@Serkan Mıstınoğlu
Şahanesiniz Serkan, keşke benim yerimde siz olsaydınız. Anlayamadığım, bu suçlayıcı tavrın sebebi. Yarın öbür gün kız kardeşiniz tacize uğrasa ona da "Niye şort giydin? Ne gibi bir iddian vardı? Güzel mi olmak istedin acaba? Ne kadar sapık var onu mu test ediyordun?" diye sorar mısınız? Veya kardeşiniz yolda dayak yese, "Ben olsam eğilirdim" der misiniz?
Ben böyle bir durum hiç yaşamamıştım. Kısa sürede gerekli refleksi de gösteremedim. Bunun için kabahatli miyim? Hayır. Zerre kadar değilim.
Evet, sonrasında olayı kafamda yüzlerce defa tekrar yaşarken aklıma geldi, keşke öyle yapsaydım, dursaydım da geçselerdi dedim. Ama bunun da bir garantisi yok. Ben durmaya çalışırken yumruğu yeseydim kesinlikle çok daha kötü olurdu. Bunu bilemeyiz, bilemezsiniz. Ben o arabayı farketmemiş de olabilirdim. O zaman da farketmedim diye mi üzerime kabahat yüklemeye çalışacaktınız? Ayrıca insanları kafanızdaki dar kalıplara sokup bu şekilde yargılamak oldukça sığ, çiğ ve çirkin bir tavır. Yazdığınız şeyin zerre kadar da yapıcılığı yok. Neden yazılmış belli değil.
Mağduriyet yaşamış birine gelip bu şekilde suçlayıcı konuşulmaz, bu suça ve suçluya dolaylı destek vermektir, arka çıkmaktır, savunmaktır. Hele ki kendiniz de o mağduriyeti yaşamaya açıkssanız...
• • •
Arkadaşlar her birinize teşekkür ederim. Yalnız şunu belirtmek gerekiyor, bu gibi durumlarda olay politize edilmezse, toplumsallaştırılmazsa (sosyal medyada yayılıp tepki toplanmazsa, tekil değil çoğul bir şekilde uğraşılmazsa) bir halt olmuyor. Bunu bu ülkedeki sayısız örnekten çıkarımlamak mümkün.
Tek başınıza uğraştığınız zaman bu şahıslar sizin adresinizi de alır, evinizi de basar, tehdit de eder, dava da düşer, savcı tatile de gider.
Üstelik en büyük korkum bu şahısların bisikletlilere karşı hınçlanmalarına sebep olmak.
Diğer bir husus da benim bu olayı kanıtlamamın mümkün olmaması. Olay yerindeki kameralara ulaşma fikri hiç gerçekçi gelmiyor. Seneler evvel bisikletim çalındığında bile çevre kamera görüntüleri ulaşmak çok zor olmuştu (buna rağmen bir halt da olmadı). Darp raporu da büyük ihtimalle alamazdım çünkü gözle görülür, hissedilir, kanıtlanabilir bir şey yok. Sanırım kamerayla gezeceğiz artık...
"Sessiz kalmayın uğraşın" diyen arkadaşlar da bu olaylarla hepimiz adına uğraşılması gerektiğini hissediyorlar anlıyorum ve bir yere kadar da haklılar; ancak dediğim gibi, tek başıma bu olayın peşinden koşmam mümkün değil.
Aranızda Ekşi Sözlük'te yazar falan varsa mesela konuyu oraya taşıyabilir; ne bileyim, BUP'un farkındalık yaratmak için olayı paylaşması sağlanabilir. Bir şekilde görünürleştirmek, farkındalık yaratmaya çalışmak, tepki oluşturmak lazım diye düşünüyorum. Bu olaylar buralarda kıyıda köşede gizli saklı kalıyor, asıl sorun da bu kanımca. Tacizle tecavüzle vb. de tekil olarak uğraşılmıyor, uğraşmaya çalışınca neler oluyor biliyorsunuz...
Mevzu toplumsallaşmadıkça benim senin dava etmemizle olacak iş değil bu. İleride değişebilecek olmakla birikte en azından şimdilik benim görüşüm bu yönde. Tekrar hepinize teşekkür ediyorum.