Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zincir Uzunluğu

dogu gundogdu

Daimi Üye
Tepki
63
İyi günler arkadaşlar bisikletimin zincirini değiştim elimde var olan daha önce kullanmadığım bir zincir taktım ama uzunluğunun doğru olup olmadığını bilmiyorum bunu nasıl anlayabilirim?? bütün vitesler sorunsuz çalışıyor biri hariç ayna kolda 44 dişlideyken rublede 34. dişe alamıyorum sanırım zincir kısa geliyor önceki zincirimde böylemiydi hatırlamıyorm bu normalmidir yoksa zincir gerçekten 2-3 bakla kısamıdır :(

Scudo
Ben onu her zaman şu şekilde ölçerim.Ön ayna kolun en üstünde ,Arkada el altına al ve zinciri aşağı doğru gerdirip bırak.Zincirde çok sallanma yoksa onda bir sorun yoktur.Yani bir çukura düştüğünde dişliden atmıcak şekilde olmasına özen göster.Kazasız sürüşler.

• Beğen
Tepkiler: dogu gundogdu
gerginliğinde bir sorun yok ama sanki boyu biraz kısa gibi ayna kolda en büyük dişlideyken rublede de en büyük dişliye geçmiyor sıkışıyor

• Beğen
Tepkiler: sadana
Evet doğru ,o yönünü unuttum tabi.Özür.O kombinasyonu uyumlu olması gerekir..Sitelerden de hangi malzeme ile hangisi kullanılır diyede bilgi alman mümkün.Sende analizini yapabilisin.Bence tabi...

• Beğen
aynakol ve rublede en üst dişlideyken 2bakla fazlalığının olması gerekir diye biliyorum ama benim eski bisikletimde aynakol büyükdeyken ruble 3. dişliden yukarı çıkmıyordu ama bi sorun yaratmıyordu zaten o kadar çapraz kullanmamk gerekli yani bence zincirin boyu gayet iyi:in:

• Beğen
bence aynakolda en büyük dişlide iken rublenin en büyük dişlisine geçiripte sürülmesi yanlıştır diye biliyorum.o şekilde zincirin çapraz duruşu dişli ömrünü kısaltır.yanlışsam düzeltin.

• Beğen
@umutkahraman

Sizin cevabınıza bakarak soruyu doğru tahmin etmek mümkün değil.

(link)

"bisikletforum" içinde de yazılan bir konudur fakat forum içi arama ile bulamadım.

• Beğen
Doğu Bey,
konu ile ilgisi yok ama sizin yol makinesi ilanınızla ilgilenmiştim ama bi türlü mesaj atamadım.
Acak burdan mümkün oldu bana mesaj atabilirseniz sevinirim

hacım zincir uzunluğuyla vites geçişinde bir problem kolay yaşanmaz sen en iyisi bir vites ayarlarına bak birde kulak ve aktarıcıda boşluk varmı bak.kulak gevşekse sık ;) olmadı burağa git :D

Ekran Alıntısı.JPG
2. Durum: Aynakol ve rublede büyük dişlilere göre zinciri gerdirerek 2 bakla boş bırakma yöntemine göre ayarlandığında, en küçük dişlilerde bolluk oluyor. (Zincir uzunluğu yaklaşık 140 cm)
1. Durum: 2. durumdan 1 bakla daha eksilttiğimde aşırı gerginlik oluyor. (Zincir uzunluğu yaklaşık 137,5 cm)
3. Durum: 1. durumda (çapraz kullanımda) ok yönlerinde dişlilerden atacak kadar mukavemet oluyor. Kullanmak imkansız.

Bu durumda zincir uzunluğunu optimize edemiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Zincirlerdeki bakla sayılarının hangi ruble-aynakol sistemine uyduğu gösteren bir tablo veya kontrol edebileceğimiz bir site var mıdır?

Zincirlerdeki bakla sayılarının hangi ruble-aynakol sistemine uyduğu gösteren bir tablo veya kontrol edebileceğimiz bir site var mıdır?
Alt çatal uzunluğu, ruble veya aynakoldan daha önemli bu konuda.

• Beğen
Tepkiler: gunerokn
Alt çatal uzunluğu, ruble veya aynakoldan daha önemli bu konuda.
Shimano'nun sitesinde hesaplamasının yapılabiliyor olduğu söylendi fakat onu da bulamadım.

Shimano'nun sitesinde hesaplamasının yapılabiliyor olduğu söylendi fakat onu da bulamadım.
Dağ bisikleti ise farklı çözüm önerileri var. Benim kullandığım sistemde firmanın önerisi zinciri arkadaki en büyük dişliye ve aynakola takıp zincir boyunu ölç ve iki bakla fazlasından sonrasını kısalt diyordu.

Atıyorum zinciri arka 50 dişliye ve aynakol dişlisine takıp ölçü aldık ve 110 bakla çıktı diyelim, 112'den sonrasını kesiyoruz. Yanlış hatırlıyor da olabilirim.

• Beğen
@gunerokn Tabloyla/yazılımla değil de zincir boyutlandırmanın mantığını detaylı olarak kendi başınıza öğrenmeniz iyi olur. Zincir boyunun alt sınırı "alt zincirin en gergin olduğu dişli kombinasyonunda attırıcının alt ekleminin çalışma aralığı içinde kalması"dır. Üst sınır ise, "alt zincirin en az gergin olduğu kombinasyonda zincirin ruble dişleri üzerinde atlamayacak gerginliğe sahip olması"dır.

• Beğen
Araştırmalarıma göre Shimano'nun sitesinde böyle bir teknik bilgi ekranına rastladım.
Kullanmış olduğumuz tüm parçaların hangi ürünler ile uyumlu çalışacağını gösteriyor. Zincir modelleri de buna dahildir.

(link)

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
Geri