yazılan cevapları şaşırak okudum doğrusu: "katlanır yeni bisiklet al"dan, "canım ne var aşağıya koyuver"e kadar... olaya hukuki açıdan bakan neredeyse kimse yok.
apartman yöneticisinin hak ve yetkileri kat malikleri kanunu'nda ve kat malikleri kurulu ya da yönetim kurulu tarafından yapılan toplantı sonucu alınmış kararlara, apartman yönetim planına dayanır. bunun dışında "ben yöneticiyim kardeşimmmm asansörü istediğime kullandırırım, bahçede çocuk oynayamaz, beyaz renkli arabalar şuraya park edemez, siyah renkli araba parka alınmaz" vb. gibi keyfi uygulamalar yapamaz!
özellikle asansör kullanımıyla ilgili yasaklamalar asansörlü binalarda yaygınca. evet, apartman yöneticisi asansörün sağlıklı biçimde çalışmasından sorumludur ancak değindiğim gibi uygulamalarda keyfiyet olup olmadığı önemli. örneğin "yük taşımak yasaktır" kararı kat malikleri kurulu toplantısında ya da yönetim kurulu tarafından alınmışsa; asansörün hangi durumlarda kullanılamayacağı, kapatılacağı konusunda site yönetimi bağlayıcı bir karar almış ve tabii karar defterine kaydedilmişse asansörde yük taşınamaz. onun dışında böyle bir yasak koymaya apartman yöneticisinin yazısı yetmez.
dolayısıyla öncelikli olarak yöneticiyle konuşup asansöre bisikletle binilemeyeceğine ya da merdiven boşluklarına bisiklet bırakılamayacağına dair böyle bir kararın olup olmadığını, böyle bir karar alındıysa karar defterinde görmek istediğinizi belirtin (karar defterine geçirilmemiş hiçbir kararın hukuken hiçbir bağlayıcılığı yoktur, unutmayın!). ayrıca katta oturan komşularınızla görüşüp bisikleti merdiven boşluğuna bırakmanızda sakınca olup olmadığını sorun, elinizi güçlendirin.
bütün bunları belli bir saygı çerçevesinde, anlayış beklediğinizi (ve tabii hukuka dayandığınızın altını da çizerek), onların tam olarak neden rahatsız olduğunu anlayıp giderebileceğiniz bir durumsa gidereceğinizi ifade ederek belirtirseniz sorun hallolur sanırım.
(apartman yönetmeliğinde merdiven boşluğuna bisiklet bırakılamaz, bisikletle asansöre binilemez gibi kararlar varsa, bisikletinizden de ayrılamayacaksanız işte o zaman yeni bir ev arayabilirsiniz)