Scudo Sports

Zoom maşa pişmanlıktır

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
8
Yeni mi anladın diyeceksiniz. Yeni anlamadım 1.5 sene sonrası kullanım deneyimi mi yazmak istiyorum. Atomu yeniden keşfetmeyeceğiz, sadece deneyimler. Mosso wildfire v model bisikletimin üzerinde gelen maşası. 1.5 yıl kullandım 1000km'yi devirmişimdir çoktan. maşa aldığım ilk gün kazık gibi gelmişti. acayip sertti. biraz kullanıp servise söylediğimde zamanla bi randımana oturur ama dışardan müdahale edilebilecek bir maşa değil dendi. zamanla hiç bir randımana oturmadı aksine daha da kazık gibi oldu. kentteki en sağlam bisikletçiye gidip durumu anlatınca bi yağlayalım başka yapabileceğimiz bir şey yok buna dedi. amortisör kollarına sprey yağ sıkıp yolladı beni. başta gerçekten acayip yumuşak geldi ancak 1 gün sonra yine eskisi gibiydi. aylarca öyle kullandım. geçen ay forumda bir arkadaşımızın yorumunu gördüm. körüğü esnetip içeri gres yağı püskürtmeyi önermişti. internetten en ucuz sıvı gres yağını sipariş edip iki kolada yaklaşık 15 dakikadan fazla yağ sıktım yavaş yavaş. sağ taraftan yağ alttan damlamaya başlayınca yağlamayı durdurdum. pek bir fark olmadı malesef. bugün tekrar yağladım. sağ tarafı çoook uzun yağladım. altından katran gibi yağ damlamaya başladı. benim püskürttüğüm yağın rengi ise ayçiçekyağına yakın. damlayan yağın rengi açılana kadar püskürttüm. sol taraftan ise ilk gelen damla aynen püskürttüğümle aynıydı. neyse ikisinide uzun uzun yağladım yine az önce denedim. sonuç hüsran.

anti parantez tüm bu sırada lastik 26*1.75 ebadında, taze, michelin country rock (hava değeri 37-73psi). hava değil nitrojenle şişirilmişti, basıncı 60psi. amortisörsüz, yaysız, jelsiz, karadüzen klasik sele ile kullanıyorum. yani darbe emişin tüm yükü maşada.

toparlamak gerekirse ;
- maşa sert geliyor naparsanız yapın aşırı yumuşatamıyorsunuz
- konfor yok
- yumuşattığınızda ilk darbede amortisör indiği mesafede kalıyor geri tepmesi çok çok çok zayıf.
- yağlaması zor ve zahmetli
- kaldırımdan atlamak ya da kotu tutturamadıkları çukurlaşan rögar kapakları gibi şeylerin üstünden geçmediğiniz sürece esnememeyi tercih ediyor. esnesede esnediği yerde kalıyor.

yani; gidin aktarma organları sunrun olan kaliteli maşalı bisikleti alın ama süper kompanentli zoom maşalı bisikleti almayın, alırsanızda o maşayı kullanmayın. yeni maşaya geçtiğimde zoom maşayı parçalayıp teknolojiye atarlanan adam kıvamında inceleme videosu hazılamayı düşünüyorum.

şimdi f/p oranı yüksek alabileceğim en ucuz maşayı arıyorum. araziyle işim yok. gidebileceğim sürece kesinlikle asfaltı tercih ediyorum. hergün derse giderken arabalarla uğralmamak için mecburi kestirme stabilize yola sapıyorum o yol haricinde araziyle en ufak bir işim yok. amortisörsüz sabit maşa almayı ciddi ciddi düşünüyorum, getireceği hafiflikte işime gelir. ancak bir gazetenin çoğumuzun evine soktuğu 1996 model eski bisikletimin göbeğinin dağılmasından bıktığımdan sabit maşaya geçersem aynı şeyleri yaşarım diye çekincem var. sabit maşa hakkında öneriniz varsa seve seve dinlerim. araziye girmesemde kullanım tipim biraz agresif. 90kg yum ve asfalttan kaldırımlara çıkmak kaldırımdan yola hız kesmeden atmak gibi kötü huylarım var. amortisör ile ilgilide rst leri pek kimsenin önermediğini görüyorum. sr suntour xcm maşanın adı pek güzel anılıyor. ikinci elde ucuza görmüştüm biryerde. xcm için bir havalı maşa değil tabi ki ortalama diyorlar, her türlü zoom dan iyidir de almaya değer mi?

aç google u bakçılar içinde peşin peşin söyleyeyim yeni konu açma yasağı olmadığı sürece soru sorulacaktır. sorarım da. gereken araştırmayı elimden geldiğince yaptım. forumun atölye bölümünü sık sık karıştırıyorum. dediğim gibi kullanım tipimi yaşadıklarımı aktardım bu konuda tecrübesi yüksek arkadaşların yardımları beni çok mutlu edecektir.

saygılar, iyi ki varsınız ...

Scudo
Salcano astro bisikletimin üzerinde xcm maşa var gayet memnunum.Gerçi çok profesyonel bi maşa kullanmadım ama bu beni tatmin ediyor tavsiye ederim.

Bisikleti değiştirmek istemiyorum maşa hariç herşeyinden memnunum. basit bir 26" lık sabit maşa sorun yaşatır mı ?

Wildfire D var bende de. Gecen masayi asagi dogru cektim bi kisim iceride kalmis megerse geri tepmemis masa uzadi :D gerçekten cok dandik masa upgrade yapacak olsam ilk masadan baslardim

bende de ng650 var yeni aldım. Zoom maşa. Tabi ki verdiğimiz para çok bir şey değil 500-550 lira. Bu paraya böyle bir maşa haliyle suç maşada değil

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
havalı ikinci el bi maşa al bak keyfine ozaman derim

300 liradan ucuza göremedim o fiyatlara çıkamam malesef. xcm alacağım sanırım.

30-40 liraya satılan düz maşadan hayır gelir mi ne diyorsunuz?

araziye girmeyecksen hayır gelir.

ben xcm maşa kullanıyorum 1 sene 3250kmdir memnunum iyi ama fazla bir beklentin olmasın,içini açıp 1 kere bakım yaptım. xcmye 300 lira verilmez max 200 tl eder.

Üretimde gerek malzeme yapısı olarak gerekse yapı olarak sert yay kullanılmış bir maşa zaten mantık olarak yumuşatılamaz. Yumuşatmaya çalışmak bile boşa zaman kaybıdır. Bu tip maşalara yağ vs. sürmek patlak lastiğe hava doldurmaya çalışmak gibi bir şey.

@Gökhan Semiz

ben ettim başkaları etmesin işte zoom maşanız varsa uğraşmayın :) keşke önceden duysaydım bu lafları :)

@Sinan A.

Keşke :) Ayrıca benim 28 jant bisiklet de suntour un orta segment sayılabilecek modeli olan nex mlo var. Kilitlenebilen bir model. Genel olarak sıkıntısız ve aşırı rahat. 26 olanları da sizin işinizi görecektir.

zoom maşayı okuyunca benim eski kron xc500 geldi aklıma hey gidi günler acıyorum sattığım arkadaşa :D

Ben size Trek'lerde kullanılan RST maşayı öneririm ben çok memnunum :in:

Mesela şunlar; (link)

@Mustafa Kocabaş

hybrit derken :rolleyes:

@Emre Yönlüer

ikinci el rst gila buldum gördüğüm kadarıyla 600gr daha hafif xcm den. rst teknik olarak daha cazip ama siz ne diyorusunuz ?

sudan geçtiklerinde film koptu bende ...
ciddi ciddi düşünüyorum şuan sabit maşayıda

Tabiki sabit maşa al. Anlattığınız koşullarda amortisör boş Ağırlık

Benim bisikletim de kron xc 750 üzerinde gidondan kilitli kron neo maşa var yani zoom maşa :) Gidondan kiliti çok nadir kullanıyorum, maşayı kilitlemiyorum. Zaten yaylanmıyor, enerjimi emmiyor. Eğer maşam yaylandıysa biliyrum ki çok derin çukurlara girmişim :)

Geri