Yok cidden anlamakta zorlanıyorum. Eğim dediğimiz konu matematikte evrensel bir kavramdır. Tek bir açıklaması vardır. Dikey uzunluk/yatay uzunluk. Eğer yol doğrusal değilse ortalama eğim bulunur. Bunun için yine aynı kural geçerlidir. Dikey uzunluk/yatay uzunluk.
Sizin verdiğiniz ornekte egimde hiç hesaplamadigimiz bir uzunluk olan hipotenüs uzunluğu var. Eğim hipotenüs ü ihmal eden bir ölçüdür. Yani %100 eğimli bir yolda 100 metre yatay 100 metre dikey giden biri 100kok2 metre(Yaklaşık olarak 133 metre) gider doğru. Ama egimde 133 metrenin bir önemi ve karşılığı yoktur.
Tekrar ediyorum sizin kavram yanılgınizin nedeni eğimi %0 ile %100 arasında değişen bir ölçü birimi olarak kabul etmeniz. Hayır eğim %0 ile %sonsuz arasında değer alan bir ölçü birimidir. Bu sebeple %3, %50, %100, %300, %5000 tarzında eğimler mevcuttur.
Bir ornek vereyim. Kirikkaleden Balışeyh e giderken bir yokuş var oraya segment attım. Yaklaşık 1200 metre, yükseklik farkı da 86 metre. Eğim 86/1200 = %7.1 gözüküyor. Siz strava yolu hipotenusten faydalanarak hesaplar zannediyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Yolun uzunluğunu Ground Distance olarak (izdusum uzaklığı) hesaplıyor. Daha sonra yükseklik farkını bu uzaklığa bölüp eğimi buluyor.
BURAYA dikkat, izdusum kullanılıyor yatay uzunluk için. Sizin zannettiğiniz gibi gerçekte gidilen yol uzunluğu değil yani. Kavram yanilginizin esas sebebi burası.