Bisiklette şu ana kadar verdiğim her kuruşu hissettiren, sürüşe en çok katkısı olan değişimi yapıp, tektro fren bacaklarını Shimano 105 5800 ile değiştirdim. (STI kollar Tiagra 4700, herhangi bir uyum sorunu olmadı)
Tek pivotlu fren bacağı ile çift pivot sistem arasında bu kadar fark olacağını bilsem kesinlikle aldığım gün değiştirirdim frenleri. Çok daha kolay ve etkili frenleme yapıyor artık bisiklet
Tiagra setin kalanı gibi siyah renk seçmem bisikletin görünüşünü de baya değiştirdi.
Her gün işe gidip geldiğim için, bisiklet üzerindeki en ufak değişikliği rahatça hissedip, kıyaslama şansım oluyor. Frenleri Başıbüyük rampası, Kazancı yokuşu gibi güzide mevkiilerde test ettim.
Özellikle Kazancı da, önceden frenleri var gücümle sıkarak durduruğum bisiklet iki parmakla durur hale geldi. Zaten o an dedim doğru bir iş yapmışım diye
Tek pivotlu sisteme göre kıyaslarsak, kuvvet aktarımı dışında en büyük artı; fren pabuçlarını çok daha hassas ve doğru açılarla ayarlayabiliyor oluşunuz. Tabi bu da frenlemede etken noktalardan biri.
Fren değişikliği öncesinde ard arda Tektro / 105 ve Ultegra frenleri test etme şansı buldum. Tek pivottan çift pivota geçişte (yani 105'e geçişte) bariz bir frenleme farkı var. Doğal olarak 105'ten ultegraya aynı oranda bir etki söz konusu değil. Bu sebeple 105 5800 için en f/p geliştirmelerden biri diyebilirim rahatlıkla.
Herkese keyifli sürüşler diliyorum.