Scudo Sports

Zincirin Pantolon Paçasını Yağlamaması İçin?

Kayıt
11 Ağustos 2010
Mesaj
33
Tepki
7
Şehir
eskişehir
merhaba sevgili bisiklet severler,yaklaşık birkaç aydır bisikletle ilgileniyorum ve şehir içinde ulaşım için kullandığım dağ bisikletim var.sorunum şu,bisiklet kullandıktan sonra fark ediyorumki pantolon veya eşofmanım paça kısmı zincire temas etmiş ve oldukça yağlanmış. bunu önlemenin bir yolu var mı yoksa ek bir aparat vb ekleyerek durumu engelleyebilir miyiz?
 
  • Beğen
Tepkiler: ZAYIBOGANZ
Scudo
Ayna kol üzerine plastik bir koruma takılıyor, her bisikletcide bulabilirsiniz birde paca bandı kullanabilirsiniz....
 
hocam çok teşekkürler,o kadar forum sitesi kullandım ama bu kadar hızlı,net ve içtenlikle cevaplayan üyeleri hiç bir arada görmedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Peccimist
Pantolon ile bisiklete binilmez diye bir şey yok, tercih meselesi, isteyen pantolon ile biner, örnek olarak, freeride, dh ve street tarzı binen insanlara bakarsanız en çok tercih ettikleri alt giysi pantolon ve ya kot pantolondur, mesela dünyanın en iyi dh ci lerinden Fabien Barel in aşağıdaki videosu (link)
(tabi burada işin içine bisiklet in oluşturduğu alt kültürler ve her alt kültürün getirdiği giyim kodları vs de giriyor uzun konu , bir başka örnek yurtdışında hipster ların sırf güzel görünüyor moda vs diye hiç binmedikleri fixie bisikletleri satın alması bir süre sonra gerçek fixie cilerin de hipster denen dangalak takımı arasında moda olan " skinny" tabir edilen kotları giymeye başlaması vesaire vesaire..

örnek video (hatta bu video da sorunuzun cevabı var, dikkat ederseniz dişli tarafındaki paça kıvrılmış, )
(link)
2. fixie örnek video Los Angeles Fixed Gear Freestyle (link)
yani kısaca ne ile kendinizi rahat hissediyorsanız onunla binin, onunla binilmez bununla binilir diye bir kural yok
sizin sorunuza verilecek cevabı Tarık Kalkan vermiş : Paça bandı . bisiklet mağazalarında reflektörlüleri vs var, ama ucuz yollu olarak bir manifaturacıdan alacağınız amerikan fermuarı veya cırt cırt denilen malzeme ile kendiniz yapabilirsiniz, ayrıca yabancı diliniz varsa aşağıdaki linkte adım adım paça bandı yapmayı anlatıyor
(link)
 
@Tarık Kalkan

dh ile yol bisikletçiliği karşılaştırmasının abesliği konusunda kesinlikle haklısınız, mtb xc de ise durum tartışılır, özellikle yeni bir klasman sayılabilecek ve bazılarının 6 saat sürdüğü sabah 10 da başlayıp akşamüstü dörtte biten süre içinde en çok turu en kısa zamanda atanın kazandığı tipik xc ve hafif bir downhill parkurunun kırması diyebileceğimiz alanlarda insanların çoğunun 20 kg lik dh makinaları ile pedalladığı süper - d dh klasmanı gibi klasmanlar varken ve dh yarışçılarının antreman programlarının bir kısmını yüksek kadans çalışmasının oluşturması dh ve alt kollarından biri olan 4x de intervalin önemli yer tutması gibi konular varken.
single speed e gelince yukarıda fixie leri verdim (büyük ihtimalle sizin de bildiğiniz gibi çok düz anlatımla single speed' de vites yoktur ama fixed bisikletlerde hem vites yoktur hemde yol almak için single speed'lerin tersine devamlı pedal çevirmek zorundasınızdır,arka disli tekerlek gobegine sabittir ve her iki yonde de tekerlekle birlikte doner , bisiklet ancak pedali cevirdiginiz kadar hizli gider, devamlı yüksek hız, uzun tırmanmalar ciddi güç - devirli çevirme ister,) bu konu ile ilgili başka bir video aşağıda, ünlü fixie takımı mash sf, texas da Lance Armstrong'u ziyaret ediyor ve beraber biniyorlar, Lance Armstrong da dahil çoğunun üzerinde cicili bicili formaları taytları yok, bazıları kot şortlu aralarında bir pantolonlu elemanda var. (bu biraz cımbızla örnek çekmek gibi oldu ama ... hani öyle de olabiliyormuş göstermek için.) Bunları göstermekle demek istediğim tayt forma şort kesin gereklidirin yanlışlığı yada ülkemizde sanıldığı gibi bunların bisiklet kültürünün ayrılmaz bir parçası, "ciddi" binmek için mutlaka olması gereken malzemeler olduğu yanılgısı.
MASH SF AUSTIN WITH LANCE ARMSTRONG
(link)
yine başka bir mash sf videosu
(link)

bisiklet kullanımı ve kültürünün inanılmaz boyutlarda olduğu kopenhag ile ilgili bir video,
(link)
kısaca demek istediğim daha önce belirttiğim gibi (katılım şartları belirtilmiş yarış gibi aktiviteler dışında) bisiklete sadece taytla - şortla binilir diye genel geçer bir kural olmadığı hangisi ile rahat ediyorsanız onunla binilebileceği. Pantolonun duruma göre yarattığı artılar da olabiliyor , mesela fr bisikletimde kullandığım çivili pedallar ayağımdan kaydığı zaman kaval kemiğime çarptığında şorta göre ufak da olsa bir koruma sağladığı için uzun zamandır dağcılık için yapılmış spandex - elasten naylon karışımı pantolonlar kullanıyorum ve hiçbir sıkıntısını görmedim,
bunun dışında yabancı forumlara bakarsanız günlük hayatta devamlı bisiklet kullanan , hayatını bu yolla kazanan (bazen fixie leri ile günde 70 km nin üzerinde yol yaptığı söylenen kuryeler gibi) fakat asla tayt - forma giymemiş , giymeyeceğini söyleyen ve komik bulan, bunun sürücü ve bisikleti ötekileştirdiğini söyleyen insanlarda var, bu arada sadece bisiklete yönelik günlük kıyafetler imal eden bazı giyim firmalarına örnekler aşağıda yani böyle bir arz - talep de var. ( malesef bunların fiyatları uçuk)
(link)
(link)
(link)
 
rica ederim, sizinle bilgi - fikir alışverişinde bulunmak güzel fakat arkadaşın konusu dallanıp budaklanıyor o yüzden son bir - iki ekleme yapmak istiyorum,

@Tarık Kalkan

"katılım şartları belirtilmiş yarış gibi aktiviteler dışında" derken bisiklet sporunu içeren tüm aktiviteler için konuştum, örnek triatlonda katı giysi kuralları vardır, fermuar boyu bile belirtilir.



@Tarık Kalkan

Single speed, kontra , fixed kavramlarını karıştırmışsınız, ben fixed den bahsedmiştim ss e benzer ama çok daha zordur, kontra göbekle ilgisi yoktur arka disli tekerlek gobegine sabittir geri çevirince durur ama kontra gibi bir tırnak mekanizmasına sahip değilldir . pedalı eğimden bağımsız (yani eğim aşağı doğru olsa bile ) hiç durmadan çevirmek gerekir . bir bisikletin single speed olması için gereken 3 temel şart var :
1- ön ve arkada tek dişliye sahip olması , (yani viteslere sahip olmaması)
2 - durmak için fren aksamına ihtiyaç duyması (v, disk , kontra...)
3- ve sizin söylediğiniz gibi arka göbeğin serbest dönebilmesi, eğer arka göbek serbest dönmüyorsa zaten o bisiklet vitessiz olsa dahi single speed (ss - Tek Vites ) değil , fixied gear dır ( Sabit vites )
kontra göbek
Fixie (sabit vites) bisikletler yazdığım gibi arka göbeği sabit, siz pedal çevirdikce giden, pedal çevirmezseniz duran, pedalı geri çevirirseniz kontra ve single speed den farklı olarak geri geri giden bisikletlerdir. bu yüzden binmesi zordur . Durmak , hız düşürmek için pedalları yavaş yada hiç çevirmemeniz yeter, mesela yokuş aşağı gidiyorsunuz , ss bir kontra da pedal çevirmeseniz bile arka göbek dönmeye devam eder ama fixed de pedalı göbeğin dönüş hızı ile senkronize olarak çevirmesseniz yavaşlarsınız, hiç çevirmezseniz bacaklarınız pedalın hareketini engelleyeceği için durursunuz. yani gitme eylemini gerçekleştirmek için yokuş aşağı iniyor olsanız bile durmadan pedalları çevirmeniz gerekir .
fixed gear da fren de yoktur, yeni başladıysanız (eğer v fren pivotları olan bir çatal varsa) ön fren kullanabilirsiniz ama fixie bisikletlerin en önemli özelliklerinden biri fren aksamı kullanılmamasıdır, bisikletin en yalın halidir, hatta gerçek bisikletçilerin sadece kendileri olduğunu söyleyen , bunun üzerine uzun makaleler yazan fixieciler vardır. kısaca bu bisiklet tipi en minimalist, insan makina birlikteliğine en yakın, gitme ve durma eylemini sizin gücünüzle yaptığı için insan ile tek vucut olabilen bisiklet tipidir. hatta internette bununla ilgili felsefi yazılara da rastlayabilirsiniz , özellikle sadeliği ve kullanırken vucudun bir parçası haline gelmesi yüzünden doğu felsefisinden hoşuna giden şeyleri alıp bulamaç haline getirmeyi seven batı toplumu tarafından zen öğretisi ile birlikte anıldığı olur , genelde bu fixieci ecnebiler bloglarında sık sık "aynı zen gibi; bisikletimle tek vucut olup yollarda suyun nehirlerde aktığı gibi akıyorum " tipi söylemlerle kafa ütülerler, kendilerini beat kuşağının devamı olarak görenleri vardır.
Single speed (tek vites) bisikletler aynı fixedler gibi vitessizdir fakat hepimizin kullandığı tırnaklı serbest göbekleri kullanır ve asla frensiz olmaz , pedal çevirmeyi bıraktığınızda göbek dönmeye devam eder . küçüklüğümüzde kullandığımız kontra göbekli bmx ler gibi pedalı arkaya çevirince duran bir mekanizmaya sahip olabilirler fakat yine o kontra bmxler gibi belirli bir hıza ulaşınca veya yokuş aşağı giderken pedal çevirmeyi bıraksanız dahi fixed bisikletlerden farklı olarak arka göbek dönmeyi sürdürür.
 
  • Beğen
Tepkiler: gevele
evet sorunu çözdüm, terziye gidip iki parmak kalınlığında bir kumaşa cırt cırt diktirdim ve kemer gibi bir buçuk kat doluyorum paçama. ev yapımı paça bandı yani :) teşekkürler fikir sunan herkese.
 
  • Beğen
Tepkiler: bachibouzouk
Geri