Zincir temizlerken izlediğim yöntem:
1) Önce WD-40 ile eski yağ ve pisliğe saldırıyorum. WD-40'ı zincir, ruble ve aynakol üzerinde bir-iki dakika beklettikten sonra bir kova su döküyorum, ardından bahçe hortumuyla orta basınçta tüm zinciri suluyorum.
2) Bulaşık deterjanı sıktığım temizlik süngeriyle zincirin alt tarafını avuçlayıp elimle ters pedallama işlemi yapıyorum. Bu hem WD-40 hem de yağ-kir kalıntılarının kabasını alıyor.
3) Diş fırçasının sertliği yeterli gelmediği için, görseldeki ürünün (Bike Hand Zincir Ruble Temizleyici) önce kırmızı kısmıyla, sonra da açılı tutarak siyah kısımlarıyla zinciri temizlemeye koyuluyorum. Bu esnada saf sabun kullanıyorum. Bu şekilde aralardaki kalıntılar da temizleniyor. Önce bulaşık deterjanı sonra sabun kullanmamdaki sebep birinin asidik, birinin bazik olması, türlü türlü kalıntılara karşı her ikisinin de etkileri farklı oluyor. Bu süreçte hem arka aktarıcının kasnaklarını, hem ruble-aynakol yaprak aralarını (sağdaki kısmıyla önce kabasını alarak, ortadaki siyah fırça ile de detaylıca) temizlemek gerekiyor. Bu kısımlar temizlenmediğinde pedalı döndürdükçe yine pislikler görülüyor zincirde.
4) Bu işlem sonucunda diğer kısımlar temizlenmiş iken halen daha zincir baklalarının arasında temizleyemediğim kir/yağ/yüzeyel pas kalıntıları var ise, önceki mesajlarda belirtilen zincir temizleme aparatını kullanıyorum. Bunu çok kullanmamaya özen gösteriyorum zira zincirin normal kullanım şartlarında maruz kalmaması gereken yönlerden kuvvetlere maruz kaldığını düşünüyorum. Mekanik olarak zincir zorlanıyor. Her ne kadar düzgün yerleştirilse de aparata zincir, hafif bükülmeler ve zorlanmalar yaşıyor.
@Ilter Elmas Bende evde duruyor o yağ çözücü. Fırındaki yağ kalıntılarını çözmek için almıştık eve. Tarihi geçmek üzere. Önce kullansam mı acaba diye düşündüm ama cesaret edemedim. Sonuçta mutfak ürünü. Kullanan varsa yorumlarını almak güzel olur.