Scudo Sports

Zincir gergisi ve sorular

orhun1071

Üye
Tepki
0
arkdaşlar şu an 7 li ruble kullanıyorum. fakat 8 li vites kolu alacağım,(7 li altus bulamadım).. sormak istediğim şu 8 li ruble aldığımda 8 li kolla beraber uyum sağlarmı.? yani başka birşeye gerek varmı..(aktarıcı)

biliğim kadaryla zincirde problem yaratıyormuş.8 lide problem çıkartmaması için zincirin eninin kaç mm olması gerekiyor. benimkiyle karşılaştıracağım..

aslında ben 8 li istemiyorum.7 li altus nerde bulurum.. erdoganlarbisiklet.comda vites fren kolu bölümünde st-ef 60 (acera)var .. fotoğrafına baktığımda 8 li gösteriyor.. ama benim istediğim 7 li.. zaten ilandada 7 li diyor. bu ikisi arasında görünüm farkı varmı? görünüm farkı yoksa tercihim bu olacak ..birde st-ef 50 var (altus) işte bana onun 7 lisi lazım.. bu bianchi adrenalinede kullanılanlardan..

zincir gergisi diye birşeyi keşfettim.. amacı sanırım atlamalarda zincirin sallanmasını engelemek fakat nereye ve nasıl takılıyor. bir örnek resim gösterirsineniz çok mutlu olurum.

son sorum ise şu.. şimdi ben tourney kullanıyorum.. ön vites 1 de arkadakini 7 ye taktığımda zincir ön aktarıcıya sürme yapıp ses çıkartıyor. daha sonra ben ön vitesi bir iki çıt aşşağı indirip sesi kesiyorum.(yani ön aktarıcıyı bir üst dişliye geçirecek gibi) fakat altus aldığımda böyle bir imkanım olmayacak yani sürtme yaptığında azıcık aşağı çekemeyeceğim..yani 7. vitesi hiç geçemeyecekmiyim??

Lütfen bana yardım edin arkadşlar kafama çok takılıyor.
Cevaplarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.

Scudo
@orhun1071

Öncelikle selamlar...
*Vites geçişlerini şu şekilde yapmanızı öneririm Ön vites 1 de iken rublenizde 1-2-3, ön vites 2 de iken 4-5-6, ön vites 3 te ikende 7-8 i kullanınız. Yani bu verdiğim bilgi doğru vites geçiş bilgisidir. Eğer ön vites 1 de iken 7 ye atarsanız zincir dişliler üzerinde çarpraz duracağından dişlilere yamuk olarak basar ve zinciriniz normalden cok daha fazla aşınır. Yukarda belirttiğim geçişleri kullanınız. :)

*7 li ruble ile 8 li vites kolu kullanabilirsiniz buda şu şekilde olur; iyi bir vites ayarı ile 1-2-3-4-5-6-7 yi normal olarak atarsınız 8 e attığınızda da zincir hiçbir oynama yapmayarak yine 7. dişlide kalır.

*8 li ruble ile yine o seriden bir 8 li aktarıcı ve 8 li kol alırsanız hiçbir problem olmaz zaten hepsi birbirleri ile uyumludur... Tek sorun şu olabilir: shimano aktarıcı ile sram kollanırını kullanamazsınız.Bunun sebebi ikisinin de teli çekme oranları farklıdır.

* Zincir gergisine gelince, zincir gergisi aynakolla bottom bracket arasına takılarak zinciri makaralar sayesinde daha gergin tutmaktadır fakat bu sistemi genellikle Freeride/Downhill/Dirt Jump sürenler kullanır. Sebebide bu tarzda zincir gerçekten cok fazla sallanır, atma yapar, ve bunu minimize etmektir amaç. (sizin sisteminizde bir gergiye gerek yoktur.)
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• Beğen
Tepkiler: orhun1071
kardeş verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.. fakat ben bisikleti sert kullanıyorum.. ve düşmelerde zincir çok sallanıyor.. beni rahatsız ediyor.. yani zincir gergisi düşünüyorum ama nasıl takılıyor bir foto felan yokmu??

@orhun1071

Sert kullanıyorum diyorsanız gergiden ziyade daha sert yaylı kısa bacaklı bir aktarıcı almanızı öneririm... Ör: shimano XT medium Shadow cage.
Ama yinede size gergi fotoğrafı koyuyorum ilk fotoğafta ortadaki boşluk bisikletteki orta göbeğe monte edilerek onun üzerine aynakol takılır ve 2. fotoğraftaki gibi olur...

(link)
(link)

• Beğen
Tepkiler: Volkan Bilirli
@orhun1071
Derdini anladım..
Benzer bir ürünü belki 15 sene önce kendim imal etmiştim..
Bizde şu an (link)1 ad. var..Sağ alt bacağın ortalarına takılıyor.Makaradan zinciri geçiriyorsun.

Yukarıda bahsedilen ürün güzel tabi ama sanırım arkadaşın dediği gibi senin bisiklete pek uymaz.. Uydurmaya çalışmaya da değmez..

Linkini verdiğim ürün derdini çözer..

Selamlar

Gürsel Bey bahsettiğiniz ürünü bisiklete taktıktan sonra nasıl bir görünüm alıyor acaba? Akıllarda oluşan sıradan bir gergi örneği olmadıgı için bir foto ile gösterseniz ..:)?

@Zeki.Alper
Selam Google'da bazı fotolar buldum ama bunun aynısını bulamadım.Chain Tensioner diye aratınız..
Bu parça alt arka çatalın ortasına makara aşağıda olacak şekilde bağlanıyor. Zincir vitesten çıkıp yukarı doğru açı yapıp, makaradan aşağıya (ayna dişliye) doğru bir açıyla iniyor..
Daha fazla yardım edemediğim için üzgünüm..

@gürsel

Bahsettiğiniz takılı hali bu galiba:)?..
http://www.sheldonbrown.com/images/single-conv.gif

• Beğen
Tepkiler: Volkan Bilirli
@Zeki.Alper

Evet genel olarak buna çok benziyor.. Teşekkürler..

Selamlar benim zincirim 9s bisikletim de 9s ancak zincir bol geliyor bir zincir gergisi satın almak mı mantıklı yoksa zinciri kısaltmak mı ayrıca zincir gergisi ile ilgili pek bilgi bulamadım montaj vs vs yardımcı olurmusunuz

@Defcoon madem vitesli bisikletin var, yani halihazırda arka attırıcın var, tabi ki zincir kısaltacaksın. attırıcının gerici kolunun yayı iyi çalışıyor mu onu da kontrol etmende fayda var.

• Beğen
Tepkiler: Defcoon
@can_celik hocam bahsettiğim gergi mtb bisikletler için olanlardan yani vitesli bisikletler için aktaricimda bir sorun yok

@Defcoon aktarıcının yayı germesinde bir sorun yoksa neden ekstradan zincir gergisi takmayı düşündün anlamadım. demekki aktarıcının germe kolu sondayken bile zincirde bir miktar bolluk kalıyor. zinciri 1-2 bakla kısaltman gerekiyor. eskiden ideal olup kullanıma bağlı uzamış da olabilir zincir. o durumda yeni zincir alman gerekiyor.

Zincir gergisi, arka aktarıcı olmayan bisikletlerde zincirin gergin durmasını sağlamak için kullanılan parçadır. Arka aktarıcısı olan br bisklete zincir gergisi takmak ile 2. arka aktarıcı takmaya çalışmak benzer çabalar olup, fantastik girişimler olarak değerlendirilir.
Her arka aktarıcı aynı zamanda bir zincir gergisi olduğundan, zincir gergisi vitesli bisikletlerde değil, göbekten vitesli-single speed-fixie bisikletlerde kullanılır. Zincir gergisi, bu sayılan tür bisikletlerinde hepsinde değil, sadece kadro dropları paralel(vertical) olmayan yani dik(horizontal) dropout lu kadrolarda kullanılır.

Soru soracak arkadaşlar bir bunu okursa güzel olur.

f32e3d12448aaad1a3060d5ba1769116.jpegarkadaslar burada da gördüğünüz gibi vitesli bir bisiklette zincir gergisi kullanılmış neden kullanılmaz diyorsunuz anlamıyorum benim de niyetim zinciri kısaltmadan böyle birşey kullanmak zincirim yeni zaten o yüzden bakla eksiltmek istemiyorum illa ki değişim yapılan yerde stres daha fazla olacaktır ömrünü azaltirım diye korkuyorum

Bu fotograftaki zincir yerinden çıkmasın diye kullanılan bi klavuz. Zinciri germe özelliği ikincil bir özellik. Üstelik de çok pahalılar buna benzer bişeyi kendin yapabilirsin youtube'da DIY videolar görmüştüm bununla ilgili.

Tabi bunları yapacağına zinciri ölçtürmenin kısalmış ise arkadaşların söyledikleri gibi bakla eksiltmenin daha mantıklı bir seçenek olacağı görüşündeyim. @Defcoon

• Beğen
@denizt yorumunuz için teşekkürler ikinci elden ucuza buldum bir tane bu yüzden işime yarar mi diye sormuştum acaba bakla eksiltsem zincirin ömrünü azaltmış olurmuyum

Bir fotograf paylaşırsanız belki daha rahat yorum yaparız. Belki de müdaheleye ihtiyacı olan zincir değildir. Bakla azaltmak ise zincir ömründe farkedilebilecek bir azaltma oluşturmayacaktır. @Defcoon

• Beğen
@denizt IMG_20200504_145759.jpghocam vaziyet bu aktaricida sorun yok önceden vitesi 2*9 da kullanırken zıpkın gibi duruyordu şimdi görüyorsunuz 2*5 de aktarıcı neredeyse rubleye değecek vitesi daha da yükseltince zincir sarkıyor 3*9 da da vaziyet aynı zincir bol yani aktarıcı zaten yeni sıkıntı onda değil eminim

@Defcoon kaç km'de bisiklet / zincir

• Beğen
Geri