Spartiat
🌲🌳🚴🚴🚴🌳🌲
- Tepki
- 13.391
- İsim
- H. Barış NEVRES
- Başlangıç
- 1986—87
- Bisiklet
- Diğer
Ortalama suren amatör bir yol bisikletcisi 8 10bin km civari surer bu rakam yari amatorlerde 15 20bin km profesyonel sporcularda ise 30bin km uzeri km ediyor. Lastigin ömrüde bizim süper asfalt yollarimizda taş çatlasa 10binkm. Yani bir lastigi 2 seneden fazla kullanamaz zaten. Trainerda kullandigim kmsini doldurmuş eski lastigimin uretim tarihi 05 /08 /2021 bu sekilde lastigin icinde yazar.
Oradaki kod çok belirgin şekilde 050827 ile başlıyor. Son iki basamak yıl ise lastiğinizin üretilmesine daha 3.5 yıl var, ilk iki basamak yıl ise neredeyse 20 yıllık bir lastik kullanıyorsunuz.

Ben o mesajımda kibarca "öyle bir şey yok" demek için onları yazdım. Bisiklet lastiklerinin ezici çoğunluğunda öyle bir kod yok. Motorlu taşıt lastiklerinde var, hem yasal/ticari zorunluluklardan, hem motorlu taşıt lastikleri takıldıkları andan itibaren ömürlerinin tamamını yaz-kış, sıcak-soğuk, gece gündüz outdoor ortamda geçirdiklerinden. Neredeyse yatağımıza alacağımız bisiklet lastiklerinin şartları aynı değil. Üstelik motorlu araç lastiklerinde tarih belirttiğiniz gibi ddMMyy formatında gün-ay-yıl şeklinde 6 ya da 8 hane değil, wwYY formatında, hafta numarası-yıl şeklinde dört basamaklı kod olarak yazılır:

(link)
Şu mesajınızda konuyu belirgin şekilde "yıl" bazlı olarak başlattınız ama sonradan buna yapılan itirazları hep "km" bazlı cevapladınız:
Lastikler petro kimya ürünüdür. Dolayisiyla hic sürülmese bile icindeki reaksyon devam eder ve lastik hamuru yavas yavas sertlesir. 3 seneden eski lastikleri kullanmak hayati risk tasir. Bence en önce lastikleri degismelisiniz.
İtirazlara konu olan ifadeniz "3 yıldan eski lastiklerin hayati risk taşıdığı". Yoksa kullanım ortam ve şekline başlı olarak çok çabuk kullanım dışı kalacağını herkes biliyor. Tek şansı mıcırlı yolda antreman yapmak olup haftada bir takım lastik değiştiren de biliyorum. Ama konumuz YIL.
Bir bisiklet lastiği üretildikten sonra yerel distribütöre gelinceye kadar 6 ay, bayiye gelinceye kadar 1 yıl geçebilir, bayide satılana kadar birkaç yıl bekleyebilir. Bir de satılan bisikletlerin üstündeki lastikleri düşünün. Bisiklet bayiye çıkana kadar zaten 1 yıl beklemiş oluyordur. Bu forumda bile sıfır=yeni olarak 3 yıllık Legarda, 4 yollık CRT World, 6 yıllık Tern alanlar var. Mahalli satıcılarda yıllarca aynı bisiklet sabah dükkanın önüne çıkarılıp bütün gün güneş altında bekleyip akşam geri içeri alınıyor. Bu bisikletleri alanlar zaten ömrünü doldurmuş lastik mi satın alıyorlar?
Schwalbe "lastiklerimin raf ömrü 5 yıla kadar, daha iyi koşullarda saklarsanız daha uzun saklayabilirsiniz diyor:

(Altında bisiklet üstündeki ideal saklama koşulu da yazıyor, bu bilgi de burada dursun)
Üzgünüm ama verdiğiniz ardışık iki bilgi (3 yıl ömür ve tarih kodu) yanlış, ispatlamaya çalışırken yaptıklarınız da daha büyük yanlış. "Yanılmışım" deyip geçin, ya da hiçbir şey demeyin ama yanlışta diretmeyin.
Son düzenleme: