Scudo Sports

Apartman yöneticisi ve bisiklet sorunsalı

Ben iki bisikleti asansörle 5. kata çıkarıyorum, küçük bir ıslak mendil/havlu asansörün içinde lastiğin dokunabileceği yerleri hallediyor. Bana da yönetici aynı tavsiyede bulunmuştu, hatta sitenin içinde ekstra bisiklet park yeri olmasına rağmen, iki bisikletin üstündeki aksesuarlarla birlikte değerini söylediğimde ve çalındığında onu sorumlu tutacağımı söylediğimde seve seve geri adım attı, etkilidir tavsiye ederim.

Scudo
Bisikleti asansörde taşıyabilirsiniz. Ama ortak alanları kullanamazsınız. En doğrusu bisikleti asansörle çıkarıp kendi dairenizin içinde saklamaktır. Bu şekilde çalınmaya karşı da korursunuz.

Ben geçen yaz bir sitede temizlikçi olarak çalışmıştım. Binaları temizliyordum. Yönetici bina içerisine her şeyin konulmasını yasaklamıştı, sürekli kaldırtıp duruyorduk. Herkes oralara koyduğunda bina içerisinde gerçekten çok kalabalık bir görüntü oluyor. Ancak fitness salonu olayı da saçma olmuş, sürekli kullanılan bir taşıt sonuçta.

Bence eve de koyamıyorsanız fitness salonunun anahtarının bir kopyasını isteyin :D Vermez muhtemelen siz de binanın içine koymaya devam edersiniz. Zaten muhattap olmazsanız daha da üstünüze gelemez. Asansörde de taşı gitsin yani sürekli başında mı bekleyecek sanki, onu kullanmak senin en doğal hakkın.

O değil de binada fitness salonu ilk defa görüyorum. Çok iyiymiş, bizim sitenin önünde belediyenin yaptığı yaşlılar için aerobik alanlarından var sadece :D

Asansörün büyüklüğü bisiklet için yeterli mi? Bazen bisikleti dik bir şekil de içeri almak gerekiyor, bu durum da asansörün içine belki sürtünmeden dolayı zarar verme söz konusu olabilir, ya da aynı anda yanınız da inip, çıkmak zorunda olanlar rahatsızlık hissediyor olabilir. Bunun dışında bisikleti rahatça asansöre sokabiliyorsanız, yanınızda bulunanlara rahatsızlık vermiyorsanız bunu problem etmeleri keyfi ve anlamsız olur. Böyle bir durumda yazıyı dikkate almamak gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: aludra07
28 jant yol bisikletimi dik olarak asansöre koyuyorum. herhangi bir yere sürtmeden, çizmeden 5. kattaki evime taşıyorum.
Bir kaç defa komşularla karşılaştım, ne bir laf ettiler ne de başka bir şey. İnsanlarla da alakalı biraz.

• Beğen
ortak alana bisiklet bağlanması sakıncalı. hem çalınır hem de acil bir durumda apartman sakinleri tahliye edilirken tahliyeyi engeller. asansör meselesi de tam "madem ki türkiye'de bir yöneticiyim ve kodamanlar beni takmıyor o zaman gözüme kestirdiğim insanlara işgüzarlık yapıp zorluk çıkartarak yöneticiliğimi pekiştireyim" kıvamında. zat-ı muhterem asansöre binerken ya da binaya girerken ayakkabıların çıkarılmasına da salık veriyor herhalde. arkadaşımın apartman sorumlusu beni gözüne kestirip senli benli konuşup bisikleti girişe bağla daireye çıkarma muhabbeti yapıp zorla "eğer çalınırsa maaşın yenisini almaya yetecek mi gülüm" lafını işitmişti.

Bu kadar yardimsever bir forum görmek gözlerimi yaşartti :agla:

Bence haklı sanırım bir residance ta oturuyorsunuz bu görüntü diğer malikleri rahatsız edebilir. koyun depoya yani milletin kapısnın önüne niye koyuyorsunuz

@Onur YCL :)))

bende benzer durumdayım. (ama bize bişey diyen yok..)

hafta içi hergün işe bisikletle gidip gelen bir memurum.

aparmanın bahçesinde bulunan 5 bisikletten biri olarak demirlere oraya buraya kilitliyorum. ancak dışardan kötü görünüm oluyor. hafta sonu ise apartmanın içindeki posta kutularının yanındaki boşluga arka tekerden kilitleyerek bırakıyorum.ancak yeni bir bisiklet almak istiyorum onu nasıl oraya bırakıp giderim bilemiyorum . hergün eve asansörle taşımak hiç bana göre değil..sanırım asansörün önündeki giriş kattaki demirlere senin gibi bende kilitleyeceğim.

durumu izah et dinlemezse gücüm yetmediği için telefonunuzu verin ve her ihtiyacımda siz depodan çıkartıverin deyin.aman boşverin gitsin.

• Beğen
yazılan cevapları şaşırak okudum doğrusu: "katlanır yeni bisiklet al"dan, "canım ne var aşağıya koyuver"e kadar... olaya hukuki açıdan bakan neredeyse kimse yok.

apartman yöneticisinin hak ve yetkileri kat malikleri kanunu'nda ve kat malikleri kurulu ya da yönetim kurulu tarafından yapılan toplantı sonucu alınmış kararlara, apartman yönetim planına dayanır. bunun dışında "ben yöneticiyim kardeşimmmm asansörü istediğime kullandırırım, bahçede çocuk oynayamaz, beyaz renkli arabalar şuraya park edemez, siyah renkli araba parka alınmaz" vb. gibi keyfi uygulamalar yapamaz!

özellikle asansör kullanımıyla ilgili yasaklamalar asansörlü binalarda yaygınca. evet, apartman yöneticisi asansörün sağlıklı biçimde çalışmasından sorumludur ancak değindiğim gibi uygulamalarda keyfiyet olup olmadığı önemli. örneğin "yük taşımak yasaktır" kararı kat malikleri kurulu toplantısında ya da yönetim kurulu tarafından alınmışsa; asansörün hangi durumlarda kullanılamayacağı, kapatılacağı konusunda site yönetimi bağlayıcı bir karar almış ve tabii karar defterine kaydedilmişse asansörde yük taşınamaz. onun dışında böyle bir yasak koymaya apartman yöneticisinin yazısı yetmez.

dolayısıyla öncelikli olarak yöneticiyle konuşup asansöre bisikletle binilemeyeceğine ya da merdiven boşluklarına bisiklet bırakılamayacağına dair böyle bir kararın olup olmadığını, böyle bir karar alındıysa karar defterinde görmek istediğinizi belirtin (karar defterine geçirilmemiş hiçbir kararın hukuken hiçbir bağlayıcılığı yoktur, unutmayın!). ayrıca katta oturan komşularınızla görüşüp bisikleti merdiven boşluğuna bırakmanızda sakınca olup olmadığını sorun, elinizi güçlendirin.

bütün bunları belli bir saygı çerçevesinde, anlayış beklediğinizi (ve tabii hukuka dayandığınızın altını da çizerek), onların tam olarak neden rahatsız olduğunu anlayıp giderebileceğiniz bir durumsa gidereceğinizi ifade ederek belirtirseniz sorun hallolur sanırım.

(apartman yönetmeliğinde merdiven boşluğuna bisiklet bırakılamaz, bisikletle asansöre binilemez gibi kararlar varsa, bisikletinizden de ayrılamayacaksanız işte o zaman yeni bir ev arayabilirsiniz)

@kafcamus Yönetimin keyfiyeti olamayacağı gibi sakinlerde keyiflerine göre hareket edemez. Yorumun nesine şaşırdınız anlamadım. Hukuk insanı boyutunda yazmışsınız ancak takdir edersiniz ki her olay şurda burda tanımlanamaz. Yönetim genel ilkelerden hareketle bu yönde bir yaptırımda bulunabilir.

@ethem köklü
Ethem bey, ben size apartman yöneticisinin hak ve yükümlülüklerinden söz ediyorum, somut olayda arkadaşımıza davranıldığı şekilde davranılamayacağından; daha genelde de hepimizin başına gelebilecek bir durumdan söz ediyorum. yönetim genel ilkelerden hareketle böyle bir yaptırımda falan da bulunamaz. zira hukuki olarak hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. ne demek "her olay şurda, burda tanımlanamaz"? kat maliklerini ilgilendiren bir kararsa tanımlanmak zorundadır. gerçi memleketimizde hukuk artık bir tür keyfiyet sistemi oldu, siz de haklısınız. selamlar.

@kafcamus Çok pardon ama yorum yapıyorsunuz residance girişine bisiklet bırakıldığı nerede görülmüş. Residance tanımı bir kere lüx konut demek. Ben dünyanın aidatını vericem giriş katında oturuyorsam kapımı açınca her yerde bisiklet, bebek arabası, puset, pazar arabası görücem. Varmı böyle bir dünya. Ben sıradan bir apartmanda oturmama rağmen kimseyi rahatsız etmemek için bisikletimi bodruma indiriyor ve 5 kat yukarı çıkıyorum. Bu bir yerde yazdığı için değil ama kendi içimden geldiği için yapıyorum. İngiltere'de yazılı bir anayasa bile yok orada hukuk düzeni yok mu yani? Ama doğru bize illa yazıp vermek gerekiyor.

@ethem köklü

ethem bey, ne kadar da iyi bir insansınız:) (yanlış anlamayın samimiyetle söylüyorum) bakın, sizin apartmanızda ya da "lüks konut"unuzdaki yönetim kurulu böyle bir karar almadıysa siz de 5 kat yukarı çıkarmak zorunda değilsiniz aslında bisikletinizi. ama "öyle yapıyorum" diyorsanız, öyle yapın tabii. fakat hukuka dayanmıyorsanız insanların "ben öyle yapmıyorum" deme haklarının olmadığını söylemeyin.

mesajın sonunda da belirtmiştim aslında bu iş el netice karşılıklı saygı ve anlayış doğrultusunda halledilebilir. ha, öyle olmuyorsa, tekrar edeyim alınmış bir karar yoksa hukuki olarak arkadaşımıza böyle bir yasaklama getirilemez. bu kadar basit.

[bir de dipnot: bu "ama ingiltere'de yazılı anayasa yok" lafı da seksi durur evet ama pek o kadar geçerli bir laf değildir:) zira birincisi, anglo-sakson hukukuyla kıta avrupası hukuku temelden farklıdır (misal amerika'da da hakimler hukuk yaratabilir ingiltere benzeri); ikincisi, daha genel olarak orada hukuk ve insan hakları harfiyen uyulan şeyler:)]

1000 lıralık bısıkkletımı bende apartmana yaptıgım aparat ıle merdıven bosluguna asıyodum sımdıkı bısıkletımın fıyatını duyunca hatun kendı mutfagın da yer acmak zorunda kaldı tavana asıyorum sımdı hehehehe :D Bazen kafasını carpıp atıcam kırcam bak atcam bunu camdan asagıya dıye sınek vızıltıları gelmıyor degıl. Muhabbete gelınce bencede apartmana bırakmayın evın ıcıne alın ve asansorle de ındırın cıkartın gereklı yer var ve cızmıyorsanız orayı burayı.

• Beğen
Aynı durumla karşı karşıyayız. Bizim binamızda kapısı sürekli açık bisiklet odası var. İlk başlarda buraya koyuyorduk bisikletlerimizi fakat ev arkadaşımın km saati çalınınca eve çıkarmaya başladık. Birkaç komşu şikayet edince bize bisikletlerimizi çıkartamayacağımızı söylediler. Biraz kavga gürültü derken hukuki açıdan araştırdık danıştık ve asansörle evime çıkarabileceğimizi ve buna hiçbir laf edemeyeceklerini öğrendik. Laf ederlerse bu konuyla ilgili dava açabilirsiniz dersiniz. Sonra susuyorlar zaten.

1- Bisiklet apartman boşluğuna konmamalı, eve alınmalı.
2- Yöneticinin Türkçeyi doğru kullanmasına yardımcı olunmalı.
3- Forumda yazdıklarına cevap arayan tüm üyeler/kullanıcılar profil resmini bir kız fotoğrafı ile değiştirerek yeniden kayıt olmalı.

@Onur YCL
+1903

@kafcamus 1- O sizin iyiliğiniz, 2- böyle bir anlayışla hiçbir organizayon yönetilemez, 3- İngiltere'nin anayasının olmadığını söylemek seksi bir çağrışım yaptıysa tacizde bulunduğum insanlardan özür dilerim. Saygılar.

@BarisBJK :)))

En güzel çozüm iktidari ele geçirmek xd şaka bir yana en güvenli yer ev ici forumda bir çok defa konu aćildı bina icinden bisiklet calindi diye.

• Beğen
@aludra07

Bende bulunduğum sitede yöneticiyim 80 dairelik bir siteyiz. Bizde 50 kadar çocuk olduğundan yaşlarda büyüdükçe bisiklet sayısında sürekli artış oldu. 100 civarı bisiklet mevcut. Ben sitenin giriş kapısına yakın odalardan ikisini bisiklet odası yaptım. Yaklaşık 50 bisiklet alıyor. Ama gel gelelim kimse kullanmıyor. Herkesin bisikleti dışarıda yerlerde. Artık bende kontrol edemez oldum.

Bisikletinizi apartman boşluğuna koymanız kural olarak yanlış ama karşılıklı anlayışla çözülebilir. Asansörle eşya taşınması da doğru değil.

Olası bir asansör kazasında birinci dereceden sorumlu kişiler yönetim ve yönetim kuruludur. Burada bisikletin ağırlığını baz almayın. Diyelim ki asansörde bir sıkıntı oldu ani bir duraklama yaşadı.Bu arada bisikletiniz yüzünden bir tarafınız burkuldu ve iş göremez raporu aldınız. Burada sorumlu yöneticinizdir. Bahsettiğim kaza en hafif sayılabilecek kazalardandır.

Apartman yöneticisi ve yönetim kurulunun karar alması ve karar defterine işlemesi ile yapılan işlere kimse itiraz edemez. Bu yüzden onlardan bisikletleriniz için güvenli ve ulaşımı kolay bir yer isteme hakkınız var. Bunu değerlendirmek zorundalar. Yapma zorunlulukları tabi gene onların anlayışına kalmış.

• Beğen
Geri