Scudo Sports

2018 krizi bireysel acil eylem planı

3 Kasım 2002'yılından beri fiziksel ve ruhen hazırım her türlü olaya.

Scudo
Bisikletforum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

Şu başlığa mutlaka bir göz atın.

Bahçeniz varsa hemen kendiniz bir şeyler yetiştirip stoklamaya başlayın.Üretici kesim krizden en az zarar görür ama buranın püf noktası da gübre,ilaç vb bakımlarda da organik ve çevreci çözümler bulun.Amaan sende demeyin,hem çok faydalı hem çok ucuza mal oluyor.

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Derseniz ah benim balkonum var apartmandayım ne tarımı DurgunDeniz inanmayacaksınız ama onunda çaresi var:Topraksız Tarım!

(link)

(link)

(link)

(link)

Ha kimyasal kullanmak istemem o zaman ne olacak derseniz onunda çözümü var.Kompost dediğimiz oluşumun sıvılaştırılmış hali olan kompost çayını kimyasal eriyik yerine kullanabilirsiniz.Ama kompostun mineral seviyesini vs ölçmen,z gerekiyor EC ölçer denilen bir aygıtlar (internette basit modelleri 30 liraya vardı benim bildiğim) kullanmalısınız.

blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/

Bu sitenin sahibi yabani otlardan yapılma bir çay icat etmiş.Topraksız tarımda kimasal eriyik yerine kullanmış ve başarılı da olmuş,güvenilir olması için de ölçmüş EC ölçer ile mineral seviyesini.Orada sıvı nasıl yapılır nasıl verilecek vs her şey mevcut.Ama uyarayım bu genelde toprak yerine başka bir katı yüzey(cocopeat vb) konulan topraksız tarım yöntemlerinde kullanılıyor.Hidroponikte kullanılmasını pek önermiyor site sahibi öyle hatırlıyorum ben.

Diyelim balkonunuz çok küçük durum vahim o zaman...Yağmur suyu sistemleri kurabilirsiniz kendinizce,ya da güneş paneli elektrik üretimi için.

(link)

Fikir vermesi için koydum balkonunuza ufak bir su toplama düzeneği kurabilirsiniz,nasıl güvenebilir ki temiz olduğuna hava kirli suya geçmiştir derseniz

(link)

Böyle bir şeyden geçirebilirsiniz suyu içmeden önce ya da küçük bir arıtma sistemi kurabilirsiniz ama unutmayın fazla pahalı bir şey olmasın.Açıkçası yağmur suyu nasıl arıtılmalı neye gerek var neye yok bende bilmiyorum(çok aradım zamanında ama pek cevap bulamadım bununla ilgili).Bu aradaşunu buldum internette:
(link)

Güneş enerjisine gelince:(link)

Böyle bir şeyle uzman yardımı almadan evinizin tüm elektriğini sağlamanız elbette imkansız telefon gibi şarj edilebilir aletleri şarj edebilir ufakta olsa tasarruf edebilirsiniz.

Kriz anında her şeyin normal düzeyinden pahalı olacağını varsayarsak lüks olan her şeyi kısmalıyız.Televizyonu haber dışında asla açmamak,gereksiz ışık yakmamak gibi.Buna bilgisayarı her gün sadece haberler bakmak,gerekli bir şeyler araştırmak için vb bakın ve bu süre çok uzun olmasın.Sosyal aktivite olarak sadece dışarı çıkıp şehri turlamak olabilir belki.Dışarıda kahve içmek gibi bir şey söz konusu bile olamaz zaten kriz dönemlerinde böyle şeyler pahalılaşır ve dükkanlar sinek avlar,mümkün olduğunca kendiniz beslenin.

Yapabildiğiniz her şeyi evde kendiniz yapın(alkol,yoğurt,ekmek aklınıza hangi besin gelirse).

Ulaşım için mümkünse bisiklet kullanın toplu taşımanın dezavantajlarından kurtulursunuz.

Bence şimdiden hazırlık yapmaya başlamak lazım,seçimden sonra da müdahale edilemezse 2-3 ay sonra kriz patlak vermesi çok olası.Ben topraksız tarımı faaliyete dökmeyi düşünüyorum mesela ve güneş panelini.Yağmur suyunu da sizde bir şeyler düşünün millet...

@Serkan Mıstınoğlu
Mtb versiyon:

• kızaklaya kızaklaya lastik kullanmayın.
  • Fren kaliperini Serkan abinin de dediği gibi düzgün ortalayın.
  • Aynakola koruyucu takın, belki satarsınız temiz satmış olursunuz.
  • Bakım araçlarını yapabildiğiniz kadar toplayın. Örneğin 2. El orjinal avid bleed kiti aldım, başkalarının frenlerine de bakım yapacağım. Denizli' de yapan tek bir yer var.
  • 10-11-12 sistemleri unutun. Şahsen 27 vites kullanıyorum, 9 a çevirmek için parçaların gelmesini bekliyorum. 9 vites tam fiyat performans.
  • 2. El alın. Dolandırılma korkunuz olmasın. Facebook 2.El gruplarından 1200-1300 liralık malzeme almışımdır, tek problem yaşamadım.
  • Bisikletinizin ne olduğunu farkında olun. Türkiye dağ bisikleti kullanıcılarının %90' ından fazlası xc kullanıcısı. Bisikletinizin xc olduğunu unutmadan sürün. Büyük droplar falan yapmayın. 1 yaparsınız 2 yaparsınız 3. De bisikleti elinize alırsınız.
  • Dağ bisikleti yola göre çok daha fazla bakım ister, ihmal ederseniz parça ömründen yersiniz.
  • Maşanın bakım periyodunu uzatmak için bacaklarına koruyucu takabilirsiniz. Aynı zamanda olası çizikler için maşayı kaplamak da mantıklı.
  • Formanız yoksa araziye çıkarken eski kıyafetler tercih edin. Belli mi olur, kaza yaparsınız kıyafetler de hiç olur.
  • İlla sıfır alışveriş yapacaksanız ihtiyaçları biriktirip yurtdışından alabilirsiniz.
Aklıma gelenler bunlar :)
Ekleme 1: lastik basıncına dikkat edin. Sakin sakin süreceğiniz gün ile aksiyon dolu günün basıncını aynı yaparsanız snake bite ihtimali yükselir.

Fizik gücünüzü en üst seviyeye çıkarmaya çabalayın gerektiğinde özgürlüğünüz ya da hayatta kalmanız için en büyük güvenceniz olcaktır.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Nakde çevirebileceğiniz ve hızlıca satabileceğiniz ne varsa (Otomobil, iphone, hi-fi ekipman vs.) satın ve 10, 50, 100 gr. şeklinde satılan, İstanbul Altın Rafinerisi sertifikalı 24 ayar külçe altın alın. Bir bankadan özel kasa kiralayın ve tüm altınlarınızı bu kasada muhafaza edin.

Neden külçe altın? Hükümet geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir kanun değişikliği yaptı. 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik sonucu kanuna eklenen fıkra şu şekilde:

''Kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin kambiyo, nukut, esham, tahvilat ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların alım satımı ile memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve Türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar almaya Bakanlar Kurulu yetkilidir."

Yani, Bakanlar Kurulu'na, ülkedeki her türlü döviz alım satımını kısıtlama, tamamen durdurma, bankalardaki döviz hesaplarını kendi belirleyeceği kurdan TL'ye çevirme vb. işlemler için sınırsız yetki verildi.

Farz edelim bankadaki USD hesabınızda 10.000 USD, yani bugünkü güncel kurla 45.000 TL paranız var. Bir sabah uyandığınızda, dolarınızın 3.50 TL kur ile TL'ye çevrildiğini ve hesabınızda 35.000 TL olduğunu görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bankadaki döviz hesabınızdan para çekmenize, başka bir hesaba para transferi yapmanıza kısıtlama getirilebilir veya bu işlemler süresiz durdurulabilir. Ülke çapındaki bütün döviz alım-satım işlemlerini askıya alınabilir.

24 ayar külçe altını ise, piyasa koşulları ne olursa olsun bozdurup nakde çevirebilirsiniz. Bugün mahallenizdeki kuyumcuya bile gitseniz, güncel gram altın fiyatından elinizdeki külçe altını satın alacaktır. Ayrıca bankalar, kiralık kasanızda ne bulundurduğunuzun kaydını tutmaz. Bu, sadece sizin bildiğiniz bir sırdır.

Uzun lafın kısası: Tüm birikiminizi bankacılık sisteminin ve devletin bilgisi dışına çıkartın; kayıt dışına çıkın.

@Mehmet Altuğ
Evde altın saklanmaz onu anladık hırsızlar dedektörle arayıp bulurlar yazık olur. Ama banka kasasına da pek güvenemiyor insan. Dolara çevirip bölerek saklamak nasıl fikir? Kuru hükümet belirlesede karaborsası oluşabilir dolar bozmanında Venezuela daki gibi. Ayrıca altına da bir gram fiyatı sabitleyemez mi aynı sistem? O zamanda bankadaki altın hesabınız bir sabah uyandığınızda gece 196 iken sabah 175 olabilir yani aynı mantıkla.

@nonsteril
O sizin yüreğinizin güzelliği dermişim eheheh

Hızlı yazışmalar haricinde(whatsapp benzeri) mümkün olduğunca düzgün olması için çalışıyorum yazımın.İmla kurallarım da hala eksikler bilmediğim şeyler var ama tamamlamaya çalışıyorum.Zamanında yazmaya özenmiştim kitapta okurdum bu yüzden konuşmam yazım falan iyidir(yazdıklarım iğrenç şeylerdi hatırladıkça utanırım ama bu yönden çok faydası oldu bana,imlası düzgün olsun diye çok uğraşırdım çünkü)

Bu konulara gelince hep ilgimi çekmiştir kendi kendime bir şeyler yapma mevzusu.Defalarca ekmek mayası,sirke yaptım.Bir ara Bokashi Kompost yapmış,ücretsiz bir tohum paylaşım etkinliğine katılıp doğal GDO olmayan tohumlar aldım ama annemin Bokashi Komposta çöp deyip baltalaması(mayalanmış mevye artığını pis olarak tanımlıyordu,çok kavga ettik) ve toprak saksı konusunda yardımcı olmamaları derken hevesim kaçtı ve aldıklarım ziyan oldu.Çoğu araştırdığım şeyi pratiğe geçiremedim ama öylece aklımda yer etti.Bunları yapmayı az biraz bütçe ayırıp deneyin.Balkonunuzda bitkilerin üşümemesi için bir sera yapmanın maliyeti taş çatlasın 100 lira falandır(o da şeffaf brandalı dolap aslında).Bunlar çok faydalı şeyler inanın.Her biri başarısız olsa da çok zevk aldım bunları yapmaktan.Sizde deneyin,çok şey kaybetmezsiniz.

Ve evet,yaş 16 :) Övgüleriniz içinde teşekkürler,mutlu oldum gece gece :D

@MossoM

Altın sabitlenebilir mi bilmiyorum ama kiralık kasanın içindekine(zaman aşımı durumları falan olmazsa) müdahale edemiyorlar kolay kolay.Açıkçası bizim ülke de de deliler gibi banka soygunu olmuyor,hele küçük bir ilde iseniz.Yani sonuçta her sabah haberlerde banka soygunu görmüyoruz,nadir ve çok özel bir olay :D Benim bildiğim kiralık kasada banka soyulursa zarar karşılanmıyor diye bir kanı var o yüzden güvenmeyen pek güvenmiyor bende bilmiyorum o kısmını.Öyle bir şey varsa bile sigortalattırma denen bir şey var.Her türlü evde tutmaktan daha mantıklı ve güvenli.

@Mehmet Altuğ
Onu biliyorum ama sürekli unutuyorum,bir ara bir teknoloji sitesine üyeydim böyle küçük az bilinen imla hatalarında bile ban yiyordun.Değişik bir yerdi sonra unuttum şifremi :D

@DurgunDeniz
Bütün bu dediklerinizi günün koşullarına göre düşünüyorsunuz bence o günün koşullarını hayal etmeye çalışın:)

@MossoM Evet bu dediğiniz de olabilir, yani altın fiyatı da fikslenebilir. Ancak şöyle bir durum var:

İktidar sahipleri, döviz kurunda yaşanan gelişmeleri spekülasyon ve Türkiye üzerinde oynanan oyunlar olarak tanımlıyor ve realite tam tersini gösterse de, bu yalana inanmış azımsanamayacak bir kitle var Türkiye'de. Ekonomik alanda radikal tedbirler alabilmek için, karar vericinin arkasında bir kamuoyu desteği olması şart. Döviz kısıtlaması getirilmesinin altyapısı hazırlanıyor; anaakım medyada izlediğiniz, okuduğunuz o komplo teorileri tamamen bununla ilgili bir kamuoyu yaratma çabasından ibaret.

Altın ise farklı bir mecra. Altın, iktidar sahipleri tarafından da bizzat dövize alternatif bir yatırım aracı olarak gösteriliyor ve insanlar döviz yerine altına yatırım yapmaya özendiriliyor. Altın alım-satımına getirilecek herhangi bir kısıtlama veya dayatma, iktidardakilerin inandırıcılığına darbe indiriecek ve büyük tepkiyle karşılanacaktır. Zira piyasada, birçok farklı formda (yarım, çeyrek, cumhuriyet, gram külçe, ziynet eşyası vs.) altın yatırımı olan irili ufaklı milyonlarca insan mevcut.

Döviz yatırımcılarını "spekülatör-manipülatör" olarak damgalayıp haklarında işlem yapmak nispeten daha kolay ve kamuoyundan destek görebilecek bir uygulama iken, söz konusu altın olduğunda en güçlü iktidar bile bu kadar büyük bir kitleyi karşısına almaya cesaret edemez diye düşünüyorum.

@Mehmet Altuğ
Çok doğru bir tespit katılıyorum. Diğer yandan seçim gerçekleştikten sonra altına yatırım yapan tabanın zararı sonrası vereceği tepkiden çokta çekinmezler. Tepki dediğimde içine içine ağlamaktan ötey gitmez sanırım. O yüzden verilen sözlere baksaydık oooo diyorum:) Önemli olan söylenmeyeni görmek. Bu konu çok önemli bir konu etki edebileceği yüz binler açışından. Ayrıca bakınız :
padişahın biri aldığı yüksek vergilere halkın hiç ses etmemesine kızar olmuş.
sadrazama falan köydeki falanca köprüden geçenlerden 1 akçe alınsın demiş, emri uygulamışlar padişah bakmış ki kimse ses etmiyor. sinirlenerek çıkandan da 1 akçe alınsın demiş. Emir uygulanmış ama ses eden olmamış padişah hiddetlenmiş ve ortaya da bi zenci koyun geleni geçeni gibsin demiş.
tepki veren yok.
apar topar köye gitmişler, padişah başlamış konuşmaya bre mendeburlar ödediğiniz vergi çok mu az geliyor neden kimse ses etmez diye çıkışmış, köylü halkı ses etmemiş padişahta demiş ki bakın eğer kimse şikayet etmezse hepinizin boynunu vururum, içlerinden biri elini kaldırmış.
Padişah, vergi mi fazla geldi diye sormuş, köylü demiş ki padişahım ortadaki adam var ya- padişah sözünü bölerek ondan rahatsız mı oldunuz demiş, adam demiş ki padişahım yanına 1-2 kişi daha koyun sıra oluyor beklemek zorunda kalıyoruz..

Krizde petrol metrol yok motorlu araçları unutun demeye gerek yok. Bisiklet olarak da Bisan roadster edinmek mantıklı olabilir. Allah muhafaza krizde kaza yapıp disk freni vitesi yamultsanız sıkıntı. Bisanda bozulacak herhangi bir parça mevcut değil.

• Beğen
Tepkiler: Hakan38
@parathoner

Ispanak hangi pazarda demetle satılıyor?

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Büyük şehirde yaşiyorsanız memleketinize. (Köyünüze) dönün. Sebzenizi, tavuğunuzu, keçinizi ...vs. kendiniz yetiştirin.
images.jpeg

Geri