Scudo Sports

29 jant dağ bisikletiyle dağ sürüşü :(

Kürşatt

Daimi Üye
Kayıt
18 Ekim 2014
Mesaj
259
Tepki
154
Yaş
40
Şehir
Kahramanmaraş
İsim
Kürşat
Bisiklet
Cube
Merhaba arkadaşlar Kahramanmaraş'ın Ahir dağına bir pikap aracılığı ile saat 18:30 civarı bisikletlerimizi çıkarttık.
yolun yaklaşık 3 km si biraz dik ve toprak olduğu için biraz endişelendim.
IMG_5601.JPG

Zirvenin keyfini 10 dk kadar çıkarttıktan sonra birazda karanlığa kalmamak için hızlı bir şekilde fotoğraf çekildik ve inişe geçtik

IMG_5603.JPG

toprak yoldan ilerlerken zorlandığımı fark ettim maşa açık olmasına rağmen aşırı rahatsız bir sürüştü ve tekerlerin havasını azaltarak bunu biraz azalttım. Ama yeterli olmadı ve çok sevdiğim 29 jant cube attanetion bisikletimden şüphe duymaya başladım. (o kadar parayı verince gözüme downhill gibi görünüyordu :D )

Daha önceden de 3 arkadaşla geceleri şehir içinde sürmüşlümüz vardı ve 26 ya göre performans hız bakımından üstünlüğü fark ediliyordu.

ama gel gör ki 29 jantlı dağ bisikletim dağ için tasarlanmamış yol hakimiyeti çok zayıf önüme çıkan büyük taşlardan kaçmakta zorlanıyorum ve korktuğum başıma geldi daha önceden yağmur da oluşmuş çukurdan kaçamadım ve bisikletin üzerinden sert bir şekilde düştüm.

kaza sonucu ön teker patladı, jant yamuldu ve arka fren kolu kırıldı (Deore fren kolu takım 350TL:() yedek iç lastik vardı çantamda değiştirdim ama ön teker aşırı balanslı ve arka fren çalışmıyor. ve o şekilde inmek zorundaydık ve yüzüm bacaklarım daha önceden belimden ameliyat olduğum için ağrılarım oldu sağ olsun arkadaşım bisikleti değişelim dedi ve onun 26 jant salcano 650 'i ben sürdüm ve benim hasarlı bisikletimi o aldı ve yavaş yavaş tekrar yola devam ettik 26 jantı sürünce bir kez daha 29 jant bisikletten nefret ettim. tabiki de amatörüm ama bisikletler arası da bariz fark vardı. Yaşadığım kötü tecrübeyi sizinle paylaşmak istedim KESİNLİKLE 29 JANT BİSİKLETTEN UZAK DURUN DERİM. Okuduğunuz için teşekkür ederim..

NOT : CUBE YİNEDE CANDIR CAN ;)
 

Dosyalar

  • IMG_5603.JPG
    IMG_5603.JPG
    93,5 KB · Okunma: 63
Scudo
Hocam geçmiş olsun fakat 29 jant benim bildiğim yol tutuşu daha sağlam oluyor yanakları geniş olduğu için şaşırdım.


 
  • Beğen
Tepkiler: Kürşatt
Çok teşekkür ederim. 29 Jant daha büyük ve tekerler daha kalın yanak olduğu için küçük engelleri aşma konusunda ve hız konusunda daha iyi olduğunu söylüyorlar ama bana göre ivme daha yukarıda olduğu için hakimiyet refleks daha zayıf ki bunu ilk defa dağ yolunda bindiğim 26" jant la kıyaslayınca fark ettim bunu

@H.T Malesef tecrübe konusunda zayıfım dolayısıyla teknikte yanlış olabilir bisikletimi tamir edip değiştirmeyi düşünüyorum 26 olmasada 27.5 aklımdan geçiyor ama pişman olurmuyum diye de terettüt ediyorum
 
Bence de teknik eksiklikten olmuştur. Yıllardır 26 jant Corratec kullanıyorum ve ben de çeşitli tehlikeler atlattım. 29 jant kullanan arkadaşlar hep memnuniyetlerini belirttikleri için ben de 29'a geçme konusunu hep düşünmüşümdür. Her şeyin başında yavaş ve dengeli hareket etmek geliyor. Downhill çok ayrı bir şey, normal bisiklet ile iniş yapmak apayrı... Sonuçta kazayı yapan bisiklet değil bizleriz.
Dikkat; daha fazla ve hep dikkat!..
 
Merhabalar öncelikle. konu ile ilgili bazı fikirlerimi iletmek isterim. MTB sürüşü, arazinin toprak yapısı, parkurun fiziksel özellikleri gibi çevresel faktörlere göre farklı teknik ve bisiklet geometrileri gerektirebilir. Bisiklet üzerindeki dengeniz, teker boyutundan ziyade, size uygun kadro boyu ile uygun duruş pozisyonu ile sağlanır. Size uygun olmayan bir kadro boyu, ağırlık merkezini doğru noktalara vermenizi zorlaştırır. 29er bir MTB, (elbetteki lastik tip ve basıncı da çok büyük rol oynar), 26 ya da 27.5 jantlara ziyade, viraj performansı ve tırmanışlarda avantajı daha yüksektir. Fakat asıl mesele tüm bu (aslında amatör kullanıcıların tam olarak fark edemeyeceği dahi küçük) küçük farklardan öte, bisiklet koşucusunun teknik bilgisi ve deneyiminde bitiyor. Bisikletinizden şüphe duymadan önce (Uygun kadro boyu, ve bisiklet-kullanım alanı uyumu dışında şartı dışında), daha çok sürüş ile edineceğiniz teknik ve deneyim ile kendizi geliştirmeye bakın. Zaten zamanla, bisikletinizin ve kendinizin sınırlarını keşfedecek ve beklentilerinize yönelik bisiklet ve sürüş tekniklerine yöneleceksiniz. Sürüş esnasındaki riskleri daha kolay analiz edecek ve gerekli önlemleri almaya başlayacaksınız.

Uzun lafın kısası, MTB düşmeden yaşanmıyor hocam :) Bisikletinizin keyfini çıkarın.
 
@ömer mahmut erdoğpan teşekkür ederim ilginiz için cesaret verdiniz :) kadro boyunu araştırarak yani kendi ölçülerime göre aldım halen bisiklette şüphlerim malesef var yinede daha önceden internetten aldığım dergiyi okumak bir türlü kısmet olmadı bisiklet teknik taktik program la alakalı ((link)) bir dergi. sanırım ilk önce teorik sonra uygulamalı bir şekilde kendimi de geliştirmem gerek..

@dodurgalı_06
Keşke benimde sizin gibi imkanım olsaydı maalesef doğanın içinde büyüyemedik doğal olarak ailemiz bisiklet almadı binmesinde kuzenimin bmx bisikletiyle öğrendim o da kısa sürdü :):):)
 
@ömer mahmut erdoğpan Merhaba,
size uygun kadro boyu ile uygun duruş pozisyonu ile sağlanır. Size uygun olmayan bir kadro boyu, ağırlık merkezini doğru noktalara vermenizi zorlaştırır
Acaba bütün bisikletler için böyle değil mi durum yoksa sadece mtb için mi ve ya mtbde daha büyük bir önem mi teşkil ediyor ? Merakımdan soruyorum.

@Kürşatt Youtube üzerinden(link) adlı kanalın videoları da yararlı olacaktır.
 
benim bildiğim kadarıyla mtb de denge, yol bisikletinde pedallara aktarılan güç ile alakalı.

hatta bi gün dağdan yola inerken yağmurdan galiba 2 metrelik bi toprak kayması olmuş. Oradan dengeyi arkaya veremedim (galiba acele ettim) ve takla atarak dehşet-ül vahşet bi şekilde yola iniş yaptım. kolum bi an kırıldı sandım çok acıyodu, 5 dk yerde kıvrandım.
 
@dethagorf Hocam merhaba, naçizane tüm cahilliğimle cevap veriyorum :) Bisikleti sportif amaçlı ve efektif kullanmak ise amaç, şahsi kanaatim, yol bisikletinde de önemlidir (hatta daha önemlidir) diye düşünüyorum. Zira, yol bisikletinde, gücünüzü yola kesintisiz ve sürekli olarka aktarmak gerekmektedir. Tabiki forumda bu konuda gerçek bilgiler aktaracak bir çok başarılı sporcu var, aslında sözü onlara bırakmam lazım :) Saygılar.
 
Geçmiş olsun öncelikle.:) Ahırdağı zirvesine çıkan birden çok yol var hangisini tercih ettiniz bilmiyorum ancak anlattığınız kadar zor bir parkur nerede var merak ettim. Çevremde giden arkadaşlar var ve hiçbiri böyle bir sorun yaşamadı, kaldı ki bisikletleri de sizinkinden daha alt grupta modeller. Ben de teknikte bir sorun olduğunu düşünüyorum ancak düşe kalka öğrenilecektir. Ayrıca antrenmanlarınızı barajın çevresinde yapabilirsiniz nispeten daha rahat yollar mevcut.
 
29 tekerin yuvarlanması çok fazla. Ama dönebilme manevra kabiliyeti daha az. Formula1 arabalarının ralli arabalarının tekerlerinin küçük olmasının sebebi de dönebilme yeteneği fazla olmasıdır. Ferrari bugatti vs. arabaların ise tekerleğin büyük olması ise yuvarlanmasının fazla olmasıdır ama zor dönerler o yüzden kaza ihtimalleri her zaman daha fazladır.
Sizin teker 29 yuvarlanması fazla ama manevra kabiliyeti az. Manevra için de size kalıyor biraz yetenek işi bence 29 daha iyidir 26dan.
Bilemiyorum geçmiş olsun yine de hevesiniz kırılmış
 
@Hastateker Zaten o hızda 35'' jant olsa (salladım) yine de istediğiniz kadar döndürürsünüz. Sizin verdiğiniz örnek hız arttıkça manevranın azalması ve haklısınız. ama burda tek hata dengeli sürmemek ama bu olay @Kürşatt beye iyi kötü bir tecrübe olmuştur.
 
@Onur YCL Teşekkür ederim. 6 ayda bir Türkiye geliyorum dolayısıyla cin olmadan cin çarpmaya çalıştım sanırım ama düşmeden de öğrenilmiyor MTB :):) ahirdağ biliyorsun çok büyük bir dağ dediğin gibi çok yol var ama vericiye alternetif yol varmı bilmiyorum. Ben yukarı itfayenin ordan kervan pas. sağındaki yoldan ahirdağ caddesi istikametinde yukarı doğru tırmandık arabayla 1 saat sürdü sanırım arkadaşların bu yolu tercih etmemişler zira araba bile zorlandı toprak yolda yada çıkan arkadaşlar çok iyidir yada ben abartıyorum bilemiyorum:hhhhhh:. Sanırım ben bisikletle çıksam 6-7 saatten fazla sürerdi heral de :) Bu arada ben yine denemek istiyorum daha kolay bir yere. bu yol biraz gözümü korkuttu başka alternatif varmı kısa sürelide olsa kamp ta yapabileceğim?
 
29 jant ile downhill tarzı bi sürüş mümkün olamaz :). 29 jantin en büyük avantajı duz yolda olur zaten tam profesyonel dağ bisikletlerinde büyük boy janta ben pek rastlamadım. 29 jant 1 turunu 26 janttan ortalama 5 cm önde tamamlar. Çap geniş olduğu için zemin ve lastikten sonra baş rol oynayan jant telleri oluyor. Bi kaç sene önce 26 jant Kron Xc 150 kullanıyordum, dağ yolunda çok memnundum fakat sürekli aynakol yere çarpıyordu onun için onu 29 inç tekeri olan Sedona 920 ile değiştirdim. 29 jant duz yolda açık ara fark yapmıştı fakat ilk zamanlar gerek denge konusunda gerek engebeli yolda baya güvensiz gelmişti.Su an aynı bisikleti kullanmaya devam ediyorum teknik olarak bisikleti tanıdığım için yoldaki tepkilerini önceden sezebiliyorum. Bana sorarsan 29 inç janta sahip dağ bisikletiyle dağda gezinmek o kadarda kötü degil,biraz teknik ve bisikletinin manevralarina nasıl tepki vereceğini bildikten sonra tadından yenmez bi hale gelir. Bence sen bisikletini biraz daha tanımalısın.

Bisikletler kadınlar gibidir; Onu iyi dinle ve anlamaya çalış ki,sana istediğin heyecanı versin :D
 
@Kürşatt Parkuru tanımak çok önemli ufak bir kot farkı bile yüksek hızda fena sonuçlar doğurabilir. Kılavuzlu barajında tarihi ceyhan köprüsünden karşıya geçip yukarı doğru tırmanabilirsiniz, ağaçların arasında hafif zorlu güzel yollar mevcut. Yine kılavuzlu parkının karşısından kılavuzlu köyüne(artık mahalle) çıkan asfalt yolu takip edip, o yol güzergahında kertel mevkiinde sanıyorum kamp yapabilirsiniz zira geceden balık tutmaya gidenler oluyor, ayrıca dağ bisikleti kullananlar da arada organize olup oraya gidiyor.
 
@Hastateker
güzel cevap teşekkür ederim tam olarak bende bunu anlatmaya çalışıyorum 26 ya göre manevra yapmak virajları dönmek daha zor oluyor. akrobasi gösterisi yapan Danny macaskill çoğu videosunu izledim 26 kullandığını fark ettim hız sürücüsü değil çünkü.

@Onur YCL
bilmiyordum aslında yolda çok karşılaşıp tanıştıklarım oldu davet ettiler ama maşallah çoğuda genç ve zayıf, biraz korkuttu beni :):) ama dediğini düşünecem bence su kenarı da güzel olur. Tekra teşekkürler..
 
  • Beğen
Tepkiler: Hastateker
@Hastateker
asıl söylenmesi gereken şeyi söylemişsin :) senden önceki yorumlarda kimsenin belirtmemesine şaşırdım .

26" hızlanma - 29" son sürat
26" kıvraklık - 29" düşük atak açısı sayesinde daha rahat engel aşma.

öncelikle bu değişen parametrelerin hepsinde birden iyi sonuç verebilecek bi çözüm yok, bir parametrede + değerler alırken, başka bir parametrede - değerlere düşmesi kaçınılmaz.
29" un özelliklerini şöyle sıralayabiliriz, en önemlisi düşük yuvarlanma direnci ve lastiğinizin atak açısıdır, bu özellikler ivmelenme, kıvraklık ve stabilite gibi konularda dezavantaj olarak size geri döner, sadece lastik ebatından bahsediyorum, tabi bu lastik ebatları aynı zamanda kadro geometrinize de etkiyecektir, bu kısmından hiç bahsetmeyeceğim
https://www.montaguebikes.com/wp-content/uploads/2016/02/Angle-of-Attack-wheel-size2.jpg

http://www.rutlandcycling.com/images/650b-angle-of-attack-chart.jpg

kısacası bisiklet seçerken vücut ölçüleriniz, kullanmak istediğiniz disiplin ve yeteneklerinizi gözönünde bulundurmalısınız. ama bu konularda forumda çoğunluğun bi karara varmış olması bazı durumlarda yanlış fikirler oluşmasına neden oluyor. yani 29" kayıtsız şartsız iyi değildir, bazı durumlarda avantajları bazı durumlarda dezavantajları vardır. sizinde deneyimlediğiniz gibi 26" size daha rahat gelmiş.
29" ne durumlarda tercih edilir ? XC yarışlarında; yarışçılar teknik sürüş kısmını aza indirerek enerjilerinin tümünü zamana harcamak istediklerinden en az eforla engel aşabilecekleri ölçüleri tercih etmek isterler, ama standart bi XC parkurundan çıkıp daha başka biçimde engebe ve engeller karşısında diğer lastik ebatları daha avantajlı olabilir. aynı şekilde teknik sürüşü tercih etmiyorsanız ve engel aşma işinin çoğunu bisiklete yıkmak istiyorsanız 29" iyi seçenek, ama MTB tekniğini öğrenmek ve geliştirmek için yanlış tercih.

bisikletinizi tanıyana kadar bi alışma süreci verin kendinize, "bisiklet iyi" diye alışık olduğunuzdan fazlasını yapmaya kalkmayın, arazi sürüşlerinde fren kollarınızı kaymamasına yetecek kadar sıkın, ama bi çarpma anında kolayça dönebilecek sıkılıkta olsun. atak pozisyonunda gitmeye alışın, eğime göre bisikletin önüne ve arkasına doğru ağırlığınızı kaydırın.

http://4.bp.blogspot.com/_cXc0R2OZKfA/TKM-wxcfPLI/AAAAAAAAEMc/qMSc8F-RqKE/s1600/KI+002.jpg

ağırlık pedallarda, popo geride arka teker üzerinde, dizler dirsekler darbeyi azaltmak için bükük, üst vucut ağırlığı ön teker üzerine kaydırılmış.
ama yinede düşme sebebinizi şu an net olarak bilmiyoruz, ama ihtimalleri saymak gerekirse.
1. yanlış taşa bulaştınız, yolu doğru düzgün taramadan gelişi güzel bi yerden geçtiniz ve dengeniz bozuldu.
2. duruma uygunsuz vücut pozisyonunda olabilirsiniz
3. panik halindeki fren kullamınız.

durum ne olursa olsun arazide MTB kullanmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken bi kaç teknik var, mesela ön kaldırma, bu durumda eminim yararı olurdu.
 
Geri