Eger bisiklet uzerinde cekim yapacaksaniz alacaginiz kamerada olmazsa olmaz ozellik goruntu sabitleyici. Goruntu sabitleyici icin de harici ve dahili olmak uzere iki secenek var oncelikle. Harici olanlar gimbal gibi araclar fakat bunlari bisiklete baglanip kullanmak pek mumkun degil. Belki bisiklet icin ozel uretilen modelleri varsa da ben bilmiyorum.
Dahili olanlar da donanim ve yazilim olarak yine iki cesit. Sony aksiyon kamerlari donanim olarak optik goruntu sabitleyicisini destekliyor. Gopro ise yazilim ile destekliyor.
Bisiklet icin uzun zamandir gopro hero7 kullaniyorum, ornek videolara buradan bakabilirsiniz.
(link)
Hatta kamerayi duzgun takmadigim icin ellerimin gozuktugu su sahneyi de direkt olarak ornek olarak vereyim
ilk 10-30 saniye arasi parke tasli yolda kullaniyorum, gidondaki ellerim titrerken goruntude degisim yok.
Video kalitesi ise baska bir konu. Video cekimini yaptiniz iyi guzel. Eger videoyu montajlayacaksaniz bu islem sonrasi yeniden video olusturmak gerekiyor. Burada is kullandiginiz programda bitiyor. Uzun zaman mac uzerinde imovie kullandim, olusturdugu dosyayi export ederken ne kadar kaliteli secerseniz secin goruntude kalite kaybi ( dusuk bitrate tam olarak ) oluyor. Bunun sebebi de sanirim ucretsiz imovie yerine bu isler icin ucretli final cut pro'ya yonlendirmek istemeleri. Bir suredir garmin virb edit kullaniyorum, onda da bitrate kaybi var ama imovie'ye gore daha iyi.
Hadi bunlari da yaptiniz diyelim, bu sefer videoyu yukleyeceginiz platforumun hangi codecleri hangi cozunurluk icin hangi bitrate araladiginda destekledigini bilmeniz onemli. Eger farkli sekilde yuklerseniz bu sefer o platform videoyu islerken yine goruntu kaybi olusuyor.
Misal youtube icin oneriler burada.
(link)
Instagram gibi ortamlara yuklenen video kalitesinden zaten hayir gelmiyor onu gecmek lazim.
Kisaca, iyi bir video cekmek istiyorsaniz mutlaka goruntu sabitleme ozelligi olan kamera ve iyi bir video edit programi sart.