Scudo Sports

Artık yurtdışından Shimano ürün getirilmemesi

Olay acayip acayip yerlere gitmiş. Yanlış bilgiler de çok fazla. Şu kadarını söyleyeyim, bu "saçmalıklar" bizimle alakalı değil. Abd ya da Kanada'da yaşayan biri de Avrupa sitelerinden Shimano ürünü sipariş edemiyor. Shimano global aldı bu kararı, sadece Türkiye ile alakalı da değil. Tüm ülkelerdeki distribütörlerini koruma amaçlı verilmiş bir karar. Doğrusunu yanlışını tartışmak için söylemiyorum bunu, sadece olan bu.

Fahiş fiyat konusu da biraz muamma aslında. Yok demiyorum ama öncelikle İngiltere ve Türkiye'nin ilgili ürünlerdeki gümrük mevzuatlarını incelemek gerek. İthalat yapan biri olarak burada işlerin dünyanın hiçbir yerine benzemediğini çok iyi biliyorum maalesef.

Dikkate alınması gereken diğer bir nokta da hacim. Türkiye, Almanya, İngiltere nüfus olarak aralarında uçurum olmayan ülkeler. Ancak bisiklet gibi zaruri olmayan ihtiyaçlara bütçe ayıran kişi sayısı ve bu kişilerin harcamaya hazır oldukları meblağ konusunda dramatik bir fark olduğu konusunda sanırım herkes hemfikirdir. Bir de bu ülkelerdeki son satıcılar (wiggle, merlin, bike24 vs.) sadece yurtiçi değil, global satış yapan firmalar. Kısacası Shimano'nun Türkiye distribütörü 10 birimlik bir sipariş oluşturuyorsa bu ülkelerdeki distribütörler 200-300 birim oluşturuyorlardır. Böyle durumlarda üreticiden alınan fiyatta düşünülenden çok daha yüksek oranda değişiklikler olabiliyor. Kısacası ürün ham maliyetinin İngiltere distribütörü ile Türkiye distribütörü için aynı olmaması muhtemel.

Dediğim gibi herhangi bir tarafta değilim bu konuda. Distribütör fahiş fiyatlama da yapıyor olabilir, muhtemeldir. Ancak İngiliz de 10'a alıyor Türk de, İngiliz 15'e satarken Türk neden 20'ye satıyor üzerinden kurulan denklemin doğru olmama ihtimali yüksek.

Scudo
Ben bir bayii olarak bu konudan haberdar değildim ancak şu şekilde bir bilgi verebilirim bayiler (link) sitesi üzerinden bayii girişi yaparak veya shimano'nun sıcak satış dediğimiz araçları üzerinden alım yapabiliyor. Zaten linkini verdiğim siteye tıklarsanız göreceksiniz dili ingilizce ve site global hizmet veriyor. Sistemde direkt Hollanda merkeze bağlı. Buradan bir ürün talep ettiğimizde varsa İstanbul depodan yoksa da Hollanda'dan sevkiyatı yapılıyor. Fiyat politikaları da ülkeden ülkeye değişiyor olabilir (vergilere ve düzenlemelere bağlı olarak) ancak fahiş fiyat uygulaması yok bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta bazı ürünlerde kârlılık gayet düşük. Zaten karlılık çok yüksek olsa mesela bisiklet alırken bazı markaların kendi sitesinde verdiği fiyatlarla satıcıların verdiği fiyatlar arasında uçurumlar olduğu gibi aşırı bir fark görürsünüz. Çünkü satamayan, çok alan, bu kadar kazansam da bana yeter diye ucuza satıyor. Ama bugün bir ekipman aradığınızda genelde yakın fiyatlar çıkıyor Türk sitelerde. Bunun sebebi de hem karlılık bayiler için çok fazla değil hem de Shimano fiyatların istikrarlı olmasına özen gösterip takip ediyor. Shimano Türkiye'ye de özel bir kıyak geçilip sırf buradaki temsilcilerin cebine para girsin diye bir kıyak yapılacağını sanmam.

shimanonun bayisini korumasını anlarım da ingiltereden aldığımda shimanonun bayisi. gidip merdiven altı spotçudan almıyoruz. Burdaki mevzu 10birimlik mala bizim 20 birim para vermek zorunda olmamız. Yukarda ithalat ihracat yapanlar açıklamış bizim ileri ticareti anlamamız zor tabiki, ancak ikimizde (Türk-avrupalı) 1 birim maaş alırken onların 1 birime aldığı ürüne bizim 8 birim vermemiz anlamsız. (birim birim deyip durdum, bir memur olarak maaşımın avrupa asgari ücretinin altında olduğunu belirtmeme izin verin)

şimdi denedim, wiggle dan shimano ürünü sepete attım ödeme kısmına geldim gönderimde bir sıkıntı yok. aynı ürün ülkemizde 2400 tl wiggledan alsam 1900tl ye bana maliyeti olacak.

şimdi denedim, wiggle dan shimano ürünü sepete attım ödeme kısmına geldim gönderimde bir sıkıntı yok. aynı ürün ülkemizde 2400 tl wiggledan alsam 1900tl ye bana maliyeti olacak.
Ama bayii koruyormuş😂 hoşgör alıver buradan 2400 tl maksat bayii korunsun

Bayiyi koruyacaksa Shimano, Türkiye'de biraz stok tutuversin.

Her bayi, kendi stoğunu zengin tutabilecek güçte değil.
Ne sorsam Hollanda depodan gelecek deniyor.

Onu bekleyeceksem, daha ucuza göndereni tercih etmekten daha doğal ne olabilir.

Firmanın bayisini korumak hakkıdır. Bayide karının daha fazla olmasını tabii ki ister, biz tüketicileri düşünecek değil ya kendisini düşünür gayet doğal. Firma bizi düşünerek ücretsiz ürün dağıtmaz sonuçta herkes kendi pozisyonuna göre tavır alır. Biz de tüketiciyiz ve yurtdışında daha ucuz olan ürün neden Türkiye de daha pahalı diye sorarız ve bunun böyle olmaması için de çaba sarfederiz bu da gayet doğaldır. Yurtdışında daha ucuzsa benim buradaki bayiiyi düşünüp kendimi onun yerine koymam saçmalık olur ancak. Bu dengeler ve tepkiler sonucu fiyatlar oluşur ve ben her zaman ürün nerde ucuzsa oradan almak isterim ülkemde daha pahalı satılıyorsa böyle olmaması için tepkimi koyarım. Türkiyede ürünün satışı az diye Türkiyideki bayiiye ürünü daha pahalı veriyorsa o firmada biraz kendine çeki düzen versin müsadenle

ben hep aliyorum wiggle merlin vs bir sikinti yok.
en kotu geri gider paranizi geri alirsiniz cok sorun degil.

Bayiyi koruyacaksa Shimano, Türkiye'de biraz stok tutuversin.

Her bayi, kendi stoğunu zengin tutabilecek güçte değil.
Ne sorsam Hollanda depodan gelecek deniyor.

Onu bekleyeceksem, daha ucuza göndereni tercih etmekten daha doğal ne olabilir.
Aynen katılıyorum. Bana da bir parça lazımdı hollanda stoklarında bile yok.Zaten ne lazım olsa yok .Neyse ki wiggle da vardı ordan aldım. Şu stok işini çözmeleri lazım. Bu durumu shimano türkiye ye de ilettim.

Ben zamanında grup setimi alırken Türkiye'deki en ucuz fiyat 9 bindi. Merlin'den o zamanın kuruya 900 gbp'ye aldım 6 bin gibi bir rakama geldi. Şimdi gelelim karşılaştırmaya. Merlin bana bu ürünü Türkiye'de olduğum için %19 ucuza sattı. Ben de bu ürünü yurtdışından getirdim diye devlete %18 vergi ödedim. Bu ürün Japon ürünü İngiltere'ye de ithal geliyor ve İngiltere'deki satıcıda bu gürünü alırken gümrük vergisi ödüyor. Bu işten para kazandığı için gelir vergisi ödüyor. Ama nasıl oluyor da İngiltere'deki adam bunu 6 bine satarken Türkiye'deki adam 9 bine satıyor. 7 bine satsa anlayacağım, 9 bine satıyor. Sonra gelmiş adam bayisini koruyacak diyorsunuz. Bu bayisini korumak değil, kendisini ve bayisini zengin etmek. Ben dışardan alımı da engelliyim oh mis gibi istediğim paraya burada satarım oluyor. İşlerine geldi mi serbest piyasa, yurtdışından almak niye serbest piyasa değil. Geçen yaz ayakkabının boa sı kırıldı burada Shimano'ya sordurduk 400 lira çektiler. İngiltere bir siteden 15 dolara aldım. Böyle bir yorum yapmak için ya para kazanmıyorsunuz yada bu tip şeylere harcama yapmıyorsunuzdur.

bunun altına imzamı atarım. hatta eklemek istediğim birkaç şey de var.

bu kararın shimano global tarafından alındığından bahsetmiş arkadaşlar. shimano global'in işletmeden işletmeye mantığıyla aslında müşterisi bayileridir. ancak bayilerin de satış yaptığı son kullanıcı sayesinde, shimano global satış yapar. dolayısıyla, bu şekilde müşterisi olan işletmeyi korurken aynı zamanda da pazar gücünü sağlayan son kullanıcıyı da koruyacak bir düzenleme yapması gerekir ki; aynı satış hacmini devam ettirsin.

türkiye'deki bisiklet mağazaları hakkında da sadece şunu söylemek istiyorum; kendilerini aşırı zeki sanıyorlar ve tuttuğunu sevme kafasıyla çalışıyorlar. 3. dalga kahvecilerle bire bir aynı kafa. segment olarak orta ve üst segment ürünler satan bir mağaza açar açmaz "benim hedef kitlem geliri yüksek olan beyaz yakalılar, her ürün sattığımda fahiş kâr etmeye çalışayım zaten öderler." kafasıyla hareket ediyorlar. yüksek kâr hedeflerini, az olan satışa bölerek gerçekleştirmeye çalışınca da yurt dışına kıyasla absürt fiyatlar ortaya çıkıyor. oysa aynı kâr hedefini, daha fazla ürün satma çabasıyla oranını düşürerek ürünlere dağıtsalar o hedefe gene ulaşırlar. ama olmaz, açgözlülük var. mağazasında 50K'lık bisiklet var ya, sermaye yatırdı ona ve risk aldı. o riskinin ödülü olarak hayvan gibi kazanmak istiyor çünkü.

son bir örnekle de kapayayım: geçenlerde ön aktarıcımın ayarını çok uğraştım ve yapamadım o gün. uğraşmaktan sıkıldım artık. kızıltopraktaki hayat bisiklete gittim, 10 liraya hallederiz ama 2-3 saat işim var sıraya almam gerek dedi. 10 lira bakın. ardından biraz daha ilerideki yeşil bisiklete gittim ve bana dediği şey "oooooo senin ön aktarıcı yamulmuş ya, bunun 150 liralık masrafı var en az ayarını falan da yaparız." dedi. yamulmuş dediği yer de kavisli olan yer, en ufak bir yamulma yok. ama onun kafasında ön aktarıcı ayarını bile yapamayan biri olduğum için beni telaşlandırarak direkt kucağına oturtmaya çalıştı. türkiye'deki bisiklet esnafının ağırlıklı mentalitesi budur arkadaşlar. arada tek tük düzgün insan çıkar, onları tenzih ederim. ama inanılmaz nadirlerdir, bir elin parmaklarını bile geçmez. onu da söylemek lazım.

shimano türkiye de yurt dışından ürün getirmenin kısıtlanmasını globalden talep edene kadar, bunun sebepleri üstüne düşünsün ve açgözlülüğünü bir tık azaltıp daha rekabetçi fiyatlar sunsun. bizim son kullanıcı fiyatından aldığımız ürünleri onlar bayi olarak kat be kat ucuza alıyorlar. buna rağmen rekabetçi fiyat vermektense, gidip globale ağlamak ayıp gerçekten. ama artık düstur bu olmuş, garipsenmiyor bile.

Ülkeye 100 bine giren araba 400 bine satılıyor. Shimanoda da böyle bir şey olmasın ?

• Beğen
Tepkiler: Eshquia™
@selim82 neden saçmalık olsun ki siz üretici olsanız dağıtım ağınız ile bayilerinizi korumak istemez misiniz? Beraber çalıştığınız insanlar zarar ederken siz nasıl kar edeceksiniz. Dünyaya tek pencereden bakmayın. Ekonomi bir bilim dalı ve kuralları var.
İngilteredeki kar ediyor ve bizim türkiyeden ucuz bu nasıl oluyor? Bizim burdakiler aç gözlü ve GEO-Blocking olayı var ve bunu kullanıyorlar. Fiyatları çeksinler ingiltere gibi olsun bizde alalım.
"avrupa da yada abd kesinlikle böyle bir saçmalık olacağını sanmam" demişsiniz ama Türkiye'ye Shimano ürünü göndermeyenler Avrupa'daki satıcılar. "Saçmalık" Avrupa'da oluyor yani.
Ama gümrükçü açıp bakıyor ürüne eğer shimano ise bu yasaklı ürün deyip geri göndermiyor komisyoncuda depoda bekliyor komisyoncu üç günden sonrasına ücret istiyor alıcı hakkaride ürün ist gümrükte ve ürün geri gidecek alıcıdan ihracat belgesi isteniyor. Bunun gibi birsürü saçmalık. Başıma geldi shimano değil ama yasaklı başka üründen.

Son düzenleme:
Shimano geo-block ile ilgili bir döküman göndermiş. Tel de iyice bakamadım ingilizce bilenler açıklayabilirler. Benim anladığım avrupa birliği ticaretiyle sınırlı galiba. Yanlış ta olabilirim.
(link)

• Beğen
Tepkiler: ag249
Shimano geo-block ile ilgili bir döküman göndermiş. Tel de iyice bakamadım ingilizce bilenler açıklayabilirler. Benim anladığım avrupa birliği ticaretiyle sınırlı galiba. Yanlış ta olabilirim.
(link)
Konu ile pek alakası yok bunun.
EU mevzuatına göre, bazı durumlarda online satıcı EU içinde "ben o ülkeye satmıyorum" diyemiyor.

Aliexpress'teki Shimano ayakkabılar kuvvetle muhtemel çakmadır değil mi?

Aliexpress'teki Shimano ayakkabılar kuvvetle muhtemel çakmadır değil mi?
Walla ben bir denemek için 105 disk fren pedleri alıcam aliexpress’ten. Bakalım gelecekmi gelirsede kalitesi nasıl bakacağım. Fiyatlar yakın görünüyor avrupa ile.

• Beğen
Tepkiler: Burak Altaç
@gungor17 @Burak Altaç
Fren padleri özelinde bir bilgim yok ama genel parçalar konusunda (grupset vs) şunu diyebilirim;

iki markada sahte yapmak çok zor; shimano ve mavic.AliExpress’te göreceğiniz bu marka ürünlerdeki fiyatın düşük olma sebepleri;
- Eski serilere ait olmaları (shimanodan ziyade mavicler için geçerli)
- Kalite kontrol aşamasını geçememiş olup üretici Çin’li fabrikanın elinde kalanlar.
- Kalıplara ve şablonları elinde bulunduran fason firmaların markadan habersiz piyasaya saldığı ürünler
- OEM (kutusuz ambalajsız) gönderim yapmaları. Ultegraları gazete kağıdına sarıyorlar, alıcı yorumlarındaki fotolar şahane :)

• Beğen
Tepkiler: Sadettin Z.
Madem yurtdışı alışverişe niyetlendiniz, fizik gibi markalara da bakabilirsiniz. Wiggle’da, chainreactioncycles’ta, merlin’de, evanscycle’da indirimler olabiliyor (Shimanodan sıkılmış birinin yorumudur, pek dikkate almayabilirsiniz :) )

• Beğen
Tepkiler: Burak Altaç
@Serrchi Bakalım artık, şu aralar SİDİ ayakkabılara takılmış durumdayım ama fiyatlar muazzam :)

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
Geri