Merhaba arkadaşlar,
Yine yeni yeniden bir yurtdışı bisiklet siparişi konusuyla beraberiz.
Bildiğiniz üzere ülkemizde bazı ürünlerin kolayca bulunmaması, çeşit yetersizliği, aşırı fiyatlar ve yurtdışındaki dönemsel kampanyalar vb. sebeplerle artık birçok kişi yurtdışından (özellikle ABD, İngiltere, Almanya, Çin) bisiklet ve parçalarını sipariş etme ya da getirme yoluna gidiyor.
Ben de bugüne kadar ülkemde bulamadığım ya da yurtdışına göre çok pahalı olan ürünleri almak için birçok yurtdışı alışveriş sitesini kullandım ve kullanmak isteyen arkadaşlara başlıklarda elimden geldiğince yardımcı oldum. Siparişlerimin tamamı 10 ile 1500 Euro aralığındaydı. Ancak şu an İngiltere'den almak istediğim bir bisiklet konusunda yardım ve bilgilerinize ihtiyacım var, bunun sebebi de almak istediğim bisikletin fiyatının 1.500 Euro sınırı üzerinde olması ve Türkiye'de bulunmaması.
1.500 Euro'yu geçen alışverişler için birçok bilgi olmakla birlikte, genelde bu konuda kesin bir bilgi verilememesi ve yazılanların birçok noktada birbiriyle çelişmesi sebebiyle hem bu soruyu tekrar sormak, hem de yardımcı olabilecek arkadaşlarla iletişime geçmek istedim.
Benim durumuma özel olarak bilgi vermem gerekirse: Almak istediğim ürün İngiltere'de Wiggle üzerinden satılıyor. Ürünün normal fiyatı 4.999 Euro ancak şu an 2.400 Euro civarına düşmüş durumda (Türkiye'ye gönderileceği için VAT hariç).
Şimdi bu durumda ben bisikletin fiyatı olan 2.400 Euro + 100 Euro (kargo) + 430 Euro (gümrük) ücretlerini (toplam 2.900 Euro civarı) ödemeyi göze alıyorum. Ancak ürün fiyatı 1.500 Euro üzerinde olduğu için ordino, saklama, evrak, gümrük çekim, komisyon, vs. gibi ücretlerin hemen hiçbiri net değil ve bazı arkadaşların tecrübelerine göre yukarıdaki masraflara ek olarak 100-1.500 Euro arasında ek masraflar çıkabiliyor.
Benim bu konuda ilgili arkadaşlardan istediğim yardım ise şunlardan birisi:
- 1.500 Euro üzeri bu tip alışverişler için paylaşabileceğiniz her türlü net ve kesin bilgiler,
- İngiltere'de yaşayan ya da gidip gelen ve bu konuda (ücreti karşılığında) yardımcı olabilecek, bisikleti buraya yanında getirebilecek arkadaşlar (ya da yakınları, vb.),
- Gümrük çekimi ya da diğer konularda yardımcı olabilecek, bu tip bir kariyeri ya da firması olan arkadaşlardan alabileceğim hizmetler,
Yine benim şahsi olarak bahsettiğim bu durum dışında, konu ile ilgili bilgisi ya da sorusu olan arkadaşlar da bu başlık altında bunları dile getirirse sonrası için de herkesin başvurabileceği bir başlık oluşturmuş oluruz. Yine eğer ben de bu alışverişi yapmayı ve bisikleti Türkiye'ye getirebilmeyi başarırsam, bütün süreci ve zorluklarını buradan paylaşarak herkese yardımcı olmaya çalışacağım.
Şimdiden teşekkürler...
Not: Bisikleti kendim gidip almam işlerim sebebiyle maalesef mümkün değil; vizesi olan, gidebilecek durumda arkadaşlar varsa ve gitmek isterlerse seyahat ücretleri konusunda elimden geleni yapacağım.