Scudo Sports

1x11'li Sistemler

@Mustafa Zeybek
Aslında haklısın fakat ben her yerde ve her koşulda sürdüğüm için bu ikiliyi kullanıyorum, beni hiç üzmüyor.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Scudo
@Mustafa Zeybek Belki yeterlidir ama zaman zaman düz yola çıkınca insanın asılası geliyor pedallara, özellikle asfaltlarda. Şahsen böyle bir durumda 42D aynakol ve 11D kaset bile yetersiz gibi geliyor bana. Aynakol biraz daha büyük olsaydı :D

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@CmlCLK Hocam bence ileri bir seviyeyse 3X9 xt candır :D
Zaten fazla pahalı da değil, hatta sistem biraz eski olduğu için orta seviye 3X10'ların fiyatına üst seviye 3X9 alabiliyoruz.

@Cemal Ç. Ben 3.10 kullanıyorum gayet hızlı 60 km hıza da çıktım. Arka rublem 11.36 öndeki en küçük dişlim 22 veya 20 olması lazım ki bu oranlarla arkaya eşek bağlasan bile çeker

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@undefined Hocam kesinlikle size katılmıyorum. Ön vites 3 yapraklı iken zaten hep orta yaprakta kullanıyordum yokuşta ve hızda sorunum olmuyordu şimdiyse 1x sete geçeceğim zaten bu şekilde sorun yaşamıyorum şimdi 1x ile çok daha rahat olacak. Dediğiniz 400 gram dahi çok önemlidir bu sporda. 11-45 38 grup sete geçeceğim.

Son düzenleme:
3x8 sistemden 1x10 sisteme çevireceğim bende. Malum pandemiden dolayı binemiyoruz, dönüşüm süreci buna bağlı olarak uzun sürüyor. Sadece asfalt dışı rotalarda kullandığım için 32 - 11/42 sistemin yeterli olacağını düşündüğümden dolayı böyle bir değişikliğe gittim. Ayrıca teorik hesaplarıma göre 615g hafifleme olacak.

Ben 3x10, 11-34, 24-33-42 xt, deore set kullanıyorum. 1x12 yeni deore sistemle hemen hemen aynı fiyatta. 1li sistemler yokuş çıkma konusunda 2li, 3lü aynakollara çok yaklaşsada 3lü ve 2li sistemler hala daha çok kapasite taşıyabiliyor. 3lü aynakolda 40t dişliyi sorunsuz kullanan insanlar tanıyorum. 24 aynakol, 40t ruble oranı 0,6 tur sayısına denk geliyor. 32 aynakol, 51t ruble ise 0,62. Arazide, yangın şeritlerinde %20-%25 eğimlerde bisikletten inmek zorunda kalmak istemem. Ayrıca 1li sistemler genelde 55 li hızlardan sonra pedallama şansı sunmuyor. Arazide bile çıkılabilen bir hızda pedallayamamak bana pek mantıklı gelmedi.
3lü aynakolda asfaltta 65li hızlara kadar pedallayabiliyorum.

1li sistemlerde 2 vites arası farkın fazla olması ile kadans tutturmanın zorluğu da var. Avantajları daha basitler ve ortalama olarak 300-400gr daha hafifler. Kişinin kullanım amacında bitiyor her şey. 1x sistemlerle 46dan küçük rubleler bence oldukça mantıksız. Ne eğim çıkabilir ne de hızlı gidebilir. Zaten asıl eğim arazide oluyor. %20 eğim, asfalt yol hiç görmedim. Mesela perşembe günü çıktığım arazi turunda %24.2 eğimde elimde çıkartmak zorunda kaldım. aynakolu 22 ye düşürmeyi, rubleyi 36 ya çıkartmayı planlıyorum. 1li sistem deneyimlemek isterim ama mantık olarak bana uzaklar. kullandığım seti 11-46 1x deore sete çevirmem doğrultusunda sadece 300gr hafifleme sağlayabiliyorum. 300gr ağırlığı daha ucuza ve fedakarlık yapmadan atabileceğim birçok yer var.

Tek yaprak 10 diş sistemlerde zincir fazla çapraz olmuyor mu?

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
@undefined Hocam kesinlikle size katılmıyorum. Ön vites 3 yapraklı iken zaten hep orta yaprakta kullanıyordum yokuşta ve hızda sorunum olmuyordu şimdiyse 1x11 sete geçeceğim zaten bu şekilde sorun yaşamıyorum şimdi 11 ile çok daha rahat olacak. Dediğiniz 400 gram dahi çok önemlidir bu sporda. 1x11 sistem candır. 11-40 m8000 grup sete geçeceğim.
size simdiden hayirli olsun, insallah yakin zamanda upgrade islemi tamamlanir.
Yalniz size bir sorum olacak??? daha almadiginiz ve kullanmadiginiz bir sisteme 1x11 candir diye nasil hitap edebiliyorsunuz yada daha rahat olacagini söyleyebiliyorsunuz. Benim tanidiklarim var 1x11 siteme gecti ve düsünce ayni idi ama ne yazikki 1-2 ay dayindilar.

Rica ediyorum bir seyin tercübesini yapmadan o seyi yüceltmeyin, önce bir deneyin.

Son düzenleme:
tek aynakolda düz yolda boşa çevirme ihtimali yüksek. biraz büyük aynakol takalım desek bu sefer yokuşlarda sıkıntı çıkarır. o yüzden 2x11 set en iyisi bence

20210223_220616.jpg

Gravel bisikletimi 1x11 sisteme çevirdiğim için kullanımı birinci elden deneyimleme şansı buldum. Benim kişisel kullanım tarzıma ve amacıma uygun olduğu için gayet memnunum ancak bir başkası için şartlar farklı olabildiğinden aşağıdaki artı ve eksileri dikkate alarak karar vermek gerek:

Artılar:
- Çok daha basit bir çekiş sistemi konfigürasyonu.
- Arıza yapacak daha az sistem ve donanım.
- Marjinal ağırlık ve aerodinamik kazanım.
- Temizlik ve bakım kolaylığı.
- İllet zincir sürtmesi ve trim ayarlarıyla uğraşmaya son.

Eksiler:
- Daha sınırlı maksimum ve/veya minimum hız.
- Kadans boşluklarının çok daha büyük oluşu.
- Arazi kullanımı için kavrama (clutch) mekanizmasına sahip özel arka aktarıcı gerektirmesi.

Üstteki bilgilere bakılarak 1x sistemlerin kadans kontrolünün ve maks. hızların çok da önemli olmadığı arazi şartlarına daha uygun olduğu sonucuna varılabilir. Özellikle gravel ve mtb grubunda bu denli popüler hale gelmesinin temel sebebi de bu kanımca.

Ancak yol grubunda hız ve kadans öncelikli olduğundan ön aktarıcıyı çöpe atmak için henüz biraz erken. Erken diyorum zira Classified firmasının ürettiği bluetooth kontrollü göbekten dişli şu sistem ön aktarıcının görevini çok daha iyi bir şekilde yerine getirebiliyor:

images (2).jpeg

Sistemin çalışma şeklini merak edenler buradan inceleyebilir: (link)

GCN'in ilgili videosunu da aşağıya ekleyelim

Ben 1 yıldan fazladır 1x11 kullanıyorum. 34t aynakol ve 11-40t ruble. Daha geniş rublelere baktım ancak dişli aralıkları açısından 40 ve 42t ideal gibi duruyor. Daha genişi için 12 vites daha uygun olur görüşündeyim. Çoğunlukla karbon maşayla gezdiğimden dolayı bisikletin ağırlığı 10 kg'nin altında oluyor, o yüzden yokuşlarda pek zorlanmıyorum. Rublede Sunrace MS8 tercih ettim çünkü boyasız. Shimano 11'li rublelerini boyadığından dolayı kullandıkça zincir izi oluyor.

20210309_124517.jpg

@Aybek Cihan Maşallah hocam sisteminizi çok beğendim. Karbon maşa ne kadar hafifleme sağladı? 10 kiloluk bir dağ bisikleti gerçekten çok iyi.
@undefined mesela sizin bisikletinizde ön en yüksek arka en yüksek viteste iken 3.81 oran oluşuyor. Benim kondisyonum da sizin gibi iyi olduğu için her zaman arabaları geçebiliyorum. ön 38 arka 10-45 kullanıp 3.8 oranla ben de yüksek hızlara çıkacağım. 1x12 sistemler kolay bakım yapılan ve rahat kullanımı olan sistemler. Ama kötü olan tarafı ise büyük arka dişlide zincir uzunluğu yeterli olsun diye arka aktarıcılarda uzun bacak kullanılıyor ve dolayısıyla zincir gerginliği üst viteslerde kötü oluyor. Bazı bisikletlerde zincir gerginliği 1x sistemden dolayı yeteri kadar iyi olmadığı için ek gergi aparatları bulunuyor. Bunun dışında büyük bir handikap yok.
size simdiden hayirli olsun, insallah yakin zamanda upgrade islemi tamamlanir.
Yalniz size bir sorum olacak??? daha almadiginiz ve kullanmadiginiz bir sisteme 1x11 candir diye nasil hitap edebiliyorsunuz yada daha rahat olacagini söyleyebiliyorsunuz. Benim tanidiklarim var 1x11 siteme gecti ve düsünce ayni idi ama ne yazikki 1-2 ay dayindilar.

Rica ediyorum bir seyin tercübesini yapmadan o seyi yüceltmeyin, önce bir deneyin.
Merhaba hocam 2. cevapta dediğiniz gibi oranlar "birebir aynı" değil hatta 1x sistem daha iyi. Demek istediğim benim kullandığım oranı kendi içerisinde zaten bulunduran bir sistem. Kullanmadığımı nereden biliyorsunuz? 1x sistemi çok defa kullanma şansım oldu. Tüm kullanımlarıma göre 1x sistemden vazgeçmeyeceğim. Buraya seçtiğim sistemi koyacağım. Dediğiniz gibi haksız olduğum için "candır" bölümünü sildim. Aldıktan sonra buraya 1x12 "candır" yazacağım. 3x ya da 2x kullananlar ön vites kullanmayı alışkanlık haline getiren kişiler ve istediklerini yapabilirler çünkü bulundukları arazi ve sürüş koşulları binicinin kararını belirler. Bu konuda neden bu kadar alındığınızı merak ettim.

Son düzenleme:
Ama kötü olan tarafı ise büyük arka dişlide zincir uzunluğu yeterli olsun diye arka aktarıcılarda uzun bacak kullanılıyor ve dolayısıyla zincir gerginliği üst viteslerde kötü oluyor.

Bazı bisikletlerde zincir gerginliği 1x sistemden dolayı yeteri kadar iyi olmadığı için ek gergi aparatları bulunuyor.

Merhaba hocam 2. cevapta dediğiniz gibi oranlar "birebir aynı" değil hatta 1x sistem daha iyi. Demek istediğim benim kullandığım oranı kendi içerisinde zaten bulunduran bir sistem. Kullanmadığımı nereden biliyorsunuz? 1x sistemi çok defa kullanma şansım oldu. Tüm kullanımlarıma göre 1x sistemden vazgeçmeyeceğim. Buraya seçtiğim sistemi koyacağım. Dediğiniz gibi haksız olduğum için "candır" bölümünü sildim. Aldıktan sonra buraya 1x12 "candır" yazacağım. 3x ya da 2x kullananlar ön vites kullanmayı alışkanlık haline getiren kişiler ve istediklerini yapabilirler çünkü bulundukları arazi ve sürüş koşulları binicinin kararını belirler. Bu konuda neden bu kadar alındığınızı merak ettim.

Bak Emre kardesim, ben ne alinganlik yaptim nede size ters bir cümle kullandim. Candir degil isterseniz ben 1x12 sisteme tapiyorum yazin umrumda bile olmaz. Bir kac defa denemede cok iyiymis, ben bunu bilemezdimki, benim yorumum sadece sizin yazdiginiz yoruma karsilikdi.

Saka saka tabiki simdi sizi kiskandim, vay be 1x12 sistem alacakmisiniz size helal olsun, belki alinganligim bundandir.
Bir gün bende insallah alirim ve MTB bisikletimi de insallah 7kg ye düsürürüm. Sizinki kadar olmasada benim de böyle hayellerim oluyor iste. ;)
Bu arada bundan 1 sene önce 1 defa 10 dakikaligina 1x12 sistem kullanma sansim oldu ve üst vteslerde hic bir kötü bir sey ile karsilasmadim. Vallaha mubarek tikir tikir caliyordu, sistem galiba Shimano Tourneydi.

Son olarak su dedigin sistemi al bisikletine tak ve ondan sonra tekrar muhabete devamedelim, nedersin?

Baska bir konuda da "Çelik bisikletler dışında tüm bisikletler güzel" yazdigini da okumadim sanma. ;) ;)

Son düzenleme:
@Sadettin Z. Hep derdim, madem göbekten vitesler yeterli çevrim oranı aralığı (gear range) sağlamıyor, bunları kontra frenli yapacaklarına, ek olarak dışarıya da ruble takılsa çevrim aralığı baya artar diye. Adamlar yapmış.

Bak Emre kardesim, ben ne alinganlik yaptim nede size ters bir cümle kullandim. Candir degil isterseniz ben 1x12 sisteme tapiyorum yazin umrumda bile olmaz. Bir kac defa denemede cok iyiymis, ben bunu bilemezdimki, benim yorumum sadece sizin yazdiginiz yoruma karsilikdi.

Saka saka tabiki simdi sizi kiskandim, vay be 1x12 sistem alacakmisiniz size helal olsun, belki alinganligim bundandir.
Bir gün bende insallah alirim ve MTB bisikletimi de insallah 7kg ye düsürürüm. Sizinki kadar olmasada benim de böyle hayellerim oluyor iste. ;)
Bu arada bundan 1 sene önce 1 defa 10 dakikaligina 1x12 sistem kullanma sansim oldu ve üst vteslerde hic bir kötü bir sey ile karsilasmadim. Vallaha mubarek tikir tikir caliyordu, sistem galiba Shimano Tourneydi.

Son olarak su dedigin sistemi al bisikletine tak ve ondan sonra tekrar muhabete devamedelim, nedersin?

Baska bir konuda da "Çelik bisikletler dışında tüm bisikletler güzel" yazdigini da okumadim sanma. ;) ;)
İyi güldürdün beni. Konuşulması dahi gerekmeyen bir tip. Kaybeden adam :)

• Beğen
Tepkiler: Cihan Ali
Geri