Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Araçtan inip saldıran dolmuş şoförü

simdi ben bu videoda sizi haksiz gordum soyle ki madem adama gider yapiyosun inip ustune yuruduyse kafayi gomup arkana bakmadan gidersin...yada tartismadan yoluna devam edeceksin...

Scudo
Dolmuşçu milleti bu. Yol sadece onun, çünkü o yolu o her gün kullanıyor. Sıkıyorsa kafa tutun. Bir anda sararlar etrafınızı ve ne olduğunu anlamadan dayak yersiniz. Sırf bu tür herifler yüzünden biber gazı ve gerekli nefsi müdafa araçları taşıyorum tur yaparken.

Siz "lan" dememiş olsanız tamamen haklısınız. Bu görüntülerle emniyete şikayet etseniz tahrik unsuru işin içine girer dolmuşçuya bir şey olmaz. Trafikte tehlikeli araç kullanmaktan belki hakkında işlem yapılabilir. Keşke sakince cevap verseydiniz ya da hiç cevap vermeden görüntülerle ihbarda bulunsaydınız.

• Beğen
Tepkiler: Robert Knepper
@Gökhan Taflan

Benim uslubum yerinde degildi o kisimda haklisiniz aynen. Dolmuscuya birsey olmaz kismina katilmiyorum. Ben "lan" diyorum. O ise bogazima sarilip, agzimi burnumu kirmakla tehdit ediyor. "Lan" ile arasinda epey fark var. Durup dururken "lan" demek ile, yolda hayatimin riske atilmasi durumuna karsi "lan" demis olmam arasinda fark var ki dogal olarak bu da goz onunde bulundurulur diye dusunuyorum. En azindan umuyorum. Sakince cevap vermek bir kenara, ozellikle sessiz kalmak kismi Turkiye de buyuyenler icin buyuk bir yeti, ve bende yok maalesef. Ben de gercekten isterdim daha duzgun konusmus olmayi.

Bisikletlilerin sayısı artıkça bu tip olaylar da artacak, yayalar bir yandan sürücüler bir yandan bisikletçiye huzur vermez. Nedeni paylaşılması gereken bir yol var ama siz bu alemde yenisiniz, 10 sene önce ben ankarada bisikletli göremezdim simdi hergün görüyorum. siz haklısınız ama kimse kuralları bilmiyor, kuralları öğrenmesinin en kolay yolu ceza almasıdır...

@verisakeet

Ben sizi yanlış yönlendirmek istemem. Fakat şu var mahkemelerde bu üslup tahrik olarak değerlendiriliyor. Daha önceden şahit olduğum bir durum. Topluluk içinde bana lan dedi ben de tutamadım kendimi muhabbeti yani.

@Tuncay Üner
Tuncay Bey, Yargitay 3. C.D. nin karari şunu diyor. Supheli biber gazi kullanarak TCK nun 86. Maddesinde belirtilen kasten yaralama sucunu islemistir. Yerel mahkeme, yani ceza mahkemesi saniga biber gazi kullanmasina ragmen ceza vermemis ve hata yapmis diyor. Ozetle: biber gazi kullanmak TCK 86 uyarinca kasten yaralama sucu olusturuyor.
Mesru mudafa mevzuu ise farkli. Biri size saldirdi ise biber gazi veya baska bir seyle karsilik vermeniz durumunda olayin olus sekline gore degerlendirme yapilir. Ornegin biri size bicakla saldirdi ve siz biber gazi sıktıniz bi durumda mesru mudafa olabilir, ama biri size sozlu saldirida ve ardindan yumruk salladi ve siz biber gazi sıktıniz ise bu durumda mesru mudafa olmayabilir. Olabilir ve olmayabilir diyorum zira her olay oluş sekline gore ve hakimin vicdani kanaatine gore degerlendirilir.
Ceza hukukunda kesin cizgiler olmadigi icin kesin bir sey soylemek zor. Ancak biber gazi kullanmak silah kullanmak olarak degerlendiriliyor.

• Beğen
Tepkiler: kraftwerk
arkadaşım şimdi izledim videoyu da ulan lan lı adama direk girişmişsin adama ilk başta abicim napıyorsun deseydin daha iyi olabilirdi ama ulan lan filan demişin sürekli adam orada kafanı da kırsa gözünü de kırsa haklı kusura bakma ne kadar ilk baş adamın yaptığı hareket yanlış olsada orada lan ulan kelimeleri seni haksız durumuna çıkarmış

Lan diyerek arkadasimizin bir hata yaptigina katiliyorum ama bu karsidakine saldirma ve tartaklama hakki tanimiyor.

@alp değer tanrıverdi

valla arkadaşımız lan-ulan dicek cesareti buluyorsa adamla demekki kavga etme cesareti buluyor adam da istediğini yapar öyle şey mi var ya sen gel bana lan lı konuş ondan sonra adam beni tartaklamasın böyle bir dünya mı var.. varsa bizde oraya gidelim önümüze gelene lan diyelim bilmem ne diyelim karşı taraf saygısızlık yaptı direksiyon kırdı diye sende lan ulan de oda seni tartaklamasın öööööhööy

Gerçekten bilerek mi kırdı önünüze acaba? Sinyal vermiyor sanırım ama yine de sizde yavaşlayıp soldan geçebilirdiniz.
Tartışmaya hiç gerek yok. Lan deyince adam sinirlenmiş. İş uzamış çok gereksiz.

Ben en sağ şeritten giderken taksici bana korna çaldı yol istedi ben de el kol hareketi salladım, uzayıp gitti. Sığır ve maganda çok en iyisi şikayet..

@Orhanalkaya

Benim lan demiş olmamın doğru olmadığını zaten belirtmiştim ama siz benim orada sikistirilip hayatımın tehlikeye atılmasını normal karşılayıp ne koşulda neden o üslupla konuştuğunu anlamamissiniz. Insan gibi konussaydi bu şahıs ben oturup özür de dilerim uslubum için. Ama o özür diler mi yaptığı şey için? Hayır. Onun için bisikletli yola bile çıkmamalı. Bu cahilliktir maalesef. Aynı noktaya takılıp durucaksaniz benim başka diyeceğim birşey yok size.

@Adem Kaya.

Evet. Videonun ham halinde beni görüp onume kırdığı belli oluyor. Tamamen başka şeritten
Onume sinyalsiz geldiği için benim yavaslayip kacabilecegim bir yer kalmıyor. Daha önce de yazdigim gibi daha mesafeli şekilde önümde duran çok dolmuş oldu. Umursamadan durup solluyorum normal karşılayarak. Burada durum tamamen farkliydi.

Tüm mesajları okumadım ama ufak bir yorum yapayım.

Bence tüm bisiklet kullanıcıları olmasa da büyük bir çoğunluğu kendini ezik hissediyor. Bu konuda bile neredeyse konuyu açan arkadaşı haksız çıkaracaksınız. "Ulan" kelimesinin öncesini izleyin, dolmuş şöförü bisikletin önüne aracı kırmamış mı ? Hatta kenara sıkıştırmamış mı ? Bir de üzerine kavga çıkarmaya çalışmamış mı ? Bu şöför farklı bir cadde de, farklı bir semt de olsa bu arkadaşı dövmeye kalkmaz mıydı ? Ve onu gören diğer dolmuş şöförleri de ona yardım edip arkadaşı dövmez miydi ?

Bence bisiklet süren kişilerin çoğunda da pek bisiklet bilinci yok. Yada hiç başlarına bu tarz bir olay gelmeden, oturdukları yerden video izleyip yorum yapıyorlar. Yoksa bu tarz mesajların pek bir açıklaması yok. Bir hayvan üstünüze 2-3 tonluk aracı kırsın, (20 kat ağırlı farkı olduğuna dikkat edin) siz de hiç sinirlenmeden sakin bir şekilde yanına gidip bu hayvanla saygı çerçevesinde tartışın.

Bir defa birisi sizi de çarpsın ve yüzlerce defa araçlar sizi de sıkıştırsın, ardından gelip buraya yorum yapın.

Bu arada, bir şey daha eklemek istedim, artık burada mesaj yazan çoğu kişiyi samimi bulmuyorum. Gidip şöförün çayını içmek nedir ?
Şahsen gördüğüm-yaşadığım-okuduğum onca şeyden sonra Türkiye de bisiklet kültürünün oluşmasına ihtimal vermiyorum ve artık önemsemiyorum.

*Yorumumu beğenmeyenler okuyup geçebilir, karşılık vermeyiniz.

öncelikle geçmiş olsun. farklı bir bakış açısı da benden gelsin. öncelikle şoför hata yapsa da üslubunuzdan dolayı onu çileden çıkaranın siz olduğu aşikar. dikkat ederseniz şoför özellikle ben size vurmamak için böyle yaptım tarzında birşeyler söylüyor. bence şoför arkadaş iyi niyetli ama biraz asabi ve gergin olduğundan üstüne siz de lan, ulan ve en sonunda da salak adam tarzı kelimeler kullanıdıgınızdan olay bu noktaya gelmiş. diğer arkadaşların dediği gibi hiç muhatap olmayıp solundan geçebilirdiniz veya daha düzgün bi üslupla onu uyarabilirdiniz. ancak neticede bu olay yaşanmış ve bitmiş.

ben sizin yerinizde olsam o arkadaşın çalıştığı durağı bulur bi çayını içmeye giderdim. ona benim de hatalı olduğumu ancak esas hatanın kendisinde olduğunu beni bilerek sıkıştırdığını düşündüğüm için bu kadar sinirlendiğimi söylerdim. emin olun onun da size, sizin de ona bakışı değişecektir. deneyin bence, bişey kaybetmezsiniz.

katılmayabilirsiniz ama benim fikrim bu yönde. saygılarımı sunuyorum. kolay gelsin..

• Beğen
Tepkiler: Robert Knepper
@Özgür KK

Gerçekten anlatmak istediklerimi çok güzel anlatmissiniz. Tesekkur ederim. Yaşamadan bilemez kimse. Aracını silah gibi kullanan birisi karşısında korkup sinirlenip vereceği tepkileri çok merak ediyorum arkadaşların.

@alper Ku

Bu seferde o dolmuşçu her bisikletliye böyle bişey yapabilir ama :confused:

• Beğen
Tepkiler: baris34ince
video için teşekkürler, bi belaya karışmadan atlattığınız için de sevindim. çünkü gördüğüm en son minibüs kavgasında adam tornavidayla inmişti minibüsünden..
bana kalırsa uzak durmak en iyisi.

sizinle ilgili de birşeyler yazacak olursam, anladığım kadarıyla her sürüşünüzde özellikle kamerayla çıkıp, bölge halkının size olan tepkisini yada vurdumduymazlığını her fırsatta kayıt edip bunu, youtubede ingilizce yazı ile paylaşıyorsunuz. amacınız tam olarak nedir? neden yabancılara yönelik başlık yazdığınızı anlamıyorum. geçen videonuzu da izlemiştim. onda da aniden geri gelmeye başlayan bir taksici vardı. o videoda siz %100 haklıydınız. ama burada %100 haklı değilsiniz malesef.

1- minibüs kaldırıma çok hafif yanaşmaya başlmaış ve yaklaşık 3 saniyeniz vardı. frene 1 kes dokunmanız yeterli olurdu. fakat siz kameranızın da güveniyle bir tartışmaya girmek istediniz. (ben durumu böyle okudum)
2- "napıyosun arkadaşım" söylemi ne çok kaba ne de olması gereken bir söylem bence. bu da tahrik edici bana göre.. ben genellikle daha samimi, daha iyi niyetli ve yapıcı bir şekilde söylemeye çalışırım bu adamı. ama siz adamı resmen araçtan indirmeye çalışıyorsunuz..

minibüsçünün en büyük hatası, dikiz aynasına bakmamış olması. siz dikiz aynadan görünür durumdaydınız muhtemelen. fakat bakmamış. en sağ şeritte seyrettiği için muhtemelen. arkadaşn gelmekte olan bir bisiklet veya motorsiklet olabileceğine ihtimal vermedi belkide, yada o an aklına gelmedi. ama bi ZART diye yanaşmak var, bi de göstere göstere yanaşmak var. bu adam göstere göstere, hafiften yanaşmış. o yüzden sürücülüğüne hiçbir lafıım yok.

hatırladığım kadarıyla bisiklet için, "yolun sağından, trafiği tehlikeye atmadan gider" yazıyor yasada. sağa yanaşmakta olan bir araca (heleki bir istanbul minibüsçüsüne :)) klakson çalmak, hemen ardından da "napıyosun abi" demek, bilirsiniz ki düpedüz tartışma çıkarmaktır.

trafikte bisiklete de yer var tamam,
hatta çok beğendiğim sloganlardan biri "kornaya basma frene bas" tamam,
ama anlayış beklerken, anlayışlı olmak gerekmez mi? bisikletle minibüse korna çalmak nedir? frene hafifçe dokunmak varken? bisikletliye saygı yok, dikkat edilmiyor. bunu zaten biliyoruz. ama insanları tahrik etmek bence yanlış.. adamı da şikayet etmişsiniz sanırım. valla adam sabırlı çıkmış ne diyeyim.. her minibüsçü onun gibi sakin kalmaz..

doğruya doğru yazdım, sizin de minibüsçünün de hatalarını yazdım kendimce. tekrar saolun video için, fakat ben şuna kafa yordum bu yazımda, "ne yapılsaydı bu tartışma çıkmazdı?"

maksat tartışmadan uzak durmak değil mi? ben mi yanlış biliyorum?
maksat, tartışma çıkara çıkara, üzerlerine gide gide hakkımızı aramaksa, evet haklısınız.

ben iyi niyet taraftarıyım. siz bir insana iyi niyet gösterirseniz o size asla bağırmaz, bağıramaz.

niyetinizi birkez daha düşünün, veya açık açık yazın. benim asıl niyetim şu şu deyin. çünkü kafam karışmış durumda gerçekten. yaptıklarınız amacımızla çelişiyor.
eğer yaptıklarınız sonuna kadar doğruysa, ve tüm forum da sizi tamamen onaylıyorsa, bu günden sonra ben de böyle davranıcam ozaman. maksat tek yürek olmak. ben haklıyım demiyorum, orta yolu bulalım diyorum :) tartışalım, doğruyu bulalım. amacımız, niyetimiz besbelli olsun. ona göre trafiğe çıkalım

saygılar :)

bazıları bu lan kelimesini bu kadar neden abartıyor?Nerdeyse dolmuşçuyu sabır ve hoşgörü şampiyonu ilan edeceksiniz, arkadaşımız hayatına kasteden bi herife alt tarfı ulan demiş anasına sövmemiş ya..hışımla iniyor dolmuştan, çünkü linç için hazır bekleyen arkadaşlara sahip olmanın verdiği özgüvenle.. adamın dediğini duymadınız mı bilmem nerden beri böyle yapıyorsun diyor, yani herif takmış, bu olay bana suyu bulandırdığı yalanı ile kuzuyu mideye indirmek için bahane arayan kurdu hatırlattı..bu satırları bisiklet antremanı esnasında bir o. çocuğu tarafından kafasına silah doğrultulmuş biri olarak yazıyorum.

Geri