Bisikletforum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu
Şu başlığa mutlaka bir göz atın.
Bahçeniz varsa hemen kendiniz bir şeyler yetiştirip stoklamaya başlayın.Üretici kesim krizden en az zarar görür ama buranın püf noktası da gübre,ilaç vb bakımlarda da organik ve çevreci çözümler bulun.Amaan sende demeyin,hem çok faydalı hem çok ucuza mal oluyor.
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
Derseniz ah benim balkonum var apartmandayım ne tarımı DurgunDeniz inanmayacaksınız ama onunda çaresi var:Topraksız Tarım!
(link)
(link)
(link)
(link)
Ha kimyasal kullanmak istemem o zaman ne olacak derseniz onunda çözümü var.Kompost dediğimiz oluşumun sıvılaştırılmış hali olan kompost çayını kimyasal eriyik yerine kullanabilirsiniz.Ama kompostun mineral seviyesini vs ölçmen,z gerekiyor EC ölçer denilen bir aygıtlar (internette basit modelleri 30 liraya vardı benim bildiğim) kullanmalısınız.
blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/
Bu sitenin sahibi yabani otlardan yapılma bir çay icat etmiş.Topraksız tarımda kimasal eriyik yerine kullanmış ve başarılı da olmuş,güvenilir olması için de ölçmüş EC ölçer ile mineral seviyesini.Orada sıvı nasıl yapılır nasıl verilecek vs her şey mevcut.Ama uyarayım bu genelde toprak yerine başka bir katı yüzey(cocopeat vb) konulan topraksız tarım yöntemlerinde kullanılıyor.Hidroponikte kullanılmasını pek önermiyor site sahibi öyle hatırlıyorum ben.
Diyelim balkonunuz çok küçük durum vahim o zaman...Yağmur suyu sistemleri kurabilirsiniz kendinizce,ya da güneş paneli elektrik üretimi için.
(link)
Fikir vermesi için koydum balkonunuza ufak bir su toplama düzeneği kurabilirsiniz,nasıl güvenebilir ki temiz olduğuna hava kirli suya geçmiştir derseniz
(link)
Böyle bir şeyden geçirebilirsiniz suyu içmeden önce ya da küçük bir arıtma sistemi kurabilirsiniz ama unutmayın fazla pahalı bir şey olmasın.Açıkçası yağmur suyu nasıl arıtılmalı neye gerek var neye yok bende bilmiyorum(çok aradım zamanında ama pek cevap bulamadım bununla ilgili).Bu aradaşunu buldum internette:
(link)
Güneş enerjisine gelince:(link)
Böyle bir şeyle uzman yardımı almadan evinizin tüm elektriğini sağlamanız elbette imkansız telefon gibi şarj edilebilir aletleri şarj edebilir ufakta olsa tasarruf edebilirsiniz.
Kriz anında her şeyin normal düzeyinden pahalı olacağını varsayarsak lüks olan her şeyi kısmalıyız.Televizyonu haber dışında asla açmamak,gereksiz ışık yakmamak gibi.Buna bilgisayarı her gün sadece haberler bakmak,gerekli bir şeyler araştırmak için vb bakın ve bu süre çok uzun olmasın.Sosyal aktivite olarak sadece dışarı çıkıp şehri turlamak olabilir belki.Dışarıda kahve içmek gibi bir şey söz konusu bile olamaz zaten kriz dönemlerinde böyle şeyler pahalılaşır ve dükkanlar sinek avlar,mümkün olduğunca kendiniz beslenin.
Yapabildiğiniz her şeyi evde kendiniz yapın(alkol,yoğurt,ekmek aklınıza hangi besin gelirse).
Ulaşım için mümkünse bisiklet kullanın toplu taşımanın dezavantajlarından kurtulursunuz.
Bence şimdiden hazırlık yapmaya başlamak lazım,seçimden sonra da müdahale edilemezse 2-3 ay sonra kriz patlak vermesi çok olası.Ben topraksız tarımı faaliyete dökmeyi düşünüyorum mesela ve güneş panelini.Yağmur suyunu da sizde bir şeyler düşünün millet...