@murat serbet Usta, çok yorucusunuz ya. Korkularınızın esiri olmuş bir şekilde, hiçbir deneyim ve bilgi sahibi olmadan dışarıdan gördüğünüzle konuşmanız gerçekten çok yoruyor insanı. Boş konuşuyorsunuz diyorum, sonra söylediğime sinirlenip konudan sapıyor ve söylediğimi de hiç önemsememeye başlıyorsunuz. Ama gerçekten boş konuşuyorsunuz.
4 yıldır Golden Retriever sahibiyim, 4 tane farklı köpeğe geçici yuvalık yaptım. Çeşit çeşit deneyimim var, gene de hala bilmediğim onlarca konu var. İnternette İngilizce, Türkçe baya bir kaynak okudum. Merak ettim, acaba eve hırsız girse bizim ufaklık ne yapar diye. Neyi öğretiyorsam onu yapar sonucuna vardırıyordu her yer. Ben kendi köpeğimi çok eğitmedim, insanlarla ve diğer köpeklerle çok sosyalleştirdim. Şimdi Moda sahile gittiğimde tasmasını açıyorum, çimlerde koşuyor özgürce. Yaptığı en ekstrem hareket gidip birinin açmasını yemek oldu. Açmasını vermeyen olursa da oturur kıçının üstünde bekler, yalvaran gözlerle bakar. Kimseye saldırmaz, çünkü ben eğitimini ona göre verdim, o açmanın bir lüks olduğunu doyması için en temel şey olmadığını anlamasını sağladım.
Hep anlatmaya çalıştığım şey, bir yerde insan yoğunluğu çok diye bu eşit değildir orası sadece insanlara ait alan. Demokrasilerde de böyle, bir ideolojiyi milyarlarca insanın takip ediyor olması onun doğru olduğu anlamına gelmez. Yani, ucu size batacak şekilde düşünebilirsiniz bu olayı. Doğada gidip kamp yapıyorsanız eğer sizin mantığınızda orası hayvanların yaşam alanı ve sizin o alana girerken kendinizi kısıtlamanız ve onlara rahatsızlık vermemeyi düşünmeniz lazım. Ancak insanoğlu olarak sadece almaya yönelik düşünme eğilimimiz var, vermeyi ancak kendimize öğretirsek düşünebiliyoruz.
Hayvanları da eve kapatma konusunda ben de bazen vicdan yapsam da eldeki en iyi seçeneği bu olduğu sonucuna ulaşıyorum. Evde onunla her zaman ilgilenebilecek birisi olduğu ve günlük olarak 1-2 saat dışarı çıktığı sürece düşünüyorum da dışarıda soğukta kalmasından, güneş altında yanmasından, susuz ve aç kalmasındansa evde olması daha iyidir. Zaten sanmayın ki evde bomboş bırakıyoruz köpeklerimizi. Evde de durmadan seviyoruz, beraber uzanıyoruz, oyun oynuyoruz.
Uzun yazıyorum, okumayı istemeyebileceğinizin farkındayım. Ancak "1 1 daha 2" gibi basmakalıp düşüncelerin biraz dışında kalmaya çalışarak, kendi düşündüğünüzden farklı şeyleri biraz daha kabullenmeye açık olarak okursanız bir yerlere varabileceğimize inanıyorum. Aksi takdirde bu kutuplaşma ve zıtlaşmanın sonu yok ve gerçekten objektif olarak baktığımda çıkan sonucu size rahatlıkla söyleyebilirim; bu kutuplaşmada siz tamamıyla haksız olduğunuz bir kutupta kalıyorsunuz.