Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Aynakol çıkmıyor

Çektirme aldım iki gün önce, şu 40 liralık ucuz olandan. Made in Taiwan yazıyordu. Yalama olmasın diye umutluydum bugün aynakolu sökmeye çalıştım. Tam anlamıyla fiyasko oldu. İçinden geçen ve iktiren milin ucu kalemtıraş görmüş kalem gibi erimeye başladı. Aynakolun vidasını tutan yuva bizimkini yedi de yedi. Araya somun koydum o boylarda onu da yedi. Bütçe oldukça dandikten uzak durmak lazım. Hele böyle kritik yerlerdeki yüksek kuvvete maruz kalınan bölgelerde. Aynakolun düşlerine de bakın eğer yenmiş kaybolmuşsa dişler çektirmeye de boşuna para vermiş olursunuz. İyi sürüşler

• Beğen
Tepkiler: Loiz ve Cemal Ç.
Scudo
Göbekteki vidalı kapağı çıkarmak için aparatın var fakat son resimdeki anahtarı olan parçanın bir kısmı metal bir diğeri plastik olduğu için zorlandığı için boşa dönüyor, bu sefer altıgen olan taraf sıyrılmış durumda bu plastik göbek parçasını nasıl çıkarabilirim? Bir ara bisikletçiye götürmüştüm var gücüyle sıkmış olsa gerek.

Güncelleme: Benzeri güç ve pense yardımı ile açtım.

Dosyalar

• IMG_20210227_162919.jpg
    IMG_20210227_162919.jpg
    51,5 KB · Okunma: 29
  • IMG_20210227_163216.jpg
    IMG_20210227_163216.jpg
    113,6 KB · Okunma: 29
  • 16144335380766602281586238352050.jpg
    16144335380766602281586238352050.jpg
    67,2 KB · Okunma: 28
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin
Benim aynakolu tutan kocaman vida gevşemiş. Bunu sıkıştırmak için ayrı bi aparat gerekli mi acaba?

Aynakolunuz hollowtech ise o kocaman vida dediğiniz plastik vida olsa gerek. Elinizle sıkıştırabildiğinz kadar sıkıştırın gitsin. Olmadı bir bisikletciye rica edersiniz sıkıştırır. O sadece kapak görevi gören bir parça. Asıl tutma işini kolun dibindeki iki civata sağlıyor.@özgür duygu

Not: Sadece kapak görevi görmüyormuş aslında tutma görevi de varmış. Siz yine de işnizi sağlama alın ve bir bisikletçiye götürüp sıktırın. Aksi durumda da aynakol yerinden çıkmaz belki ama parça gevşeyip düşebilir.

Son düzenleme:
@denizt elimle sıkıştırdım ama tam oturmadı sanırım aynakol halen gevşek yarın bi ışıkta bakayım tam, teşekkür ederim

Aykanol gevşekse kolun yerine tam oturduğundan emin olup somunları sıkın. Sonra kapak parçasını takarsınız @özgür duygu .

Kargaburunu o vidanın içine sokup iyice açın ve kargaburun'un uçlarını vidanın çentiklerine denk getirin ardından çevirin. O vida kontra vidasıdır görevi aynakolun gevşemesini engellemektir. Bu arada eğer ki aynakol gevşemişse önce sol koldaki 5 alyan ile sıkılabilen vidaları gevşetin, ardından kontra vidasını sıkın sonra da sol koldaki o iki alyan vidayı sıkın.

Yaptım ama trainerdeyken by sefer aynakol toptan çıktı. Götüreyim bari. Teşekkürler yardımlar için.

Merhabalar. Orta göbekten gelen seslerden dolayı açıp temizlemeyi gerekirse değiştirmeyi düşünüyordum.
Bunun için çektirme aleti aldım. Sol tarafı rahatlıkla söktüm fakat dişlilerin olduğu taraf sıkıntı çıkarttı.
Çektirmeyi yerine oturttum, iç vidasını çevirmeye başladım. Bir süre sonra çektirme yamuldu ve aynakolun dişlerini yedi. Vurarak yapmayı denedim bana mısın demedi. Gittim rulmanlar için kullanılan 3 bacaklı çektirmelerden aldım, bu çektirmenin basınç uygulayan mili yamuldu. Dişliyi ısıtmayı denedim yine olmadı. Wd40 filan hak getire zaten. Artık aynakol ile göbek mili nasıl birleştiyse artık giriştiğim tüm aletler yamuldu, bu ikili gram esnemedi. Evimin yakınlarında bisikletçi yok ve arabam da kendi sorunlarıyla boğuştuğundan yükleyip gitmem zor. Mevcut durum için öneriniz ne olur? Benim aklıma gelen seçenekler.
1) Otobüs, taksi vs ile bisikletçiye götürüp "ustam bu aynakolu sökebilir misin" demek.
2) tornacıya götürüp pres vs bir şeyler ile çözmek. Bisikletçiden daha yakında tornacı var.
3) gemileri yakıp 4 ay önce aldığım aynakola dremell ile girişip orta çekiş kısmını komple yenilemek. Mili kesmem hem kullanılan çelikten hem de çalışma alanı yetersizliğinden dolayı zor.
Yapabileceğim başka bir yol varsa ona da açığım.

@Lord Haydari Madem sol kolu çıkardınız, göbeğin sağ çanağını sökerek kolu mil ile beraber çıkartabilirsiniz. Bisiklete bağlı olmayınca daha kolay çalışılır.

@Lord Haydari Madem sol kolu çıkardınız, göbeğin sağ çanağını sökerek kolu mil ile beraber çıkartabilirsiniz. Bisiklete bağlı olmayınca daha kolay çalışılır.
Göbek kare mil bu arada. Bu sebeple mili çıkartabilmek için önce dişliyi sökmem gerek.

Paşam dert ettiğin şeye bak. Bırak sabit kalsın. ☺

Bu aynakollar nedense çok yapıyor bunu. Benim de başıma geldi. Çektirme yamulttum keskiyle giriştim aynakolu yamulttum yaklaşık 1 hafta kadar uğraştım yanlış hatırlamıyosam. 3 tane bisikletçiye götürdüm. İlki 50 tl istedi ikincisi şalamayla ısıtmak lazım bende yok dedi uğraşmadı. 3. bisikletçi ise 5 dakka uğraşmadı uygun aletlerle çıkardı para da istemedi.

Bu aynakollar nedense çok yapıyor bunu. Benim de başıma geldi. Çektirme yamulttum keskiyle giriştim aynakolu yamulttum yaklaşık 1 hafta kadar uğraştım yanlış hatırlamıyosam. 3 tane bisikletçiye götürdüm. İlki 50 tl istedi ikincisi şalamayla ısıtmak lazım bende yok dedi uğraşmadı. 3. bisikletçi ise 5 dakka uğraşmadı uygun aletlerle çıkardı para da istemedi.
Ne var ne yok kırıp atıp hollowtech sisteme çeviresim var şu anda. Bakımları çok kolay durmakta.

Milli göbekler de rahat aslında. Arada bir bakım yapmak gerekiyor. Aynı şeyi yaşamamak için kapatırken kaliteli bir gresi mile sürüp kapamak lazım.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Merhabalar. Orta göbekten gelen seslerden dolayı açıp temizlemeyi gerekirse değiştirmeyi düşünüyordum.
Bunun için çektirme aleti aldım. Sol tarafı rahatlıkla söktüm fakat dişlilerin olduğu taraf sıkıntı çıkarttı.
Çektirmeyi yerine oturttum, iç vidasını çevirmeye başladım. Bir süre sonra çektirme yamuldu ve aynakolun dişlerini yedi. Vurarak yapmayı denedim bana mısın demedi. Gittim rulmanlar için kullanılan 3 bacaklı çektirmelerden aldım, bu çektirmenin basınç uygulayan mili yamuldu. Dişliyi ısıtmayı denedim yine olmadı. Wd40 filan hak getire zaten. Artık aynakol ile göbek mili nasıl birleştiyse artık giriştiğim tüm aletler yamuldu, bu ikili gram esnemedi. Evimin yakınlarında bisikletçi yok ve arabam da kendi sorunlarıyla boğuştuğundan yükleyip gitmem zor. Mevcut durum için öneriniz ne olur? Benim aklıma gelen seçenekler.
1) Otobüs, taksi vs ile bisikletçiye götürüp "ustam bu aynakolu sökebilir misin" demek.
2) tornacıya götürüp pres vs bir şeyler ile çözmek. Bisikletçiden daha yakında tornacı var.
3) gemileri yakıp 4 ay önce aldığım aynakola dremell ile girişip orta çekiş kısmını komple yenilemek. Mili kesmem hem kullanılan çelikten hem de çalışma alanı yetersizliğinden dolayı zor.
Yapabileceğim başka bir yol varsa ona da açığım.
Kuvvet yeterli değil kelle paça yedirmemişin sen besbelli bol sarımsaklı sirkeli sonra aynakol elinde 😀

Göbek kare mil bu arada. Bu sebeple mili çıkartabilmek için önce dişliyi sökmem gerek.
"Dişli" den neyi kastettiniz? Göbeğin çanağı mı? Orta göbeğiniz bilyalı ise, aynakolu milden ayırmadan çanağı demonte edebilirsiniz. Böylece aynakolu mil ile beraber bisikletten ayırabilirsiniz.

Milli göbekler de rahat aslında. Arada bir bakım yapmak gerekiyor. Aynı şeyi yaşamamak için kapatırken kaliteli bir gresi mile sürüp kapamak lazım.
Daha aynakolu 3-4 ay önce değiştim. Onu bisikletçide değiştirtmiştim, yine zor çıkmıştı. O aynakol çöpe gideceğinden haşin davranabilmişti.
Bu olayı bisikletçinin düşünmesi gerekli. Bu sonuçta ileride yine çıkacak bakım yapılacak. Buna göre temiz yap işini. Ya da bir daha bunun olmaması için tavsiye ver, sebebini açıkla. Böyle ustalar yüzünden her şeyi kendim yapmaya başladım. Yapsın işini, alsın parasını. Yüksek fiyat da çekebilir, emeğinin, bilgisinin karşılığı sonuçta ama yüksek fiyat çekiyorsan o bilgiye birikime ve ahlaka sahip olacaksın. Konuyu çok dağıtmayayım, bunu ustanın da bilmesi lazım, bilmiyor ya da daha kötüsü bilse bile uygulamıyor.
"Dişli" den neyi kastettiniz? Göbeğin çanağı mı? Orta göbeğiniz bilyalı ise, aynakolu milden ayırmadan çanağı demonte edebilirsiniz. Böylece aynakolu mil ile beraber bisikletten ayırabilirsiniz.
Zincirin geçtiği dişli. Sistem şu, göbek ve mil yerinde duruyor, iki tarafta kapaklar var. Bu kapaklar kapatıldıktan sonra krank kolları milin üstüne yerleşiyor. Yani sistemde krank kolları ayrılmadan mili çıkarmak mümkün değil hollowtech lerde olduğu gibi. Mil rulmanlar ile perçinlenmiş olduğu için göbeği tutan kapak açılmadan karşı taraftan çıkması gibi bir şey mümkün değil.

Geri