Scudo Sports

Asgari ücret 380.46 YTL

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Asgari ücretin bu kadar yüksek olması zaten başlı başına bir sorun. Önemli olan ürünlerde fiyat istikrarı olması. Faiz sebep enflasyon sonuç denirse olacağı bu. Faizleri düşür, para bas, dağıt. Ne olacak. Alım gücünün korunması gerekiyor. İnsanlar tüketim yapsın ekonomi canlansın. Aynı paraya geçen seneki ürünlerden bu sene kaç tane alabiliyoruz. Bu sene aynı ürünleri almak için asgari ücretin 4000-5000 aralığına çıkması gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: TatanQa_tr
Scudo
@Sadettin Z. Zaten agiyide yalan ettiler. Evdende çıkamıyor millet harcamalar daha çok olmaya başladı elektirik su doğalgaz daha fazla yakıyor insanlar haliyle Allah yardımcısı olsun Asgari ücretlinin

Birşey olmaz, içsinler bir keyif çayı kendilerine gelsinler.

Maduro diyeti. Günlük 1600 kcal gıda veriyor devlet. Bir çeşit banknotlar geziyor dolaşımda lakin, itibarı yok. Sorunlar çözülmüş ama. Ne gibi sorunlar? Öncelikler obezite sorunu azalmış epey venezuellada. Sonracığıma hastane kuyrukları bitmiş çünkü hastanelerde çalışan cihaz kalmamış pek. İlaç için cari açık vermiyor artık venezuella. Koca karı ilacı revaçta, büyücü ve üfürükçüler ile sağlık sağaltım yapılıyor. Trafik sorunu çözülmüş. Benzin pahalı olduğu için, insanlar araba değil motosiklet tercih etmeye başlamışlar. Sanırım çok az venezuellalı bu 2021 model karbon bisiklet modellerini dert ediyordur kendilerine. Evet orada ambargo var. Çok şükür bizde yok.

geleceğim, bekle dedi, gitti
ben beklemedim,
o da gelmedi
ölüm gibi birşey oldu.
ama kimse ölmedi

Özdemır asaf şiiri gibi, beni seç maaşına zam yapacağım derler, seçersin, yapmazlar. Beklersin binbir türlü bahane ile gelmez güzel haber. Ölüm gibi olur ama insan açlıktan da ölür be özdemir baba. Herşey sevda değil ki.

İliştiğimiz sınıfın sidik yarışındayız biz. Misal, bilişim işinde çalışan insanlar belirli markaları giyer, belirli yemek dükkanlarına gider, birşeyleri yer ama yediğini eleştirir. Tatil planları ile 3 ay mesai harcar, dönüşte 2 ay anlatır. Halbuki, ofis temizliğinde çalışan kadının sıcak 3 çeşit yemek şirketin verdiği tabldottur, bunu önemsemez lokantada yiyen. Farkındalığı oluşmamıştır. Öbürü de belli etmez durumunu. Sessiz bir kabulleniş içinde hayat akar.

Görünen o ki, tüik açıklayacak enflasyonu, zam ona göre verilecek. Yüzde 15 mi bu sene, o zaman yüzde 15.

Bir de söylenegelen başka bir gerçek var. İlk duyduğumda şaşırmıştım. Şirket sizi işe alıyor. Asgari ücretten diyelim 3500 oldu asgari ücret. Banka hesabı açtırılıyor size. Ama bankamatik kartı şirkette. Ayın birinde hesabınıza 3500 şaaak diye yatırılıyor. Şirket muhabesi gidip 3500 lirayı çekiyor. Size de artık anlaşmanıza göre gönlünden ne koparsa veriyor. 2500 diyelim. Siz resmi kayıtlarda 3500 lira alan asgari ücretlisiniz ama realitede cebinize giren 2500 lira. İtiraz ettiğinizde, sıkıyorsa edin, kapıda iş bekleyen biri, aylardır işsiz belki 2000 liraya çalışmak için bekliyor. Bu sene sonu yaşanan kurgu tiyatro ile gerçekler arasında bazı uçurumlar var.

Bu döngü, ben 7 yaşındaykenden beri var. Siyasetten bağımsız, acımasız bir döngü. Herhangi siyasî oluşuma fatura edemezsiniz, çünkü siyaset üstü bu. Kabahatli kim? Herkes ve tabii ki hiç kimse.

Gönül istiyor, tek yön yolda giderken, girilmez levhasına rağmen üstüme süren taksinin yolunu kestiğimde, burası tek yön dediğimde biliyorum diye sırıtmamasını, ama ben fahri tradik müfettişiyim diye blöf yaptığımda, hasta almaya gidiyorum diye ağız değiştirip yalan söylememesini. Bu durumu herkes kanıksamış, çünkü biliyor ki, belki birgün kendisi de girilmez bir yola dolanmak işine gelmeyeceği için gireceğini. O nedenle de, doğruyu yanlışla takas ettiği biliyor.

Herkes halinden memnun, kimse için kendi rahatımı, sinirimi bozmuyorum uzunca bir süredir.
Ben de dahil bir çok insan artık bu şekilde düşünüyor. Şahsen uzun süre insanlara anlatmaya çalıştım, en yakınlarıma bile anlatamadığımı, ne olursa olsun düşüncelerinden vazgeçmediklerini anladığım an bundan vazgeçtim. Şu an gemisini kurtaran kaptan modundayım. Son 20 senede, iki sefer ekonomik kriz nedeniyle işinden olmuş birisi olarak, ilk işsiz kaldığımda, askere borç harç içerisinde gidip 6 ay da askerde borçlanıp döndüğümde bir sürü ekonomik kriz yaşamış, ikincisinde 1 sene işsiz kalmış, çalışıp para biriktirip sıfır aldığım aracımı işsiz kaldığım dönemde satmak zorunda kalmış birisi olarak kendimden başka kimseyi düşünmüyorum artık. Ben işsiz kaldığımda kimse beni düşünmedi, herkes keyfinde devam etti, ülkede her şey tıkırındaydı. Şükür ki şu an iyi bir işim var, kendi gemimi kurtarmaya çalışıyorum, başım ağrımıyor, sinirlerim gerilmiyor, stres olmuyorum.

Elektriğe,doğalgaza ne kadar zam yapıldıysa asgari ücretede aynı oranı uygulasınlar yiyorsa! işin en acı tarafıda,asgari ücreti belirleyenlerin aylık 10/15 bin lira kazanan kalantor doymak bilmezler tayfası olmasıdır!

Seneryo şu şekilde gerçekleşir. 2700 civarı karar alınır. Sonra reis çıkar na mümkün tez 2800 olarak revize edile deyip düşünmeyen gönüllere taht kurar. Akşamına sarayında keyif çayını içer. Herkes mutlu mesut olur diyorum

Elektriğe,doğalgaza ne kadar zam yapıldıysa asgari ücretede aynı oranı uygulasınlar yiyorsa! işin en acı tarafıda,asgari ücreti belirleyenlerin aylık 10/15 bin lira kazanan kalantor doymak bilmezler tayfası olmasıdır!
Ayda 10/15 bin kazanana kalantor diyorsak, hakikaten batmışız biz. 😔
O kararlarını alanlar 4-5 yerden maaş alan, aylık geliri 100k'nın altına düşmeyen, yani satın alınmış kimseler. Aynen güreşçi kardeşimiz gibi.

Trafik sorunu çözülmüş. Benzin pahalı olduğu için, insanlar araba değil motosiklet tercih etmeye başlamışlar.

Venezuela'da benzin sudan ucuz diye biliyorum ben. Geçenlerde depoyu doldurup karşılığında gofret veren birinin videosunu izlemiştim. Toprakları petrol açısından zengin. Diğer taraftan oldukça sıkıntılı bir ekonomik burhan dönemindeler bunda hemfikiriz.

Asgari ücret de fena değil bu arada. Mesela Eskişehir'de hayat o kadar da pahalı değil. Burda 3 bin tl maaş demek rahat bir hayat anlamına geliyor. 4 kişilik bir ailede 2 kişi asgari maaş ile çalışıyor olsa burda pek zorluk çekmezler kenara köşeye para da koyarlar. Tutup da Ankara-İstanbul-İzmir taraflarına göre değerlendirirseniz az gibi gelebilir asgari ücret. Nüfusu az olan şehirlerde durum daha farklı. Merkezde bile evler ya da kiralar uygun olur. Ulaşım derdiniz az olur. Zaten şu dönemde para harcayacak ortam da azaldı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Cuneyt Erkman
@denizt

Keyif çayı üzerine yazılan mesajlar da pek bir keyifli oluyor. :hımm: Merakımdan soruyorum, doğalgaz faturası ne kadar geliyor kombiyi açtığınızda? 5lt sıvı yağ ve 30'lu koli yumurta kaç para orada? Mesela Decathlon'dan RC500 almak istediğinizde kaçtan veriyorlar?

Şartlar İstanbul'da yaşayan bize göre çok avantajlıysa ücret artışını büyük şehirlere bölmek gerek. Nasıl olsa küçük yerlerde hayat rahat. :hhhhhh:

Venezuela'da benzin sudan ucuz diye biliyorum ben. Geçenlerde depoyu doldurup karşılığında gofret veren birinin videosunu izlemiştim. Toprakları petrol açısından zengin.

Asgari ücret de fena değil bu arada. Mesela Eskişehir'de hayat o kadar da pahalı değil. Burda 3 bin tl maaş demek rahat bir hayat anlamına geliyor. 4 kişilik bir ailede 2 kişi asgari maaş ile çalışıyor olsa burda pek zorluk çekmezler kenara köşeye para da koyarlar. Tutup da Ankara-İstanbul-İzmir taraflarına göre değerlendirirseniz az gibi gelebilir asgari ücret. Nüfusu az olan şehirlerde durum daha farklı. Merkezde bile evler ya da kiralar uygun olur. Ulaşım derdiniz az olur. Zaten şu dönemde para harcayacak ortam da azaldı.
Tek bir soru. Evli misiniz?

• Beğen
Tepkiler: Samet M.
Venezuela'da benzin sudan ucuz diye biliyorum ben. Geçenlerde depoyu doldurup karşılığında gofret veren birinin videosunu izlemiştim. Toprakları petrol açısından zengin. Diğer taraftan oldukça sıkıntılı bir ekonomik burhan dönemindeler bunda hemfikiriz.

Evet zorluk çekmezler ,

Rahat kelimesini ne güzelde sindirmişler. Yaşamayı rahat sanmışız. Ölene kadar yurt dışına çıkmazsın. Ölene kadar 0 araç alamazsın. Ölene kadar kredi ödersin. Ölene kadar adam gibi otele gidemezsin. Ölene kadar aileni dışarıya yemeğe götürmek çok zor gelir. 3000 tl ile birde emekli oldu mu tadından yenmez. Ölene kadar ölmeyi beklersin. Bu arada elin hırsızı senin bir ömür alamadığın hakkının 2 katına mercedes alır.

@Sadettin Z. Doğal gaz yüksek Eskişehir'de 2+1 evlerde 300-400, 3+1 evlerde 400-500 tl civarı gelir merkezi sistemde. 2-3 ay bu civarda gelir ama diğer aylar düşer. Bu değerler her apartman için aynı değildir tabi. Yumurta aynı yağ aynı. Tutumlu olmak da gerekli. Kendimizi savurgan batı ülkeleri ile kıyaslamamız doğru değil.

Eskiden Ankara'da oturuyodum. Öğrencilik bahanesiyle Eskişehir'e taşınınca gördüm ki büyük şehirlerde yaşamanın masrafı daha fazla oluyor. Bunu tecrübe etmek lazım konuşmakla net anlatılamıyor.

@sargonnas Değilim. O konuda yanlış bir değerlendirme yapmış olma ihtimalim var.

Insanlarin hayalleri bile küçülmüş. Asgari ucreti tartışmaya bile gerek yok. 4 kisilik aile 2 asgari ucretle kenara para koyuyorsa sadece nefes alarak ve beslenerek yasiyordur. Cocugun bir oyuncak ister alamazsin, esinle kendine bir hobi edinemezsin, cocugunu bir kursa/spor okuluna gonderemezsin. Kitap okumak icin bile para ayiramazsin. Daha cok yazarim da gerek yok. En basit ihtiyaclarin bir tik fazlasina bile erisemiyorken neden boyle bir hayati savunalim?

indirim marketleride tv de reklam yapıp internet satışına başladıysa taleptede erime var demektir denk gelirseniz beyaz kamyonlardan inen palet adedini gözlemleyin

Bu arada elin hırsızı senin bir ömür alamadığın hakkının 2 katına mercedes alır.

Orta hallinin aldığı 2. el toyota zenginin aldığı sıfır mercedesten daha kıymetli olabilir yeri geldiğinde. Şahsen henüz ehliyet bile almış değilim. Seneye İnşallah.

Insanlarin hayalleri bile küçülmüş. Asgari ucreti tartışmaya bile gerek yok. 4 kisilik aile 2 asgari ucretle kenara para koyuyorsa sadece nefes alarak ve beslenerek yasiyordur. Cocugun bir oyuncak ister alamazsin, esinle kendine bir hobi edinemezsin, cocugunu bir kursa/spor okuluna gonderemezsin. Kitap okumak icin bile para ayiramazsin. Daha cok yazarim da gerek yok. En basit ihtiyaclarin bir tik fazlasina bile erisemiyorken neden boyle bir hayati savunalim?

Biraz da değer yargılarıyla ilgili bu konu belli ki.

Yaşadığımız yerin de bu konularda etkisi olduğunu söylemeye çalıştım. İstanbul'da Asgari maaşla yaşamanın veya aile kurmanın rahat olduğunu savunmuyorum.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri