Scudo Sports

Zincir baklasının birinin diğerlerine göre aynı hizada olmaması (Resimli)

NomadCRY

Aktif Üye
Tepki
129
İsim
Emin Demircan
Bisiklet
Ghost
Merhaba arkadaşlar, ufak bir arazi sürüşünden sonra bu zincir baklalarından birisi bu şekle geldi. Çamur mu takıldı dal mı takıldı artık ne oldu bilmiyorum ama iki gün önce bakıma götürdüm, işe bakın ki bisikletçide zincirde hiçbir sorun yoktu. Eve geldim baktım yine aynı. Hep öyle olur zaten :) Tekrar bisikletçiye gideceğim ama yine aynı şeyin olmasından tırsıyorum :D Kendim düzeltebileceğim bir şey mi onu merak ediyorum. Ve tabi sebebini de. Ve pedal çevirirken her turda bakla arka aktarıcıdan geçerken çıt ediyor aktarıcı oynuyor. Şöyle ki elimle zaten çok kolay düzeltebiliyorum. Ama pedalı çevirdiğimde bakla aktarıcıdan geçerken yine bu hale geliyor. Nasıl düzelecek çözemedim cidden. Cevaplarınızı bekliyorum hayırlı geceler :)

WhatsApp Image 2016-11-20 at 00.59.26 (2).jpeg WhatsApp Image 2016-11-20 at 00.59.26 (1).jpeg
WhatsApp Image 2016-11-20 at 00.59.26.jpeg

Scudo
Genelde yeni zincir takarken genelde bu şekilde bakla sıkışabilir.Elinizle sağa sola ileri geri oynatarak baklanın sıkışmasını giderebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: NomadCRY
Zinciri sökün
Bir kabın içinde benzine yatırın bir süre bekletin
Benzinden çıkarın, tüm zinciri yıkayın ovalayıp
Oynamayan baklayı tespit edin, elinizle güzelce büküm noktalarından bükün. Sağa sola bükmeyin, zincirin doğal hareketinde büküldüğü gibi bükün. Sonuna kadar bükün, sonra ters istikamette sonuna kadar bükün. Bunu 1 dakika kadar tekrarlayın, iyice alışsın. Büküm noktasına yağ damlatın ve 1 dk daha bükme işlemine devam edin.
Zinciri bisiklete takın
Komple zinciri yağlayın
İyi sürüşler :)

@Ertan M.
Hocam bayağı bir oynadım elledim. Şöyle ki elimle zaten çok kolay düzeltebiliyorum. Ama pedalı çevirdiğimde bakla aktarıcıdan geçerken yine bu hale geliyor. Nasıl düzelecek çözemedim cidden.

@Serkan Mıstınoğlu
Hocam bakıma götürdüğümde tek tek tüm baklaları kontrol ettik hiçbir sorun yoktu, pedalı çevirdik falan hiçbir şey yoktu. Dedim herhalde düzeldi. Adam zinciri yağladı eve gidene kadar da bir sorun yoktu, sonra eve yaklaştım bir baktım aynı şey :(

Zinciri söküp benzine yatırma olayı beni aşıyor hocam ama baklayı uzun süre aşağı yukarı hareket ettirmeyi deneyeceğim. Olmadı tekrar bisikletçiye götürürüm ne yapalım :) Hayırlı geceler :)

Sıkıntı olmuş hocam orda :)

Kesin çözüm @Serkan Mıstınoğlu hocamın da dediği gibi yapmak. Eğer olmuyorsa hatalıdır bakla.

@Tolga Çelebi
Önceden yoktu hocam o arazi sürüşünden oldu. O kadar para verip aldığın arazi bisikletinde de böyle bir durum olması garip değil mi ki. Gerçi çok çamurluydu, temizlemem falan gerekirdi sanırım bilemiyorum. Geçen günlerde babama vermiştim ve tamamen hatalı viteslerde kullanmış, zincir uzun süre çapraz kullanıldı. Bunun bir etkisi var mıdır acaba? @Serkan Mıstınoğlu

@NomadCRY zinciriniz çamurlu. Sadece üzerinden silinip geçilmiş. Baklaların arasındaki çamur parçacıklarını fotoğraftan bile seçebiliyoruz :D

WhatsApp Image 2016-11-20 at 00.59.26 (2).jpeg

Temizleyin bazen zincirinizi. Zincir silinerek temizlenemez. Dediğim gibi temizlenir. Çapraz kullanma buna sebep olmaz. Sebep tamamen çamur :D O baklanın arasında birşeyler var onları temizlemeniz gerek. Bu tip arazi sürüşlerini sık sık yapıyorsanız google'a "zincir temizleme fırçası" veya "zincir temizleme aleti" yazarak çıkan aletleri inceleyip alabilirsiniz

http://www.kismetbisiklet.com/images/urunler/5da7380bf.jpg

@Tolga Çelebi
Hocam bakla hatalıysa yapılması gereken şey nedir? Tüm zincir mi değişiyor yoksa ssdece hatalı bakla çıkarılıp yenisi mi takılıyor?

@Serkan Mıstınoğlu Hocam fırçayla falan giriştim biraz. Çamur kalmadı resmen eminim neredeyse. Ama çok garip bir şekilde zincir her aktarıcıdan geçtiğinde bakla o hale geliyor. Baklayı biraz inceledim eğip. Tam emin olanamakla birlikte sanki bir yerden darbe almış gibi. Ufak bi soyulma var gibi ya da ben öyle sanıyorum. Bakla nasıl darbe alacaksa onu da anlamadım ama sürerken bir şey çarptı herhalde. Eğer bakladaysa sıkıntı, zincir komple mi değişiyor yoksa sadece o bakla mı?

Hiç uğraşma zincir hatalı üretim yeni ise bisiklet servise götür yeni zincir taksınlar

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tamamini sokemezsenizde bu baklayi asagi getirip uzerinden mazot dokun yada bir kaba mozot koyup bu kısmını icinde iyice temizleyin. duzelir disardan temiz durmasina yanilmayin mazota koyunca yarim kilo kum cikiyor yol bisikletinde mtbden ne kadar cikar düşünemiyorum.

• Beğen
@NomadCRY öncelikle zincirine sakın benzin vurma hele benzine kesinlikle yatırma ve hatta benzini tüm bisikletinden uzak tut.
Benzin tüm aksamlarda hem zımpara etkisi yapar hemde kimyasını çözer.
Zincirin üst seviye bir zincirse mutlaka kaplama malzemesi vardır. Mesela shimano hg93 zincirde baklaların içi ve dışı çinko kaplamadır kış şartlarına daha dayanıklı olsun diye.
Benzin yerine mazot kullanırsan hem benzinden daha iyi temizlediğini görürsün hem de söz konusu kaplamalara zarar vermez.
Kadronu bile mazotlu bezle silebilirsin nasıl parladığını görürsün ama aynı şeyi benzinle sakın yapma kadro boyasını soldurur.

Zincirinin durumuna gelirsek değişecek çaresiz. Ne yaparsan geçici çözüm olacak ve bir süre sonra aynı bakla aynı sorunu gösterecek. Arkadaşımın başına aynı sorun geldi servisinde ne yaptılar ise bir süre sonra aynı sorun tekrarladı ve zincir değiştirmek zorunda kaldılar.
Zincirinin bu hale gelmesinde iki sebep olabilir birisi zincir darbe almıştır mesela ruble ile jant teli arasına ya da ruble ile kadro arasına sıkışmış ve zorlanmış olabilir.
Bir de zincirin uzamış ve değişme zamanı gelmiş olabilir. Daha çok yeni deme zincirin uzama aralığı sadece zaman ve yapılan km ye bağlı olmayıp gayet kişisel bir durum. Bu yüzden gerekli ölçümler yapılınca sadece 750 km yapmış bir zincir bile uzamış olabiliyor. Uzayan zincir her zaman sendeki gibi sinyal vermeyebilir ancak daha birçok soruna da sebep olabiliyor..

@Yusuf'san Tek bir bakla için zincir değiştirilmez :)

(link)

SRAM'ın Powerlink adaptörleri var. Zincir tipinize göre uygun olanı seçip alın. Sorunlu baklayı iptal ederek SRAM'ın adaptörünü kullanın. Böylece hem zincir boyu kısalmamış olur, hem de gerektiği zaman zinciri kolayca söküp takabilme imkanı elde edersiniz.

@Taxonera
Hocam bana da öyle geldi, yarın götüreceğim. Artık yeni zincir mi takarlar bakla mı değişir bilmiyorum da ne yapıyorlarsa yapsınlar. Umarım zorluk çıkarmaz bisikletçi bu konuda.

@alperr125
Hocam yarın direkt bisikletçiye götüreceğim uğraşmadan. Cevabınız için teşekkür ederim.

@Yusuf'san
Valla hocam herkes farklı bir şey deyince benim de kafam karıştı ama biraz araştırdım, benzin cidden zararlıymış. Mantıken de öyle aslında. Bisiklet iyi bir bisiklet hocam, zincir de HG93'ten daha üst bir model. İlla ki bahsettiğiniz gibi bir kaplaması vardır.

Son paragrafınız ise bisikletçiye götürme kararımda kesinliğe varmamı sağladı zaten. Artık zincir mi değişir bakla mı değişir bilmiyorum ama ne yaparlarsa yapsınlar, tek dileğim bisikletçi mırın kırın etmesin şu konuda. Bakalım yarın göreceğiz artık. Teşekkür ederim.

Bisiklet ghost sanırım

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Bakla sıkışma yapıyor çamurdan veya kumdan arasina bisey sıkışmış yada sikistirma fazla zorlayip baklanin calisma alanini etkilemis. Sorunlu baklanin sökülüp temizlenmesi lazim eger bi yamulma varsa o ara kendini belli eder.

• Beğen
@Taxonera
Hocam görmediniz sanırım ama imzamdan ve profil resmimden de anlaşılacağa üzere evet :D Ghost Kato 5.

@epsilon91
Teşekkürler hocam. Halen bisikleti götüremedim vizeler oyalıyor. Sonuç aldığımda yazacağım konuya.

Guzelce temizleyip yagladin ve hala duzelmediyse missing link power link neyse o acilabilir baglantidan al ve bu kisma tak derim bosa zincir degisme

@alperr125
Hocam birkaç sıkıntı oldu bisikleti halen götüremedim, evimde de kalmıyorum şu an. Kalacak yer problemim var onu bi halledeyim bisiklet ile öyle ilgileneceğim.

Geri