Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

1989 Bianchi'nin profesyonel bir şekilde tekrar hayata geri dönüşü

Eskiye nazaran çok iyi bir görüntüye bürünmüş aynakol. Dikkatli bakarsak bazı yüzeysel çiziklerin tam olarak giderilmediği görülüyor. İstense onlar da giderilebilirdi; fakat giderilmemiş. Bu demek oluyor ki polisaj öncesinde kullanılan mikro aşındırıcı malzemenin kesim değeri düşük; yani aynakolun dış yüzeyine zarar vermeden orijinal yapısını bozmak istemeden özenli bir işçilik yapılmış. Tahminen 0.2mm dış yüzey kaybı var. Polisaj öncesi cila da kullanılmışa benziyor. Bu cilalar su ve bazı aşındırıcı kimyasal içeren yağlı spreylerin dış katmanı delip içe ulaşmasını önlüyor. Çark dişlileri dışında çok uzun yıllar korozyona uğramadan(paslanmadan, oksitlenmeden vs.) ilk günkü gibi kalacaktır. Bitmiş halini bekliyorum ben de...

Scudo
@sadık özer

Begendiginiz icin tesekkürler.
Gelelim cevaplanmasi ihtiyac olan sorularin cevabina...

Tüm islemler Yutdisinda/almanyada farkli sirketler de yapiliyor.

Fiyat listesi de söyle...

Kadro:
Cam tozu ile temizleme 70euro (Makina islemi)
Nikelaj 100euro (Makina islemi)
Tozlu boyama ve yeni stikerlerle beraber 120euro (Özel tozboya firininda 160derece de yanarak yapilan bir islem)

Masa:
Cam tozu ile temizleme 15euro (Makina islemi)
Tozlu boyama ve yeni stikerlerle beraber 30euro (Özel tozboya firininda 160derece de yanarak yapilan bir islem)

Aynakol:
Polisaj 50euro (El yapimi)

Jantlar:
Tellerin sökülmesi ve tekrar örülmesini kendim yapiyorum
Polisaj 2 jant icin 90euro (El yapimi)

Tüm islemlerin bozulmamasina karsi 3 sene garanti veriliyor. (Garanti sadece Nikelaj, Polisaj ve Boya icin gecerli)

Ve diger parcalari ikinci el olarak aldigim icin temizlenmesi, ciziklerin giderilmesi, yeniden polisaj yapilacak yerler varsa yapilmasi yani kisaca sonunda parlak ve yeni gibi olmasi icin yaklasik 300euro tutuyor. (Parcalarin alis fiyati dahil)

Yani bu restore bana yaklasik 750-800euroya mal olacak ama sonunda vitirine konulacak hale gelecek insallah.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
@Kıvılcım

Örneğini verdiğiniz bisiklet lo-pro denilen, diğer bir anlamda kategorize edildiğinde pursuit denilen bisiklet türüne girmektedir. Bir tür 80'lerin Lo-prolorından ve yine 90'ların başından timetrial bisikletlere alternatif olarak tasarlanmış 700c arka, 571c ön teker standartında bisikletlerdir. Yani Murat Bey'in kadrosu ile uzaktan yakından alakası olmayan kadro geometrilerine ve üretim biçimine sahiptir. Bu linkteki büyük ihtimalle Bianchi record ile aynı hatta üretilmiş olan columbus tsx veyahut sbx ya da daha anlaşılabilir bir dille columbusların triplebutted denilen ve hemen hemen en ince kesite sahip çelik borularından SLX'e tekammül etmektedir.

@murat cömez

Murat Abi projene gelince de kısaca şöyle yapmalısın, böyle yapmalısın diyebileceğim birisi olmadığın gibi, yönlendirmeme de gerek olmayacaktır diye düşünüyorum. Sadece aklımı kurcalayan ki eminim bir çok kişiye bu işlemlerin maliyeti yüksek gelmiştir ki şöyle ortalama olarak parçalara bakıldığında shimano 105'in ilk serisi olan ve üzerindeki arabesk süslemeleri ile de kendinden bir önceki 600 hatta 500 arabesquenin çizgilerini taşıyan ama bu seriye göre daha ortalama ve "rare" dediğimiz olayı olmayan bu parçaların polisajı için verilen meblanın çok yüksek oluşu. Açıkcası 50 Euro'ya bu parçalar rahatlıklı NOS ya da iyi ihtimalle VGS olarak bulunabilirdir, ve üzerindeki eskilerde evde 1200'lük zımpara ve iyi bir polisaj ile yine değerlendirilebilirdi. Kısaca polisaj kısmına verilen para ki yanlış anlaşılmasın ben el emeğine, harcanan zahmete çok önem veren birisiyim bu gibi şeylerden kaçmam ama çok çok fazla gibi geldi bu rakamlar.

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
@alperen_69
Tesekkürler Alperen, begendigine sevindim. :)

@kudretozbay
Kudret kardes, simdi bakir parlatan kosoler kalaycilar oluyor ve gercekten bakiri iyi parlatiyorlar ama o yöntem aluminyumun üzeri de olurmu bilmiyorum. Diger yöntem kendin polisaj yapabilirsin ama tamanlamiyla iyi olurmu bilemem, ben denedim olmadi. Diger yöntem ise benim yaptirdigim gibi olur.

@Tahir Keskin
Insallah bekledigine deger tahir kardes. :)

@Halil EROĞLU
Simdi ben az önce elime aldim ve cok dikkatli baktim ama cizikleri göremedim, tabiki mercekle bakilirsa görünür.:) Bence Fotograflarda öyle görünüyor olabilir. Bisiklet malzemelerinde fazla zimpara kullanmiyorlar cünkü malzeme nekadar incelirse okardar direncini kayip edermis. Ben özellikle fazla kullanilmasini istemedim cünkü dedigin gibi orjinalligini kayip edebilirdi ve üzerindeki logoda kayip olabilirdi. O dedigin koruycu cilayi önceden degilde sonradan üzerine vurdular.
Bitmis halini görebilmen icin yaklasik 1 1/2ay daha beklemen gerekiyor.:)
NOT: Tabiki eski bir seyi tam anlamiyla yeni yapamazlar.

Benim gözlerim biraz keskin sanırım, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla 3-4 noktada mevcut. Son kat olarak sürülen malzeme(sürdülerse tabi) cila olmuyor. Şimdi polisaj öncesi 4 işlem var.Temizleme, bezle zımparalama, çizik giderme ve pürüzsüzleştirme/cila. Bunlardan sonra polisaj makinesi ile son işlem yapılır. Dericilikteki finisaj gibi bunda da bitirme olarak atılan kat hem polisajda kullanılan katı boya veya yarı likit krem ile tüm tabaka yavaş yavaş gezdirilir. Bu cila üstüne tertemiz bir polisaj sağlar ve renk hem canlı hem de parlak görünür. Uzun yıllar da öyle kalır. Bu evlerde kullanılan saf bakırdan, bronzdan(bakırla beraber 2. bir madde ile alaşım), aluminyumdan yapılan şamdan, mumluk vb. süs eşyalarının parlatılmasında ve uzun yıllar aynı parlaklığı korumasının sağlamasında kullanılan sıralı teknikle aynı. Toz beziyle al tozunu, ilk günkü gibi. Yine de sizin aynakola uygulanan tekniğin farklı olabileceğini göz önüne alarak çok da iddialı konuşmak istemiyorum. O kadar para verildiyse, tek tek ne ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmiştir diye düşünüyorum...

Aslinda hafif bir matlik var ayni kolda cizik yok denicek kadar ince ve kilcal ama gidon boynu icin ayni seyi diyemiyorum o fazla cizik arim kalaycilar yapabilir :)

@Halil EROĞLU

Vallaha gözlerin iyi görüyormus ben canli olarak göremedim. Fotorafi kopyalasan ve bana lutfen ok isaretleri yaparak o 3-4 yeri gösterirsen memnun olurum, gercekten merak ettim.

Gelelim polisaj öncesi 4 isleme (4 islem dogrudur)

1. Temizleme dogrudur, bir makinanin icine koyuldu ve orada üzerindeki pislikler vs. temizlendi.

2. Üzerinde vernik gibi bir sey vardi ama vernik degildi (almanca eloxal deniyor) ve boya sökücü ile cikmiyormus cünkü galvanik ile yapilan birseymis ve tekrar galvanik üzeri temizlendi (almanca Entlacken - Entschichten deniyor) ve temizlendikden sonra düz zimpara yapildi (Gleitschleifen) Bunlarin hepsi makinelede yapildi el yapilan hic bisey yok. Bu sirketde (link) Sonra tekrar Polisaj yapilmaya gitdi.

3. 3 adimda polisaj yapildi 1.adim hafif bir cila seklinde bir pasta ile Aluminyumun yüzünü meydana cikardilar 2. adim Aluminyum siyak bir renk aldi ve 3. adimda herhalde dedigin cila ile parlatildi. Bunlar hep elde makina yardimlariyla yapildi.

4. Tekrar üzerine tabancayla vernik gibi bir koruycu atildi ama vernik degil ismini bilmiyorum.

Aynakol bu sekilde Polisaj yapildi ve böyle bir islem icin 50euro cok degil diye düsünüyorum. Bence profesyonel bir iscilik oldugun düsünüyorum. Bu iscilige adamlar 3 sene garanti veriyor.

Ayrica tabiki nasil yapilacagina dahil bilgiler verdiler ve cogu yeride yapilirken gördüm.

Neyse bence cok iyi bir iscilik oldu ve ben memnunum, Sen bundan daha iyi yapabiliyorsan sana tek tavsiyem polisajlik yapman, bence iyi para kazanirsin:)

@murat cömez
Ben fiyatı eleştirmedim yanlış anlaşılmasın. Meblağ yüksek ama 3 yıl garanti farklı bir olay. Profesyonellik konusunda laf edeme; firmayı, kişileri, makineleri siz gördünüz. Ayrıca ben sadece polisaja meraklı birisiyim, el becerim vardır ama bu işçiliklerle şu an başederim diyemeyeceğim için yorum da yapmak istemem. Çok değil 1-1,5 seneye bu ilgiyle bu sektöre kafa patlatıp zamanımı ayırırsam aynı kaliteyi yakalayabilirim. Kim bilir, belki bu işlerin daha ucuz bir şekilde ülkemizde sırf bisiklet üzerine yapılması için önayak olmuş oluruz...
http://img209.imageshack.us/img209/5374/ssnk.jpg

@Halil EROĞLU

Insallah dedigin amaca en kisa süre de ulasirsin. Makineleri sadece ben degil sen de görebilirsin, link vermistim.
Ciziklere gelince, az önce tekrar inceledim ve cizik falan yok o bölgelerde ve fotografi cektigim yere götürdüm ayni yere koydum, odanin tavanindaki lambalar oraya vuruyor ve öyle görünüyor. :)

El makineleri tercihimdir. Bu arada ben bir göz doktoruna görüneyim. Hâlâ ışık yansımalarının içinde hare ve çizik görüyorum. O parlaklıklar beni yanıltmış demek ki, kusura bakmayın.

Harika Murat abi merakla bekliyoruz sıradaki işlemleri.Kadro ve aynakol tertemiz olmuş,özellikle aynakol adı üzerinde ayna mübarek...

@Dogukanaksu

Dogukan, yorumun icin tesekkürler. Ben de el emegine cok önem veren birisiyim ama bu tür isciligi bu sekil de evde yapilacagini sanmiyorum. Bence bu iscilik icin 50euro fazla bi mebla oldugunu sanmiyorum. Bu bisikletin degeri benim icin ödenmez bir durumda oldugu icin, sonunda profesyonel bir iscilik istiyorum. Bu durmda benim icin miktar önemli degil iscilik önemli. Tabiki ben de atölyemde bir zimpara ile boyayi sökebilirdim ve sonra bir kutu boya ile boyaya bilirdim ve güzel de dururdu ama sonucda dikatli bakildiginda iscilik sifir olurdu.
Son olarak bu bisiklet bitikten sonra birdaha sürülmeyecek, evimin altkatindaki 40m²lik hobi odama bir vitirin yapip icine koyacam.

murat abi artık youtubede videolarını bekliyoruz mtb ile çekim yapmıyorsun hiç :)
bir criss akrigg var bir sen hehe

@murat cömez

Afedersin Murat Abi ama evde yapılmaması olayında seninle aynı fikirde değilim. Şuan ki atölye şartlarım olmadan da ben bu profesyonellikte sonuçlara özellikle eloksallı ya da eloksalsız farketmeksizin, ek olarak titanyum parçalarda da ulaşmaktayım. Yeter ki uygulama doğru olsun, uğraşmayı göze alın.

Örneğin bu gibi bir parçaların ilk hali, son hali hepsi forumda da mevcut ama bunlar ne keçe makinasıyla ne de elimdeki mevcut el dremelleri ile bu hale getirildi. İşçilik sıfır olurdu konusu da yine sizin elinizde, bu kadar bütçe ayırdıktan sonra 1 adet 50litrelik kompresör, çeşitli katalizör, sertleştirici ve UV odası ile mükemmele yakın boya da yapılır bu kadar iyi bisikletleriniz ve imkanınız varken "0" işçilikten de bahsetmemeniz gerek.

http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/20121106_150430.jpg

http://i62.photobucket.com/albums/h99/graf_i/DA3_4468_zps97c8969e.jpg

İnanmayan var ise de bana gönderir parçasını :)

1981 ALAN Rowona

@Dogukanaksu

Dogukan yaptigin iscilik gercekten cok güzel ama bunu sen yapabiliyorsun. Bana gelince ben nereden nasil baslandigini bile bilmiyorum ki bu sekile nasil getirecegim. Ben bunu evede demekle kast etmistim.
Ben misal motor tamircisiyim ve diyelimki motorun pistonunu degistire biliyorum ama sen motordan anlamiyorsun. Sen pistonu degistiremesin ben degistiririm, sana da bosuna tamirhaneye para verme kendin yap dermisim. Yapabilirmisin?

@Enes Gürel

Sence Criss Akrigg beni tutabilirmi hic... DERMISIM.:p

Arkadaslar Jantlari polisaj yaptiramadim, cünkü arka jantda zimparadan sonra kücük bir catlak ortaya cikti. :( Ben de 70eurya 2.el olarak shimano 600 seti aldim ve bugün elime gecti. Umarim begenirsiniz.

http://img14.imageshack.us/img14/2431/gmn2.jpg

Ön Jant...
http://img854.imageshack.us/img854/5060/qgjc.jpg

Arka jant 2 tarafin örgüsü de biribirinden degisik bir sekil de örülmüs...
http://img21.imageshack.us/img21/8080/hshs.jpg

Göbekler...
http://img585.imageshack.us/img585/2751/a7um.jpg

Cemberin yakin görüntüsü ve ic banti...
http://img716.imageshack.us/img716/2585/5urv.jpg

Agirliklari...
http://img811.imageshack.us/img811/7480/nolx.jpg

@murat cömez
Topladigim fixed in arka jantinda bant yoktubisikletci lastik keserek yapti ama genis geldi biraz kotu duruyor ic bant satiliyormu satiliyorsa fiyatlar nedir acaba ?

@kudretozbay

Evet ic bant her normal bisikletci de satilir ve pahali birsey degildir. Gitdigin bisikletci de ic bant satilmiyorsa ve lastik keserek yapiyorsa, o bisikletciden hayir gelmez. Sahsen ben öyle delme takma isleri sevmedigimden, birdaha o bisikletciye gitmezdim.
Jant seridinin fonksiyonlari vardir ve normal kesilen bir lastik görevini yapmaya bilir.

Bak burada örnek olarak fiyatlarini göre bilirsin...
(link)

@murat cömez

Evet hayir gelmiyor bisiklete yeni baslamama ragmen daha cok bilgiye sahibim ondanda alet olmadigi icin ve bulundugumbyerde bisikletci olmadigi icin mecbur

Geri