Kadir Eskici
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.865
- İsim
- Kadir
- Başlangıç
- 2012—13
- Bisiklet
- Sedona
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Son düzenleme:
Zincirin uzaması, baklaların arasına giren toz, toprak...vb. gibi parçaçıkların sürtünmeyle baklaları aşındırması sonucu oluyor. Uygulanan torkla pek bir ilgisi yok diye biliyorum. 2000 km'de uzama; yağmurlu, çamurlu ortamlarda kullanılıp, gerekli bakım yapılmazsa olabilir. 500km'de bile zincirin ömrü bitebilir. Cross'cular, MTB'ciler daha iyi bilir.
Sadece evde trainer üzerinde kullandığım bisikletim vardı hiç sokak görmeyen. 2 sezonda zincir uzadı, özenle yağlandığı halde
Dışarda kullanılan zincirin uzamasına elbette toz, pislik de artı etki ediyor. Ama uygulanan gücü de ihmal etmemek lazım. Aynı şeyi kapalı velodromlarda kullanılan pist bisikletlerinde de görmek mümkün.
Çok çapraza düşmen bence büyük etken olmuştur. XCP bence güzel yağ gene de alternatif kullanıp tecrübe edin. Yalova ya geldiğinde denk gelir isek Squirt markasını da denersin.Açıkçası şuan bir şey itiraf edeyim. Zinciri çok fazla çapraz da kullanmış olabilirim. Yarış bisikletine yeni başladığım için oranlar mtbye göre daha büyük geldi ve aynakkolun büyük çarkını pek kullanmadan rublede 1 - 7 arasında gidiyorum genelde. Bugün tekrar ölçtürüp size sonucunu söyleyeceğim. Tekrar ölçüm o yönde çıkarsa değiştiririm büyük ihtimal. Uzamışssa uzamıştır nedenini düşünmeye vakit harcarsam rublemi de çöp edeceğimi biliyorumkullandığım yağ xcp bu arada. sizce değiştireyim mi?
Bu gibi ürünlerin karşılaştırıldığı testte zinciri 'M' harfi gibi geren üçlü makaralı olanının daha çok kir temizlediği, bizim tanıdığımız iki makaralı parktool gibi cihazlardan daha yüksek, "A sınıfı" notu aldığı gözüküyordu.Bu "tork önemli değil, asıl sebep pislik" konusunu 3. kez görüyorum, sanırım bu görüşün kaynağı bu ve benzeri videolar (video başlangıcı ifadenin geçtiği yere ayarlı, ~31s):
Videoları hazırlayanların bu görüşünün dayanağını bilemiyorum.
Tork önemli. Trainerda kullandığım bisikletin zinciri(Ultegra) 3 bin km olmadan 1mm genişledi. Aynı zinciri diğer bisikletimde 8 bin km 0.75 mm de değiştirdim. Trainerda sürekli tırmanış yaptım yani daha çok tork üzerine sürüşler bu nedenle daha çabuk aşınma oldu. Sadece kir ve pisliği baz alacak olursak evimin içinin çöplükten farkı olmaması gerekir.Bu "tork önemli değil, asıl sebep pislik" konusunu 3. kez görüyorum, sanırım bu görüşün kaynağı bu ve benzeri videolar (video başlangıcı ifadenin geçtiği yere ayarlı, ~31s):
Videoları hazırlayanların bu görüşünün dayanağını bilemiyorum.
9 lü 2000 km uzamazMerhabalar abiler shimano sora 9 lu zincirimi yaklaşık 2000 km dir kullanıyorum ve bisikletçiye götürüp uzunluk ölçme aletiyle ölçtürdüm.
Benim sorum şu ki o aletin çalışma mantığı nedir?
Adam ölçtü ve iki baklaya da girdi çıkıntılar ve uzamış dedi dediği doğru mu ? pek güvenemiyorum da kendisine
İyi de... Spartiat da senin gibi (torkun önemli bir kriter olduğunu) düşünüyor zatenTork önemli. Trainerda kullandığım bisikletin zinciri(Ultegra) 3 bin km olmadan 1mm genişledi. Aynı zinciri diğer bisikletimde 8 bin km 0.75 mm de değiştirdim. Trainerda sürekli tırmanış yaptım yani daha çok tork üzerine sürüşler bu nedenle daha çabuk aşınma oldu. Sadece kir ve pisliği baz alacak olursak evimin içinin çöplükten farkı olmaması gerekir.
Madem torkun önemi yok prolar her etapta/yarışta şıkır şıkır temiz bisikete binerken ne diye sürekli zincir değiştiriyorlar?
İyi de... Spartiat da senin gibi (torkun önemli bir kriter olduğunu) düşünüyor zaten![]()
Bende aksini iddia ediyor demedim, ona katıldığımı söylemek istedim ama sanırım doğru kelimeleri kullanamadım 😀İyi de... Spartiat da senin gibi (torkun önemli bir kriter olduğunu) düşünüyor zaten![]()
Aynı dişli sayısı için olan zincirlerin geometrik ölçüleri milimi milimine aynıdır. Bu da çarktan çarka atlama kabiliyetleri aynı demek oluyor.çin malı almak istemiyorum belki ömrü iyi olabilir de vites geçişleri de önemli.
2000'de zincir değiştik diyelim. 2. zincire kaseti yedirmek neden? 4000'de bi daha zincir yenilesek biraz daha uzayacak kaset dişlerinin ömrü? Shimano zincir 300 tl, 11'li yol rubleleri 1600 tl.İlle de zinciri değiştirmek istiyorsanız 2000 km'ye geldiğinizde bir kerelik zinciri değiştirebilirsiniz. Kaset çok eskimeyeceğinden yeni zincir atlama yapmaz.
İçi dışı farklı ölçülüyor. %0.5 kabul eden var, %0.75 kabul eden var. Dijital zincir ölçerler daha uzamış ölçüyor.Abiler başka bisikletçide ölçtürdüm uzamadığını , iyi olduğunu söyledi. Bazı bisikletçiler o cetvelle oynayabiliyoenuş ki zaten ilk gittiğim yerde bana açıklama bile yapmıyordu direkt değiştir diyordu. İyi ki güvenmemişim