Serhat bey merhaba, geçmiş olsun. Arzu ettiğiniz konularda özelden yazarak danışabilirsiniz. Buradan konuya ilgi gösteren arkadaşları bilgilendirmek için yazıyorum.
(Ben endokrinolog değilim, kalp-damar c de akademisyenim).
Her şeyden önce DM neden olduğunu, daha da önemlisi şekerin neden yükseldiğini bilip bilmediğiniz önemli.
Ben konuyu okuyan diğer diğer arkadaşlarım için de kısaca özetleyeyim:
İnsanın yakıtı şekerdir (glikoz). Nasıl kimi araçlar benzin, kimileri mazot, kimileri de elektrik enerjisi ile çalışıyorsa bizim metabolizmamız da, oksijenli ortamda şeker tüketerek gerekli enerjiyi temin eder ve o şekilde çalışır.
Hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için, çok daha önemlisi, yaşamlarını sürdürebilmeleri için şekerin hücre içine girebilmesi gerekir. Şeker de ancak hücre zarı tarafından kabul görürse hücre içine girer ve orada tüketilir.
İşte, şekerin hücre içine girebilmesini sağlayan mediatör- aracı, insülin hormonumuzdur. Bu hormonu pankreasımızda üretiriz.
Eğer dolaşımda yeterince insülin yoksa ya da görevini yapmasına engel bir durum varsa şeker hücrelerimiz tarafından tüketilemez ve -dışardan almaya devam ettiğimiz için- kanda seviyesi yükselir (hiperglisemi).
Yani DM, bir şeker tüketememe - enerji kullanamama durumudur. O nedenle de özellikle de spor yapan kişilerin tamamen şekerden yoksun kalmaları ölümcül (hipoglisemi) olabilir.
Hücrelerimizin bir kısmı kendilerini yenileyebilirlerken (karaciğer, deri, vs) bir kısmı yenileyemez. Malum, beyin ve çevresel sinir dokusu bunlardandır. Yani sinir sisteminde şeker kullanamamaya bağlı hücre ölümlerinin geri dönüşü ne yazık ki yoktur. Böyle bir durumda sonuç olarak kol ve bacaklarımızda duyu kaybı, gözlerimizde görme kaybı (gözler beynin doğrudan uzantısıdırlar) hatta unutkanlık vs olması, böbrek hücre kaybına bağlı böbrek fonksiyon bozuklukları olması-dializ muhtemeldir (diabetik nefropati)..
O nedenle ihtiyacımız olan mediatörler (ki bu işin aslı insülin hormonumuzdur) ve şeker gerekiyorsa hasta tarafından mutlaka alınmalıdır. Her ikisinin de miktarı, dozu uzman hekim tarafından ayarlanmalıdır. Söz konusu durumda "iyi hekim sizi insülinden kurtaran hekim" olmayabilir!
Komplike diyabette insülin kullanmayı gerekli gören endokrinolog sayısı ağırlıktadır.
Sizde de diabetik ayak dediğimiz tedavisi oldukça zorlu bir komplikasyon gelişmiş. Tedavi için içinde endokrinolog, diyetisyen, genel cerrah- ya da KDC, ortopedist, protez laboratuvarı olan merkezlere gereksinim vardır.
Tekrar geçmiş olsun.