Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Amortisörlü mü düz maşa mı?

@yyokes Hocam bunu biliyorum zaten de sorum aslında o nadiren gireceğim bozuk yollar için amortisörlü almaya gerek var mı bu yöndeydi sorum.Neredeyse herkes gerek yok düz maşa al dedi ben de çok büyük olasılıkla sedona 410 alacağım :)

• Beğen
Tepkiler: BağdatlıRuhi
Scudo
@gezginhan, bence yok... Karbon maşa olabiliyorsa çok rahatsız olmazsın..
Ama asfaltta, özellikle de rampa çıkıyorsan, amortisor çok sıkıcı olabiliyor..

@kuşlar gibi özgür

Kilitlense bile.

En dandik aluminyum sabit maşa bile en kaliteli kitlenir süspansiyonludan daha az enerji sönümler, daha hafiftir, daha az masraflıdır.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Mosso 1521 V' yi ben şehir içinde kullanıyorum. Aklıma maşa kilitli mi değil mi sorusu gelmiyor. Cebeci' den Tuzluçayır' a doğru veyâ Kuğulu' dan Gaziosmanpaşa' ya doğru maşa kilitli değilken zorlanmadan çıkıyorum. Çıktığım en dik yokuşlar bunlar. Tabi amortisör açıkken pedala uyguladığımız kuvveti emdiği de kesin.
Kaldırım çıkarken-inerken ve asfaltın çatlak olduğu yerlerde ise bence işe yarıyor. Ha çocukluğumda yıllarca düz maşalı çelik bisiklet kullandım (pekçoğumuz gibi). Tâbir câizse hunharca kaldırımdan indim, merdivenlerden indim bir sıkıntısını görmedim.
@kuşlar gibi özgür Rampa çıkıyorken kilitlerseniz amortisör "sıkıcı" olmaz. Düz maşaya göre ağır sadece.
Bunlarla birlikte maşa bakımıydı, kilidi bozulduydu, yokuş çıkarken bisikletten inip kilidi kim kapatacaktı (gidondan kilitlemeli değilse) gibi şeyleri düşünmemek adına düz maşa tercih edilebilir. Sanırım düz maşa daha az mâliyetli de olur.
Son olarak, 1521' in (1621'in de) maşası kaliteli değil. Kalitesiz amortisörlü maşa alana kadar düz maşayı tercih ederim.

@Mert E.
Peki kilitli maşanın sağlayacağı konforu, sabit maşalı bir bisiklette kalın bir lastik ile sağlayabilir miyiz? En çok düşündüğüm soru buydu :)

Yol bisikleti de kullanıyorum. 40c lastiğe geçtiğimde. Millet amartisör ile niye uğraşıyor diye düşünüyorum. Mutlaka ihtiyaç olan yerler vardır ama kilitlense bile yokuş çıkarken maşanın esnediğini hissedeceksiniz emin olun. Extrem ortamlarda kullanmayacaksanız düz maşa diyorum ben de.

@kuşlar gibi özgür

Düz maşa alıp şikâyette bulunanı, "keşke amortisörlü alsaydım, şehirde iyi olurdu." diyenini duymadım sanırım. Tersini ise (hattâ iç ses olarak) duydum, duyuyorum. Düz maşa aldığınızda lastiği kalınlaştırarak konfor sağlamayı düşüneceğinizi sanmıyorum. Düz maşa konforsuz demek değil, amortisörlü de yerinden kalkmayacak, sizi yokuşta inim inim inletecek, pedala verdiğiniz gücü sömürüp kendisine harcayacak özellikte ve ağırlıkta değil ve aksine inanılmaz konforlu diyeceğimiz bir şey de değil şehir içinde.
Dediğim gibi kaldırım çıkarken, inerken ve asfalttın çatlak olduğu yerlerden âni geçişlerde bileğime ve omuzlarıma yük binmesini engellediğini biliyorum amortisörün. Bu da zâten pek az karşılaştığım bir durum.

düz maşa + schwalbe big apple lastikler de diğer bir seçenek.

Böyle bir soruyu abes buluyorum, tabiki Sedona 410'u almalısın o iki seçenek arasında.

Düz maşa aldım ne zaman çukura girsem takir tukur göt falan kalmıyor bende sakın alma.

@kuşlar gibi özgür

Evet kilitlense bile...
Yol bisikleti kullanmaya başladıktan sonra hardtail MTB'mi hiç kullanmamaya başladım. Eee, madem öyle, bari bunu verip 28" güzel bi trekking - şehir bisikleti alayım dedim. Aldım da.. 60 km kullanamadım, geri verdim. Onun yerine de yol bisikleti aldım..
Düz maşanın kıymetini karşınıza şöyle "adamı anırtan" bir yokuş çıktığında anlarsınız... :)

Sürüş profilimiz cok benzer. Geçen hafta 3 ay once aldıgım amortisorlu bisikletimi satıp trek fx aldım. Amortisörlüye bi daha bulasmam. Cok büyük hata yapmısım.

En temizi her ikiside bir tarafta amartisörlü maşa olsun diğer tarafta düz maşa benim bisikletim öyle bazen virajlarda sıkıntı oluyor ama alışıyorsun.

Bir adet yol bisikletin olacak... Bir adet de full suspension MTB.
Olayın özü budur nacizane..
Gerisi teferruattır...

Cevabı olmayan bir soru bence. Herkes (sadece maşa sorusu üzerine yazıyorum) kendi içindekini dökecek ve olay bir çözüm bulmayacak. Hadi bir yorum da benden o zaman, kilitlenebilir amortisörlü maşa ;)

Arkadaşlar tüm yorumlar için teşekkürler. Hem gruptan hem de bu forumdan bir çok arkadaşı dinledim. Düz maşa alıp da "amortisörlü" al diyen tek bir insana bile denk gelmedim. Yorumlarınsa %95'den de daha fazlası düz maşa almamı belirtiyor.

Kararım %99 oranında 410'dan yana. Bisiklet bakmaya başladım bile uygun bir iki tane ikinci el ile görüşüyorum.Olmadı sıfır...

Belki ilerleyen zamanlarda geliştirirsem kendimi 410'a kardeş bir de amortisörlü alırım tabi düz yolda sıkılıp bombozuk yollara heves salarsam. Zaman gösterir :)

Geri