Merhaba arkadaşlar,
Bir kaç konuda gördükten sonra bildiğim kadarıyla sizlere yardımcı olması ve kafanızdaki sorulara bi nebze cevap olması için böyle bir konu açmayı düşündüm.
Malum ülkemizde vergilerden dolayı fiyatlar baya tuzlu olunca, insanlar ister istemez böyle sitelere yoğunlaşıyor. Bu konuda ise kullanıcıların yoğun olarak kullandığı aliexpress sitesi için, buradan yapacağınız alışverişlerde minimum problem yaşamanız adına ipuçlarına, inceliklerine değineceğim.
Sık Sorulan Sorular:
1) Ödemeyi ne ile yapabilirim?
Ödemeyi kredi kartımızla yapıyoruz. Malesef Aliexpress'de paypal seçeneği yok. Aslında bir müddet önce vardı, yaşanan anlaşmazlıkların artması ve Alipay sisteminin devreye girmesinden dolayı Paypal'la ödeme şuan mümkün değil.
2) Dolar ile ödemeyi para birimi TL olan kartım ile nasıl yapacağım?
Bankanız bunu otomatik olarak çeviriyor kendi kuruna göre ve kart ekstrenize dolar olarak değil, TL olarak yansıtıyor. Yanlız bazı bankalar %3 komisyon alabiliyor kur çevirme esnasında. Şöyle bir örnek verecek olursak, bankanızın dolar kuru 1$=3TL şeklinde olsun. 100 $lık bir ürün aldığınızda 300-309TL gibi bir rakam ödüyorsunuz.
3) Bir sürü kargo seçeneği var kafam karıştı?
Evet ülkemizdeki gibi düşünecek olursak özel ve devlet kargo şirketleri mevcut. Bunların en bilindikleri Yanwen, Chinapost, Malesiapost, Cainao şeklinde sıralayabiliriz. Eps, Ups gibi baya pahalı kargo seçenekleri de mevcut 4-7 gün kargo süresi görünüyor. Ben şahsen denemedim fakat pahalı bir alışverişinizde tercih edebilirsiniz. Yaptığım alışverişlerden de edindiğim tecrübeye göre en güzel ve ucuz seçenek Chinapost Registired Air Mail. Takip edilebiliyor ve ucuz. Süresi de makul diğerlerine göre. Daha nolsun!
Buradaki(taşıma) makul süre 30 gün. Düzgün bir şekilde gönderilen ürün 30 gün içinde sahibine ulaşmış oluyor. Eğer 30 günü geçen bir süre varsa, bize gönderilen kargo biraz sıkıntılı bir şirket ile gönderilmiş ya da kargo şirketinde bir yoğunluk söz konusu olabilir. Böyle bir durumda yapmamız gereken "onay bekleyen ürünler" sayfasında "alıcı koruması"nda kaç günümüz kaldığını takip etmek. Bu süre içerisinde itiraz edebilir, bana ürünüm gelmedi arkadaşım diyebilirsiniz. Size bir tavsiye verecek olursam ürün geldiğinde bile direk onaylamayın. Bi açın inceleyin 1-2 gün sonra onaylayın. O Alıcı koruması bittiğinde Dispute açmazsanız otomatik kabul etmiş oluyorsunuz zaten. Alıcı koruması süresi bittikten 15 gün daha dispute açabildiğinizi unutmayın. Üründe 2 hafta içinde herhangi bir problem yaşarsanız iade alabiliyorsunuz.
Takip edebilme, edememe durumuna gelecek olursak; her zaman takip edilebilir olanlardan yana kullanın tercihinizi. Nereye geldi ya da ne durumda olduğunu bilmekte fayda var. 1-2 dolar daha fazla ödeyerek bu seçeneği kullanma şansınız var satıcılarla konuşarak.
4) Siparişim gelmedi/geç geldi/hatalı geldi. Ne yapmalıyım?
Param yandı diye üzülmenize gerek yok. Aliexpress'de benim de bir çok kez yararlandığım, tamamen müşteri memnuniyetine dayalı bir iade sistemi mevcut. Aşağıda adım adım itiraz etme (dispute) yolunu açıklayacağım:
a) Ürün gelmedi, Ürün geldi fakat sitede anlatılan gibi değil, ürün geldi ama ayıplı/kusurlu geldi gibi probleminizin ne olduğunu seçiyoruz
b) ikinci aşamada ürün hakkındaki probleminizi kısa ve öz biçimde anlatın, mümkünse fotoğraf ya da video ile kanıtlayın.
c) Bu aşamadan sonra belirli bir süre tanımlanıyor satıcıya sizin probleminizi çözmesi için. Satıcıların verdiği genel cevap ise, eğer geç kaldıysa, biraz daha bekleyelim; koruma sürenizi uzattım, mal kusurlu, ayıplı yada bozuk geldiyse, hemen yenisini gönderelim. şeklinde oluyor.
d) satıcının çözümleri sizi memnun etmediyse sadece paranızı geri istediğinizi söyleyen bir mesaj atın.
e)Satıcının yapacağı 2 senaryo mevcut. Ya kabul edip iadenizi yapacak, yada reddedecek.
f)Reddetme durumunda ise escalate dispute (aliexprese gönderip onların durumu incelemesini sağlamak) yaparak site yetkililerine gönderiyorsunuz. Belirli bir süre sonra size bir cevap geliyor. Bu ürün size geldi tamam da ayıplıysa ayıbı ne bozuksa bi kanıtla bize hele bizde ona göre inceleyip iadeni yaparız gerekiyorsa gibi bir mesaj geliyor. Sizde bu durumda olayı kanıtlayıcı fotograf video vb. gönderiyor olayı kanıtlıyorsunuz.
g)Belirli süre sonra inceleme tamamlanınca haklı taraf belirleniyor ve haklı tarafın isteği yerine getiriliyor.
h) haklı bulunan taraf sizseniz iade aldıktan 3-15 gün içinde bankanıza göre iadenizi alıyorsunuz.
5) Aynı üründen bir çok satıcı'da var. Fiyatları değişiyor. Hangisini almam mantıklı?
Aliexpressde bir sürü satıcı ve bir sürü satılan ürün var. Dolayısıyla aynı ürünü farklı fiyatlara görmek mümkün. Burada ürün aynı ise fiyat farklı ise değişen bir şey yok, ucuzunu alalım demeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar var. Büyük ihtimalle fiyatı daha ucuz olan daha saçma bir kargo ile gönderdiği için fiyatı ucuz ve bu kargonun geç gelmesine, yolda kaybolmasına yol açabilir. Her zaman oranı yüksek olan satıcıya güvenin diyeceğim ama son zamanlarda karşılaştığım durumu açıklayacak olursam ne demek istediğimi anlayacaksınız: satıcıyla bir problem yaşadık dolayısıyla düşük yıldız verdim. adam bana problemi çözmek için mesaj atmazken 3 adet mesaj attı üstüste, neymiş efendim problemimi çözecekmiş de yeter ki 5 yıldız vereyimmiş de. Hayır dedim. Benim problem yaşadığımı insanlar bilecek, ona göre alışveriş yapacaklar dedim. Ben problemimi sen istediğin kadar uzlaşmacı olma, çözerim dedim. Yani demek istediğim bazı puanı yüksek olan satıcılar böyle bir olay yapmış olabilir, biraz şans işi be usta
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Herhangi bir sorunuz varsa cevaplayabilirim konu hakkında. Ayrıca bu işlemleri ingilizce yapacağınızdan ingilizce konusunda yardıma ihtiyacınız olduğunda bana ulaşabilirsiniz. Hatalarım varsa uyarmanızı, yanlış bildiklerimi düzeltmenizi isterim. Umarım alışveriş edeceklere yardımcı olur.