rica ederim, sizinle bilgi - fikir alışverişinde bulunmak güzel fakat arkadaşın konusu dallanıp budaklanıyor o yüzden son bir - iki ekleme yapmak istiyorum,
@Tarık Kalkan
"katılım şartları belirtilmiş yarış gibi aktiviteler dışında" derken bisiklet sporunu içeren tüm aktiviteler için konuştum, örnek triatlonda katı giysi kuralları vardır, fermuar boyu bile belirtilir.
@Tarık Kalkan
Single speed, kontra , fixed kavramlarını karıştırmışsınız, ben fixed den bahsedmiştim ss e benzer ama çok daha zordur, kontra göbekle ilgisi yoktur arka disli tekerlek gobegine sabittir geri çevirince durur ama kontra gibi bir tırnak mekanizmasına sahip değilldir . pedalı eğimden bağımsız (yani eğim aşağı doğru olsa bile ) hiç durmadan çevirmek gerekir . bir bisikletin single speed olması için gereken 3 temel şart var :
1- ön ve arkada tek dişliye sahip olması , (yani viteslere sahip olmaması)
2 - durmak için fren aksamına ihtiyaç duyması (v, disk , kontra...)
3- ve sizin söylediğiniz gibi arka göbeğin serbest dönebilmesi, eğer arka göbek serbest dönmüyorsa zaten o bisiklet vitessiz olsa dahi single speed (ss - Tek Vites ) değil , fixied gear dır ( Sabit vites )
kontra göbek
Fixie (sabit vites) bisikletler yazdığım gibi arka göbeği sabit, siz pedal çevirdikce giden, pedal çevirmezseniz duran, pedalı geri çevirirseniz kontra ve single speed den farklı olarak geri geri giden bisikletlerdir. bu yüzden binmesi zordur . Durmak , hız düşürmek için pedalları yavaş yada hiç çevirmemeniz yeter, mesela yokuş aşağı gidiyorsunuz , ss bir kontra da pedal çevirmeseniz bile arka göbek dönmeye devam eder ama fixed de pedalı göbeğin dönüş hızı ile senkronize olarak çevirmesseniz yavaşlarsınız, hiç çevirmezseniz bacaklarınız pedalın hareketini engelleyeceği için durursunuz. yani gitme eylemini gerçekleştirmek için yokuş aşağı iniyor olsanız bile durmadan pedalları çevirmeniz gerekir .
fixed gear da fren de yoktur, yeni başladıysanız (eğer v fren pivotları olan bir çatal varsa) ön fren kullanabilirsiniz ama fixie bisikletlerin en önemli özelliklerinden biri fren aksamı kullanılmamasıdır, bisikletin en yalın halidir, hatta gerçek bisikletçilerin sadece kendileri olduğunu söyleyen , bunun üzerine uzun makaleler yazan fixieciler vardır. kısaca bu bisiklet tipi en minimalist, insan makina birlikteliğine en yakın, gitme ve durma eylemini sizin gücünüzle yaptığı için insan ile tek vucut olabilen bisiklet tipidir. hatta internette bununla ilgili felsefi yazılara da rastlayabilirsiniz , özellikle sadeliği ve kullanırken vucudun bir parçası haline gelmesi yüzünden doğu felsefisinden hoşuna giden şeyleri alıp bulamaç haline getirmeyi seven batı toplumu tarafından zen öğretisi ile birlikte anıldığı olur , genelde bu fixieci ecnebiler bloglarında sık sık "aynı zen gibi; bisikletimle tek vucut olup yollarda suyun nehirlerde aktığı gibi akıyorum " tipi söylemlerle kafa ütülerler, kendilerini beat kuşağının devamı olarak görenleri vardır.
Single speed (tek vites) bisikletler aynı fixedler gibi vitessizdir fakat hepimizin kullandığı tırnaklı serbest göbekleri kullanır ve asla frensiz olmaz , pedal çevirmeyi bıraktığınızda göbek dönmeye devam eder . küçüklüğümüzde kullandığımız kontra göbekli bmx ler gibi pedalı arkaya çevirince duran bir mekanizmaya sahip olabilirler fakat yine o kontra bmxler gibi belirli bir hıza ulaşınca veya yokuş aşağı giderken pedal çevirmeyi bıraksanız dahi fixed bisikletlerden farklı olarak arka göbek dönmeyi sürdürür.