.
 
Hocam bu trainingpeaks'te vardı benim bildiğim kadarıyla. Öyle değil mi?

Var. Garmin de veriyor, GoldenCheetah ile de bakılabiliyor

(link)

This metric simply compares how heart rate reacts to a steady power effort and is a fantastic reference of your fitness.

One of the most important metrics to analyze when reviewing a workout file is the ratio of power to heartrate, (Pw:Hr) or Aerobic Decoupling
 
Geri